Americká diplomatka:

"Ať jde Evropská unie do prdele!"

6. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Diplomatka amerického ministerstva zahraničí pro evropské záležitosti Victoria Nuland zřejmě řekla v rozhovoru o krizi na Ukrajině "ať jde Evropská unie do prdele!"

Victoria Nulandová nová vysoká americká diplomatka pro Evropu, byla, zdá se, přistižena při velmi nediplomatickém vyadřování o amerických spojencích v Evropské unii v telefonním rozhovoru, který zřejmě odposlechlo a zveřejnilo Rusko.

"Fuck the EU - Ať jde Evropská unie do prdele," řekla zřejmě Victoria Nulandová v nedávném telefonním rozhovoru s americkým velvyslancem v Kyjevě Geoffem Pyattem při rozhovorech o tom, jak vyřešit krizi na Ukrajině. Rozhovor byl zveřejněn na YouTube spolu s ruskými titulky.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney se snažil trapas zmanipulovat tvrzením, že "protože to zveřejnila ruská vláda, něco to vypovídá o roli Ruska".

Rozhovor nebylo možné plně verifikovat, i když hovořící žena skutečně zní jako Nulandová.

Zdá se, že v telefonním rozhovoru hovoří Nulandová a Pyatt o krizi na Ukrajině a o nedávné nabídce prezidenta Viktora Janukovyče jmenovat šéfa opozice Arsenije Jaceňuka novým premiérem a Vitalije Klička náměstkem premiéra, což oba muži odmítli.

Nulandová, která v prosinci vystoupila na náměstí Nezávislosti v Kyjevě na podporu demonstrantů, dodává v rozhovoru, že jí také bylo řečeno, že šéf OSN Pan Ki moon má jmenovat Roberta Serryho, bývalého holandského velvyslance, svým zástupce na Ukrajině.

"Bylo by výborné, kdybychom pomohli dát tohle dohromady a ať to dá dohromady OSN a, víte, ať jde Evropská unie do prdele," říká Nulandová v souvislosti s neshodami mezi USA a EU ohledně postoje vůči Ukrajině.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psaki konstatovala, že Nulandová "se spojila se svými protějšky v Evropské unii a samozřejmě se za tyto údajné výroky omluvila." Psaki však odmítla potvrdit, zda je nahrávka autentická.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17737

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014