USA potvrzují ruskou námitku proti systému protiraketové obrany v Evropě

7. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Společnost Lockheed Martin získala kontrakt na integraci dat ze systému protiraketové obrany do leteckých operací. Znamená to, že kdyby stál v Brdech americký protiraketový radar, byl by v praxi využíván ke sledování situace nad Ruskem a potenciálně mohl být použit při leteckých operacích proti němu. A přesně tak před lety zněla jedna z námitek proti výstavbě tohoto zařízení.

Vypovězení smlouvy o protiraketové obraně ze strany USA je a zůstane kardinálním aktem destabilizace poválečného systému mezinárodní bezpečnosti - a americké snahy zmírnit obavy z konkrétních kroků pak mají vždy podobu tvrzení, že systém ten a ten je určen výhradně proti konkrétní hrozbě v konkrétní situaci a jinak jej použít nelze. Jenže tento argument neplatí, a teď opět zcela zjevně: Kdyby stál v Brdech radar systému protiraketové obrany, fakticky by byl okamžitě součástí plánování leteckých operací. A přirozeně, tím přitažlivější cíl by představoval v hypotetickém případě jakéhokoliv konfliktu.

Američané nakonec v Evropě neponechají téměř žádné pozemní jednotky, pouze několik strategických radarových, raketových a leteckých základen neschopných odolat asymetrickému či konvenčnímu útoku (neubránily by se obsazení postupujícím protivníkem). Mezitím ovšem de facto usilovně pracují na tom, aby situace po jejich odchodu byla maximálně nestabilní a a existující mechanismy zajištění bezpečnosti na kontinentě zůstaly v troskách.

Jestřábové v Moskvě toužící po záminkách k imperiálním manýrám v "blízkém zahraničí" nemají na světě většího faktického spojence než americký vojenskoprůmyslový komplex a ideologické fanatiky formátu náměstkyně ministra zahraničí Victorie Nuland. Ti vždy spolehlivě dodají obraz nepřítele a záminku k vlastní agresivitě či expanzi, dnes již většinou aniž by pro Moskvu reprezentovali skutečně vážnou hrozbu.

Tak je tomu i v případě kontraktu na integraci dat ze systému protiraketové obrany do plánování leteckých operací. Firma LockMart dostane osm milionů dolarů, které ji rozhodně nevytrhnou, letectvo nějaká data navíc, která je také nevytrhnou - a Moskva získala skvělou záminku namířit další rakety do Polska a Rumunska, postavit další brigádu nebo dvě u jejich hranic, nebo třeba zřídit vojenské letiště v Podněstří.

A tak dále, a tak dále, a tak dále.

0
Vytisknout
9896

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014