Doktor David se mýlí

6. 2. 2014 / Anna Šabatová

čas čtení 2 minuty

MUDr. Ivan David ve svém článku "Jaký má být ombudsman", publikovaném dne 5. února 2014 v Britských listech, napsal, že v mé zprávě z šetření ombudsmana v roce 2006 je "nejnápadnějším nesmyslem výtka, že se nepokusili těžce mentálně retardovanou pacientku léčit dietou". Toto tvrzení je nepravdivé, taková výtka ve zprávě nebyla. MUDr. David si to spletl s tvrzením jiné osoby. Zpráva zástupkyně veřejného ochránce práv rovněž nevinila ze smrti pacientky v síťovém lůžku psychiatrickou léčebnu, a to ani nepřímo. Zpráva ovšem vytýkala léčebně jiná pochybení, včetně porušování metodického opatření Ministerstva zdravotnictví upravujícího použití omezovacích prostředků.

MUDr. Ivan David též tvrdí, že kdybych své závěry konzultovala s kýmkoliv aspoň trochu odborně kompetentním, nemohly by obsahovat takové množství hrubých chyb. Zpráva byla samozřejmě konzultována s psychiatrem, ne všichni psychiatři však musejí mít stejný názor.

MUDr. Ivan David tvrdí, že jsem úmyslně porušila zákon o veřejném ochránci práv tím, že publikovala své závěry, aniž bych je projednala s kontrolovanou právnickou osobou, tedy s psychiatrickou léčebnou. Tvrzení je rovněž nepravdivé, zprávu jsem nezveřejnila, nýbrž jsem ji poskytla stěžovatelce, aby se i ona mohla k průběžné zprávě vyjádřit, stejně jako psychiatrická léčebna. Stěžovatelka některé závěry ze zprávy zveřejnila, což v jejím případě nebylo porušením žádného zákona, neboť podle zákona o ochraně osobních údajů je disponentem osobních údajů ten, jehož se údaje týkají, tedy pacientka, v tomto případě pak matka (stěžovatelka), která vykonávala posmrtnou ochranu její osobnosti ve smyslu ustanovení § 15 tehdy platného občanského zákona. Ten, kdo naopak porušil zákon, byl MUDr. Ivan David, který poskytl celou zprávu ke zveřejnění na webových stránkách spolku Šalamoun, včetně svých hysterických komentářů, čímž jako ředitel léčebny porušil zákon na ochranu osobních údajů.

Článek MUDr. Ivana Davida obsahuje také politováníhodné urážky a nepravdy, týkající se dalších osob.

Anna Šabatová, v letech 2001 -- 2007 zástupkyně veřejného ochránce práv

0
Vytisknout
10730

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014