Zatracená zodpovědnost!

17. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Počátkem tohoto týdne byl nad východní Ukrajinou ve výšce 6 500 m sestřelen dopravní letoun An-26 ukrajinských ozbrojených sil.

Ať už dnes malajské letadlo nad Ukrajinou sestřelil kdokoliv, ten, kdo v Malaysia Airlines po předchozích informacích neodklonil plánovaný let na jinou trasu, je zločinec.

To že pachatel nese za sestřelení civilního letounu plnou zodpovědnost na věci nic nemění. Letoun Boeing 777 už neměl v této oblasti dnes co dělat.

Izrael tvrdí, že v pátek vznikne příměří, Hamas o tom nic neví

17. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Jeden izraelský činitel tvrdí, že po rozhovorech v Egyptě má v pátek být zahájeno "všeobecné příměří". Hamas uvedl, že o tom nic neví, a varoval, že jde o izraelskou propagandu.
  • Pětihodinové příměří, které navrhlo OSN a s nímž souhlasil Izrael i Hamas, bylo dodržováno dvě hodiny a pak ho porušila střelba z obou stran. Izraelská armáda tvrdila, že reagovala na výbuch v jižní Gaze. Hamas popřel, že by příměří porušil, jak tvrdí izraelská armáda.
  • Izraelský prezident Šimon Peres se trochu omluvil za zabití čtyř palestinských chlapců na pláži. Řekl, že útok byl nehoda, ale že za to mohou Palestinci, protože neposlouchají varování izraelského letectva.
  • Izraelská armáda uvádí, že odrazila útok 13 palestinských ozbrojenců, kteří prošli z Gazy tunelem k jedné izraelské osadě. Nejméně jeden Palestinec byl usmrcen, když izraelské letectvo skupinu bombardovalo.
  • Izraelský premiér Binjamin Netanjahu varoval, že Hamas "uzavřel dveře k diplomatickému řešení" krize v Gaze. Dodal, že jeho vláda schválí povolání 8000 záložních vojáků do šířícího se konfliktu.
  • Hamas určil pět podmínek pro příměří:
    1. Otevření všech přechodů do pásma Gazy.
    2. Otevření přechodu Rafah mezi Gazou a Egyptem na trvalém základě s mezinárodními zárukami, že nebude uzavřen.
    3. Námořní koridor do Gazy.
    4. Obyvatelé z Gazy musejí mít právo modlit se v mešitě al-Aqsa v Jeruzalémě.
    5. Izrael propustí vězně, kteří byli propuštěni jako součást dohody Šalit a Izrael bude dodržovat předchozí dohody mezi vězni a izraelskou vězeňskou správou, jíž bylo dosaženo r. 2012 prostřednictvím egyptského vyjednávání.

ANALÝZA:

Okupovaní Palestinci mají právo se bránit

17. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Napotřetí za pět let zahájila čtvrtá největší vojenská mocnost na světě totální ozbrojenou ofenzívu proti jednomu ze svých nejdeprivovanějších a nejpřelidněnějších území. Od té doby, co bylo zahájeno izraelské bombardování Gazy před více než týdnem, bylo usmrceno více než 200 Palestinců. Téměř 80 procent všech mrtvých jsou civilisté, více než 20 procent z nich jsou děti, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Asi 1400 osob bylo raněno a 1255 palestinských příbytků bylo zničeno. Dosud usmrtily palestinské rakety jednoho Izraelce na druhé straně bariéry, která vytváří z Gazy, trpící blokádou, největší vězení na světě.

Jak Český rozhlas oblbuje posluchače - ale už to zřejmě nemá vliv

17. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zdrojem velkého znepokojení je pro mě neuvěřitelně ubohá kvalita vysílání českého veřejnoprávního rozhlasu. Systematickým spiknutím, zjevně cíleným na otupování myslí posluchačů, je neustálé přerušování vysílání idiotskou hudbou, která brání posluchači myslet a mesmerizuje ho do stavu nevědomí. Ale i stanice jako Český rozhlas Plus, které to dělají méně, se projevují neuvěřitelně nízkou kvalitou svého vysílání, které je diletantské a k tomu ostře propagandistické. Redaktory zřejmě nenapadne, že by měli vysílat jen zajímavé, konkrétní myšlenky a nenaplňovat vysílání hloupou vatou, kterou ještě doplňují trapnými pokusy o propagandu. Jen pár ukázek ze čtvrtečního rána. Hlavní problém je, že vysílání je neuvěřitelně obecné, jsou to všeobecné plky, bez konkrétního zaměření na skutečné problémy, anebo se témata vysílání záměrně vyhýbají zásadním problémům dneška.

Britský vicepremiér: Konzervativci chtějí zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

"Konzervativci se chtějí spojit s Putinem a dalšími světovými tyrany a zlikvidovat dlouhou britskou tradici obhajoby lidských práv," řekl ve čtvrtek v britském rozhlase liberálnědemokratický britský vicepremiér Nick Clegg. Varoval, že Cameronova restrukturalizace britské vlády znamená konec umírněných toryů, jako byl ministr Kenneth Clarke. Clegg zdůraznil, že Cameron vyhodil generálního prokurátora Dominica Grieva proto, aby se konzervativci mohli spojit s "tyrany", jako je Vladimír Putin, a bojovat spolu s nimi proti Evropské konvenci o lidských právech. Clegg dodal:

Izrael a Hamas se dohodly na pětihodinovém příměří

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael i Hamas souhlasily se žádostí OSN, aby na pět hodin ve čtvrtek přerušily vojenské akce z humanitárních důvodů zatímco pokračuje úsilí vyjednat dlouhodobější příměří. Obě strany oznámily dočasné zastavení nepřátelství poté, co izraelský úder usmrtil ve středu na pláži čtyři děti.

Izraelská ofenzíva, jejímž cílem bylo zastavit odpalování raket z Gazy do Izraele, byla obnovena poté, co předchozí příměří, vyjednané Egyptem, Hamas nedodržoval a dále na území Izraele odpaloval rakety.

O cenných a bezcenných obětech

17. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Dnešní Putinův nálet na Slavjansk usmrtil deset lidí včetně šesti dětí, a to v odvetě za dva zabité Rusy na území Ruska. Na Ukrajině už Rusko usmrtilo přinejmenším 230 Ukrajinců, ve velké míře civilistů včetně 49 dětí. Nicméně Rusko má právo bránit se, míní "světová veřejnost".

Uznávám, že srovnání aktuálního ukrajinsko-ruského konfliktu s izraelsko-palestinským konfliktem, potažmo jeho nynější násilnou fází, je ošemetné, avšak jisté podobnosti lze podle mého soudu dohledat.

Channel Four News

Čtyři děti si hrály na pláži. Proč byly usmrceny?

17. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Moderátor Jon Snow: Čtyři děti hrály fotbal na pláži v Gaze. Proč na ně stříleli a proč byli usmrceni?

Reportér Jonathan Miller, oblečený v neprůstřelné vestě: Slyšeli jsme dvě opravdu silné rány, během asi minuty. Hned naproti našemu hotelu. Myslíme, že se to stalo na pláži.

Moderátor Jon Snow: Dobrý večer. Podle odhadů z více než 200 osob usmrcených v Gaze je 50 dětí. To dokazuje, že během čtrnácti dnů války se nedokáží ani nejsofistikovanější zbraně forenzně zaměřit na extremisty a zabíjejí ženy a děti. Dnes večer: došlo k střílení na pláži a náš reportér byl svědkem dalšího střílení, kdy byly zraněny další dvě děti. Živě budeme požadovat vysvětlení od mluvčího Izraele Marka Regeva.

Reportér Channel Four News:

Tyto scény se mnou zůstanou navždy

17. 7. 2014

čas čtení 6 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: Čtyři děti, které hrály fotbal na pláži, usmrceny palbou, údajně z izraelského ozbrojeného člunu, nemocnice, plná ochromených pacientů, na kterou střílely izraelské rakety, rybář a jeho synové se stali terčem střelby u svého člunu. Dnes prohloubila litanie izraelských útoků hrůzu v Gaze. A přesto izraelská operace Ochranné ostří pokračuje, dál odpaluje Hamas rakety do Izraele. Tisíce lidí ve východní a severní Gaze byly varovány, aby úplně opustily své domovy, protože může dojít k izraelské pozemní ofenzívě. Náš zahraničněpolitický korespondent Jonathan Miller je v Gaze. A Johnatane, vy jste byl svědkem některých těchto útoků z první ruky.

Jonathan Miller: Jone, včera jsme byli svědky ostrých akcí v tomto konfliktu. To, co jsme viděli, je velmi znepokojující sledovat. To, co jsem natočil, je prostě to, co jsem viděl. Náš den začal tím, že jsme se snažili navštívit nemocnici ve východní Gaze, o níž jsme slyšeli, že se v noci stala terčem izraelského leteckého úderu. To, co se ale stalo později, když jsme se vrátili do hotelu, abychom svůj materiál sestříhali, zůstane v mé mysli navždy. Na první pohled to vypadá, že vlna více než 1000 odpálených raket Hamasem do Izraele a více než 1500 leteckých úderů Izraele v Gaze naznačuje určitou rovnováhu, ale realitou je, že konflikty jsou přesněji hodnoceny způsobenými škodami a počtem mrtvých a raněných. Usmrcen byl 1 Izraelec a asi stovka jich byla raněna. V Gaze bylo usmrceno více než 200 osob a více než 1400 osob bylo zraněno. Mnoho z nich jsou civilisté a mezi nimi je mnoho dětí. Nebudu už zdržovat a tady je má reportáž, ale chci vás znovu varovat, že obsahuje mnohé znepokojující scény. Zejména záběry mrtvých dětí.

Ukrajinská armáda usmrtila dalších 30 civilistů

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Jurij vytrhává rozbité střepy z oken a pak buší pěstmi do zdi. Chová v náručí mrtvé tělo své bývalé manželky, Iry. Má rozmazanou její krev po své tváři. Vedle ní leží mrtvá mladá Iřina sestra. Na dvoře leží mrtvoly jejich rodičů vedle dětských houpaček. "Já ty ukrajinské svině podřežu," říká Jurij.

Jeho rodina, která žila v městě Petrovskij, 15 kilometrů od centra Doněcku, se stala nejnovějšími civilními obětmi hrubého používání dělostřelectva na východní Ukrajině během bojů vládních jednotek proti Ruskem podporovaným vzbouřencům.

Svědkem střílení

16. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Došlo k ohlušující explozi, pak k druhé. Čtyři děti jsou mrtvé. Čtyřem, kteří přežili, se podařilo dospět do bezpečí našeho hotelu, píše reportér Peter Beaumont v deníku Guardian.

Upevňovací zeď přístavu v Gaze vyčnívá do Středozemního moře asi 100 metrů od terasy hotelu al-Deira, který je základnou pro mnoho novinářů, kteří píší o konfliktu v Gaze. První dělostřelecký granát dopadl ve středu krátce po 16. hodině, když jsem psal na terase hotelu.

Došlo k ohlušující explozi, jak granát zasáhl molo, místo, které bylo zasaženo už předtím, kde si rybáři obyčejně ukládají své sítě. Za kouřem vidím čtyři běžící siluety, jejichž nohy se nepravidelně pohybují. Podaří se jim oddělit se od kouře. Z jejich velikosti je zjevné, že je to muž a tři mladí chlapci.

Izrael usmrtil čtyři děti

16. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Čtyři děti byli zasaženy izraelskou střelbou v rybářské oblasti v Gaze. Na pláž střílel izraelský ozbrojený člun a terčem střelby se stala jedna rybářova rodina. Svědkem útoku byl Peter Beaumont, jeruzalémský reportér listu Guardian. Pokusil se poskytnout první pomoc.

Francouzská novinářka Emilie Baujard informovala, že děti si před zásahem hrály na pláži. Zahraniční korespondent NBC Ayman Mohyeldin uvedl, že s nimi hrál na pláži fotbal jen několik minut před útokem.

Reportér televize Channel Four Jonathan Miller zveřejnil záběry postřelených dětí.

Mluvčí izraelské armády také potvrdil, že Izrael zaútočil na nemocnici ve Wafě. Pacienti svědčili, že nemocnice utrpěla přímý zásah.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29202

Volyňský román -- VII. část

17. 7. 2014 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

Olga mi nad ránem řekla, že její přítel Jurij se právě vrátil z východu. Přijel za ní až do Prahy. Takový drobný chlapec, viděl jsem ho.

"A co tam dělal?" řekl jsem zvědavě.

"On, snajpěr!" pravila nevzrušeným hlasem. Ano, přesně takhle jde život na Ukrajině, napadlo mi. Přesně takhle.

"On je snajpr? A proboha, kolik mu za to platěj?" vypadlo ze mne trochu nešikovně.

"On vojevájet za svoju zem!" vyštěkla Olga.

Ne, nebylo to nepřátelské, ale slyšet tahle slova od ženy nad ránem na baru v nonstopu, to je přece jen něco jiného. Potkal jsem ji tu již jednou se skupinou krajanů, z nichž jeden na mne v jednu chvíli docela divoce zavrčel. Krajani vypadali každý jako zápasníci sumo a plácali mne nakonec bodře po rameni, když jsem jim řekl pár vět v ukrajinštině.

Náboženská válka v Polsku pokračuje

17. 7. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Boj o divadelním představení hry Piknik na Golgotě byl boj, který katolická církev v Polsku prohrála. Navzdory tomu, že představení tohoto kontroverzního dramatu bylo zrušeno, jeho zrušení se ukázalo být Pyrrhovým vítězstvím, protože občané, kteří jsou proti cenzuře, prováděné katolickou církví, se dali dohromady a zorganizovali četná čtení hry Piknik na Golgotě, jak jsme o tom už v Britských listech referovali. Možná právě v důsledku této reakce se nekonal protest proti akci o józe v jednom z městských parků v Poznani, navzdory ostře varovným článkům v pravicovém tisku, podle nichž je jóga nástrojem Satanovým, protože může vyvolat "náhlý pocit štěstí". Ale divadlo a jóga nejsou jedinými frontami ve válce mezi polskými katolíky a světskou částí obyvatelstva.

BRITÁNIE:

Posuzování sexuálního zjevu nových ministryň britské vlády vyvolalo zuřivou reakci

17. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Články bulvárního listu Daily Mail, které bezostyšně hodnotily sexuální atraktivitu nových ministryň v Cameronově nově restrukturalizované britské vládě vyvolaly zuřivou reakci britských poslankyň. Náměstek premiéra a šéf Liberálnědemokratické strany Nick Clegg zveřejnil svou fotografii na Twitteru, aby taky ukázal, jak oblečen jde dnes do zaměstnání, a zda to bude listu Daily Mail vyhovovat.

Deník Daily Mail charakterizoval na své titulní straně novou britskou ministryni zaměstnanosti Esther McVey jako "Ester, co nám ukazuje stehna", a pak podrobně komentoval vlasy, nohy, kabelku, boty, šaty a nalíčení devíti ministryň na speciální dvoustraně.

7:1 a 200:1 nebo např. 5:1 či 21:130 atd.

17. 7. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 3 minuty

Motto 1:

"Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny; jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo tvůj; smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva.

A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě." (John Donne)

Motto 2:

"Nikdo nemá rád ozbrojené misionáře" (M. Robespierre)

Divný titulek. Co ta čísla znamenají? Vypovídají o stavu světa.

První šokující výsledek je z fotbalu (Německo -- Brazílie) a celý svět jej zná. Sedm ran jak v Sarajevu, když si připomínáme sté výročí Velké války. Mimochodem, FIFA je zřejmě nejrozšířenější mezinárodní organizací. Není sice univerzální, ale má nejpřesněji vypracovaná a respektovaná pravidla. S nadsázkou a zjednodušením lze říci, že OSN by mohla závidět.

Putinova hra (hlavně) na ruské šachovnici

16. 7. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 10 minut

Ruská armáda se opět začala koncentrovat u hranice s Ukrajinou, odkud na teritorium Ruské federace dopadají granáty, které už připravily o život jednoho člověka a zranily dvě ženy, ruské občany. Zároveň ukrajinská strana obvinila Rusko z toho, že z jeho území došlo ke sestřelení ukrajinského letadla. Spekulace o tom, že Rusko plánuje odstřelování Ukrajiny jako odvetu (že by se inspirovalo Izraelem?), v pondělí mluvčí prezidenta Peskov odmítl s tím, že se jedná o "nesmysl". V daný moment se dá předpokládat, že Rusko se prozatím rozhodlo pro opakování dosavadní taktiky demonstrace síly, šíření nervozity a popřípadě odvádění pozornosti, které přemísťování vojáků blízko hranic v minulých měsících znamenalo. Rusko ale o klasický válečný konflikt zájem nemá už jen proto, že je v procesu zdlouhavé modernizace armády, který nutně činí její vojenské složky zranitelnější. Už nyní značně riskuje díky existenci ozbrojeného konfliktu podél vlastní hranice.

Poděkování občanských iniciativ europoslanci Janu Kellerovi

16. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vážený pane Kellere,

vřele Vám děkujeme za Vaši žádost o to, aby Evropská komise přezkoumala, zda je zákon o tzv. církevních restitucích v souladu s legislativou EU. Nesmírně nás povzbudilo, že se našel alespoň jeden ústavní činitel, který je schopen hájit spravedlnost ve věci, kde zklamal i Ústavní soud ČR.

S úctou

zástupci občanských iniciativ:

Ne základnám - Eva Novotná, mluvčí
Stop církevním restitucím - Lenka Procházková
Alternativa zdola - Libuše Staňková
Spojenectví práce a solidarity -- Milan Neubert
Nezávislá média,o.s. - Václav Dvořák
Hnutí za přímou demokracii -- Marek Řezanka

V Praze 16. 7. 2014

Válka bloků? Čína oživuje starobylou Hedvábnou stezku

15. 7. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Se zpožděním svůj velký projekt (viz předchozí části o Spojených státech a Rusku ZDE ZDE představila také Čína, konkrétněji nové čínské vedení tak učinilo při specifických příležitostech ke konci minulého roku.

Než se podíváme podrobněji na to, jak si vlastně Čína představuje oživení Hedvábné stezky, staré více než 2 000 let, uveďme, že ji to nenapadlo jako první. O obnově Hedvábné stezky hovořila Hilary Clintonová již v roce 2011 (New Silk Road Strategy). Hlavní roli měl hrát ovšem Afghánistán, přičemž právě "nová (Američany vedená) Hedvábná stezka" měla podporovat jeho rozvoj, resp. ho primárně zastabilizovat a provázat se sousedními zeměmi. K tomu ovšem nedošlo a těžko dojde, protože americké rozměry projektu ve finančním slova smyslu byly velmi skrovné a Čína se při svých investicích v asijské oblasti pohybuje jaksi v jiných řádech.

Informuje BBC o konfliktu v Gaze zaujatě?

16. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Moderátorka pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio Four: Konflikt mezi Izraelem a Palestinci má obrovský potenciál vyvolávat emoce, daleko od zemí, jichž se to týká. Média jako BBC se často stávají terčem kritiky, jak o tomto konfliktu informují. To se znovu stalo při informování o Gaze za poslední týden. Zde jsou záběry o tom, co se dělo před naším rozhlasem před budovou Broadcasting Housu včera: (záznam skandování z demonstrace proti BBC)

Byl to velký protest proti BBC a je obtížné určit počet účastníků, určitě jich byly stovky. Demonstranti protestovali, že je BBC zaujatá ve prospěch Izraele. Informace o protestu proti BBC se však neobjevily ve zpravodajství BBC. Na lince z Glasgow je Greg Philo, autor knihy Bad News from Izrael (Špatné zpravodajství z Izraele), Greg Philo je profesor komunikací a sociálních změn na Glasgow University, a Jonathan Freedland, který píše pro deník Guardian a pro list Jewish Chronicle. Dobré jitro.

Izraelské letecké údery se zaměřují na šéfy organizace Hamas

16. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Izraelské rakety v noci na středu zasáhly příbytky několika vysokých činitelů organizace Hamas a podle zpráv bylo údajně usmrceno nejméně dalších sedm Palestinců. Rakety se zaměřily na příbytky bývalého ministra vnitra Fathi Hamada a vysokého činitele organizace Hamas Mahmouda al-Zahara. Jeho dům byl zničen. Zahar se v době útoku skrýval jinde.

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu uvedl, že "nemá jinou volbu" než eskalovat izraelské bombardování Gazy. "Když neexistuje příměří, naší odpovědí je střelba," řekl.

Naši padlí

14. 7. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Smrt českých vojáků je smutná a tragická událost. Způsob, jakým byla tato událost přijata, považuju za politováníhodný. Diskuse osciluje mezi morálním kýčem a cynismem, přičemž kýč v tomto případě hraje roli pomyslné spouště. Politicko-mediální heroizace, vyvěšování praporů národního smutku nutně falzifikují skutečnost, že nasazení českých vojáků v Afghánistánu lze jen stěží identifikovat s obranou něčeho národního.

Skutečným a jediným důvodem je snaha naplnit roli druhořadého severoatlantického spojence, což si lidé s potřebnými pravomocemi vyložili právě tak, že je třeba nasadit lidské životy. Bylo to však jen a jen jejich rozhodnutí, nikoliv nezbytnost.

Projev na shromáždění solidarity s Palestinou, 14. 7. 2014, Václavské náměstí

16. 7. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 8 minut

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

rád bych poděkoval organizátorům za pozvání na tuto demonstraci. A ještě bych rád dodal, že jsem vděčný a velmi jsem uvítal prohlášení organizátorky, která před chvílí zdůraznila, že tato demonstrace je ostře proti všem formám rasismu a zvláště proti antisemitismu. Jsem velkým odpůrcem antisemitismu.

Bezdomovci jako svědectví o nás samotných

16. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Když jsem poslouchal českou hymnu, zpívanou bezdomovci, z nichž jeden drží ceduli s nápisem "Co ještě máme udělat, abyste nám pomohli?", uvědomil jsem si, že ten nápis by měl znít správně takto: "Co ještě máme udělat, abyste sobě pomohli?"

Ruská federace: Jazyky rovné a jazyk rovnější

16. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Na jaře propukl oprávněný poplach kolem ukrajinského jazykového zákona, který měl zrušit ruštinu jako úřední jazyk. Přestože tehdejší úřadující prezident Turčinov zákon nepodepsal, dodnes se dozvídáme, že separatismus na východě byl údajně vyvolán právě zmíněným návrhem, nikoliv především kombinací intrik oligarchů, mnohaleté přípravy povstání ruskými extrémisty a o něco kratšího angažmá ruských zpravodajských služeb.

Je-li už ale řeč o ruštině, jak je tomu s postavením jazyků v současném Rusku?

O agresi

16. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

13. července se v médiích objevila nemálo citlivá zpráva; v české televizi na té textové dolní přídavné informační stuze hned žlutě, aby to skutečně divák nemohl přehlédnout. Že dopadl dělostřelecký granát z ukrajinského území na půdu Ruska. S jedním následným úmrtím, jedním zraněním a se škodami na majetku. Ruská strana okamžitě varovala před možnými "nezvratnými" důsledky; pochopitelně na adresu možného pachatele tohoto incidentu.

Business as usual

16. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Na první pohled to vypadá, že Hamás vsadil na příliš vysokou kartu nebo cynicky licituje, když na rozdíl od Izraele odmítá přistoupit na Egyptem navrhovaný klid zbraní, který jeho ozbrojené křídlo vnímá jako porážku.

Má pravda skutečně dva konce?

16. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

Agrese má vždy svého adresáta. Předběžně lze ovšem vést šipku z obou stran; i sám agresor může vykřikovat "Chyťte zloděje!". Nemusí být okamžitě zvenčí jasné, kdo za agresí stojí; a proti komu byla zjevně nastrojena.

Zakažte neonikotinoidy!

16. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vyberte si. Budete stát a čekat, jestli kategorie silných pesticidů vyráběných firmami Bayer a Syngenta, přivede celé ekosystémy do nicoty, nebo přerušíte jejich používání, než budou provedeny náležité testy? Přírodní svět versus dvě chemické firmy: Je tak těžké se rozhodnout?, píše v Guardianu George Monbiot.

Ilona Švihlíková je náš kandidát na člena Evropské komise

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vláda se již delší dobu není schopna dohodnout na kandidátovi či kandidátce na českého člena Evropské komise. Každá z koaličních stran prosazuje svůj návrh na českou nominaci. Hnutí ANO a KDU-ČSL v posledních dnech pochopily, že jejich kandidáti jsou v koaliční vládě neprůchodní, ale místo aby navrhly někoho, kdo by byl obecně přijatelný, tak i nadále prosazují své nové kandidáty. Ve vzniklé patové situaci dokonce zazněl názor, že by českého komisaře místo české vlády měl vybrat předseda Evropské komise, což by bylo zvláště ponižující uznání neschopnosti české vlády. Z Bruselu zaznělo silné doporučení, že by mezi novými komisaři mělo být více žen, než tam působilo dodnes. To pravděpodobně ovlivnilo i nový výběr kandidátky za hnutí ANO.

William Hague jako britský ministr zahraničí: umlčený a služebný

15. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Odcházející britský ministr zahraničí byl bývalou hvězdou Konzervativní strany, který ve funkci propadl frázím a válkychtivosti, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins:

Epitafem Williama Haguea jako britského ministra zahraničí se stal postupný kolaps libyjského režimu. Jeho éra byla věkem bez tématu, rétorikou bez obsahu. Když Hague ministerstvo zahraničí převzal, vychloubal se, že Británie za něho dosáhne nového "globálního vlivu". Zanechal za sebou symbol tohoto "vlivu" - Libyi, která se propadla do anarchie.

Zajímavosti z červnových provinčních voleb v Ontariu

15. 7. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 12 minut

Před provinčními volbami v Ontariu doporučovala většina kanadských novin občanům, kterou stranu mají volit. Mnoho jich prosazovalo Pokrokově konzervativní stranu (PC). Jedním z pádných důvodů bylo tvrzení, že si většina voličů přeje "změnu za každou cenu". Volby se konaly 12. června a přinesly velké překvapení - příjemné pro Liberální stranu a nepříjemné pro PC i pro Novou demokratickou stranu (NDP - sociální demokraty). V Kanadě se nepoužívá systém poměrného zastoupení nýbrž se poslancem parlamentu stává kandidát, který ve svém volebním obvodu získal nejvíce hlasů.

Přípodotek k článku pana Steigera aneb ještě jednou trochu o tenisu

15. 7. 2014 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

V tomto výroku se jako v proslulé kapce odráží celý dnešní svět: skutečně neexistuje v České republice -- jako myslím sotva kde ve světě -- zákonná překážka pro placení daní tam, kde je boháč chce platit. Pokud by někdo snad hodlal zmínit nějakou morálku jako "vlasteneckou povinnost" třeba vůči "domovu" nebo spoluobčanům, musel by pohořet (a udivit velmi mnoho lidí).

Z tohoto odstavce z článku pana Steigera se zdá, že prostě po celém světě morálka neexistuje a všichni bohatí se pouze snaží maximalizovat svůj zisk.

Nemyslím si to. Pokud by tomu tak bylo, tak by všichni vrcholoví tenisté a tenistky museli mít mít trvalý pobyt v Monaku nebo na Bahamách nebo jiné zemi, kde jsou nulové daně. Nebo by byl počet těch vrcholových tenistů, kteří mají trvalý pobyt v daňovém ráji, rovnoměrně rozdělen po všech zemích dle toho, jak jsou mezi špičkovými tenisty zastoupení.

Ještě několik slov o svobodě

15. 7. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 22 minut

Erich Fromm v díle Strach ze svobody věří, že se člověk může stát svobodným, aniž by byl osamělou bytostí ve svém světě. Aby toho dosáhl, musí projít procesem seberealizace, to jest aktivním myšlením a vyjadřováním svých citů. Spontánní aktivita je cestou ke svobodě, kdy člověk neztrácí svou individualitu.

Kdepak, to není invaze!

15. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Včera bylo sestřeleno ukrajinské dopravní letadlo An-26 na letové hladině 6 500 metrů, kam nedosáhne žádný z přenosných protiletadlových raketových systémů. Separatisté posílení opět prostřednictvím kolon pronikajících přes ruskou hranici se navíc chystají přejít do protiútoku. Rozsáhlá, nicméně nedokončená obkličovací operace ukrajinské armády jim nabídne spoustu příležitostí objevit slabé místo. A ukrajinský ministr obrany Michajlo Koval hovoří o bezprostředně hrozícím riziku ruské invaze. Jako by už fakticky několik měsíců neprobíhala.

Ještě jedno stručné ohlédnutí za Karlovými Vary

15. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

1. Ruská vláda financuje svou kritiku. Myslím, že je důležité podotknout, že jeden z mála dobrých filmů na letošním karlovarském filmovém festivalu, snímek slavného ruského režiséra Andreje Zvjaginceva Leviathan (recenze je v BL ZDE), který pojednává o naprosté, vražedné zkorumpovanosti ruského státního aparátu (a hlavní vrah a mafián, primátor města na poloostrově Kola, sedí ve své kanceláři pod portrétem Vladimíra Putina) z velké části financovalo ruské ministerstvo kultury - a film začíná obrovským titulkem, uvádějícím ruské ministerstvo kultury mezi jeho hlavními producenty "Ministerstvo kultury Ruské federace uvádí film Andreje Zvjaginceva Leviathan...") Zdá se tedy, že signály přicházející z Ruska, jsou poněkud rozporné...

2. Karlovarská filmová veřejnost miluje starobylé národní mýty. Média zaznamenala, že diváckou cenu na karlovarském filmovém festivalu získal dokument Olgy Sommerové o Martě Kubišové. Rád bych poznamenal, že je zjevné, že tu cenu nedostala Olga Sommerová, ale Marta Kubišová, protože její film, jak už jsme také referovali, byl velmi tradiční a myšlenkově krotký, ale obsahoval velké množství archivního materiálu zejména ze šedesátých let, který dokumentoval (a) že v Československu byla skutečná svoboda, (b) že kultura, včetně populární hudby, byla nesmírně na výši a (c) že Marta Kubišová bývala vynikající zpěvačka. Zdá se, že lidé prostě milují šedesátá a léta a dobové ikony. Víte, jaký film získal druhé místo v soutěži o diváckou cenu? Zrestaurované Menzelovy Ostře sledované vlaky!! Myslím, že je to drastický odsudek současné české i světové filmové produkce, když na festivalu nejnovějších filmů se na druhém místě divácké ceny umístí archivní dílo, které vzniklo před téměř padesáti lety. Lidé tak výmluvně hlasováním potvrdili, že letošní filmový festival v Karlových Varech až na drobné výjimky nestál za nic.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
39008