Je načase přehodnotit kapitalismus?

19. 11. 2019

čas čtení 8 minut

Foto: Nedávná titulní strana deníku Financial Times, bible finančního sektoru, s titulkem: KAPITALISMUS. JE NAČASE HO ZMĚNIT

I mezi dosud ortodoxními zastánci tržní ekonomiky a kapitalismu v poslední době sílí názory, že kapitalismus selhává a že ho bude nutno přehodnotit a změnit. V pondělí večer se tímto tématem zabývala reportáž Channel 4 News:

Moderátorka: "Neustále revolucionizace výroby, trvalá nejistota a destabilizace, všechny fixní vztahy jsou zlikvidovány, všechno, co je pevné, se rozpustí ve vzduchu." Zní to jako popis našeho non-stop vysoce technologizovaného věku, ale je to ve skutečnosti popis kapitalismu od Karla Marxe, z doby před 170 lety. Avšak dnešní kritikové kapitalismu nejsou jen na ultralevici. Někteří tradiční stoupenci tržní ekonomiky nyní také požadují nový přístup, přehodnocení.



Reportér Gary Gibbon: Atmosféru toho, jak se doba mění, jsme zaznamenali na právě probíhající konferenci Konfederace britského průmyslu. Vystoupil tam Boris Johnson, v předvolební kampani, a oznámil tam, že ruší snížení daní pro podniky, které předtím přislíbil.  A také vzal zpět argument, který britští konzervativci užívali pro to snížení daní - že se po jeho snížení prý vybere těch daní víc. Přiznal, že tím, že nesníží daně, vybere na daních víc.

Zjišťujeme ale, že od roku 2008 se ozývá stále větší množství hlasů, které zpochybňují základní poučky kapitalismu. Tyto hlasy pochybují o tom, zda kapitalismus v dnešní formě opravdu dokáže zajistit existenci efektivní konkurence a zda skutečně šíří svůj prospěch všem, anebo zda vydělané peníze poskytuje jen šéfům podniků. Kapitalismus se začíná v této opravdu nezvyklé době stávat terčem pozoruhodné kritiky. 

Boris Johnson: Kdy mám skončit?

Předseda konference: Co nejdříve, pane premiére.

Rozhovor Britských listů 246. O deziluzi z vývoje po roce 1989

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta



Mohl být vývoj v České republice za posledních třicet let jiný, když lidi neměli osobní, individuální zkušenost, jak moderní demokratická společnost funguje? O tom a o stavu dnešní české společnosti po třiceti letech hovoří Bohumil Kartous s pamětníkem Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. listopadu 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Média nekorigují lži Borise Johnsona

19. 11. 2019

čas čtení 5 minut



Velkým problémem je, že britská média prostě nekorigují lži Borise Johnsona. Jestli to bude takto pokračovat, rozloží se integrita britské politiky

Vysocí činitelé BBC mi sdělili, že si osobně myslí, že je chybné odhalovat Johnsonovy lži, protože to ochromuje důvěru v britskou politiku

V pátek znovu tvrdil Boris Johnson v televizi, že staví 40 nových nemocnic. Je to ale lež, která už bylam odhalena aktivisty ověřujícími faktickou pravdivost či nepravdivost jeho výroků. Johnson pak řekl divákům, že "máme v ulicích o 20 000 policistů více, kteří bojují proti zločinnosti". Je to také lež. Noví policisté budou naverbováni během tří let a jen nahrazují škrty v policii, které konzervativci provedli od roku 2010. K zvýšení počtu policistů v Británii nedochází, píše známý konzervativní novinář Peter Oborne.

Švédsko zrušilo vyšetřování Assangeova obvinění ze znásilnění

19. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Prokurátorka Eva-Marie Persson uvedla, že důkazy žalujících žen úřady považovaly za důvěryhodné a spolehlivé, jenže téměř po celém desetiletí už nejsou vzpomínky svědků spolehlivé.

"Po zhodnocení toho, co bylo zjištěno během předběžného vyšetřování jsem rozhosla, že důkazy nejsou dostatečně silné na to, aby bylo možno podat žalobu," konstatovala Perssonová. Proti tomuto rozhodnutí je možno se odvolat.

Assange, který se snaží bojovat proti vydání do USA, které ho obviňují ze zveřejnění tajných dokumentů na WikiLeaks, čelil potenciální žalobě za znásilnění od roku 2010. Toto obvinění vždycky popíral. 

Vyšetřování bylo však obnoveno letos v květnu, kdy byl Assange náhle odstraněn z ekvádorského velvyslanectví v Londýně. Byl okamžitě zatčen a v současnosti je vězněn na 50 týdnů ve vězení Belmarsh v Londýně za porušení podmínek kauce. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

O mužích, kteří "to" neudrží v poklopci

19. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Foto: Princ Andrew v roce 2001 se sedmnáctiletou Virginiou Robertsovou. Prý netuší, jak ta fotografie vznikla. Robertsovou nezná.

Pozornost Británie byla v minulých dnech částečně odvedena od brexitu dvěma neuvěřitelně trapnými incidenty, týkajícími se nechvalně známých osobností - arogantního idiota prince Andrewa a lháře a arogantního idiota Borise Johnsona.

Pověst prince Andrewa byla zničena skutečností, že se intenzivně přátelil s odsouzeným pedofilem, americkým miliardářem Geoffreym Epsteinem, který nedávno spáchal v newyorské věznici sebevraždu. Andrew se účastnil četných Epsteinových luxusních mejdanů, na nichž Epstein a jeho kamarádi sexuálně zneužívali nezletilé dívky.

V čem obdivuji Václava Klause staršího

19. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Stále více si myslím, že dívat se na polistopadový politický vývoj jen optikou dobra a zla není plodné. Je jistě důležité, ptát se, kde se staly chyby, proč jsme dopadli tak, jak jsme dopadli třeba v oblasti exekucí, sociálního bydlení nebo ekonomické kriminality. Na druhou stranu je hned na začátku 90. let zřejmé, jak důležité v politice je nikoli jen to, že máme morální nebo intelektuální pravdu, ale zejména to, co vlastně dokážeme prosadit.

Prosba Amnesty International

Řecko: za pomoc uprchlíkům jim hrozí 25 let vězení. Zastavme to!

19. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Sarah a Sean pomáhali migrantům a uprchlíkům v nouzi na řeckých ostrovech. Za to byli obviněni ze špionáže a dalších absurdností a hrozí jim až 25 let vězení. Sarah je sama uprchlice ze Sýrie a její příběh byl dokonce zfilmován – člun, na kterém plula z Turecka do Řecka, se dostal do potíží a ona a její sestra, obě profesionální plavkyně, ho pak několik hodin táhly ke břehu. Poté, co se vzpamatovala ze svých traumat ze Sýrie a strastiplné cesty, rozhodla se Sarah pomáhat dalším uprchlíkům přímo na řeckých ostrovech.

Podpořte Sarah a Seana v rámci Maratonu psaní dopisů! Jak? Napište dopis…

Uprchlíci z Libye se nevydávají na riskantní plavbu přes Středozemní moře, že by doufali v záchranu

19. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Neexistuje žádná statistická vazba mezi pravděpodobností, že by byli uprchlíci uprostřed Středozemního moře zachráněni a počtem lidí, kteří se pokoušejí přeplavit se přes Středozemní moře. Vyplývá to z nové studie, která zpochybnila často v Evropě opakované lživé tvrzení, že přítomnost nevládních záchranných lodí ve Středozemním moři vede k tomu, že se na moře vydává více uprchlíků.

Tyto lživé obavy jsou důvodem, proč se státy snaží omezit záchrannou činnost lodí nevládních organizací, nebo jim dokonce brání vyplout z jejich přístavů.

“Když si nezachováme zkušenosti, dětství trvá navždy”:

Sametová revoluce po třiceti letech

17. 11. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 12 minut

 


“Ta země, která byla ze všech nejkomunističtější,” divili se začátkem devadesátých let mezinárodní pozorovatelé, “je teď nejantikomunističtější!” Nedlouho předtím se odehrála sametová revoluce. Čeští disidenti, v čele s Václavem Havlem, okouzlili svět heslem, podle něhož pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Ve snaze zajistit, aby revoluce zvítězila, a že je komunismus nenávratně poražen, včetně jeho reformistické varianty, disidenti předložili jediný argument, který je odlišoval od všech ostatních (včetně Slováků): možná jich není zrovna mnoho, ale žádní komunisté to nejsou. Vlastně to byli jediní skuteční odpůrci komunistů. Byli to antikomunisté.


Pompeo: Izraelské osady na okupovaném území "nejsou protizákonné"

18. 11. 2019

čas čtení 2 minuty


Spojené státy odmítly rezoluci OSN z roku 2016, podle níž je výstavba izraelských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu "flagrantním porušením" mezinárodního práva

Spojené státy oznámily, že izraelské osady na okupovaném palestínském území nejsou nutně ilegální. Dramaticky se tak distancovaly od dlouhých desetiletí mezinárodního práva, dosavadního amerického postoje a trvalého postoje většiny amerických spojenců.

Dvě batolata zázračně přežila ruské bombardování. Jiní ne

18. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Dva andílci Salama a Rafif al-Ibrahim zázračně přežili ruské bombardování města Shnan. Otci se podařilo zachránit tu holčičku a naše týmy vyhrabávaly jejího bratra déle než hodinu a půl z hromady trosek.

Další rodina pohřbená v troskách jejich domu. Hledání raněných a jejich záchrana pokračuje ve vesnici Milaja, další tragédie pro městys. Holčička, kterou jsme zachránili živou, později zemřela. Při tomto útoku také byly usmrceny čtyři ženy a jeden muž.

Hospodaření OSBL za říjen 2019

2. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

V řijnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 520,96 Kč, výdaje byly 91 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Čína: "Absolutně neprojevovat žádné milosrdenství". NYT získal z Číny brutální, více než 400 stránkovou příručku útlaku

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Čínské úřady určily číselné cíle, kolik Ujgurů musí být posláno do koncentračních táborů v Xinjangu. To dělal Stalin v Sovětském svazu r. 1937. Deník New York Times získal rozsáhlý, více než čtyřsetstránkový manuál pro útlak statisíců Ujgurů. To je režim, s nímž se bratříčkuje póvl z ODS, jako je Jan Zahradil.

Muslimští studenti v Číně se vrátili domů a zjistili, že jejich rodiče a příbuzní zmizeli do koncentračních táborů, protože měli "nezdravé myšlenky".


Je načase poslat ty existenční hrozby do postele

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poté, co Netanyahu charakterizoval palestinské občany žiijící v Izraeli jako "existenční hrozbu", palestinský poslanec Ayman Odeh zveřejnil na Twitteru tento snímek: "Je načase už poslat tyto tři existenční hrozby do postele."


Jsou ti advokáti blbí, nebo je to záměr?

18. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Česká advokátní komora pokutuje Petra Němce, který se ironickým tweetem rázně postavil proti xenofobům, nenávidějícím uprchlíky. Neuvěřitelně, česká advokátní komora Němcův ironický výrok vzala vážně a pokutuje  Němce, který se postavil proti xenofobii, za údajnou xenofobii. Nevyvolává to zrovna velkou důvěru v českou advokacii. To tedy ne... (JČ)





Evropská komise připomněla sérií fotografií výročí pádu komunismu v Československu

17. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Onoho dne před třicety lety začala sametová revoluce. V Praze se shromáždili studenti a zahájili stávku na dobu neurčitou s požadavkem více demokracie. Jejich jednota byla inspirací pro Evropu i svět. Tato pokojná revoluce změnila navždy průběh historie.


Připomínka třicátého výročí pádu komunismu ve skotském Edinburku

17. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



V sobotu 16. listopadu 2019 odpoledne se v edinburském kostele St Stephen's Comely Bank Church pod záštitou reverenda George Viditse konaly veřejná diskuse a další akce k připomínce třicátého výročí pádu komunismu v Československu. Součástí akce bylo i taneční vystoupení ve Skotsku dvou nedávno vzniklých slovenských folkloristických tanečních skupin Lípa a Studnička.

Byla to nesmírně povzbuzující akce, kterou zorganizovali schopní a aktivní lidé. Duchem akce byly zakladatelka české školy v Edinburku, Veronika Macleod, Kristýna Vágaiová a další spolupracovnice. Akce se účastnilo kolem stovky lidí, nejen Čechů a Slováků.

Do české školy, kterou s kolegyněmi v Edinburku vede Veronika Macleod,  chodí sto dětí! Druhou českou školu otevřely dámy nedávno i v nedalekém Glasgow.

Jejich práce je nesmírně záslužná, je naprosto nepochopitelné, že je české ministerstvo školství  prostě nefinancuje. Že prý se neplatí ředitelům českých škol v zahraničí nic. 





?

“When Experience Is Not Retained, Infancy Is Perpetual”:

The Velvet Revolution After Thirty Years

17. 11. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 10 minut


“The country that was the most communist of all”, marveled international observers in the early 1990s, “is now the most anticommunist!” The Velvet Revolution had just taken place. Czech dissidents led by Václav Havel had enchanted the world with the slogan according to which truth and love would prevail over lies and hatred. To ensure that the revolution succeeded, and that communism was irremediably defeated—including in its reformist variant—these dissidents showcased the only argument that differentiated them from everyone else (including the Slovaks): they might not be numerous, but they were no communists. In fact, they were the communists’ only real opponents. They were anticommunist.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Boris Johnson se v opilosti a bez bezpečnostní služby setkal v Itálii s "bývalým" agentem KGB

17. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Tento ruský miliardář tvrdí, že na tom setkání "nebylo nic nezvyklého"

Boris Johnson se setkal s "bývalým" agentem KGB během vysoce kontroverzní cesty na mejdan, dva dny po vrcholném jednání NATO, kterého se účastnil a které jednalo o hrozbách z Ruska.

Johnson byl tehdy britským ministrem zahraničí a setkal se s ruským miliardářem Alexandrem Lebeděvem, jehož rodina vlastní britské noviny The Independent a Evening Standard. K tomuto setkání došlo loni po jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu, které se zabývalo otrávením britského špiona Sergeje Skripala.

Naše země už nemá prezidenta

17. 11. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 7 minut

Níže je řeč, kterou jsem měl včera na Letné; tam jsem se dvakrát hloupě přebreptl, tak zde je to v originálním znění. Ale chci se tu hlavně věnovat větě z projevu, kterou jsem hodně zvažoval a diskutoval, protože vnímám, že je kontroverzní: "naše země už nemá prezidenta". Stojím si za tímto tvrzením a zdůvodním je.

Samozřejmě, vzato přísně formalisticky, země prezidenta má. Jenomže prezident není socha na orloji, která někde stojí a jednou za hodinu kývne; prezident je "činnost", funkce od slova fungovat. Prezident má obrovskou agendu, domácí i zahraniční; je to práce jako každá jiná, která vyžaduje plné nasazení, desítky jednání, schůzek a telefonátů denně. Prezident je člověk, pro kterého pracuje stočlenný tým - pro něj, jediného člověka, jsou tam kvůli němu, kdyby nebyl, není jich potřeba. Je to práce na víc než na plný úvazek.

Matematika nepustí. Komunisti (Hybridy) – Demokrati 3:1

17. 11. 2019 / Peter Kollega

čas čtení 3 minuty

 

Matematika ignoruje naše subjektívne emócie a ponúka len britké čísla. Dnes budú tisíce pohľadov, názorov, postrehov, hypotéz alebo analýz hodnotiť naše gazdovanie za posledných 30 rokov od zamatu. Preto si myslím, že je treba nabrať odvahu a vypočuť si aj názor kráľovny vied.

Áno, máte pravdu, keď poviete, že do rovnice môžeme zadať rôzne premenné, ktoré vo finále môžu podporiť naše hypotézy. Ja som dosadil tie najjednoduchšie údaje. Tým je myšlienkové nastavenie štyroch najvyšších volených zástupcov z bývalého Československa. Oni sú so svojimi názormi denne na televíznych obrazovkách, v médiach a či chceme alebo nie sú hlavnými mienkotvorcami, ktorí určujú smer pohybu našich krajín. Politikov volili najväčšie percenta obyvateľstva, ukázali, ktoré myšlienky, programy alebo reči tela sú im najbližšie.

Papež obvinil globální finanční kapitál ze zločinů proti lidskosti

16. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta


98140370214912?=20.com/petrfischer3/status/1195798370214912?s=20



Policie odhadla účast na Letné na 200 000 osob

16. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jak vysvětlil Mikuláš Minář  v Rozhovoru Britských listů, účelem jeho hnutí je vyvolat v lidech politický aktivismus. Je dobré, že to (snad) funguje: (JČ):


30008

Milion demonstrací proti Havlovi

16. 11. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 2 minuty

Demonstrace proti premiérovi Babišovi se mimo jiné, ale především zaštiťují disidentem a posléze prezidentem Václavem Havlem. Leč využívat Havlův odkaz proti Babišovi je nešikovné.

Během svého života v disidentském prostředí si Havel vypěstoval takové představy o politice, které lze při nejlepší vůli považovat za amatérské. Zlý jazyk by ale šel dále a poukázal by paralely mezi fašistickými představami o politice a těmi Havlovými. Havel totiž mluvil o jakési politice sítí bez „standartních politických stran“. Politika by neměla být dělena na pravici a levici a nijak nestrukturované politice by měl vládnout morální jazyk, jehož nositeli by byly charismatické osobnosti, nejspíše umělci, herci a básníci, čili zhruba všichni ti, které už před dva a půl tisíci lety Platón z politiky vyhnal, a věděl proč.

Profesor John Curtice: Výsledek prosincových britských voleb bude jasný: jedno, nebo druhé

15. 11. 2019

čas čtení 2 minuty

Profesor John Curtice, známý britský odborník na předvolební průzkumy: Řekl bych, že v této chvíli je pravděpodobnost asi 2:1, že konzervativci získají většinu. Je to pravděpodobnost asi 66 procent.

Reportér:
A šance na většinu Labouristické strany?

Professor John Curtice:
Ta je tak blízká nule, že to v podstatě nula je. Ale o tom tyto volby nejsou. Tohle jsou volby o tom, zda Boris Johnson získá nebo nezíská většinu. Protože dnes, s výjimkou severoirské unionistické strany DUP, která nyní říká, že se jí nelíbí Johnsonova dohoda o brexitu, ale nevíme, zda by přijali možnost nového referenda o brexitu, všechny ostatní strany druhé referendum  o brexitu podporují. A tak, prostě, jestliže Johnson získá jen o něco méně poslaneckých křesel, než je ta parlamentní většina 326 křesel, jeho schopnost zůstat ve funkci přestává být realistická, protože vznikne dostatečné množství lidí, kteří, jestliže budou chtít druhé referendum  o brexitu, instalují menšinovou labouristickou vládu. A Labouristická strana nemusí získat více křesel než konzervativci. Potřebuje jen, aby Boris dostal méně než... než 315 křesel, to by to rozhodlo. Méně než 320 - pro Borise velký problém. Takže nakonec, tohle jsou naprosto binární volby. Nerozhodný parlament - v tom případě téměř určitě dojde k dalšímu odložení brexitu a k druhému referendu a Bůh ví, jaký bude výsledek toho referenda - anebo vznikne v parlamentě většina, Británie odejde z EU k 31. lednu 2020 a Boris dostane úkol vyjednat alternativní obchodní dohodu. A to je v podstatě... Je ironické, že jsme sice jaksi doklopýtali k těmto volbám, ale nakonec se ukazuje, že vzniká docela jasná  volba "buď, anebo", alespoň pokud jde o dopady různých možných výsledků.


Trumpem vyhozená americká velvyslankyně na Ukrajině podala v Kongresu zdrcující svědectví o korupci

15. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Roger Stone, Trumpův poradce, byl shledán vinným ze všech obvinění

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Trumpův poradce Roger Stone byl shledán vinným z bránění průběhu spravedlnosti a ze lhaní při procesu u amerického federálního soudu ohledně toho, o čem svědčil v Kongresu ohledně emailů hackersky získaných od Demokratů a zveřejněných na Wikileaks.


O tom, jak jsme cestou na Západ došli na Východ

15. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Je třicet let moc, nebo málo? Jak se to vezme. Je to více než celá existence první republiky. Je to méně než trvání komunistické diktatury. Za první republiky jsme mohli navazovat, neboť habsburské Rakousko bylo sice v mnohém zaostalé oproti Západu, ale přece jen budovalo postupně tak či onak moderní západní stát. Komunisté naopak tuhle zemi zničili. A je-li budování mnohem náročnější než boření, tak po 40 letech boření nevystačíme s 30 lety budování.

Mezinárodní tisk o třicátém výročí

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Třicáté výročí pádu komunismu vyvolává zase četné rozhovory v mezinárodním tisku

Jiří Pehe je mezi řadou českých intelektuálů, interviewovaných v posledních dnech o třicátém výročí pádu komunismu v Československu např. listem The Irish Times, televizí Al Jazeera či listem La Vanguardia. Články obsahují reminiscence o událostech před třiceti lety a skeptické výroky o současnosti.



 

Stopy totality v sametu

15. 11. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 13 minut


Většinu lidí nechávají vzpomínky na listopad 89 chladnou. Má k tomu své důvody, bojovala za demokracii a dostala kapitalismus divokého západu. Bojovala za pokrok, ale dostalo se jí snobismu snícího o starých pořádcích. Chtěla svobodu, ale prožívala oživení totalitního způsobu myšlení, tentokrát však od těch, které podporovala. A přitom 17. listopad byl jejím vítězstvím, touha po demokracii, pokroku a svobodě spojila národ podobně jako v letech 1918, 1938 a 1968. Vůdci sametu musejí své chyby přiznat, omluvit se a pokorně odejít. Václav Havel to dokázal, po něm však už nikdo. A proto většině nevadí M. Zeman, ani A. Babiš, ani zánik veřejnoprávních médií nebo snad i demokracie. Je jí doslova a do písmene ukradená. Ale demokracie stojí na většině, nebo se mýlím?

Babiš čtenářům své IDnes: "Přečtěte si pravdu! Ode mne!"

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pozn. JČ: Autoritáři a oligarchové (Trump, Johnson, Orbán, Babiš) zneužívají existence sociálních sítí ve snaze "oslovovat své voliče přímo", tedy vnucovat jim svou propagandu bez korekce dialogu kritického novináře, které je interviewuje.

V demokracii ovšem musí existovat možnost korigovat tvrzení mocných nezávislý novinář. Snahy vládnoucích autoritářů sdělovat svým voličům pravdu "přímo", bez věcné korekce kritického novináře, který provádí rozhovor, jsou vždycky jen propagandou. 

PS. Paradoxně, už tato inzerce v deníku IDnes, o tom, jak vám Babiš sděluje osobně na Facebooku "pravdu", je lživá. Je známo, že Babiš jako Slovák nedá dohromady bez gramatické chyby jedinou českou větu. Jeho "pravdu" na Facebooku tedy nemůže psát Babiš, ale jeho oficiální, český premiérský,  propagandistický tým.

Boris Johnson "z bezpečnostních důvodů" zrušil předvolební návštěvu pekárny

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Kam se vydá, tam mu lidé na ulici nadávají. (Přesto je neuvěřitelné, že podle předvolebních průzkumů vede. Jeden aktivista se vyjádřil: "Vím, že je Boris Johnson lhář, ale já mu věřím.")

Před pekárnou na něj čekala skupina demonstrantů a malých dětí. Zvlášť to batole a tyo nemluvně byly děsivé, konstatuje jeden komentátor:



Trapas

15. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Trapas: Boris Johnson, otec četných utajovaných dětí s mnoha ženami (utajuje, kolik jich má), neumí známou dětskou písničku "The wheels on the bus go round and round, all day long." ("Kola autobusu se točí celý den.")

No, pohleďte. To je "britský premiér":


Proti nesmyslům: Otevřený dopis do Učitelských novin

15. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Je udivující, že se takto vykonstruovaný materiál objeví v periodiku určeném pedagogům, kteří jsou průvodci dětí při poznávání našeho komplexního světa.

Vážený pane šéfredaktore,

reagujeme na článek v Učitelských novinách ze dne 15. října 2019 „Klimakult“ od Lukáše Doubravy. Namísto vysvětlení základních pojmů a naléhavosti řešení klimatické krize jako hlavního tématu doby autor čtenáře ujišťuje, že realita je jiná, než uvádí závěry nejméně 97 % aktivně publikujících vědců z celého světa zabývajících se změnou klimatu. Ti se shodují, že trend globálního oteplování za poslední století je dominantně způsoben lidskou činností. Drtivá většina hlavních vědeckých institucí světa toto stanovisko podporuje.

Puberta ve třiceti

15. 11. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty


Může občan současné České republiky zastávat pozici názorového středu? Přinejmenším se této části spektra určitě může přiblížit, například ve svém vlastním výčtu plusových a mínusových bodů pro naše nynější životní podmínky.

(1) Společenské změny roku 1989 nám bez nadsázky otevřely svět, a zároveň konečně zavedly neomezenou možnost návratu. 

Kdo nás ochrání před "ochránci"?

15. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V neděli 10. listopadu překazila polská kontrarozvědka pumový útok ultrapravicových extrémistů proti polským muslimům. Plánovači se inspirovali vražděním "na obranu civilizace" v Norsku a na Novém Zélandu.

V úterý 12. listopadu zabránily italské úřady útoku neofašistů na mešitu v Colle Val d'Elsa. Při razii zabavily desítky kusů střelných zbraní.


Pravda o Právu

15. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtečním vydání deníku Právo, jenž má v záhlaví nadepsáno "Nezávislé noviny", Slačálkův esej "Probuzení ze snu" na s. 15 snaživě tepe liberálně konzervativní utopii, neboť podle autora lidem v ČR už dávno přestalo záležet na omezení nekontrolované moci. Rozuměj takové moci, jakou se pyšní současný český premiér, který se nachází v jasném mnohačetném střetu zájmů a podle vnitřních předpisů vlastní soukromé strany měl kvůli veřejným skandálům a soudním kauzám dávno odstoupit ze všech funkcí. Vložená příloha listu se pak jmenuje "Pravda o Agrofertu" a čítá 16 stran tabloidového formátu plných propagandy vládního holdingu. Na s. 16. Práva nicméně Saša Uhlová končí sloupek zvoláním: "Po třiceti letech konečně svobodně dýchám." - Nepochybně! A co teprve ta omamná vůně koblih!

Farage zuří: Britští konzervativci ho zradili

14. 11. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Jak jsme informovali, Nigel Farage zprvu chtěl do britských prosincových všeobecných voleb postavit kandidáty své Brexit Party, ve všech více než 650 britských volebních okrscích,    protože tvrdil, že dohoda o brexitu, kterou "vyjednal" za konzervativce Boris Johnson, je zradou a "žádným brexitem není."

Před čtyřmi dny však oznámil, že jeho Brexit Party nebude kandidovat ve 317 volebních okrscích, kde v posledních volbách zvítězili konzervativci, protože by mohl roztříštit probrexitérskou podporu a způsobit, že vyhrají zastánci setrvání Británie v EU a bude se konat druhé referendum o brexitu, o němž brexitéři vědí, že by ho prohráli, protože většina Britů nyní chce zůstat v EU. Chtěl tak podpořit konzervativce a oslabit labouristy.,

Jenže konzervativcům to nestačí: odborníci na volební problematiku upozorňují, že nejvíce konzervativce poškodí Brexit Party v těch volebních okrscích, kde sice poslední zvítězili labouristé, ale jen malou většinou, takže by - bez kandidatury Brexit Party - měli konzervativci možnost tam vyhrát, což nutně potřebují, nemá-li znovu vzniknout nerozhodný parlament.

Proto Johnsonovi konzervativci Farage zradili - nejenom že s ním odmítli vstoupit do předvolební aliance, ale snaží se - často i výhrůžnými emaily - přesvědčit volební kandidáty Brexit Party, aby odstoupili i v ostatních volebních okrscích.

Podle Farage při tom používají politiky cukru a biče: nabízejí kandidátům Brexit Party, pokud odstoupí, křesla ve Sněmovně lordů.

"Pokud tohle není korupce, tak už nevím, co je," zuří Farage. Kandidáti mé strany jsou pod tlakem venezuelského stylu:


 

Ani drtivá volební převaha vás nečiní majitelem Pravdy

14. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Brilantní projev Pavla Rychetského, předsedy českého Ústavního soudu: "Ani velká parlamentní většina z vás nečiní výlučného majitele Pravdy.Xenofobie v Evropě a pohled na mrtvé uprchlické děti na evropských plážích plných turistů je obscénní."


Jiří Pehe a jeho překladatel Gerald Turner o 30. výročí pádu komunismu v debatě na Glasgow University

14. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Přinášíme dvacetiminutovou ukázku z devadesátiminutové veřejné debaty s prozaikem, profesorem Newyorské university v Praze a bývalým poradcem Václava Havla Jiřím Pehem a jeho překladatelem Geraldem Turnerem, pamětnících pádu komunismu v Československu před třiceti lety, o sametové revoluci a o tom, jak na ni pohlížíme nyní, po třiceti letech. Konala se na Glasgow University ve Skotsku ve středu 13. listopadu 2019. Akci financovalo České literární centrum. Diskuse je v angličtině.

Lidová povstání v Iráku a Libanonu mezi íránskou a izraelskou geopolitikou

14. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Není to pouze Írán, který bedlivě sleduje povstání Iráčanů a Libanonců, také Izrael tamní situaci pozorně monitoruje. Tel Aviv má v první řadě zájem o Libanon. Nedávno se zapletl s Lidovými mobilizačními silami a Revolučními gardami – tedy alespoň jak sám tvrdí, píše Oraib Al-Rantawi na webu middleeastmonitor.com.                 

Tato dvě povstání přilákala rostoucí regionální a mezinárodní pozornost. Panují obavy, že se hlavní protesty ztratí v konfliktech mezi různými proxy silami, které v regionu zuří nejméně 15 let. Íránský nejvyšší duchovní vůdce popsal demonstrace jako „nepokoje“ a apeloval na Iráčany, aby respektovali zákon a státní instituce. Dále uvedl, že povstání jsou „pobízena“ Izraelem, USA a dalšími státy. Avšak jak by tyto státy přinutily miliony mladých žen a mužů, aby vyšly do ulic?

Izrael odpírá léčbu onkologickým pacientům v Gaze

14. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Ilustrační obrázek

Al Džazíra English informuje, že na Twitteru vypukla bouře poté, co izraelská armáda zveřejnila tweet o dvou vojačkách, které si ostříhaly vlasy a darovaly je na výrobu paruk pro onkologické pacienty.

Mnozí pozorovatelé si však stěžují, že izraelské vojenské úřady už od roku 2007 udržují v Gaze blokádu, která způsobila chronicky špatné zdravotnické služby v Pásmu. Většina palestinských onkologických pacientů musí Pásmo Gazy kvůli léčbě opustit, ale asi 40 procent žádostí je izraelskými úřady zamítnuto, což vede k úmrtí těchto pacientů, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

30 let budování kastovního školství

14. 11. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 2 minuty

Boj proti inkluzi, který vede i pan mistr premiér ČR Andrej Babiš, má kořeny v té nejnižší formě predátorského kapitalismu, té nejnižší formě rozkladu morálních společenských hodnot materialistické konzumní společnosti. Tyhle různé argumenty, že ten či onen vozíčkář, ten či onen lehce mentálně postižený bude státní rozpočet něco stát na asistenci, že bude zdržovat děti "slušných Čechů" a že se tak sníží "konkurenceschopnost" dětí na základní škole, jsou takovou snůškou špinavosti, že už jen tahle jedna věc a člověk musí takovou vládou opovrhovat. Štítit se jí.

K čemu je vlastně Česká televize?

14. 11. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Jsem všemi deseti pro to, aby média veřejné služby fungovala nestranně a kvalitně. Netvařme se ale, že by ohrožení integrity veřejnoprávních sdělovacích prostředků bylo něco nového pod sluncem. Je nyní obtížné obhajovat zastaralou Českou televizi, když je ve vleku systematických přešlapů a ideologických výstřelků. A k čemu vlastně máme médium, které jednoduše nestíhá sledovat moderní trendy ve zpravodajství a publicistice – tedy Českou televizi v takto neradostné podobě? 

30547

17. listopad má být apelem budoucnosti, ne sentimentálním lkaním nad ztracenou minulostí

14. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Před 17. listopadem se vždy trochu obávám toho, co přijde. Obavám se toho sentimentálního vzpomínání, oplakávání, opakování stejného rituálu, který ze všeho nejvíce připomíná svátek zesnulých. Jdeme položit věnce k pomníkům, zazpíváme si Modlitbu pro Martu, vyslechneme pozůstalé a v zádumčivé náladě se rozejdeme kontemplovat nad tím, kdy vlastně ten 17. listopad zesnul, případně zda vůbec kdy žil. Spočívá v tom velká tragédie. Nikoliv 17. listopadu, ale toho, kam se česká společnost za posledních 30 let neposunula. Lká sama nad sebou jako hypochondrický slaboch. Část proto, že se domnívá, že 17. listopad zemřel, část se domnívá, že byl ukraden a část je přesvědčena, že to celé byl přece jen podvod. Ten lká tak a ten zas takhle, dohromady nakňučíme moc. Možná - a to je nejhorší - to bude většině úplně šumák.

17. listopadu by si Češi měli vzpomenout na své dva politické vězně v Turecku

14. 11. 2019 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Přesně tři roky strávili ve vězení "spojeneckého" státu Markéta Všelichová a Miroslav Farkas (zadržení 13.11. 2016), které v Turecku čeká ještě zbytek jejich šestiletého trestu kvůli civilní (Všelichová) a vojenské (Farkas) podpoře Kurdů proti ISIS. Vzhledem k tomu, že někteří organizátoři letenského shromáždění z "Miliónu chvilek pro demokracii" prozatím zamítli kvůli nedostatku času krátké vystoupení Rašída Chalila z Kurdského občanského sdružení, který chtěl Čechům poděkovat za solidaritu během nedávné turecké invaze do Rojavy, napsali jsme několika českým i slovenským osobnostem chystajícím se promluvit na nadcházejících akcích na různých místech krátkou žádost. V ní jsme spojili téma Rojavy se zadržováním obou českých rukojmí.

Australská vláda podporuje těžbu uhlí, zatímco Sydney ohrožují „katastrofické“ požáry

14. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Australané žijící v Novém Jižním Walesu a v části Queenslandu čelí „katastrofickým“ požárům, jak uvedly australské vládní úřady. Byl vyhlášen výjimečný stav a úřady v úterý zavřely 500 škol. Požár zničil více než 140 domácností. Jejich majitele ale rozhodně nedojímají modlitby australského premiéra Scotta Morrisona, který popírá antropogenní změny klimatu, informuje web Informed Comment.

12492

O zahanbujícím mementu naší civilizace

14. 11. 2019 / Stanislav Biler

čas čtení 2 minuty

Výborný projev Pavla Rychetského na konferencí k výročí pádu železné opony:

Ani zřetelně a demokraticky vyjádřená většinová vůle nemůže z nikoho učinit výlučného držitele pravdy.

- Za reálné nebezpečí pro současnou Evropu, která byla po dobu delší sedmdesáti let uchráněna hrůz globálních válek a vzájemné národní nesnášenlivosti, považuji vzrůst národní a etnické sebezahleděnosti, xenofobie a někdy i antisemitismu. Pohled na mrtvé děti vyplavené spolu s rodiči na středomořské pláže, obsazené evropskými turisty, je pro naší civilizaci zahanbujícím mementem, které nelze ospravedlnit snahou o vykoupení špatného svědomí miliardami posílanými autoritativnímu režimu v Turecku.

Stále vychováváme pasivní lidi, kteří se bojí riskovat

14. 11. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 36 minut

Autor nedávno vydané knihy No Future s podtitulem Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? a také konceptu Auditu vzdělávacího systému v ČR EDUin v rozhovoru pro ELAI News vysvětluje, proč Česko potřebuje zachytit zběsilý vývoj, k němuž dochází ve světě, proč je k tomu nezbytná hluboká reforma našeho vzdělávacího systému a jaké by měly být její hlavní prvky. A také se mimo jiné zamýšlí nad tím, proč se dnes tolik lidí přiklání k autoritativnímu způsobu vládnutí.


Chtěl byste být ministrem školství?

Za jistých okolností ano, ovšem musela by k tomu být zcela jiná politická konstelace. Neumím si představit, že by to bylo ve vládě současného premiéra, z jehož výroků na adresu vzdělávání je zřejmé, že nemá představu, o čem mluví. Ministra školství Plagy si ale vážím. Nepochybně platí, že ministr školství může chytrými kroky posunout české vzdělávání o století dál, ale musí k tomu mít podporu celé vlády.

Holandsko snižuje rychlostní limit ze 130 na 100 km/h ve snaze snížit znečištění vzduchu

13. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

 
Holandský premiér Mark Rutte sníží od roku 2020 na holandských silnicích rychlostní limit na 100 km/h poté, co jeho vládě nařídily soudy, aby snížila znečištění vzduchu. 

Holandský soud rozhodl letos, že přístup holandské vlády porušuje předpisy Evropské unie ohledně ochrany přírodních rezervací před čpavkem a kysličníkem dusičitým. 

Mezi 19. hodinou a šestou hodinou ranní budou automobily mít právo jezdit rychlostí až do nynějších 130 km/h, protože v té době má Holandsko na silnicích jen 8-10 procent provozu. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Klimakult", čili Eristické hody

13. 11. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Německý filozof Arthur Schopenhauer je autorem klasického spisu Eristická dialektika, který stručně řečeno podává návod, jak vyhrát spor bez argumentů, jen prostřednictvím manipulace, řečnických triků a nekorektních tvrzení. Je skutečně skvělé, že Učitelské noviny poskytují pedagogům tak kvalitní materiál k rozboru eristických podfuků, jakým je článek zástupce šéfredaktora Lukáše Doubravy "Klimakult".

Ruské vraždění v Sýrii pokračuje neztenčenou silou - nikoho to nezajímá

13. 11. 2019

čas čtení < 1 minuta

Z hor těchto trosek se nám podařilo zaživa zachránit dítě, avšak ruská letadla usmrtila dva muže a ženu. Toto jsou scény ze záchranné operace v Šananu v jižním Idlibu poté, co se stal v úterý odpoledne terčem brutální vojenské operace.


V soulském metru provozují podzemní farmu

13. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Minulý měsíc se cestujícím v soulské stanici metra Sangdo naskytl překvapivý pohled: Plně funkční farma zde pěstuje listový salát, výhonky a mladou zeleninu, píše Thomas Maresca.

Věznice Sednája: Továrna na smrt a "mizení" režimních oponentů v Sýrii

13. 11. 2019

čas čtení 4 minuty

Sdružení vězněných a zmizelých z věznice Sednája (Association of Detainees and The Missing in Sednaya Prison, ADMSP) ve své první zprávě uvádí, že "syrský režim nadále používá věznici Sednája jako hlavní centrum věznění a nuceného mizení politických vězňů, kterým upírá kontakt s vnějším světem a nutí je žít v ubohých podmínkách, které jim často způsobují smrt". Zpráva se zabývá monitoringem procedur a důsledků věznění v tomto klíčovém zařízení Asadova režimu.

Asadův bratranec a moskevský mrakodrap

13. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

Na břehu moskevské řeky se leskne skleněný a ocelový pomník ruské ekonomiky poháněné ropou a plynem a rostoucího globálního vlivu. Obloze hlavního města dominují mrakodrapy množící se v posledních letech, jak přibývá peněz. Tzv. Sedm sester z doby stalinismu, které kdysi představovaly nejvyšší budovy v Moskvě, je zastíněno novými stavbami, napsali Henry Foy a Chloe Cornishová.

Španělsko potřebuje novou politickou kulturu

13. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Evropské státy nemohou stále dokola hlasovat a doufat, že se nějak dostanou k jasné vládní většině, píše Barbara Weselová. Je pro ně stále těžší sestavit vlády. Také Španělsko se musí naučit umění kompromisu.

Pražské matky Hamáčkovi: Přijměte proboha válečné sirotky z uprchlických táborů v Řecku

12. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Vážený pan Jan Hamáček
ministr vnitra ČR,
Ministerstvo vnitra ČR,
Nad štolou 936/3, 170 34 Praha 7

12.11.2019
 

Otevřený dopis ve věci přijetí válečných sirotků z utečeneckých táborů v Řecku

Vážený pane ministře Hamáčku,

 vyzýváme Vás, abyste:

- přestal bránit české humanitární pomoci sirotkům z řeckých táborů,
- okamžitě začal podnikat kroky k urychlenému vyhovění žádosti ze strany řeckého ministra vnitra,
- umožnil českým občanům, organizacím a institucím postarat se o minimálně zmíněných čtyřicet dětí, sirotků z válečných oblastí, které trpí.
V nastávající zimě již nejde jen o zlepšení jejich psychického a fyzického stavu, ale o záchranu jejich životů.
Považujeme to nejen za Vaši povinnost člověka, ale za povinnost představitele státu, kterého jsme občankami.

Tříska a Sedláček: Nesmysly o kupónové privatizaci

12. 11. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Zhlédl jsem velkou část rozhovoru s Tomášem Sedláčkem a Dušanem Třískou o kuponové privatizaci na Aktuálně.cz. Dovoluji si čtenářům Britských listů nabídnout pár svých komentářů.

Sedláček na začátku říká, že jsou u nás menší majetkové rozdíly mezi chudými a bohatými než ve Švédsku... Klíčové ovšem pro situaci u nás a v jiných postkomunistických zemích nejsou majetkové rozdíly, ale to, zda tyto rozdíly vznikly správnou cestou, zda tu vládne právo. A kdo má skutečnou moc v zemi. Kdyby lidi u nás věděli, že naši boháči zbohatli férově a že jim dokonce nevadí vysoké zdanění a vysoké platy pro chudé lidi, tak by se nám žilo jako ve Švédsku.

20683