Trump: "Zlikviduj ji"

27. 1. 2020

čas čtení 1 minuta


Donald Trump požadoval propuštění Marie Yovanovitchové, bývalé velvyslankyně na Ukrajině a nyní klíčovou postavou v procesu Trumpova impeachmentu. Bylo to zaznamenáno na videu, poskytnutém médiím.

Videonahrávka vznikla v dubnu 2018 v jednom hotelu při recepci pro finanční dárce pro Republikánskou stranu. Médiím ji poskytl Lev Parnas, obžalovaný společník Rudyho Giulianiho, osobního právního zástupce Donalda Trumpa.

 
 
Parnas a jeho podnikatelský partner Igor Fruman jsou klíčovými hráči v Trumpově údajné snaze přesvědčit vládu Ukrajiny, aby nalezla špínu na Joea Bidena, Trumpova potenciálního oponenta.

O existenci videonahrávky poprvé informovala televize ABC News v pátek.

Trump nařídil, aby byla velvyslankyně vyhozena, poté, co mu Parnas sdělil, že je pro něho Yovanovitchová překážkou, a tvrdil, že se v soukromí Trumpovi posmívá.

"Zbav se jí!" říká Trump v nahrávce, sděluje to jednomu poradci z Bílého domu u stolu. "Vyhoď ji zítra. Mně je to jedno. Vyhoď ji zítra. Zlikviduj jí. Jo? Udělej to."

Nahrávka, poskutnutá americkým médiím v sobotu, potvrzuje většinu toho, co Parnas řekl ve svém interview, včetně skutečnosti, že znal Trumpa - což Trump popřel.

Joseph Bondy, Parnasův právní zástupce, konstatoval, že důkazy poskytl vyšetřovatelům ve Sněmovně reprezentantů, kterou ovládají Demokraté.  Sdělil také televizi CNN, že Parnas má další nahrávky a fotografie, které možná zveřejní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10187

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2020