Hlava české katolické církve vypadá vedle Klause jako pokrokář. Osobní problém?

Klausovy protimluvy a ultrakonzervativní fantasmata

6. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Na Nový rok si primas české katolické církve, kardinál Duka, pozval k rozhovoru bývalého prezidenta Klause v rámci pořadu České televize Společný výslech. Tento rozhovor je opravdu pozoruhodný z více důvodů. Tak třeba Klaus tvrdí, že není možné srovnávat naši společnost před 25 lety a dnes. Zároveň ale zdůrazňuje, že transformace byla úspěšná, že „není sporu“ o tom, že dnes je to daleko lepší, svobodnější než tehdy. Ale to už přece srovnává. Ostatně pokud není možné srovnávat, nemá ideál polistopadové změny od sovětského modelu k západnímu modelu žádný smysl.

Kde domov můj…

Češi mezi psem a vlkem

6. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je fascinující, jak obdobnými projevy trpí jednotlivé lidské osobnosti i celé společnosti, které nedospěly do stádia vytvoření vlastní, svébytné osobnosti. Lidé, kteří mají problémy se svou identitou, ji stále hledají. To mimo jiné znamená snahu brát na sebe identitu někoho jiného, případně alespoň adoptovat jisté prvky této cizí identity. A protože taková osobnost postrádá vlastní autenticitu, ani její názory nejsou autentické, jedná se určité interpretace, či spíše reprodukce. Absence identity má dopad též na omezené sebevědomí osobnosti. Není čeho být si vědom.

Padni, komu se to hodí

6. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V roce 2013 padla vláda Petra Nečase v prvé řadě na základě podezření, že tehdejší premiér udržoval vazby s podnikatelskými kmotry a že byl angažován v korupční kauze několika poslanců. Moralistní kampaň, jejíž tváří se stal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, se snažila české občany přesvědčit, že výsledkem výměny politické reprezentace bude odstranění vazeb politiky na kmotry a vymýcení korupce.

Nyní hned několik médií referuje o tom, že vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář koupil podezřele levně pražskou vilu od advokáta pražského kmotra Romana Janouška Víta Širokého ZDE.

Stiglitz o tom, v čem se Piketty mýlí

5. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Kniha francouzského ekonoma Thomase Pikettyho Le Capital au XXIe siècle (Kapitál v 21. století) se patrně stane ekonomickým bestsellerem desetiletí. Hlavní teze, že pokud je zisk z kapitálu vyšší než míra ekonomického růstu, dochází ke zvyšování příjmové nerovnosti a hromadění bohatství v rukou úzké skupiny nejbohatších, je nicméně široce kritizována. Nejnověji se ke kritikům připojil také nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz.

Rok, v němž bude debatu o vzdělávání diktovat průmysl

6. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Podpora oborů dle potřeb trhu práce, s tímto záměrem chce podnikatelská sféra, při aktivním podílu MŠMT, zvýšit zájem veřejnosti o technické vzdělávání. Má škola zprostředkovat dětem témata spojená s náboženstvím? A jak? Jsou tituly cestou k získání dobrého zaměstnání? Podle všeho je jejich hodnota na pracovním trhu stále nižší. Od prvního ledna začal platit zákon o pedagogických pracovnících, na 2000 učitelů ve školách zůstává i navzdory potřebnému vzdělání. Podívejte se na přehled nejčtenějších článků na webu EDUin.cz v minulém roce. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (1. 12. – 7. 12. 2014), připravovaném spolkem EDUin.

Janukovyčův pád: souputníci se zalekli jeho zrady

6. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Deník New York Times sesbíral řadu výpovědí, které ukazují, že pádu Viktora Janukovyče předcházel odliv spojenců z vlastních řad, kteří se báli Janukovyčovy zrady a následné odplaty za zabíjení na Majdanu. A že západní politici byli tímto vývojem sami překvapeni. Podle zjištění NY Times byl odliv Janukovyčových spojenců způsoben zejména strachem o vlastní bezpečí poté, co se vzbouřencům podařilo ukořistit zbraně. Janukovyč ve vládních řadách způsobil paniku i tím, že se v posledních hodinách snažil dosáhnout mírové dohody, která by řadu jeho spolupracovníků postavila před soud.

DO NOVÉHO ROKU

Co uděláme, milí čtenáři, aby lidi v ČR neživořili v bídě hladem a zimou?

5. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Je potřeba systémového řešení

Před Vánocemi a pak během Vánoc se zase nahromadilo několik případů, zjevně špička ledovce, z nichž vyplývá, že po čtvrtstoletí "úspěšného" kapitalismu vznikla v České republice zřejmě dosti početná skupina občanů, kteří nikoliv vlastním zaviněním živoří v bídě, v hladu a v zimě. Většinovou společnost to nezajímá, politiky také ne a média už vůbec ne. Jsme však ještě pořád lidi, když toto dopouštíme?

Catch 22 na Praze 8

30. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Problém je, že jsem stále v kleštích, píše Hugo Fibiger. Paní nechcípá mrazem (teploty se během posledního týdne propadly hluboce pod bod mrazu), jen díky mojí prodlužovačce, ale sociálka nemůže v té věci nic udělat. Mně stojí ta pomoc 500 Kč týdně, + náklady za sanaci havárie odpadu a náklady za nákupy a pomoc s údržbou domácnosti, protože paní je v tuto chvíli prakticky bez prostředků, které prostě nemám, ale nemohu si dovolit paní odstřihnout, protože by umrzla. Sociálka nemůže nijak pomoci, protože ani na dávku v hmotné nouzi paní nedosáhne, neboť po odečtení všech poplatků (když ovšem nedluží, jakože dluží, kam se podívá, a dluhy se do životního minima nezapočítávají) dosahuje na životní minimum 2500 Kč.

Tedy, když paní odpojím od elektřiny, kterou si nemohu dovolit platit v těchto mrazech, paní umrzne. Sociálka jí nemůže pomoci, protože paní odmítá domov důchodců, protože tam nemůže mít kočičku, o kterou se příkladně stará.

Pravdou nakonec asi je, že za současný neřešitelný stav opravdu mohu nejpravděpodobněji především já sám, protože paní pomáhám z inkriminovaného stavu naprosté nouze...

Poznámka redakce BL: Nemůžeme než znovu bohužel apelovat na čtenáře Britských listů, zda by panu Fibigerovi aspoň minimálně finančně nepomohli. Je nám líto, že tyto finanční apely přicházejí s tak železnou pravidelností. Pokud chcete v této věci pomoci, prosím, pošlete příspěvek na účet Britských listů v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 a označte ho variabilním symbolem 3012. Děkujeme.

Řešení to samozřejmě není, protože co dál? Všichni nám přesvědčivě vysvětlili, že se nedá dělat nic.

Posílat dopisy parlamentu?

5. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Znáte film "Vykoupení z věznice Shawshank"? Možná, kdyby členové vlády nebo celého parlamentu dostávali denně, třeba jen od několika čtenářů BL, maily a třeba SMSky ohledně případů popisovaných v článku, něco by se hnulo...

Těžko říct, ve filmu psaní dopisů sice nakonec pomohlo, ale ručně psaný dopis je ručně psaný dopis a i tak to trvalo velmi dlouho, než bylo dosaženo cíle....

A asi by bylo nutné posílat dopisy neustále z různých adres, míní Michael Woide.

Pozn. JČ: V každém případě se nepohne nic, pokud lidé nebudou systematicky dávat veřejně najeho, že jim na vyřešení tohoto problému záleží. Pak se něco pohne...

Dopisy starostovi?

5. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve věci nepohyblivé důchodkyně, která žije s odpojenou elektřinou a se zacpaným záchodem v nevytopeném bytě v Praze 8, napsala paní Vlasta Lipertová vlasta.zaluzi@tiscali.cz:

: I u nás, a že bydlím ve velmi malé obci, se v lese ubytovalo několik bezdomovců, kteří přežívají, jak to jen jde. Petice, jak víte, není právně závazné řešení.

Raději obětovat nějakou korunu a jednat jinak. Na Prahu 8, konkrétně starostovi posílat dopisy do jeho rukou. Vložit důraznou žádost.....

Však on něco rychle udělá, sejde-li se mu během dvou dní třeba 500 zásilek. Bude mít kancelář plnou. Může si pak připadat jako ta paní s ucpanými odpady..

Ať se přihlásí, kdo do toho půjde a pošleme to v jeden den tak, aby to v jeden den dostal a musel každý takový dopis do 1 kilogramu podepsat. Mějte se, Vlasta Lipert.

Pozn. JČ:Jenže já jsem měl na mysli, aby čtenáři uvažovali o systémovějším řešení, jak jsem to nastínil v příspěvku ""Co uděláme, milí čtenáři, aby lidi v ČR neživořili v bídě hladem a zimou?" Myslíte, že se na nic nezmůžeme?

Věk všeobecné demence

5. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Proč je nutné přehodnotit pohled na budoucnost

Je obvyklé přijímat nový rok s optimismem a vnímat jej jako začátek něčeho lepšího, případně restart, možnost něco napravit, překonat překážky, zdolat výzvy, naplnit očekávání. Je to jakási eschatologická potřeba zakódovaná v podobě víry, že vše se v dobré obrátí, ačkoliv historie ani statistika nic takového nepotvrzují. O to pozoruhodnější je skutečnost, že na masové potřebě opojení optimismem se nic nemění. Marx jednoduše podcenil sílu a potřebu opiátů, kterými se lidstvo permanentně "zhulí" , aby nepřestalo věřit v sebe sama. Senilního boha zítřků nahradilo technologickým pokrokem dneška, rajské iluze posmrtného života jejich zhmotněnou či virtuální aplikací "teď a tady", vše v cenové kategorii economy, business a VIP. Průměrný věk dožití roste a kdo chce, nemusí po celý život opustit hýčkající ulitu dětství. Sto let života začíná být zcela normální záležitost, zároveň s tím dospívají generace, které v produktivním věku stále neopustily pomyslnou dělohu. Dystopie? Podle psychiatra Manfreda Spitzera vzroste během následujících desetiletí výskyt demence. Ztrácíme schopnosti, které dělají kulturu kulturou a civilizaci civilizací? Čas pro novoroční skepsi nadešel.

Pošlapávání lidských práv na Kubě a ve Spojených státech

5. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nebýt četných proticastrovských aktivit v České republice pořádaných především politickou organizací Člověk v tísni ve spolupráci s časopisem Respekt, veřejnoprávními médii a řadou českých „osobností“, neměli bychom šanci seznámit se s otřesným kubánským režimem, který protiprávně drží ve věznicích pár desítek vězňů svědomí, omezuje svobodu slova, shromažďování, náboženského vyznání, volného pohybu osob atd. Je nutno dodat, že současná „normalizace“ vztahů mezi Washingtonem a Havanou slibuje řadu pozitivních, ale i možných negativních počinů.

V jakém smyslu může "americká vláda" za Putina?

5. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Autor koncepce ekonomické "šokové terapie" aplikované s těžkými sociálními a politickými dopady v zemích Latinské Ameriky a Východní a Střední Evropy, americký ekonom Jeffrey Sachs ZDE, obviňuje z kolapsu demokratických reforem v Rusku a následného nástupu Putina americkou vládu. Sachs ovšem neříká celou pravdu - buď protože je dodnes ideologicky zaslepen, nebo ve snaze vyhnout se odpovědnosti. Lidé, kteří za prezidenta Jelcina podle Sachsových rad prováděli v Rusku ekonomické reformy, měli jen mizivý zájem provádět také demokratické reformy. Tito lidé totiž byli ekonomickými neoliberály a zastánci tzv. Washingtonského konsensu, nikoli politickými liberály. A jeden z nejextrémnějších příslušníků zmíněné generace ruských ekonomů, libertarián Andrej Ilarionov, zůstal Putinovým poradcem až do roku 2005. Žádná zásadní diskontinuita ve vztahu k demokracii mezi Jelcinem a Putinem, diskontinuita, kterou sugeruje Sachs, ve skutečnosti neexistovala.

Konzervativní ekonom Jeffrey Sachs:

Vinu za kolaps demokratických reforem v Rusku nese americká vláda

3. 1. 2015

čas čtení 7 minut

V přednášce pro pořad Four Thought rozhlasové stanice BBC Radio Four obvinil americký konzervativní ekonom Jeffrey Sachs, který byl v osmdesátých a devadesátých letech postupně poradcem bolívijské, polské a ruské vlády při ekonomických reformách, americkou vládu z arogantního triumfalismu po ukončení studené války, v jehož rámci odmítla poskytnout hospodářskou pomoc ruským reformátorům. Ruská hospodářská reforma proto podle něho selhala a k moci se dostal Vladimír Putin.

Rusko a Spojené státy se vracejí do éry jaderného soupeření

4. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Rostoucí konflikt mezi Moskvou a Washingtonem ohledně střel s plochou dráhou letu a stále odvážnější hlídkování ruských ponorek, které mohou být vybaveny jadernými zbraněmi hrozí ukončením éry kontroly jaderného zbrojení a vytváří nové nebezpečné soupeření mezi oběma jadernými mocnostmi.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

POLSKO:

Korektury za čtvrt milionu zlotých

4. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Polské ministerstvo zahraničních věcí právě potvrdilo, že bývalý britský velvyslanec ve Varšavě Charles Crawford dostal dohromady víc než 50 tisíc eur za "jazykovou korekturu" několika veřejných vystoupení ex-ministra zahraničí Sikorského, včetně proslulého "berlínského projevu" z roku 2011 (jehož byl ve skutečnosti minimálně spoluautorem). Tímto zřejmě konci politická kariéra pana Sikorského, píše na Facebooku polský bohemista Aleksander Kaczorowski.

Podrobnosti v polštině ZDE

K palbě připravit!

4. 1. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Na krmítku seděla sýkorka. Celá načepýřená, očička zavřená, v zobáčku držela semínko slunečnice. Mohl bych ji vzít do ruky. Pak očka otevřela a poodlétla. Byl první leden ráno, první den po Silvestru. Již od večera se ozývala palba raket, rachejtlí a dělbuchů a pokračovala dlouho přes půlnoc. Ze tří stran na nás útočil příval kraválu.

JSME OBĚTÍ NOVÉ ÉRY "NELINEÁRNÍ POLITIKY"

Cílem je ochromit to, jak lidé vnímají svět, aby nikdy nevěděli, co se vlastně děje

4. 1. 2015

čas čtení 6 minut



Adam Curtis, vynikající analytik a dokumentarista z televize BBC, autor klíčových dokumentárních seriálů, jako je The Century of the Self též ZDE , o vlivu marketingové manipulace na dnešní svět, nebo The Power of Nightmares, o tom, že globální hrozba terorismu je uměle vytvořený jev, přeháněný pro politické účely, natočil nový dokumentární film, který bude zveřejněn 25. ledna 2015. V něm argumentuje, že svět přešel do nové, matoucí éry "nelineární politiky", v níž politikové záměrně činí matoucí a protikladné strategické kroky, aby zmátli občanstvo a ochromili jakoukoliv možnost opozice omezit jejich absolutní moc.

Vynikajícím praktikem nové "nelineární politiky" je poradce ruského prezidenta Putina Vladislav Surkov, který její zásady převedl do politiky z oblasti postmoderní konceptuální umělecké avantgardy. Stejnou praxi jako prezident Putin, totiž zmást opozici protikladnými a nelogickými kroky, však nyní používají i západní politikové.

Ukázku z nového filmu Adama Curtise přinesl koncem roku 2014 satiricko-politicky analytický televizní pořad "Wipe" britského satirika Charlieho Brookera, který se vysílá v BBC. Zveřejňujeme tuto ukázku jako video, viz výše, i její český překlad. Adam Curtis argumentuje:

Je zahraniční politika vlád české pravice opravdu vzorem?

5. 1. 2015 / Jiří Paroubek

čas čtení 8 minut

V těchto dnech jsme svědky souboje o charakter české zahraniční politiky. Tradiční česká pravice, od TOP 09, přes ODS až k těm, kteří se hlásí k odkazu V. Havla, mluví ráda o tom, že prý současná výkonná moc – tedy vláda a prezident – opouštějí zahraniční politiku státu spojenou právě se jménem Václava Havla a údajně odvozenou od témat lidských práv.

Autor je bývalý premiér České republiky.

OSN: Evropská unie musí otevřít své dveře uprchlíkům z Blízkého východu

4. 1. 2015

čas čtení 3 minuty



V sobotu večer vysílaly Channel Four News rozhovor s Carlottou Sami, mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V rámci pokračující katastrofy s uprchlíky na pirátských lodích ve Středozemním moři sílí mezinárodní tlak na Evropskou unii, aby dovolila vstup uprchlíkům z Blízkého východu, prchajícím před válkou do Evropy legálně.

Moderátor Alex Thomson: Co se týče těch 360 imigrantů z té pirátské lodi, uprchlíků je vlastně přesnější výraz. Co se s nimi stane?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2014

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 902 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2014 částkou 1573.86 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu 2014 284 623,91 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30993