Rozhovor Britských listů 275. Koronavirus: Aplikace, která vám poradí, kdy máte chodit ven a kam

21. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Jan Čulík hovoří s Tomášem Krajníkem z laboratoře chronorobotiky ČVUT v Praze, který s kolegy vyvinul aplikaci, jež vám poskytne informace, kde a jak se vyhnout v dnešní pandemii davům. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Je virus na mých šatech? Na mých botech? V mých vlasech? V mých novinách?

21. 4. 2020

čas čtení 7 minut

 

Deník New York Times se zeptal na řadu těchto otázek odborníků na choroby, vědců specializujících se na aerosoly a mikrobiologů:

1. Měl bych se převléknout a osprchovat, když přijdu z obchodu s potravinami?


Experti souhlasí, že pro většinu z nás, kteří jen občas jdou do obchodu pro potraviny, není zapotřebí se po návratu domů převlékat a sprchovat. Musíte si ale vždycky po návratu umýt ruce. I když je pravda, že kýchnutí či kašel od nakažené osoby způsobí, že vzduchem proletí virové kapénky, většina z nich spadne na zem.

Jak Polsko (ne)zvládá koronavirus, volby navzdory všemu a "globální oteplování přinese Polsku jen prospěch"

21. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Pokud věříte polské vládní propagandě ve státní televizi TVP, reakce Polska na koronavirus je ta nejlepší na světě a celá Evropa závidí, jak dobře polská vláda tu krizi zvládá. Dokonce i Donald Trump nás požádal, abychom do USA vyslali zkušené polské lékaře na boj proti pandemii v Chicagu:


Průběžné zpravodajství:

Americký trh s ropou zkolaboval do záporných cen

21. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V úterý 21.4.  v 0.30 bylo v ČR registrováno 6900 nakažených, v pondělí 20.4. bylo v nemocnici 374 osob a 194 osob zemřelo.


- Poprvé v historii zkolaboval americký trh ropy v důsledku pandemie. Zatímco kolem roku 2005 se v USA prodával barel ropy za cca 150 dolarů, v pondělí poklesl o 105 procent na -38 dolarů za barel! Prodejci ropy museli platit zákazníkům za jejich ochotu převzít přebytekm ropy, kterou nedokáží skladovat. ZDE 

- Stádní imunita nevzniká, varuje Světová zdravotnická organizace. Jen asi 2-3 procenta světového obyvatelstva má v krvi protilátky naznačující, že byli tito lidé nakaženi COVIDEM-19. "Zrušení uzamčení země neznamená ukončení epidemie," varoval ředitel Světové zdravotnické organizace dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. ZDE  

- Vysoká míra znečištění vzduchu je možná "jedním z nejdůležitějších faktorů" způsobujících smrt na COVID-19. K 78 procentům úmrtí v Itálii, ve Španělsku, ve Francii a v Německu došlo v oblastech s těžce znečištěným vzduchem kysličníky dusíku NOx. ZDE   

- - Většina Američanů je proti protestům proti uzamčení země. 60 procent Američanů tyto protesty odmítá, 22 procent Američanů je podporuje a 18 procent nemá názor. ZDE 

- Počet mrtvých překročil 170 000.

- Trump oznámil, že dočasně zastavuje imigraci do USA.

- OSN oznámila, že byl usmrcen při útoku v Myanmaru ve státě Rakhine pracovník Světové zdravotnické organizace, který vezl v označeném vozidle OSN výtěry pacientů k testování. Není známo, kdo provedl útok.

- Devítiletý chlapec, který se nakazil virem ve východní Francii, nikoho nenakazil, přestože přišel do styk s více než 170 lidmi. Děti zřejmě virus nešíří.

- V úterý po delší době znovu zasedá - elektronicky - Dolní sněmovna uprostřed ostré kritiky naprosté nekompetence britské vlády vůči koronavirové krizi. Vládě se prostě nepodařilo získat dostatečné množství ochranných prostředků pro zdravotníky a pro pracovníky domovů důchodců a institucí pro invalidy.
- Singapur má druhou vlnu nákazy, většinou mezi zahraničními dělníky.

- Bavorský Oktoberfest byl zrušen.

- V Dánsku budou zakázána shromáždění 500 osob nejméně do 1. září.

- Francie zastavila lety mimo schengenskou zónu.


"Nebudu vyjednávat!" vykřikuje Bolsonaro na demonstraci požadující v Brazílii vojenský puč

21. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Neustále kašlal, když ultrapravicový populistický brazilský prezident Jair Bolsonaro vedl demonstraci požadující vojenský puč. Konala se před ústředním velitelstvím armády v sobotu v hlavním městě Brasília. Bolsonarovi stoupenci skandovali hesla požadující, aby armáda uzavřela parlament a Nejvyšší soud, na což Bolsonaro z vrcholu policejního vozidla tvrdil, že je načase, "aby lid vzal moc do svých rukou". Dodal, že "nebude vyjednávat" s parlamentem ani s Nejvyšším soudem. Šlo o to, že parlament vetoval Bolsonarovy různé pokusy přijmout zákony, které by umožnily nucenou urbanizaci domorodých indiánů a průmyslovou exploataci Amazonie. Také Bolsonarovi vadí, že mu Nejvyšší soud zakázal zrušit uzamčení země, opatření, která příjalo 27 guvernérů brazilských států v boji proti COVIDU-19.

Jen další „schodek“? (Státního rozpočtu ovšem!)

20. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

 


Dnes (20. 4.) se bude o tom znovu navyšovaném „schodku“ jednat  na zasedání vlády ČR. Máme tu ovšem v češtině snad nejdřív „schod“; a potom teprve „schodek“ (jako vůči schodu něco menšího, že?). Že by tomu mohlo být ve skutečnosti i naopak? Samozřejmě jde o peníze. A potom žerty stranou.

Hospodaření OSBL za březen 2020

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V březnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 052,14 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Průběžné zpravodajství:

Polsko zaznamenalo nárůst infekcí

20. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 19.4. bylo v ČR oficiálně registrováno  6701  nakažených,  390 osob bylo  v nemocnici a 186 zemřelo.

- OSN varuje před dopadem koronaviru na nejchudší země. Na její březnový apel, že potřebuje na boj proti koronaviru 2 miliardy dolarů, dostala jen čtvrtinu této částky. ZDE 

- Španělsko navrhuje fond EU ve výši 1,5 bilionu euro na boj proti koronaviru. Španělský premiér Pedro Sanchez to navrhune na summitu EU ve čtvrtek.

- Indie zaznamenala největší denní nárůst infekcí, poté, co vláda zmírnila tamější uzamčení země. Za posledních 24 hodin tam bylo registrováno nových 1553 případů, celkový počet je víc než 17 000. Nejméně 543 lidí zemřelo a podle epidemiologů bude pandemie kulminovat až v červnu. Od pondělka dovoluje Indie provoz určitým průmyslovým podnikům a farmám, pokud budou dodržovány hygienické normy. Dělníci-migranti také smějí cestovat v rámci států na práci v továrnách, na farmách a na dalších pracovištích.

- Trump zaútočil na další reportérku. Jedná sprostě vůči ženám, zejména pokud to nejsou bělošky. Reportérka CBS Weijia Jiang se Trumpa zeptala, proč v únoru čekal tak dlouho, než varoval lidi, zatímco se virus šířil jako požár, a účastnil se shromáždění tisíců lidí. Trump jí řekl, ať drží hubu. Dál se vychloubal, jak jsou jeho akce proti koronaviru neuvěřitelně úspěšné. Počet mrtvých v USA stoupl nad 40 000.

- Globální cena ropy poklesla na minimum za posledních dvacet let.

- Hongkong nemá dnes žádné nové případy nákazy. Celkem registroval od března 1026 nákaz.

- Ve Wuchanu sílí odpor vůčí čínské vládě v důsledku idiotské reakce úřadů na pandemii. Vynikající reportáž ZDE 

- Počet mrtvých na koronavirus dosáhl na světě 164 938. Celkový počet oficiálně registrovaných infekcí na světě je 2 394 291.

- Počet mrtvých v Turecku dosáhl 2017.

- Polsko v neděli zaznamenalo největší nárůst infekcí, 545, den předtím, než chce zavést uvolnění některých omezení. V neděli mělo Polsko 9287 oficiálně potvrzenýcdh nákaz a 360 úmrtí. Nejnovější nárůst infekcí je spojen s objevením tří nových ohnisek nákazy, dvou v domovech důchodců a jednoho v nemocnici.

- Francie zdvojnásobila výrobu roušek ze 4 milionů na 8 milionů týdně.

- Peru zaznamenalo 15 628 nákaz a 400 úmrtí.

- Američtí guvernéři obvinili Trumpa, že činí lživá a nebezpečná prohlášení. Sílí napětí mezi Trumpem a šéfy jednotlivých amerických států.

- Téměř 60 procent amerických voličů je znepkojeno, že USA zruší uzamčení země příliš brzo.

- COVID-19 usmrtil až třicet biskupů a prominentních duchovních největší afroamerické pentekostální církve "Církev Boha v Kristu".

- V Indii, v Libanonu a v Iráku protestují lidé proti uzamčení země, protože nemají příjem a jsou ohroženi hladem.

- Počet mrtvých v Itálii vzrostl v neděli o 433, o 49 méně než v sobotu. Celkem v Itálii zemřelo 23 660 osob.

- Počet mrtvých ve Francii stoupl v neděli na 19 718.

- Počert mrtvých v britských nemocnicích stoupl na 16 060.

 Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

122 australských ekonomů: Nesmíme obětovat zdraví "ekonomice"

20. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Otevřený dopis od australských ekonomů


19. dubna 2020

Vážený pane premiére a členové vlády,

nížepodepsaní ekonomové byli svědky a účastní se veřejné debaty ohledně toho, kdy uvolnit opatření pro sociální distancování v Austráli. Někteří komentátoři vyjádřili názor, že je nutno rozhodnout mezi zdravím veřejnosti a ekonomickými aspekty této krize. My, jako ekonomové, jsme přesvědčeni, že je to falešná volba.

Nemůžeme mít fungující ekonomiku, pokud nejprve plně nevyřešíme krizi veřejného zdraví. Opatření zavedená v Austrálii, na hranicích a uvnitř států a regionů, omezila počet nových infekcí. To dostalo Austrálii do záviděníhodného postavení a my tento úspěch nesmíme promarnit.

Sunday Times: Lenost a nekompetentnost Borise Johnsona způsobila úmrtí tisíců lidí

19. 4. 2020

čas čtení 6 minut

 
Pod názvem "Koronavirus: 38 dní, kdy Británie somnambulně odkráčela do katastrofy" publikoval v neděli týdeník Sunday Times sžíravou investigaci, podle níž absolutní lenost a nekompetentnost Borise Johnsona jako premiéra způsobila nynější koronavirovou katastrofu.

Boris Johnson se vyhnul účasti při pěti (!) následných jednáních britského krizového vládního výboru COBRA ohledně koronaviru, apely, aby stát objednal ochranné prostředky pro zdravotníky byly ignorovány a varování vědců, že hrozí katastrofa, vládnoucí politikové také ignorovali. Selhání Johnsonovy vlády v únoru 2020 zřejmě stálo tisíce životů.

Profesorka Sarah Gilbertová, Oxford University: Chceme tu vakcínu zpřístupnit celému světu

19. 4. 2020

čas čtení 14 minut

Sarah Gilbert, profesorka vakcinologie v Oxfordu, uvádí, že její tým, s řádným financováním, by mohla vyrobit vakcínu proti koronaviru už v září 2020. Poskytla tento nesmírně informativní, věcný rozhovor v neděli ráno televizi BBC:

Profesorka Sarah Gilbert: Nikdo si nemůže být absolutně jistý, že bude možné vyrobit vakcínu. Proto musíme dělat testy, proto to musíme zjistit. Myslím, že vyhlídky jsou velmi dobré, ale zjevně to není stoprocentně jisté.

Moderátor: A abyste dostali tu vakcínu do etapy, kdy to bude absolutně bezpečné, musíte dělat spoustu testů a to může trvat určitou dobu. Jak daleko jste se v tomto procesu dostali?

Expert: Budeme se muset naučit s koronavirovou infekcí žít

18. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



Lidstvo se bude muset "v dohledné době" naučit žít  s hrozbou koronavirové infekce a přizpůsobit tomu svůj život, protože neexistuje záruka, že bude možné úspěšně vytvořit vakcínu, varoval jeden z čelných expertů na tuto chorobu, David Nabarro, profesor globálního zdraví v Imperial College v Londýně a velvyslanec Světové zdravotnické organizace pro COVID-19.

Svět musí přijmout skutečnost, že vakcína nemusí brzo vzniknout a lidé se budou muset trvalé hrozbě koronavirové infekce přizpůsobit. "Nutně se nám nepodaří vyvinout vakcínu, která je bezpečná a efektivní vůči každému viru. Proti některým virům je   vyvinout vakcínu neobyčejně obtížné, takže v dohledné budoucnosti budeme muset najít způsob, jak žít s tímto virem jako s trvalou hrozbou. To znamená izolovat ty, kteří začnou mít příznaky této choroby a také jejich kontakty. Starší lidé budou muset být chráněni. Bude nutno zajistit dostatečnou kapacitu nemocnic. To bude pro nás nová normalita."

Průběžné zpravodajství:

Trump: Lidé, kteří porušují sociální distancování, jsou velmi odpovědní občané

18. 4. 2020

čas čtení 8 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- Sobotní koncert Jeden svět, ve prospěch Světové zdravotnické organizace:
(Kromě dobré hudby kritici poukazují na to, že tento osmihodinový hudební marator poskytuje pozoruhodný přístup do soukromých bytů celebrit.)


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 19.4. bylo v ČR oficiálně registrováno  6701  nakažených,  390 osob bylo  v nemocnici a 186 zemřelo.

- Guvernér v New Jersey bojuje proti dezinformacím. V jeho státě je nakaženo koronavirem 81 420 osob a 4070 lidí zemřelo. "Ne, tohle není jen chřipka," snaží se guvernér Phil Murphy sdělovat občanům. Na koronavirus za šest neděl tam zemřelo třikrát více lidí než na chřipku za poslední tři roky:

- V hlavním městě Texasu, v Austinu, občané protestují proti příkazu, aby zůstali doma, a skandují "Vyhoďte Fauciho!" (Dr. Fauci je hlavní americký vládní epidemiolog.):
Protest v texaském hlavním městě zorganizoval Owen Shroyer, člověk, který píše na server konspiračních teorií InfoWards.  "Vidím tady 
množství zdravých Američanů, kteří se viru nebojí," řekl Shroyer na demonstraci. "Co budou dělat, až se uskuteční takovéto akce po celé zemi, účastní se jich tisíce lidí a nikdo neonemocní?"

Demonstranty oslovil i zakladatel serveru InfoWars Alex Jones:


- Tisíce lidí v USA se chystají demonstrovat proti příkazům, aby lidé zůstali doma. Rebelii podporují bohaté konzervativní organizace a Donald Trump. Varování epidemiologů a zdravotníků se tam bere jako levicové spiknutí. 

- V Británii do rána 18. dubna zemřelo na koronavirus 15 464 osob. Za posledních 24 hodin je to nárůst o 888 úmrtí.  ZDE

- Ohnisko pandemie se rozšířilo v prezidentském paláci v Afghánistánu prostřednictvím kontaminovaného dokumentu z jednoho ministerstva, jímž bylo nakaženo nejméně 20 prezidentových státních úředníků. Sedmdesátiletý prezident Ashraf Ghani proto nyní omezil veškerou komunikaci se svými zaměstnanci na digitální kontakt.

- Počet úmrtí ve Španělsku dosáhl 20 043.

- Firma Amazon  začala používat ve svých skladištích termální kamery, aby zjistila, kteří zaměstnanci jsou nakažení koronavirem. Nákaza se vyskytla ve více než 50 amerických skladištích firmy Amazon.

- Ve Švýcarsku zemřelo na koronavirus 1111 osob.

- Rusko zaznamenalo nejméně 5000 nových infekcí. Počet mrtvých stoupl na 313. Celkový počet oficiálně registrovaných infekcí v Rusku je 36 793.

- Počet mrtvých v Holandsku vzrostl o 142 na 3601.

- Severokorejské úřady sdělovaly občanům během veřejných přednášek už koncem března, že v zemi existuje nákaza koronavirem.

- Neověřená studie: Nákaza je ve společnosti prý až 50-85 krát více rozšířenější, než jsou oficiální údaje. Nová studie v Kalifornii zjistila, že počet nakažených osob koronavirem je možná až 85 krát vyšší, než se dosud usuzovalo. V době studie měla Santa Clara 1094 potvrzených případů. Studie testovala lidi na protilátky pomocí krevního testu prostřednictvím píchnutí do prstu a zjistila, že nakaženo v okrese Santa Clara bylo začátkem dubna 48 000 - 81 000 lidí. To by znamenalo daleko menší úmrtnost. Tento týden byla registrovaná úmrtnost v USA 4,1 procenta, avšak vědci ze Stanfordu zjišťují, že by úmrtnost podle jejich dat byla jen 0,12 procent. Přesto však bylo nakaženo koronavirem jen 3 procenta obyvatelstva a 97 procent ne. K dosažení imunity státa by bylo nutno dosáhnout nákazy nejméně 50 procent. Je nutno testovat většinu lidí. ZDE  
 

- - Abba Kyari, šéf štábu nigeriského prezidenta Buhariho a jeho hlavní poradce, zemřel na koronavirus. Počet úmrtí na africkém kontinentu překročil 1000. ZDE 

- COVIDEM-19 bylo už nakaženo celosvětově více než 2,2 miliony lidí a zemřelo nejméně 154 219 osob. Tato čísla jsou zřejmě podceněním skutečnosti.

- Donald Trump se vyjádřil, že občané, kteří nedodržují sociální distancování, "jsou velmi odpovědní lidé".  

- Britská vláda sice platí 80 procent příjmů všem zaměstnancům, jejichž firmy byly uzavřeny, ale ne desetitisícům,  kteří po uzamčení země měli začít pracovat v novém zaměstnání! ZDE 

. V Británii zemřelo na koronavirus nejméně 56 zdravotníků. ZDE jsou jejich příběhy:


- Osoby, které byly letecky deportovány z USA do Guatemaly, se během letu nakazily koronavirem, konstatují guatemalské úřady.

- Jeden svět: Společně doma: benefiční koncert ku prospěchu Světové zdravotnické organizace, zorganizovaný Lady Gaga, se bude vysílat v amerických televizních ABC, CBS a NBC a  bude streamován online, v sobotu ve 20 hodin EST. V Británi odvysílá BBC 1 určitou verzi tohoto koncertu v neděli 19. dubna. Na koncertu vystoupí Lady Gaga, Billie Eilish a její bratr Finneas, Lizzo, J Balvin, Stevie Wonder, Paul McCartney, Billie Joe Armstrong z Green Day, Alanis Morissette, Burna Boy, Andrea Bocelli, Chris Martin z Coldplay, Eddie Vedder of Pearl Jam, Elton John, John Legend, Kacey Musgraves, Keith Urban and Lang Lang.


Rozhovor Britských listů 274. Jak se my v Česku můžeme poučit ze světové koronavirové krize

14. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý hovoří o světové koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Evropská unie věnuje pro vás obrovské prostředky na boj proti koronaviru

17. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Web komise (v češtině) s opatřeními na pomoc proti COVID-19 je ZDE,  upozorňuje Bohumil Kartous.  Např. pod odrážkou "Věda a výzkum" zmiňuje: 140 mil. eur uvolnila EU na vývoj očkovacích látek, testů, atd., a 48,5 mil. na výzkumné projekty.

Přímá podpora odvětví zdravotní péče v EU


Komise přímo podpoří systémy zdravotní péče v zemích Unie 3 miliardami eur z rozpočtu EU, přičemž další 3 miliardy poskytnou státy Unie. Z těchto prostředků bude financován nástroj pro mimořádnou podporu a společné zásoby vybavení v systému rescEU. Členské státy tento návrh na zasedání Rady schválily.

Iniciativa rescEU pomůže zajistit životně důležité vybavení, od plicních ventilátorů po prostředky osobní ochrany, a mobilizovat lékařské týmy na pomoc nejzranitelnějším osobám, a to i v uprchlických táborech.

Návrh umožní Komisi zadávat zakázky přímo jménem členských států. Z podpory bude financována a koordinována přeprava zdravotnického vybavení a převoz pacientů v přeshraničních regionech. Nástroj se rovněž zaměří na zvýšení počtu testovaných osob.

Kyriakides press conference
    Poradní skupina – výsledky činnosti
Evropská komise zřídila v březnu skupinu sedmi nezávislých epidemiologů a virologů, které předsedá předsedkyně Komise von der Leyenová a spolupředsedá komisařka Kyriakidesová. Skupina má formulovat pokyny pro vědecky podložená a koordinovaná opatření při řízení rizik a poskytovat poradenství ohledně:

    opatření v reakci na šíření koronaviru, které mohou členské státy přijmout
    nedostatků v klinické léčbě
    stanovení priorit v oblasti zdravotní péče, civilní ochrany a jiných zdrojů
    politických opatření k odstranění dlouhodobých následků koronavirové nákazy


Celý dokument, v češtině, ZDE

Dr. June Dalziel Almeida, žena, která první objevila koronavirus

17. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Dr. Almeida se svým elektronovým mikroskopem v Ontario Cancer Institute v Torontu v roce 1963 (kredit GETTY IMAGES)

Žena, která objevila první lidský koronavirus, byla dcerou skotského řidiče autobusů, který opustil školu v 16 letech. Dr. June Dalziel Almeida (1930-2007), se narodila v červnu 1930 a vyrostla v činžovním domě poblíž Alexandra Parku na severovýchodě Glasgowa. Opustila školu s malým formálním vzděláním v 16 letech, ale dostala práci jako laboratorní technik v histopatologii v nemocnici Glasgow Royal Infirmary. Později se přestěhovala do Londýna, aby pokračovala ve své kariéře, a v roce 1954 se provdala za venezuelského umělce Enriquese Almeidu. Manželé a jejich dcera se přestěhovali do Toronta a podle spisovatele George Wintera dostala zaměstnání v Ontario Cancer Institute, kde se věnovala zejména využití elektronového mikroskopu ve vědeckém výzkumu.

Průběžné zpravodajství:

Zdravotníci v Bělorusku závisejí na crowdfundingovém financování, Lukašenko tvrdí, že koronavirus neexistuje

17. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve pátek 17.4.  bylo v ČR oficiálně registrováno  6499  nakažených,  407 osob bylo  v nemocnici a 173 zemřelo.

- Poté, co Trump napsal na Twitteru "OSVOBOĎTE MINNESOTU!" "OSVOBOĎTE MICHIGAN!" a "OSVOBOĎTE VIRGINII!", ultrapravicové komunity na internetu spekulují, zda je to od Trumpa výzva k ozbrojenému povstání. Na ozbrojené povstání se četné americké ultrapravicové komunity připravují už od loňska.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima požaduje zrušení uzamčení země

17. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Ve své "výzvě vládě"  Zima  argumentuje, že "celková letalita infekce Covid-19 bude po zhodnocení celého průběhu vypadat jinak, než je prezentováno." "Došlo k obrovskému strašení národa." "Fatální důsledky bude mít ochromení našeho hospodářství."

Zima chce, aby vláda zveřejnila jasný plán.

Jeho otevřený dopis požaduje - velmi rozumně "navýšit na maximum testovací kapacity". Dále právem požaduje zvýšení státní podpory OSVČ a lidí ohrožených ztrátou zaměstnání, přijmout rychlá, nekomplikovaná a plošná opoatření v daňové oblasti a umožnit občanů odklad úvěrů a splátek na bydlení, ochránit občany, kteří spadají do dluhových pastí.

30076

Stávající krize je posledním důrazným varováním: Takhle už to dál nejde

17. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vážený pane Beneši, myslím, že není tak důležité, zda nazvete nelidský systém, který se nyní brutálně odkrývá před našima očima, neoliberálním kapitalismem či feudalismem 2.0. To jsou takové nepříliš plodné akademické debaty. Mám za to, že je nesmírně důležité reflektovat dnešní žalostnou situaci zpětnou optikou, jinak jsme odsouzeni k nepochopení toxického přediva aktuálních mocenských struktur. Primárním úkolem novinářů by podle mého mínění mělo být neúnavné a leckdy frustrující rozkrývání kriminálních vztahů mezi politickou třídou a velkým byznysem nemilosrdně drtících „podzámčí“. Jen tak můžeme předejít pádu do naprostého barbarství. Ano, v ideálním případě by se dalo katastrofě zabránit. Jenže my nežijeme v ideálním světě. Netuším, jak si představujete nezávislé novinářské řemeslo, ale zdá se mi, že mu přisuzujete nadpřirozenou moc.

Je nezbytná pomoc obětem domácího násil, zintenzivněného v době koronaviru

17. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Záznám dnešní tiskové konference ÚVČR


Navrhovaná opatření Vládního výboru pro práva dítěte ve vztahu k ohroženým dětem a jejich rodinám během karanténních opatření v souvislosti s COVID-19, která byla dnes představena na tiskové konferenci Úřadu vlády.

„Je třeba ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí uvolnit pracovníky sociálně aktivizačních služeb a nízkoprahových zařízení pro děti a mládež. Samozřejmě při poskytnutí nezbytných ochranných pomůcek. Dále pak je nutné zvýšit ošetřovné nízkopříjmovým rodinám až na 80 % původního příjmu. Nesmíme zapomenout ani na vyšší podporu rodičů dětí se zdravotním postižením, kterým nyní často chybí potřebné asistenční a odlehčovací služby“ (předsedkyně Výboru pro práva dítěte Klára Laurenčíková)

Navrhovaná opatření:

Nový výzkum: Pozor, získat stádní imunitu je nemožné. Tato pandemie teprve začíná

17. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Naděje, že by Británie po ukončení uzamčení země mohla získat stádní imunitu, dostaly tvrdou ránu v důsledku zjištění výzkumníků, že tou dobou získá imunitu vůči koronaviru jen minimální počet obyvatelstva.

Profesor Anthony Costello, bývalý britský ředitel Světové zdravotnické organizace, ve čtvrtek varoval, že Británie bude čelit osmi až deseti vlnám pandemie, než by obyvatelstvo získalo stádní imunitu. V takové situaci bude jak počet mrtvých, tak dopad na ekonomiku naprosto katastrofální.

USA "znepokojují možné čínské jaderné testy"

17. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Čína podle nové zprávy amerického ministerstva zahraničí může na své základně Lop Nur provádět jaderné testy hlavic s velmi nízkým tritolovým ekvivalentem - a to navzdory tvrzením Pekingu, že přísně dodržuje mezinárodní dohodu zakazující všechny jaderné testy, píše Michael R. Gordon.

Zpráva nepředkládá důkaz, že Čína porušuje svůj slib dodržovat dohodu, ale cituje řadu aktivit, které "vyvolávají obavy", že Peking možná nedodržuje všeobecný zákaz testování jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Macron varuje, že se Evropská unie rozpadne, pokud nepřijme princip finanční solidarity

17. 4. 2020

čas čtení 4 minuty



Členské země EU "nemají jinou volbu" než založit společný fond pro záchranu ekonomiky po koronaviru, argumentuje francouzský prezident



Emmanuel Macron varoval, že dojde k rozkladu Evropské unie jako "politického projektu", pokud EU nepodpoří kolabující ekonomiky, jako je italská, a nepomůže jim zotavit se z koronavirové pandemie.

EU podle Macrona "nemá volbu" než založit fond, který by "vydával společné dluhopisy se společnou zárukou". Jimi by se financovaly členské země podle svých potřeb, nikoliv podle velikosti svých ekonomik. Je to návrh, který Německo a Holandsko odmítají.

"Jestliže tohle dnes neuděláme, říkám vám, populisté zvítězí - dnes, zítra, pozítří, v Itálii, ve Španělsku, možná i ve Francii i jinde," varoval Macron.

Rozhovor Britských listů 270. Premiér Babiš poslal v krizi nepravdivý dopis. Co proti tomu dělat?

2. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Premiér Andrej Babiš poslal dopis s nepravdivým tvrzením, že neziskové organizace nepomáhají v době koronavirové krize. Ve skutečnosti fungují neziskové organizace v době koronavirové krize daleko rychleji a účinněji než státní aparát. Babišův dopis je pro všechny tyto lidi pozoruhodnou urážkou. Co dělat proti premiérovým nepravdám? Nad tím v tomto Rozhovoru Britských listů uvažuje Bohumil Kartous s Richardem Vlasákem, historikem a teologem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od soboty 4. dubna 2020.

Jak koronavirus zasáhl americký venkov

17. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Doktor Howard Lebrand zažil dvě velmi odlišné zdravotnické kariéry - 29 let jako lékař na pohotovosti, pak 12 let jako terapeut závislostí. Výzva, které čelí teď, když koronavirus zasáhl bukolický okres Skagit ve státě Washington, je jakoby spojením obou. Infekce COVID-19 zde zasáhla velmi tvrdě - a jako v případě opiátových závislostí se rozšířila nenápadně až sem, zatímco byla zlehčována coby vzdálený, městský problém, píše Eric Scigliano.

Monitor Jana Paula: Umění a umělci bez diváka, aneb dejte nám peníze, ať kultura neumře!

17. 4. 2020 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

 

Kdy to skončí? Kdy začnete uvolňovat, a kdy se začneme vracet k normálu? Skoro by se mi chtělo říci k normalizaci. To vše a mnohé jiné jsou nejčastější otázky napříč společností, které jsou úporně kladeny těm, kteří nyní rozhodují o současné situaci. A jsou to také otázky donekonečna diskutované v médiích. Nemá smysl upomínat k důvodu, ke smyslu všech těch opatření, která ve všech sférách ovlivňují život současného člověka, nemá smysl připomínat něco, co je v logice věci jasné a srozumitelné. Stačí se přece zamyslet. Politici i média mají ovšem zase téma, svět za našimi hranicemi téměř zmizel, a Covid 19 prosáknul vším, i kulturním průmyslem, či kreativním průmyslem, jak kulturu poprvé označil v roce 1944 Theodor W. Adorno a Max Horkheimer.

Rozhovor Britských listů 267. Režim, který jsme tu měli po roce 1989, právě skončil

26. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



O především ekonomických, ale i společenských a kulturních důsledcích pandemie koronaviru pro Českou republiku hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s podnikatelem Markem Benešem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Bolsonaro se zalekl české "bomby"

17. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Otázka týkající se českých roušek se v Brazílii proměnila v široce rozšířenou fake news

Brazilský prezident Jair Bolsonaro požádal armádní výzvědné služby, aby začaly vyšetřovat, zda ho Češi plánují usmrtit bombovým atentátem. A jeho armáda stoupenců tuto falešnou zprávu okamžitě rozířila prostřednictvím svých bublin na sociálních sítích.


Rozhovor Britských listů 268. Koronavirus: Je zapotřebí efektivní koordinace

1. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Jestliže jsem pracoval jako číšník v restauraci, která byla podle příkazu vlády uzavřena, nebo jako zaměstnanec ve výrobě, která je v době karantény nerealizovatelná, jsem-li zaměstnanec krachujících aerolinek, jak mi česká vláda v této chvíli pomůže? Měly by se i v Česku rozdávat peníze z vrtulníků? A skončí krize opravdu za měsíc, nebo do 11. dubna? O ekonomických, sociálních i politických aspektech nynější koronavirové krize v mezinárodním srovnání s Británií a s USA hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ekonomem Danielem Münichem z CERGE-EI Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 1. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Laskavé varování

17. 4. 2020 / Jan Sláma

čas čtení 8 minut



Máme tady situaci, která by přes všechny hrůzy mohla přinést do celého našeho světa užitečné změny. V minulosti docházelo ke větším změnám obvykle po hrůzách válečných s desítkami milionů mrtvých a zmrzačených lidí. Současná situace, vyhlížející jako varování, je k lidstvu mnohem milosrdnější. Porozumí nastalým možnostem lidé, nebo se jen modlí, aby se vše vrátilo k minulému stavu a pokud možno se nic neměnilo?

Ekonomové v posledních Otázkách V.Moravce se ve své většině, ačkoli se tak přímo nevyjádřili, se rozhodně a vší moci kloní k opětnému návratu pořádků před pandemií.

Rozhovor Britských listů 272. Kdy bude konec světa? Až umřu.

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s šansoniérem Jiřím Dědečkem o změněné situaci v době koronavirové pandemie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, v neděli 12. dubna, na Boží hod velikonoční.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kreml během koronavirové krize testuje autoritářskou kontrolu společnosti

17. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Putinova reakce na koronavirovou krizi se zaměřuje na upravování reality tak, aby odpovídala požadovanému narativu. Kreml omezuje volnou výměnu informací o chorobě COVID-19, vězní lékaře a zkresluje údaje o infekci tak, aby podporovaly centrální narativ, podle nějž Rusko bude chorobou ovlivněno méně než zbytek světa. Kromě toho testuje také nové metody kontroly společnosti. Tyto zlepšené autoritářské nástroje si podrží proti budoucí opozici, píšou Mason Clark a Aidan Therrien.

Koronavirus nás může vyburcovat z našeho individualistického spánku

17. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Došlo k určité debatě o tom, zda mimořádná opatření přijatá kvůli koronaviru mohou představovat hrozbu občanským svobodám. Ačkoliv jde o legitimní obavu, neméně důležitou otázkou je, jak obvykle užíváme našich vzácných svobod a zda jsme schopni svobodně reagovat na potřeby našich bližních, zejména těch nejzranitelnějších, jako jsou nemocní, staří a chudí, ve fádnějších, nepandemických časech, napsal David Thunder.

Jaké výhody při katastrofách může poskytnout systémová lež?

17. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V průběhu celosvětové meziválečné Velké hospodářské krize v letech 1929-1935 (Great Depression) došlo v tehdejším SSSR ke svérázné formě "prvotní akumulace" v těžkém a zbrojařském průmyslu. Během ukrajinského holodomoru v letech 1932-1933 zemřelo asi 3,5 milionu lidí (konzervativní údaj), přičemž však tato děsivá katastrofa tvořila pouze část širšího hladomoru, jenž zasáhl celý SSSR podstatně hůře, než samotná velká světová krize regiony s kapitalistickou ekonomikou a liberálně demokratickou vládou. V prosinci 1932 navíc režim zavedl vnitřní pasy, které znemožnily obětem hladomoru utíkat z nejhůře postižených oblastí do jiných částí SSSR, kde by zvýšily své šance na přežití. Jen v Kazašské SSR tehdy zemřely až 2 miliony lidí, neboli 40 % veškerého obyvatelstva. 

Stalinský Sovětský svaz během neúrody masivně vyvážel obilí i za cenu vymírání obyvatelstva, aby mohl rychle budovat těžký a zbrojařský průmysl. Rozsah neštěstí se nicméně režimu podařilo na dlouhá léta utajit a místo pravdivého informování se drze chlubil "budovatelskými úspěchy". Trvalo dekády, než sovětský hladomor začal alespoň v přibližných konturách vycházet najevo. A ještě delší čas si vyžádaly důkazy o systémovém charakteru nedostatečné nabídky zboží v centrálně řízené ekonomice. Mezitím se ovšem na Západě, který "dobrodiní" sovětské vlády znal pouze z třetí ruky, mezi fanatickými příznivci Sovětů rozšířila víra, podle níž je "humanistický komunismus" údajně odolný vůči ekonomickým krizím.

Česko je nezadržitelně na cestě k modernímu feudalismu. Dělejte proboha proti tomu něco!

16. 4. 2020 / Marek Beneš

čas čtení 5 minut


Pane Veselý, Vy pořád nechápete vo co go. Neoliberalismus je opravdu mrtvý, stejně jako washingtonský konsensus, brettonwoodský finanční systém z roku 1944, otec systému,  který byl akcelerován odpojením USD od zlata v srpnu 1971. Tento systém položil základy k Reaganovi a Thatcherové a neoliberalisnu a chicagské ekonomické škole.

Systém jel, jak měl, fungoval pro jeho stvořitele skvěle, ale dojíždí na fundamentální problém zakotvený v něm, totož že planeta není nafukovací, jinou nemáme, a nově trhy tudíź také ne, takže i měnová expanze má své meze. To se vždy tušilo, a kdo má hlavu na správném místě, s tím vždy počítal. Tato událost typu černé labutě pouze odstartovala proces tak, jako sarajevský atentát odstartoval první světovou válku.

Rozhovor Britských listů 271. Epidemiolog: Musíme nechat koronaviru řízený průběh populací

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s epidemiologiem Petrem Smejkalem z pražského IKEMU o tom, jak si Česká republika poradila s pandemií koronaviru, kdo je nejvíc ohrožen a jaká by měla být cesta vpřed. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 273. Neboj se. Nejsi sám

9. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



K Velkému pátku hovoří Jan Čulík o významu Velikonoc s teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Blbí Američané v Michiganu se srocují a demonstrují proti karanténě

16. 4. 2020

čas čtení 9 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 15.4.  bylo v ČR oficiálně registrováno  6216  nakažených,  427 osob bylo  v nemocnici a 166 zemřelo. - Právě se dovídáme, že v jedné pražské nemocnici zemřela třiatřicetiletá dívka. Byla nemocná, ale v nemocnici se nakazila koronavirem. Jestlipak je zahrnuta do stattistiky MZČR? - Ano, v "Otevřené datové sadě" se dá stáhnout "COVID-19: Přehled osob s prokázanou nákazou dle hlášení krajských hygienických stanic" Aktuální k 16. 4. 2020 v 8.25 h je tam datum hlášení, věk a pohlaví nakažené osoby, KHS, informace o místě a zemi nákazy. Ale není tam to samé s úmrtími... Takže ta informace o úmrtí 33leté matky malých dětí tam není...

- Fox News: "Příkaz, abyste zůstali kvůli koronaviru doma, je levicové spiknutí! Ignorujte to a zmocněte se své svobody!" Americká republikánská ultrapravice zneužívá oprávněné frustrace dělnických voličů k vytvoření vlny emocí k tomu, aby byl znovuzvolen Trump. V důsledku toho bude jejich situace ještě horší, nejen sociální a ekonomická, ale nyní i zdravotní. ZDE  - Na rozdíl od Británie, která platí lidem, kteří nemohou do práce, 80 procent jejich platů, aby jejich pracovní místo krizi přežilo, v USA se zaměstnanecká místa rovnou likvidují, podniky krachují a bývalí zaměstnanci žádají o podporu v nezaměstnanosti - už 22 milionů.

- Bolsonaro odvolal svého populárního  ministra zdravotnictví. Ten prosazoval sociální distancování, Bolsonaro to v zájmu ekonomiky odmítá. Studie z Imperial College v Londýně varuje, že v Brazílii zemře více než 1,1 milionu lidí, jestliže stát nepodnikne žádné akce proti pandemii, 529 000 lidí zemře, pokud budou v izolaci jen staří lidé a 44 200 lidí zemře, pokud budou zavedeny proti pandemii drastická opatření. 76 procent Brazilců podporuje postoj ministra zdravotnictví, 33 procent podporuje Bolsonarovo bagatelizování COVIDU-19. ZDE 


- V evropských městech, která byla uzamčena, poklesla koncentrace NOx ve srovnání s loňskem o 40 procent, informuje European Space Agency ZDE


- Situace v Británii "pozměňuje pozitivní signály přicházející z Evropy," konstatoval Hans Kluge, regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu. "Mraky stále ještě těžce ohrožují evropský region" a Británie je jednou z hrstky zemí, které jsou protilátkou vůči optimismu v Evropě. Počet nákaz v Evropě se za posledních 10 dnůl téměř zdvojnásobil na téměř milion. Špatná situace je v Británii, v Turecku, na Ukrajině, v Bělorusku a v Rusku. "Nadcházejících několik týdnů bude pro Evropu kritických. Jsme uprostřed bouře."

- V Africe se bude provádět více než milion testů na koronavirus, uvedl John Nkengasong, ředitel Afrického centra pro zvládání nemocí. Dodal, že v nadcházejících třech měsících bude zapotřebí až 15 milionů testů.

- Downing Street musí zrychlit plánování strategie, co s uzamčením země, protože vyhledávání kontaktů nakažených osob, testování a sociální distancování bude nutno praktikovat nepřetržitě, dokud nebude vytvořena vakcína, konstatoval čelný britský epidemiolog profesor Neil Ferguson. Britská vláda přitom plánovala daleko víc pro brexit než co plánuje pro pandemii koronaviru. Podle Fergusona je třeba vytvořit novou infrastrukturu, velení a řízení, zcela novou organizaci. Klíčové je soustředit se na zintenzivnění testování a vyhledávání kontaktů nákazy.

- V Británii zemřela další zdravotnice na koronavirus: osmadvacetiletá těhotná zdravotní sestra. Dítě bylo zachráněno císařským řezem:

- Před Kapitolem státu Michigan v městě Lansing se konala demonstrace, kterou uspořádal Michiganský konzervativní výbor, proti příkazu, aby občané zůstali doma. Demokratická guvernérka Michiganu, na niž často útočí Trump, Gretchen Whitmerová, poukázala na to, že účastníci demonstrace tím ohrozili nákazou koronavirem své zdraví. "Víme, že tato demonstrace bude stát mnoho lidí jejich zdraví," řekla Whitmerová. "Takhle se právě COVID-19 šíří." Dodala, že demonstrace paradoxně bude zřejmě znamenat nutnost uzamčení státu Michigan prodloužit.

- Trump pohrozil, že suspenduje obě komory amerického Kongresu, protože "blokují" jeho schopnost jmenovat soudce a další činitele. Že mu prý Senát neschválil 129 jmenování, zejména jeho člověka pro Radu pro zahraniční vysílání, protože, tvrdil Trump, "to, co vysílá Hlas Ameriky, je hnus". "Říkají hnusné věci o naší zemí." Žádný americký prezident to dosud nikdy neudělal. Americký Nejvyšší soud rozhodl jednohlasně, že prezident nemůže jmenovat své lidi bez souhlasu Senátu, pokud není Senát na prázdninách a nemůže fungovat.

- Nancy Pelosiová kritizovala Trumpovo rozhodnutí zastavit financování Světové zdravotnické organizace. Konstatovala, že toto rozhodnutí je "nebezpečné, protizákonné a rychle proti němu podnikneme kroky". Trumpovo rozhodnutí kritizoval také bývalý americký prezident Jimmy Carter a celá řada světových politiků. - Trump nemá právo odebrat Světové zdravotnické organizaci financování, tu Spojené státy financují rozhodnutím Kongresu. Má však bohužel možnost zavést různé byrokratické překážky, které zamezí konkrétnimu transferu financí Světové zdravotnické organizaci.

„Musíme udělat Ameriku férovější, spravedlivější, rovnocennější“

16. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Nejsou to slova socialistického snílka, ani Bernie Sanderse. Jsou to slova Baracka Obamy v projevu, ve kterém podpořil kampaň Joe Bidena na nominaci demokratickým kandidátem na prezidenta Spojených států amerických, a vyzdvihl myšlenky, které kampaň Bernieho Sanderse nabídla mladým Američanům.

Projevy byly nepochybně jednou ze silných stránek prezidenství Baracka Obamy a leckterý kritik Obamova prezidenství může namítnout, že realitu našeho světa Obamovo prezidenství nijak zásadně nezměnilo. Mnoho jeho kritiků si ale po třech letech s Donaldem Trumpem na působení Baracka Obamy v Bílém domě třeba vzpomene s nostalgií.

Británie: Velký nárůst úmrtí doma

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Koronavirová krize vedla v Británii k ostrému nárůstu počtu vážně nemocných lidí, umírajících doma, protože nechtějí zavolat sanitku, varují lékaři. Zajímavé by bylo zjištění, jak tato situace vypadá v České republice.

Z jednání Royal College of GPs, asociace britských obvodních lékařů minulý týden vyplynulo, že doma umírají nyní desítky lidí než normálně na infarkty - potenciálně způsobené koronavirem - dřív, než k nim dorazí sanitka.

Osobní vzkaz Leoše Války

Kultura není luxus, ale běžná součást života

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Kartousi,

rád bych Vám poděkoval za Vaši dosavadní přízeň Centru DOX. A dovolte, abych se v této mimořádné situaci na Vás jako na člena Klubu přátel DOX obrátil se žádostí o podporu.

DOX je od 12. března uzavřen, a tak jsou naše příjmy ze vstupného, prodejů či pronájmů nulové. Náklady na provoz ale zůstávají. 

Přestože se to zvenku nemusí zdát, momentálně za zavřenými dveřmi bojujeme o to, abychom mohli vůbec znovu otevřít. Snažíme se připravovat nové výstavy, fungujeme online, ale dochází nám kyslík.

Nová data o epidemii COVIDu-19 na Islandu

16. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

New England Journal of Medicine se objevila publikace s epidemiologickými daty o nákaze covidem z Islandu.

Vědci testovali lidi, u kterých bylo důvodné podezření, že mají infekci: lidé s příznaky, lidé s kontakty s nakaženým, lidé přijíždějící ze zemí, považovaných za vysoce rizikové. Těchto lidí bylo celkem 9199 a k 4. dubnu z nich 1221 (13,3%) mělo pozitivní výsledky. Mezi dětmi pod 10 let to bylo 6,7% (mezi lidmi nad 10 let 13,7%).

Přečetli jsme

Koronavirus: Přehled hlavních dezinformačních sdělení

16. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s pandemií koronaviru SARS-CoV-2 se v České republice, stejně jako jinde v Evropě a ve světě, objevila řada dezinformací, fabulací či manipulací ve snaze tuto situaci zneužít v souladu se zájmy nejrůznějších aktérů. Níže přinášíme přehled nejvýznamnějších narativů s dezinformačním potenciálem objevujících se v této souvislosti na kvazi-mediální scéně a šířených prostřednictvím sociálních sítí či řetězových e-mailů v České republice. Přehled vychází z činnosti Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, které sleduje dezinformační kauzy týkající se vnitřní bezpečnosti vyskytující se v českém informačním prostoru. Přestože se CTHH v rámci své působnosti věnuje pouze oblasti vnitřní bezpečnosti, na základě rozhodnutí ministra vnitra rozšířilo svůj záběr za účelem detekce a reakce dezinformačních narativů týkajících se pandemie. 

29892

Nepodmíněný základní příjem v České republice (NZPCR)

16. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Jak se postupně propadáme do ekonomických problémů, jsem stále více přesvědčený, že je třeba se rychle a profesionálně začít zabývat tématem NZPCR. Tedy částky, která přijde každý měsíc každému občanovi naší země jako záchovné minimum od státu na jeho účet (zjednodušeně řečeno) a není k tomu třeba splnění žádných složitých předchozích podmínek.

Finanční pomoc autorům ze strany státu

16. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Vážené autorky, vážení autoři,

obracíme se na vás v této komplikované době s informacemi, jak alespoň po finanční stránce toto těžké období překlenout.

Za prvé bychom Vám rádi sdělili, že Poslanecká sněmovna ČR dne 9. 4. 2020 schválila Zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními ohledně výskytu koronaviru, jenž byl již zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 14. 4. pod č. 159/2020 Sb.

Tento zákon napomáhá zmírnit negativní dopady v souvislosti se šířením koronaviru na osoby samostatně výdělečně činné, jejichž činnost byla v důsledku koronavirové krize úplně či částečně utlumena. Jedná se o OSVČ podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, autor nebo výkonný umělec, překladatel, znalec, tlumočník, daňový poradce a podobně).

Navzdory pandemii tisíce lidí nemají v Detroitu vodu

16. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

Úřady v americkém Detroitu i během pandemie pokračují v odstávkách pitné vody, a to navzdory moratoriu a programu, který měl minulý měsíc pomoci tisícům lidí tuto službu obnovit. K nedostatku pitné vody pro tisíce obyvatel Detroitu dochází v době, kdy COVIDu-19 ve státě Michigan podlehlo téměř 1 500 lidí. 40 procent obětí infekce představují Afroameričané, i když tvoří jen 14 procent populace tohoto amerického státu.

Navzdory faktu, že město oznámilo moratorium na odstávku vody, a navzdory programu, který měl minulý měsíc tuto službu obnovit, lidé v Detroitu stále hlásí, že nemají adekvátní přístup k pitné vodě. Avšak město i nadále pokračuje v odstávkách.

Více podrobností v angličtině ZDE

 

 

Další pandemie by mohla být ukryta v arktickém permafrostu

16. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Globální oteplování by mohlo odhalit starodávné mikroby. Budeme stejně nepřipraveni, jako jsme byli v případě pro koronaviru?

V létě 2016 se Evropou přehnala vlna veder, která na severu vedla k rozmrazování permafrostu. V arktické půdě na Sibiři se začaly míchat bakterie. Šlo o antrax. Zmrzlá půda odkryla mršiny sobů, které zde ležely od roku 1941. Spóry antraxu na mršinách se dostaly do horní vrstvy půdy a do vodního zdroje nacházejícího se poblíž. Poté se zachytily na tělech tisíců migrujících sobů pasoucích se v této oblasti. Více než dva tisíce sobů se brzy nakazily smrtící bakterií. Posléze se tyto bakterie dostaly ke kočovnému národu Nenetů, který se živí sobím masem. Do konce srpna téhož roku zemřel 12letý chlapec a nejméně 115 dalších osob muselo být hospitalizováno.

29549

Když neoliberalismus masově zabíjí ve svých tradičních baštách

16. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Člověk nemusí být znalý komplikovaných geopolitických reálií, aby mu neunikl relativní úspěch asijských zemí a obrovské selhání vyspělých západních států při potírání koronavirové pandemie. Nemusíme ani hovořit o kontroverzní autoritářské Číně; stačí zmínit Jižní Koreu, Tchaj-wan, Hongkong, Singapur, ale i další státy, kupříkladu Nový Zéland, kde si vedou o poznání lépe. Avšak jak v Hongkongu, tak v Singapuru byla nyní zavedena restriktivní opatření poté, co se nákaza objevila znovu. Pravdou zůstává, že nikdo z nás v tuto chvíli neví, jak se nedávno objevený patogen zachová v následujících měsících, a jasno budeme mít teprve tehdy, až bude k dispozici účinná léčba. A zdá se, že tam, kde byl dlouhé dekády vzýván volný trh jako neomylné božstvo, se věci vymykají z rukou nejvíce.

Novinky.cz na základě blábolů v německém tisku přímo ohrožují bezpečnost občanů

15. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Novinky.cz převzaly z německých médií  nezodpovědný rozhovor výzkumníka Hendrika Streecka, který tvrdí, údajně, že se v supermarketu či u holiče, či v restauraci člověk koronvirem nenakazí, ani se nenakazí dotykem infikovaných předmětů a povrchů.

Opravdu? Existuje celá řada případů, kde se lidé nakazili v restauraci.

Publikovat takovéto neověřené bláboly je v situaci, kdy na koronavirus umírají po stovkách či po tisících po Evropě a Americe lidé nejrůznějšího věku, je kriminálně neodpovědné.

Německý server Pressesprecher.com označuje výroky Hendrika Streecka za "skandál" a za cílenou propagandu a PR. Vědci poukazují, že Streeckova studie je metodologicky pochybená a podivné je, že namísto publikace ve vědeckých časopisech její výsledky šíří PR agentura, která studii zřejmě i financovala. Pressesprecher.com píše, že není vyloučeno, že studie byla "vytvořena" pro čelného bavorského politika z CDU, který velmi usiluje o zrušení uzamčení země, a tak je v jeho zájmu "prokázat", že koronavirus je vlastně neškodný. ZDE 

To už Novinky.cz nenapsaly.

Pokud byl proveden spolehlivý vědecký výzkum v této věci, musí být recenzován, opakován jiným týmem a publikován v renomovaném akademickém lékařském časopise. Do té doby nejsou tvrzení tohoto druhu ničím jiným než kriminálním blábolem, který může ohrožovat životy lidí.

I německý "vědec" by si měl této odpovědnosti být vědom a neměl by šířit pseudoinformace o svém "výzkumu", dokud jeho platnost nebude vědecky ověřena a potvrzena. To, že neváhá hovořit v médiích o těchto skutečnosti, aniž by výsledky jeho práce byly publikovány, zpochybňuje jeho důvěryhodnost jako vědce.

Největší nebezpečí v současnosti spočívá v tom, že lidé nekriticky věří každému neověřenému nesmyslu a NEPTAJÍ SE, ZDA POCHÁZÍ Z DŮVĚRYHODNÉHO ZDROJE.

Extremní případ: Jedna Slovenka se kdesi na sociálních sítích dočetla, že v Londýně je prý zakázáno nosit na veřejnosti roušky, a kdo prý bude roušku na londýnské ulici mít, toho policie zastřelí. (!!!) Skutečně tomu věřila a při cestě zpět na Slovensko se tedy vyhnula Londýnu, cestovala přes Holandsko neuvěřitelně složitě. Nepřišlo jí vůbec na mysl, aby se pokusila takovou pitomost ověřit.

Nejzranitelnější jsou starší lidé, kteří nekriticky věří nesmyslným řetězovým mailům. Ale Novinky.cz by se na publikování neověřených informací podílet nemusely. Ani pan Fischer.

Slibujeme: Nezapomeneme!

15. 4. 2020

čas čtení 1 minuta






Tak už se to nakonec stalo.
To, čeho jste se báli.
Něco přišlo ze zahraničí.
A sebralo vám to vaši práci.
Způsobilo to, že je nebezpečné chodit po ulicích.
Donutilo vás to zůstávat v pasti doma.
Odporná nemoc.
Váš hrdý národ zmizel.
Ale ne já.
Ani já ne.
Ani já ne.
Ani já ne.
Ne, ten pro mě tleskáte.
Jásáte a povzbuzujete mě, jak pracuju.
Obstarávám potraviny pro vaši rodinu.
Pěstuju potraviny z vaší půdy.
Posiluju vaše nemocnice,
ne nějaký cizí násilník,
řidič dodávky životně důležitých věcí,
učitel,
člověk, který zachraňuje životy.
Neříkejte: "Jeďte domů!"
Neříkejte: "Tady ne!"
Víte teď, jaké to je, když je váš domov vězením.
Vite teď, jaké to je žít ve strachu.
Takže teď pro mě tleskáte.
Všechnu tu lásku, kterou přinášíte.
Ale nezapomínejte, až už nebude ticho,
nezapomínejte, až už nebudete zase moci slyšet zpívat ptáky,
nebo vidět čistší vodu,
že jsem pro se pro vás křižovala,
aby vznikly životy plné míru.
A abych přinesl mír i do vašeho života.
Pojďte, vy všechny grety,
vy malaly,
vy imigranti,
podívejte se, co jste se naučili!
Stačí jen tak nejmenší věc,
aby se změnil svět.


Pro všechny pečovatele, klíčové pracovníky, dobrovolníky a sousedy z Británie i ze zahraničí, kteří riskují své životy ve snaze potlačit koronavirus, říkáme:
Děkujeme.

A slibujeme: Nezapomeneme. 

Nepřibližujte se k nikomu blíž než na dva metry. Ale je to bezpečné?

15. 4. 2020

čas čtení 3 minuty



Většina velkých kapének nedosáhne dál než na ty dva metry. Co se však týče miniaturních aerosolů, to je jiná věc...


Zdravotníci na nás naléhají, abychom od druhých lidí dodržovali za každou cenu sociální distancování na dva metry. (Britové to už většinou dělají, mnoho Čechů v ČR stále ne...)

Dva metry má být bezpečnou vzdáleností, pokud někdo ve vaší blízkosti kašle nebo kýchá a je nakažen COVIDEM-19, píše New York Times.

Vědi souhlasí, že dva metry je rozumné a užitečné minimum, avšak někteří varují, že delší odstup je lepší.

Další pochmurné zprávy: Umírají i mladí. Nákazy se šíří v rodinách

15. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Sandy Brownová vlevo, její manžel církevní starší vpravo. Dvacetiletý syn uprostřed, při promoci. Otec a syn během 14 dnů zemřeli na koronavirus.

Manlže Sandy Brownové věděl, že je nakažen koronavirem, píše Washington Post. Tento devětapadesátiletý církevní starší měl typický suchý kašel a vysokou horečku COVIDU-19. Když ho Sandy Brownová odvezla na pohotovost do nemocnice, lékař ve službě jí řekl, ať se vrátí domů a nikam nechodí.

Udělala to.

Hned poté nakazila svého dvacetiletého syna, a do 12 dnů oba zemřeli.

Americká Centra pro kontrolu a prevenci nemocí doporučují osobám s mírnými příznaky koronaviru, aby se izolovali doma. Jenže, píše list, vede to k mnohonásobným úmrtím v mnoha rodinách.

Koronavirus: Sociální distancování se bude muset dodržovat nejméně do roku 2022, varují experti

15. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Vědci varují, že jednorázové uzamčení země pandemii nezvládne


Prostorové distancování bude muset být přetržitě praktikováno až do roku 2020, upozorňují vědci v analýze, která předpovídá, že k návratům epidemií COVIDU-19 bude zřejmě docházet po mnoho let.

Vědecký článek, publikovaný v časopise Science, dochází k závěru, že jednorázové uzamčení země nebude stačit k zvládnutí pandemie a že sekundární kulminace pandemie mohou být bez pokračujících omezení silnější než nynější pandemie.

Proč Bernie Sanders prohrál

15. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Existuje jednoduché vysvětlení pro to, proč senátor Bernie Sanders neuspěl ve snaze získat nominaci Demokratické strany: Bývalý viceprezident Joe Biden překonal senátora z Vermontu, když se soupeření zúžilo v boj jednoho proti jednomu, napsal Perry Bacon Jr..

Pokud Biden vyhraje, bude muset dát svět znova dohromady

15. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Pokud Joe Biden zvítězí v listopadových volbách, pravděpodobně složí přísahu - možná virtuálně - v nejobtížnějších podmínkách od doby, kdy se v roce 1945 stal prezidentem Harry Truman. Země se patrně bude nacházet v posledních stádiích brutální pandemie a bude čelit nejhorší ekonomické situaci od Velké deprese. Státní finance budou značně vyčerpány. Miliony lidí ztratí své milované, zaměstnání, značnou část svého majetku. Doufejme, že se více přiblížíme vakcíně nebo efektivní léčbě a naše národní pozornost se bude moci upnout k tomu, co přijde dalšího, napsali Thomas Wright a Kurt M. Campbell.

Koronavirus a hrozba americké dominanci

15. 4. 2020

čas čtení 5 minut

Na vrcholu studené války Ronald Reagan tvrdil, že pokud by svět čelil invazi mimozemšťanů, rivalita mezi národy by vymizela. Bývalý americký prezident byl příliš optimistický. Dnes USA a Čína čelí společné hrozbě ve formě koronaviru. Zdá se, že místo aby pandemie tyto rivaly spojila, zintenzívňuje jejich soupeření, napsal Gideon Rachman.

Průběžné zpravodajství:

Trump odebral financování Světové zdravotnické organizaci

15. 4. 2020

čas čtení 15 minut


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 15.4.  v 0.30  bylo v ČR oficiálně registrováno  6151  nakažených,  ve středu 15. 4. bylo 427 osob v nemocnici a  163 zemřelo.
 
- - Koronavirus neútočí jen na plíce, vyvolává i záněty srdce, akutní chorobu ledvin, trombózy, neurologické problémy, poškození střev a nemoc jater, zjišťují lékaři ZDE  

- Americké ministerstvo financí zdrželo šeky (ano, v zastaralé Americe se dodnes platí papírovými šeky!) v hodnotě 1200 dolarů, které rozesílá 80 milionům Američanů, protože v pondělí bylo rozhodnuto, že na nich bude vytištěno jméno Donalda Trumpa - aby si Američané mysleli, že jim to Trump dává osobně. Je to bezprecedentní, dosud nikdy na žádných dotacích poskytovaných americkým ministerstvem financí nebylo jméno prezidenta. ZDE 

- Na tiskové konferenci definovala Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise, tři kritéria pro zrušení uzamčení zemí: 1. Epidemiologické: klesá počet nákaz? 2. Zdravotnictví: počet lůžek, zásoby a péče v komunitě. 3. Provádí se rozsáhlé testování s cílem zvládnout virus?


- Evropská unie varuje svých 27 členských zemí, aby při rušení karantény postupovali velmi opatrně. Evropská komise zveřejnila pro to cestovní plán a očekává, že rušení uzamčení zemí by mělo trvat několik měsíců. V Evropě na koronavirus zatím zemřelo asi 80 000 lidí, jsou to dvě třetiny světových obětí. Brusel je znepokojen vážnými škodami, k nimž by mohlo dojít, pokud každá členská země bude postupovat samostatně.

- Davy se shromáždily a dlouhé fronty se dnes utvořily v moskevském metru, když nový elektronický systém kontroly cestujících uvěznil cestující na mnoha místech v systému:

Rusko ve středu oznámilo rekordní nárůst infekcí o 3388 případů, celkem je jich v zemi 24 490. Počet infekcí se zdvojnásobuje každých pět dní. Moskvané ode dneška musejí mít QR kód, který jim poskytuje povolení cestovat do práce či jinam ve městě. Město jich vydalo už 3,2 miliony, ale zavedení systému bylo nefunkční a vznikly tak nové možnosti nákazy, když lidé čekali na kontrolu policií až hodinu. Moskevský primátor Sergej Sobjnanin obvinil policii, že vytvořila tyto fronty:
 

Poslední varování vybydleného světa

15. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pokud by planeta Země byla unikátním domem, který se po tisíce a miliony let vyvíjel v koevoluci s různými živými podnájemníky, lidstvo by se k domovu chovalo asi jako marnotratný potomek ke zděděnému majetku rodičů. Zesílilo zdi tak, že nyní uvnitř udrží mnohem více tepla než kdy dříve, a přetápí až hanba. Za dveře hází bez ladu a skladu hromady vyprodukovaného odpadu a do sklepa pumpuje chemické a radioaktivní jedy, které už neumí dál využívat, ale s nimiž si dost dobře neví rady.

Masivním zneužíváním antibiotik trénuje rezistentní kmeny bakterií a průmyslovým zacházením se zvířaty vytváří ideální podmínky pro přenos infekčních chorob mezi jednotlivými živočišnými druhy. - A ti, kdo toto vše provádějí, se cítí nesmírně povzneseni nad všeliká tabu a "pověry" ohledně omezenosti lidského údělu, jimiž se v minulosti vyznačovaly poněkud méně patologická lidská společenství.

Německo apeluje na lékaře mezi uprchlíky, aby mu začali pomáhat v boji proti koronavirové pandemii

14. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Syrský lékař Safwan Adnan Ali

Zdravotnické úřady v Německu apelují na lékařsky kvalifikované migranty, aby začali pomáhat proti koronaviru.

Jak stále větší množství lékařů a zdravotníků v Německu se stává obětí nákazy, jsou nemocní nebo musejí být v karanténě, především Sasko na území bývalé NDR se postavilo do popředí kampaně apelující na zahraniční lékaře, včetně tisíců uprchlíků, kteří do Německa přišli r. 2015, aby zemi pomohli. Podle facebookové skupiny Syrian Doctors in Germany (Syrští lékaři v Německu) čeká tam 14 000 syrských lékařů na schválení jejich kvalifikace.

Nyní začíná hodina pravdy

14. 4. 2020

čas čtení 3 minuty



Už to začíná. Španělsko, Rakousko, Itálie, Čína, možná i Německo a  USA zahájí tento týden, jakkoliv váhavě, návrat do práce. Zatímco jiné státy to neudělají a některé možná uzamčení svých zemí ještě zpřísní, výsledek bude pozoruhodný experiment v historii, píše Simon Jenkins.

Výsledek by měl ujasnit ústřední argument ohledně strategie vůči koronaviru, zda je správné  uzamčení země, anebo částečná neutralizace infekce a imunita stáda. Vyvolá to pozdější obvinění, kdo měl pravdu a kdo se mýlil.

Několik poznámek k betakoronaviru – SARS-CoV-2 a nebezpečné chorobě Covid-19

14. 4. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut

 

Píší tento text při plném vědomi, že většina čtenářů tohoto článku to ví, ale slovo koronavirus fascinuje i po tak dlouhé době jeho použivání. Takže: Slovo koronavirus (coronavirus) bylo do roku 2009 označení rodu virů, od roku 2009 společné označení (nikoli taxonomické jméno) pro čtyři rody virů obsažených v podčeledi Orthocoronavirinae: Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus a Deltacoronavirus.

Mezitím v Absurdistánu 124:

Koronavirová epidemie je spiknutí kapitalistů, Kaczyński cestoval po hrobech a Sejm schválil povinné volby

14. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Polsko, jako celá Evropa, pořád bojuje s COVIDEM-19. A je to všechno nanic, jak odhalila Justyna Socha, asistenka jednoho pravicového poslance a šéfa polského hnutí ve prospěch nemoci (nazývám to hnutím ve prospěch nemoci, protože ona nemá ráda, když se jí říká, že je aktivistka proti očkování). Podle ní je to celé spiknutí, které inscenovaly velké korporace, banky a Bill Gates. Bylo to naplánováno už před léty a cílem je zbavit lidi svobody, umožnit povinné očkování a "elektronicky lidi sledovat". Tak něco, omlouvám se, nedokázal jsem prostudovat ty nesmysly všechny. 

Pokud Donald Trump propustí předního experta, co se stane s Američany?

14. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Korespondent CNN Jake Tapper v neděli opakovaně nutil Dr. Anthonyho Fauciho, aby řekl, jestli by včasné zavedení opatření ohledně společenského odstupu zachránilo životy Američanů. Fauci, který je ředitelem Národního ústavu pro alergie a infekční choroby a který je zároveň předním členem pracovní skupiny Covid-19 v Trumpově vládě, připustil, že tomu tak mohlo být. 

„Myslím, že kdyby se tento proces uvedl do chodu dříve, mohlo by být zachráněno více lidských životů. To očividně to nikdo nepopře,“ konstatoval Fauci. Fauci také implicitně uznal, že Trump ignoroval jeho doporučení i rady dalších odborníků, aby tato opatření zahájil už v únoru, a nikoliv až v březnu.

Trump ihned poté retweetoval post požadující, aby byl Fauci propuštěn, informuje Juan Cole.

Prohlášení KoroNERV-20: O otevření škol je třeba rozhodovat na základě znalosti rizik, nikoliv na základě dojmů ovlivněných všeobecnou panikou

13. 4. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Praha 14. 4. 2020 - Nouzový stav ve vzdělávání ovlivňuje životy milionů lidí v ČR, žáků, studentů, rodičů i učitelů. Otevření škol patří vedle dalších důležitých otázek vyvolaných nouzovým stavem k jedněm z klíčových rozhodnutí, které bude muset vláda v následujících týdnech učinit. Je zcela zásadní, aby takové rozhodnutí padlo na základě co nejpřesnější znalosti o stavu imunizace české populace proti viru SARS-CoV-2. Nikoliv na základě nátlakových akcí a paniky. Je třeba chránit životy lidí, kteří jsou primárně ohroženi infekcí, stejně jako dlouhodobé existenční podmínky těch občanů, kteří kvůli nouzovému stavu přišli o příjmy či jejich podstatnou část. Čerstvá metastudie zveřejněná v časopisu The Lancet významně zpochybňuje vliv uzavření škol na omezení přímých dopadů nákazy koronavirem. I z mnoha dalších důvodů je nutné uvažovat o jejich rozumném, byť provizorním otevření.

Nákaza koronavirem zřejmě poškozuje organismus na dlouhá léta i po "vyléčení"

13. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Lékaři začínají zaznamenávat důkazy, že infekce koronavirem ochromuje lidský organismus po "vyléčení" trvale. Ze studie 19 "vyléčených" pacientů v Číně vyplývá, že se mnohé jejich biologické funkce nevrátily k normálu. U těchto pacientů byla poškozena funkce jater. Trvale je zřejmě dočasným nedostatkem kyslíku postiženo i srdce, píší v Los Angeles Times.

Idiotské chování Donalda Trumpa ohledně koronavirové pandemie vedlo k drastickému poklesu mezinárodní autority USA

13. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Kromě katastrofálního šíření nákazy koronaviru Spojenými státy dochází nyní po celém světě k paralelní katastrofě: k tragické likvidaci pověsti Spojených států jako spolehlivého, bezpečného, důvěryhodného a kompetentního mezinárodního vůdce a partnera.

"Sobecká, chaotická a tupá reakce Trumpovy vlády na pandemii COVIDU-19 bude stát Američany biliony dolarů a tisíce zbytečných úmrtí," napsal Stephen Walt, profesor mezinárodních vztahů na Harvardu. "Avšak toto epochální selhání Trumpovy politické strategie dále poškodí pověst USA jako země, která umí dělat věci efektivně."

Úmrtnost na koronvirus postihuje všechny věkové kategorie

12. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké zdravotnické úřady zveřejnily statistiky ohledně toho, kolik vážných případů nakažení koronavirem bylo ve 43 státech USA přijato do nemocnic po 1. březnu a jaké procento z nich zemřelo, viz níže.

Statistiky nezaznamenávají počet nakažených v obyvatelstvu, jen počet vážně nemocných, přijatých do nemocnic, a jejich úmrtnost.

Ze statistik vyplývá, že postiženy jsou všechny věkové kategorie, i když mladí lidé méně:

Procento z celkového počtu vážně nemocných 6479 pacientů, přijatých do nemocnice v jednotlivých věkových kategoriích:

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
24155