Zjistěte, jaká osobní data na vás Facebook shromažďuje od mimofacebookových serverů a firem. Je to ohromující

29. 1. 2020

čas čtení 8 minut

Uvědomme si, že všichni žijeme v televizním realitním pořadu, kde jsou kamery zapnuté trvale

Facebook v úterý konečně zprovoznil pro své dvě miliardy uživatelů svou dlouho odkládanou aplikaci "Off-Facebook Activity" (Vaše činnost mimo Facebook). Dokazuje to, jak píše Washington Post, že Facebook vás sleduje, i když ho nepoužíváte.

Sledovací stránky "Off-Facebook Activity" vám ukáží, jaká osobní data o vás Facebook shromáždil za posledních 180 dní od mnoha firem a organizací, s nimiž se proti vám spikl. Tato stránka je pohřbená pod množstvím jiných stránek a nastavení (ZDE je na ni přímý link!) -  je důsledkem příslibu, který Zuckerberg učinil během vyvrcholení skandálu kolem firmy Cambridge Analytica v roce 2018. Stránka nám má umožnit odstranit o nás shromážděná osobní data.

Stránka není tak užitečná jako množost vašeho prohlížeče "Vymazat historii", neumožní vám zlikvidovat všechna data, ale dává vám možnost odstranit z vašeho účtu alespoň nějaké špehování.

Facebook má smlouvy s obrovským množstvím firem a aplikací, které mu posílají o vás informace, co právě děláte. I když je váš mobil  či počítač vypnutý, firmy poskytují Facebooku informace o tom, co jste si kde koupili, na co se díváte a co děláte. Jeden kolega zjistil, že informace o jeho každodenní činnosti přeposílá Facebooku 974 aplikací a serverů.

Facebook se spojuje se servery, aplikacemi a podniky a zaměřuje se na zákazníky už dlouhá léta. A není sám. Množství firem posílá informace o nás reklamním firmám a firmám obchodujícím s daty. Uvědomme si, že všichni žijeme v televizním realitním pořadu, kde jsou kamery zapnuté trvale.

Chcete-li zjistit, jaké informace o vás Facebook shromáždil z jiných aplikací, serverů a podniků, jděte na Settings, pak Your Facebook Information, pak Off-Facebook Activity.

Rozhovor Britských listů 257. Česká republika je fungující, stabilní společnost

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below)

Britský deník Guardian má jen v Británii 23 milionů čtenářů měsíčně a je považován za nejdůvěryhodnější médium v zemi. Robert Tait, pražský reportér Guardianu, je jedinečným komunikačním kanálem mezi Českou republikou a světem. Právě prostřednictvím jeho článků se dostávají na globální světovou scénu klíčové informace o České republice. Robert Tait je renomovaným světovým novinářem se zkušenostmi z Washingtonu, z Jeruzaléma, z Teheránu, z Istanbulu a nyní i z Prahy. O jeho novinářské kariéře s ním v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. ledna 2020.

In this regular weekly Britské listy Interview, Jan Čulík speaks to Robert Tait, the Prague-based reporter of the Guardian/Observer newspaper, about his extensive journalistic experience from Washington, Teheran, Istanbul and Prague. The interview was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th January 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Otázka do pranice: Odkud se jen všichni berou?

29. 1. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V úterý 28. ledna odpoledne íránské a asadistické síly s podporou ruského letectva obsadily syrské město Ma'arat an-Numán v provincii Idlíb. Ještě před několika dny se jen v tomto jediném městě nacházelo na 200 000 osob. Po včerejšku jsou všechny na útěku směrem k uzavřené hranici s Tureckem. Celkově je v provincii Idlíb nově na útěku před válkou již nejméně 450 000 lidí.

Koronavirus: Britové při evakuaci rozdělují britsko-čínské rodiny

29. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Britská rodina, která uvízla v ohnisku nákazy koronavirem, čelí "své nejhorší noční můře": sdělily jí britské úřady, že matka a manželka Sindy Siddle nedostane povolení ke vstupu do evakuačního letadla z Číny, protože má čínský pas.

Siddle cestovala do čínské provincie Hubei se svým manželem Jeffem a devitíletou dcerou Jasmine na oslavy čínského nového roku s příbuznými v tamější vesnici Hongtu.

Invalida v Británii zemřel hladem poté, co mu ministerstvo sociálních věcí zrušilo sociální dávky

29. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Poslanci a aktivisté požadují nezávislé vyšetřování, poté, co vyšlo najevo, že invalida s dlouhou historií duševních chorob zemřel hladem poté, co mu pracovníci sociálních služeb zrušili jeho podporu v nezaměstnanosti a jeho státní sociální dotaci na bydlení.

Errol Graham, sedmapadesátiletý dědeček a v mládí nadšený amatérský fotbalista, vážil pouhých 28,5 kilogramů, když nalezli jeho vyzáblé tělo exekutoři, kteří rozbili jeho venkovní dveře s cílem vystěhovat ho z bytu za neplacení činže.

EU a Británie: Začíná válka o přístup rybářů do britských vod

29. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Britská vláda dnes předkládá parlamentu nový zákon, který má zakázat přístup rybářům ze zemí Evropské unie do britských vod. Dosud do nich měli přístup v rámci jednotné evropské rybářské politiky EU.

Aktivisté varují, že zákon dostatečně nechrání zmenšující se množství ryb a obsahuje celou řadu děr.

Ovšem přístup pro evropské rybáře do britských vod bude hlavním požadavkem při vyjednávání mezi Británií a Evropskou unií o nové obchodní dophodě. Ceĺá řada evropských politiků a činitelů dala najevo, podmínkou přístupu britských finančních podniků na lukrativní evropský finanční trh musí být pokračující přístup evropských rybářů do britských vod.

Rybářství je v britském kontextu jen malou součástí britské ekonomiky, i když zuřivost britských rybářů, jimž se nelíbí ekologická opatření Evropské unie na ochranu mizejícího množství ryb v Severním moři, byla součástí  probrexitové kampaně. Potíž ovšem je, že 70 procent ulovených britských ryb prodávali britští rybáři do zemí Evropské unie. Podle nového zákona by měli mít právo si lovit v britských vodách, kolik ryb chtějí, ale už je nebudou moci prodávat do EU.

Vzhledem k tomu však, že finanční sektor v Británii je pro ekonomiku daleko důležitější než nějací rybáři, obecně se usuzuje, že Boris Johnson při vyjednávání s EU britské rybáře hodí přes palubu a podrobí se v zájmu přistupu britského finančnictví na evropské trhy požadavkům EU.

Uvidíme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Osud rusko-čínské aliance

29. 1. 2020

čas čtení 10 minut

Spolupráce Moskvy s Pekingem již dvakrát způsobila důležité změny ve vojenské rovnováze asijsko-pacifického regionu. Povede třetí případ ke globální transformaci?, ptá se Lyle J. Goldstein.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Datum brexitu se blíží. A sakra!

29. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Kdybychom jen měli kolem sebe skupinu přátel  a sousedů, kteří by byli schopni jednat společně jako unie a navzájem se ochránit před žraloky... 

Businessinsider.de: Trump vyhrožuje novou škodlivou obchodní válkou s Británií. On a jeho spojenci vydali celou řadu obchodních hrozeb ohledně všeho, od Íránu až po Huawei, až po zdanění amerických technologických firem. Zdá se, že Trump využívá nového zranitelného postavení Velké Británie...


Sýrie: Rusko vyvolává nový masový exodus

29. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Neuvěřitelný nový masový exodus vyháněných lidí probíhá před zraky mezinárodního společenství bez jakékoliv reakce. Více než 60 000 lidí s dětmi prchlo za posledních 48 hodin před peklem bombardování. Nezaslouží si žádnou pomoc?


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Zapomeňme na pohádky a naučme se trochu skutečné historie

28. 1. 2020

čas čtení 5 minut


Je lehké rozčilovat se nad Vladimírem Putinem. Ten zneužil pětasedmdesátého výročí osvobození Osvětimi k projevu ve stylu sovětské propagandy, kdy si přisvojil lví podíl slávy i utrpení. Čtyřicet procent obětí holocaustu, řekl Putin na ceremonii v Yad Vashem v Izraeli, byli "Sověti" . což je přehnané tvrzení, které ignoruje skutečnost, že charakteristika "sovětský" byla nedobrovolná. Před německým útokem na Sovětský svaz se Stalin zmocnil oblastí s velkým množstvím židovského obyvatelstva, v Polsku a v Litvě, napsal v deníku Times Edward Lucas.

Osvětim: Nesmíme projevovat nezájem! Konečné poselství od bran pekla

28. 1. 2020

čas čtení 4 minuty

Přišli svědčit naposledy, 75 let po osvobození Osvětimi Rudou armádou. Ti, kteří viděli, jak se lidstvo propadlo do pekla, se vrátili, aby o tom promluvili, pokud ještě mohou - a to s novou, dvojnásobnou naléhavostí. Svědčili jako lidé, jimž už nezbývá čas, vědomí si toho, že na ně jejich vlastní smrtelnost doléhá - a znepokojeni, že svět potřebuje slyšet jejich svědectví více než kdy předtím.

Bylo jich na pondělní mezinárodní ceremonii méně než 200, bylo to potvrzení, že jejich řady jsou stále řidší a křehčÍ, píše Jonathan Freedland. 


Součástí všeho bylo prosté vědomí, že toto je téměř určitě jejich poslední vzpomínková ceremonie: pokud nepromluví dnes, už asi nebudou mít jinou příležitost. A součástí toho bylo i přesvědčení, žče se svět změnil, dokonce i jen za posledních pět let, co se naposledy sešli na tomto místě.

Boris Johnson schválil firmu Huawei pro systém 5G pro její "vedlejší prvky"

28. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Britská vláda označila čínskou firmu Huawei za "vysoce riskantního obchodníka", ale dává jí možnost vyrobit "vedlejší prvky" britské sítě 5G. Firma Huawei nebude mít přístup k "jádru" sítě 5G a nebude smět fungovat na citlivých místech, jako jsou jaderná a vojenská zařízaní, a její podíl na trhu bude omezen na 35 procent. Britská vláda ale "nemá v důledku selhání trhu" možnost použít místo Huawei někoho jiného. Zákaz firmy Huawei by zdržel uvedení do provozu sítě 5G o tři roky a ohrozilo by to hospodářský růst. 

KDU-ČSL: Nebojte se, my se k Andrejovi zase vrátíme

28. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Do čela KDU-ČSL se o víkendu vrátil Marian Jurečka, který dříve v tandemu s Pavlem Bělobrádkem jako předsedou strany vrátil lidovce do Sněmovny.

Jurečka byl také ministrem zemědělství v Sobotkově vládě, což mu zřejmě uškodilo při minulé volbě předsedy KDU-ČSL, v níž se delegáti rozhodli vsadit na pravicovějšího a vůči premiérovi Babišovi jasně vyhraněného Marka Výborného. Zeitgeist byl tehdy jasný: plnou parou vpřed proti Babišovi a směrem k ODS.

Tři důležité dokumentární filmy Víta Janečka a Zuzany Piussi jsou k dispozici na netu

28. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 
Ukradený stát (2019, 79 min., r. Zuzana Piussi)
https://dafilms.cz/film/10812-ukradeny-stat
Když se podíváte, opravdu pochopíte rozsah i podobu toho, co se aktuálně děje na Slovensku.

Obléhání města (2019, 69 min., r. Zuzana Piussi & Vít Janeček)
https://dafilms.cz/film/10883-oblehani-mesta
Sedm let sledování sporu o to, jestli se ve starobylé Kremnici bude znovu těžit zlato - viděno jak ze strany těžařů, tak občanů.

Univerzity a svoboda (2019, 70 min., r. Zuzana Piussi & Vít Janeček)
https://dafilms.cz/film/10811-univerzity-a-svoboda

Univerzita – idea a její životy v době, kdy se vzdělání stává zbožím. Dokumentární tragikomedie.

K tomu:

Lži, které mi vykládal můj učitel

28. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

Rozhlas BBC záslužně vysílá od tohoto týdne seriál "Lži, které mi vykládal(a) můj učitel/má učitelka". Pořady se zabývají tím, jak politikové zneužívají zkreslování historických událostí pro své cíle.

Další informace a audiozáznam v angličtině je ZDE

Trumpův impeachment: Klíčoví republikáni ochotni připustit svědectví Johna Boltona

28. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Poté, co vyšlo najevo, že  kniha Johna Boltona, bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost dokazuje Trumpovu vinu, jsou dva čelní republikánští senátoři ochotni hlasováním podpořit Boltonovo svědectví v Senátu


V neděli večer informoval list New York Times, že rukopisná verze Boltonových pamětí Místnost, kde se to dělo, obsahuje tvrzení, že Trump řekl Boltonovi v srpnu 2019, aby dál zadržoval bezpečnostní pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů, dokud činitelé v Kyjevě nezačnou vyšetřovat Trumpovy politické soupeře.

Trumpovy pokusy přimět Ukrajinu, aby vyšetřovala jeho soupeře, jsou podstatou prvního článku jeho impeachmentu, obviňující ho, že zneužil své moci. Druhý článek Trumpa obviňuje, že blokoval Kongres, který se snažil tuto záležitost vyšetřit.

Brexit: EU má 450 milionů lidí, Británie 60 milionů. Kdo myslíte, že vyhraje?

28. 1. 2020

čas čtení 2 minuty


Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit a irský premiér Leo Varadakr varovali, že jednotná Evropská unie "Team27" bude pro Británii v další fázi vyjednávání o brexitu velmi tvrdým soupeřem.

Oba muži uvedli v pondělí na tiskové konferenci v Dublinu, že solidarita v EU bude dál ochraňovat zájmy členských zemí EU při "velmi náročmných" rozhovorech s Londýnem o obchodní dohodě, které mají podle Johnsonova rozhodnutí skončit v prosinci 2020.

Varování přichází v době, kdy brexitéři v Anglii se připravují na oslavu "brexitu" v pátek 31. ledna.

Video týdne: Holandský premiér si dává kolo do parkoviště, jako všichni ostatní občané

25. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Holandský premiér si cestou do práce ráno dává kolo na parkoviště, jako všichni ostatní občané. Kurdský pracovník parkoviště je ohromen: "On se mi musí prokázat průkazkou jako každý normální člověk! Takhle se řídí země! Tady chci žít!"


Boris Cvek k tomu poznamenává:   To video opravdu stojí za zhlédnutí. Možná i trochu vzkaz pro příznivce ozrbojování obyvatel - což mi připomíná poznámku Jana Sokola o tom, jak lidé z různých koutů světa, když se dostávali do Evropy 18.-19. století, žasli nad tím, že lidi chodí ve městě neozbrojeni. Holt to je právě díky tomu, že stát je silný a zajistí vládu práva a bezpečí.  A možná taky vzkaz pro všechny ty lidi u nás, kteří si myslí, že na Západě se ndá žít, protože se tam pořád vraždí a lidi se nemohou ani svobodně projít po ulici, aby je někdo neohrožoval na životě.


Jakpak asi jezdí do práce Putin? Cítí se mezi lidmi stejně bezpečně?

Případ pana Lofa - prosíme, pomozte!

26. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

V minulosti pomohli čtenáři Britských listů finančně diabetikovi Jiřímu Lofovi, jemuž nepomohly české instituce, viz články níže.

Dnes se na ně pan Jiří Lof obrací znovu:


Dobrý den pane Čulíku,

Je to více než rok, kdy jsme byli ve spojení kvůli pomoci s bydlením a pomocí pro našeho Jakuba Klapku, který měl rakovinu. Bydlení se tehdy díky kamarádce vyřešilo a od té doby bydlíme bez dluhu na nájmu.

Jakub nás bohužel, opustil navždy, Bůh se rozhodl ze ho povolá k sobě, po dvou letech boje mu rakovina metastázovala do mozku, tak ukončili veškerou léčbu a dali nám ho domů na dožití. 17.12.2019 zemřel mamince v náručí, říkala že se usmíval, tak šel snad opravdu na lepší místo.

Já jsem hned 20.12. nastoupil do vinohradské nemocnice, bohužel už se nedalo nic dělat a 24.12. na Štědrý den mi amputovali levou nohu v půlce stehna. K tomu se mi udělalo několik hnisavých abscesů a jsem na několika místech rozřezaný. Vytrhali mi vsechny zuby jako možnou příčinu infekce.

Skupina mladých, kamarádů Jakuba se  rozhodla pomáhat, pomohli s pohřbem, nyni im chtějí pomoci s nákupem elektroskútru a postele s hrazdou a polohováním.

Pomůžete prosím se sdílením?

Jsem na FB normálně jako Jiří Lof.

Číslo účtu, kam můžete přispívat:
4183375013/0800

variabilni symbol: 220371


Prosba o pomoc

10. 6. 2015

Aktualizace středa 21.03: Majitelé pražské ubytovny dovolili panu Lofovi v ubytovně zůstat poté, co prokázal emaily, že mu čtenáři Britských listů pomohli. Děkujeme jim všem, zejména panu Tomáši Fialovi, který přispěl na činži pana Lofa ...

Případ pana Lofa - neradostné pokračování

21. 6. 2015

O práci jsem přišel, protože to po zdravotní stránce nedávám. Moje doktorka se na mě zlobí, podle té mám být v nemocnici nebo doma v klidu a léčit se. Nejde to, nemám ani pořádně na jídlo a to nemluvím třeba jen o tom, kolik mě stojí obvaz...

Uvítal bych nabídku práce - personalisté mě nezaměstnají, protože mě vidí jako problémového

22. 6. 2015

Spíše než pomoc finanční protože žebrat je opravdu ponižující bych uvítal právě nabídku práce kterou zvládnu, píše Jiří Lof. Problém je v tom že na takovou práci už musím být slušně oblečen a já mám jediné džíny, co jsem si za 200 koup...

Je nepochopitelné, jak je možné, že český stát vás existečně zlikviduje a připraví o přístřeší, když onemocníte

27. 7. 2015 / Jan Čulík

Případ Petra Hartmana, jemuž, jak vděčně píše, čtenáři Britských listů finančně pomohli už v minulosti, není jediným případem, kdy se člověk na hranici svých existenčních možností dostal do katastrofy.

Proč jsou mnozí Češi ve své pohodovosti tak nelidští?

28. 7. 2015 / Jan Čulík

Ideologické hašteření jim jde, ale ohledně opravdu důležitých věcí zůstávají v nečinnosti.

Čtenáři i ministryně paní Marksová-Tominová pomohli panu Jiřímu Lofovi - případ však stále není vyřešen

19. 8. 2015

Jiří Lof: Pomohli jednotliví občané, nikoliv instituce | 8. 11 ...

8 Nov 2018 - pane Čulíku, moc děkuji za poskytnutou pomoc, píše Jiří Lof, emailová adresa jiri.lof@gmail.com.
5 Nov 2018 - Jiří Lof Pane Lof, jak jsem Vám psala, dnes již budu trvat na předání bytu.

5 Nov 2018 - Jiri Lof. 720401741. Aktualizace: Dobry den,. Tuto zpravu posilam vsem mimo pani Samkove.

Připravuje se plošné šmírování aut?

27. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Komentář předsedy Pirátů Ivana Bartoše: Plošné sledování aut, které mohlo být součástí tendru na dálniční známky, je naprosto nepřípustným zásahem do soukromí lidí

Kolem zrušeného tendru na digitální dálniční známky se objevily nové skutečnosti, systém měl totiž údajně bezdůvodně dlouhodobě ukládat data o cestě jednotlivých aut jen za účelem šmírování. Pokud by se toto prokázalo, jde o zcela alarmující situaci připomínající řádění Velkého bratra. Plošné sledování je naprosto nepřípustný zásah do soukromí lidí. S Piráty budeme situaci dále řešit, ptát se zodpovědných vládních činitelů a jednat i na poli Sněmovny a Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Aktivity PPF ve střední a jihovýchodní Evropě zanechávají nezodpovězené otázky

27. 1. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Slovinská veřejnoprávní televize RTV Slovenija si všímá akvizice CME skupinou PPF. V případě Slovinska tato akvizice znamená, že majitele změní celá skupina PRO Plus, která spadá pod CME, mateřskou společnost české Novy.

Syndikát novinářů ČR v říjnu vyzval PPF, aby deklarovala, že „hodlá respektovat a hájit zákony a hodnoty, na nichž se ustavila Česká republika, jako jsou svobodné a demokratické volby, právní stát a svobodná a nezávislá média“ (ZDE).

Vedení letiště ignoruje preventivní opatření

27. 1. 2020 / Petr Komers

čas čtení 5 minut


Na pražském letišti v Ruzyni dodnes nejsou ani bezpečnostní rámy, jimiž většina odpovědných letiště reagovala už dávno na sílící mezinárodní hrozbu terorismu. Možná až v odletové hale jednou vybuchne bomba, začne se i zavádět i prevence. Po odletové a příletové hale se občas pohybují volně i feťáci. Při tomto přístupu vedení letiště ani nemůže překvapit způsob, jakým jeho šéf Václav Řehoř a jeho kolegové lehkomyslně podceňují situaci spojenou s hrozbou koronaviru.

Salvinimu se nepodařilo zvítězit v regionu Emilia-Romagna

27. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Salvini skutečně nevyhrál v regioinu Emilia-Romagna, ale v jihoitalské Calabrii ano.

Pokus Mattea Salviniho vyvolat krizi v italské koaliční vládě vítězstvím v komunálních volbách v levicovém regionu Emilia-Romagna zřejmě selhal, protože podle oficiálního průzkumu provedeného u východů z volebních místností těsně vítězí Demokratická strana nad pravicovou koalicí, v jejímž čele stojí Salviniho Liga.

Italská televize RAI uvedla, že kandidát Demokratické strany Stefano Bonaccini získal mezi 47-51 procenty hlasů, kdežto Lucia Borgonzoni z Ligy jen asi 44-48 procent hlasů. Konečné výsledky budou k dispozici až v pondělí ráno.

E-shop s dálničními známkami dokončen

27. 1. 2020

čas čtení 5 minut

TISKOVÁ ZPRÁVA

E-shop s dálničními známkami – FerZnamka.cz – je dle zadávací dokumentace z většiny dokončen! Absurdita za 401 milionů končí.

Zbývá dodělat zákaznickou zónu a části, které jsou v utajeném režimu. Vznikly jazykové mutace, nadšenci nám dodali i japonštinu.

Děkujeme všem, kdo se od pátku 18:00 h až do stejného času v neděli podíleli na realizaci a podporovali nás.

Křetínský v Německu chce miliardy za nic

27. 1. 2020

čas čtení 5 minut

Kompenzace za konec uhlí musí jít v ČR lidem, regionům a na rozvoj obnovitelných zdrojů

tisková zpráva


45 miliard korun by mohla podle plánů německé vlády získat firma Leag českého podnikatele Daniela Křetínského za odstavení hnědouhelných dolů a elektráren v Německu, které na základě doporučení tamní uhelné komise ze začátku roku 2019 [1] požaduje německá vláda. Podle zjištění časopisu Der Spiegel však firma už od roku 2016 měla v podstatě stejný plán na zavírání hnědouhelných zdrojů, a ohromné kompenzace by tak získala téměř za nic [2]. Kontroverzní kauza získala v Německu označení #Leaggate.

Pozitivní sjezd Strany zelených

27. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

O tomto víkendu jsem se zúčastnil sjezdu Strany zelených, píše Marek Suchomel. Byl nesmírně demokratický, konstruktivní a korektní.

Strana zelených je jedinou v ČR mající odteď dva rovnocenné spolupředsedy, ženu a muže. Tohle je běžné jen v zahraničí.

Strana zelených má odteď v předsednictví mnoho mladých a tři ze čtyřech nejvyšších postů má obsazené ženami. Která jiná strana to má?

Strana zelených má  jako nejvyšší prioritu řešení klimatické krize, zasazuje se bez vytáčení a kompromisů o lidská práva, rovnost, toleranci,  podporu znevýhodněných, podporu vzdělání, férového podnikání a inovativního průmyslu, evropského ukotvení. Která jiná strana to všechno má?

Na sjezdu Strany zelených jsem nezaznamenal ani náznak pravo-levého sporu, rozhádanosti či ekoterorismu, což jsou šířená klišé.


 

Koronavirus: Už je zřejmě nakaženo 100 000 lidí

27. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Šéf Světové zdravotnické organizace se bude v pondělí v Pekingu účastnit mimořádného zasedání se státními činiteli v Pekingu. Bude se jednat o tom, jak neutralizovat koronavirus, který usmrtil 80 lidí a způsobil, že více než 400 lidí je v kritickém stavu.

Ve snaze snížit možnost nákazy oznámili činitelé v Číně koncem týdne, že prázdniny v souvislosti s čínským lunárním Novým rokem budou prodlouženy nejméně do 2. února. Úřady také po celé zemi zavedly drastické omezení dopravy.

Nemoc se rozšířila do 10 zemí světa a jsou zaznamenávány nové případy. Celkem bylo zaznamenáno více než 2700 případů.  ZDE 

Po celém světě je zřejmě už nakaženo koronavirem 100 000 lidí, varují experti. Upozornil na to profesor Neil Ferguson, expert na veřejné zdraví na londýnské Imperial College. "V Evropě je v současnosti velké množství čínských turistů. Pokud to Čína dokáže zvládnout, a o tom jsem velmi skeptický, budeme mít i v Británii případy."

Čína oznámila, že koronavirem lidé infikují další lidi, i když sami nemají ještě žádné příznaky nemocim tedy v asymptomatické době od jednoho do čtrnácti dnů.

Profesor Ferguson modeluje šíření koronaviru pro Světovou zdravotnickou organizaci. Ta odhaduje, že virus má reprodukční schopnost 2,5-3, což znamená, že každá nakažená osoba dál nakazí až tři další.

"Mým nejlepším odhadem je, že je nyní už asi 100 000 případů. Mohlo by to ale také být 30 000 nebo 200 000. Určitě už byly nakaženy desetitisíce lidí."

Většina případů exportovaných do zemí mimo Čínu je mírných, uvedl. To by mohlo znamenat, že se mírné případy šíří více než vážné. Avšak může to znamenat, že pokud země  nebude nic podnikat proti šíření mírných případů, v zemi vznikne rezervoár mírných případů, až někdo, kdo je v důsledku špatného zdraví zranitelní, vážně onemocní.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Skutečnost je vždy složitější než zpráva o ní

27. 1. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Pakliže „on a ona někam šli“, pochopitelně slovesu v písemné formě udělíme koncovku mužského rodu. Učiníme tak i tehdy, když v té dvojici vládne „Ona“. Zůstane v češtině totéž pravopisné řešení, pokud bychom takto mínili vyjádřit, že šlo třeba o homosexuální pár. (Jiná situace ovšem pro češtinu vznikne, jedná-li se v jiném kontextu jen o ženy, které zrovna kvůli něčemu „protestovaly“. Feminismus může ovšem v některých dalších souvislostech a v mnohých jazycích tropit ne zrovna běžné kousky. Ne jen v koncovkách. Třeba v zájmenech, anebo pro smysluplný slovosled.)

Trump: "Zlikviduj ji"

27. 1. 2020

čas čtení 1 minuta



Donald Trump požadoval propuštění Marie Yovanovitchové, bývalé velvyslankyně na Ukrajině a nyní klíčovou postavou v procesu Trumpova impeachmentu. Bylo to zaznamenáno na videu, poskytnutém médiím.

Videonahrávka vznikla v dubnu 2018 v jednom hotelu při recepci pro finanční dárce pro Republikánskou stranu. Médiím ji poskytl Lev Parnas, obžalovaný společník Rudyho Giulianiho, osobního právního zástupce Donalda Trumpa.

Kolaps britské privatizace železnic: Už druhý soubor soukromých tratí bude znárodněn

27. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 Foto: Britský ministr dopravy Grant Shapps

Po chaotickém provozu zprivatizovaných severoanglických železnic, kdy vlaky pravidelně mnoho měsíců nejezdily až tak, že mnoho lidí dojíždějících do práce přišlo o zaměstnání, se nyní Johnsonova konzervativní "vláda" připravuje znárodnit selhávající koncesi soukromé železniční společnosti Northern.

Hospodaření OSBL za prosinec 2019

6. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 77 561.50 Kč, výdaje byly 91 481.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24852