19026

Uvnitř města zatracených: Co se děje v Putinem okupovaném Chersonu

9. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Foto: Ruské mobilní krematorium


Toto je svědectví Davida Patrikarakose, které vydal list Daily Mail: 


Nad okupovaným ukrajinským městem Cherson se vznáší oblak hustého dýmu. Jeho zápach je důkazem ruských válečných zločinů, jejichž rozsah je téměř příliš odporný na to, abychom o nich vůbec uvažovali.

Kouř pochází z mobilních spaloven, které jsou v provozu dnem i nocí. Paranoidní vojáci Vladimira Putina spalují mrtvoly ukrajinských občanů, kteří byli mučeni a zavražděni kvůli podezření, že pomáhali odboji.

A likvidují i mrtvoly  svých vlastních kamarádů - jsou jich stovky. Rusové jsou zabíjeni neustálými útoky   ukrajinských střel z dělostřeleckých postavení v okolí města a vysoce organizovanými, tajnými jednotkami bojovníků za svobodu.

Zabíjejí je i bandy mladíků ozbrojených noži, kteří se vrhají na opilé Rusy a bodají je.


Spalovny naplňují Cherson zápachem spáleného masa. Ten zápach se nedá zaměnit a umocňuje všudypřítomný pocit hrůzy v tomto černomořském přístavu. Je to živoucí peklo.

Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že zmařila ruské spiknutí zabít ukrajinského ministra obrany a šéfa armády

8. 8. 2022

čas čtení 16 minut

- Dva obyvatelé Ukrajiny obvinění z práce pro ruskou rozvědku jsou  zatčeni

Ukrajinská vnitřní bezpečnostní služba zatkla dvě osoby údajně pracující pro ruské zpravodajské služby, které plánovaly zabít ukrajinského ministra obrany a šéfa vojenské rozvědky.

Bezpečnostní služba Ukrajiny zmařila údajné spiknutí ruské vojenské rozvědky GRU, která měla pomocí sabotážní skupiny provést tři vraždy včetně vraždy prominentního ukrajinského aktivisty.

Podezřelí, z nichž jeden je obyvatelem východní Luhanské oblasti držené Ruskem podporovanými separatisty a druhý obyvatelem hlavního města Ukrajiny Kyjeva, měli od  Rusů slíbeno až 150 000 dolarů  za vraždu každého z těchto tří lidí, uvedla bezpečnostní služba Ukrajiny

Muž z Luhanské oblasti vstoupil na Ukrajinu z Běloruska a byl zadržen ve městě Kovel na severozápadě Ukrajiny spolu s jedním obyvatelem Kyjeva, uvádí se v prohlášení.

- Ruská televize zamlžuje nyní obličeje nejen ruských vojáků, ale i okupačních úředníků, kteří vydávají nové ruské pasy. Velmi úspěšné jsou totiž boje místních lidí proti těmto kolaborantům.



29544

FBI prohledala rezidenci Donalda Trumpa v Mar-a-Lago a zabavila dokumenty

9. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Pondělní ranní razie byla součástí vyšetřování chybějících záznamů Bílého domu po Trumpově odchodu z prezidentského úřadu

 

Federální vyšetřovatelé zabavili dokumenty z letoviska Mar-a-Lago Donalda Trumpa v Palm Beach na Floridě. Je to nejnovější náznak prudce se zintenzivňujícího trestního vyšetřování Donalda Trumpa.

FBI provedla v pondělí kolem deváté hodiny ranní v Trumpově rezidenci domovní prohlídku, uvedly zdroje v rámci probíhajícího vyšetřování, které zkoumá potenciálně nezákonné odstranění a zničení záznamů bývalého prezidenta z Bílého domu po jeho loňském odchodu z funkce.
 
Krok ministerstva spravedlnosti prohledat Mar-a-Lago kvůli odstranění 15 krabic prezidentských záznamů z Bílého domu, včetně utajovaných dokumentů, jakož i zničení dalších materiálů, znamená dramatickou eskalaci vyšetřování.

Filozofická zkoumání objektivity vědy

8. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na své cestě „filozofickými zkoumáními“, jak vlastně uchopit základní filozofické problémy, které mne už mnoho let zajímají, jsem dospěl zhruba do této fáze a považuji ji za docela velký pokrok. Ve filozofii je totiž často zásadním pokrokem vůbec nějak formulovat, co máte na mysli. Zatím nevím o tom, že by někdo jiný takový problém vůbec položil (mohu se samozřejmě mýlit).



Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 17215

Kalousek a ČRo Plus zaútočili na valorizace penzí

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta


Kalousek přímo jako host, moderátor Lukáš Matoška vedením rozhovoru. Druhým diskutujícím byl Filip Pertold z CERGE-EI Je to koncem pořadu Pro a proti od 10:10 do 10:30.

Důchodci prý dostanou neúměrně velkou valorizaci, hodně peněz říkal chemický Míra, upozorňuje Radek Mokrý.

O energetických firmách jako hlavním příjemci těch peněz jen zmínka. Další tematický výkop jejich obvyklým směrem.

Nestrpí nikomu zlepšení životních podmínek, kromě sebe sama a jeho sociální bublině.

https://www.mujrozhlas.cz/zive/plus?autoplay=1
 

 19023

Paris, Paris

9. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 

Paris, Paris není jen název světoznámého francouzského hitu, který zpívá Malcolm Mc Laren s Catherine Deneuve. Paris, Paris je také název symfonické verze koncertního programu s názvem Malá pocta velké Edith, v němž za doprovodu jazz tria a akordeonu vystupuje jedna z  nejlepších českých  muzikálových zpěvaček, Radka Fišarová.

Paní Fišarová, v jednom ze svých rozhovorů jste se zmínila, že Edith je vaší srdeční záležitostí. Získala si vaše srdce spíše svými šansony nebo tím,  jaká byla?

 17112

Ukrajina a Gaza Aneb dva naprosto odlišné světy

9. 8. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to stále táž písnička. Izrael od roku 2007, kdy uvalil na pásmo Gazy nehumánní blokádu, aby tak kolektivně potrestal dvoumilionovou populaci, periodicky bombarduje toto „největší vězení pod širým nebem na světě“, a to zcela beztrestně a nadto se značnou podporou západních zemí a jejich servilních intelektuálních obcí. Kdyby západním vládám a jejím elitám skutečně záleželo na lidských právech, musely by nekompromisně odsoudit jak ilegální ruský vpád na Ukrajinu, tak izraelské trestné výpravy do obřího ghetta jménem Gaza.

 

 19027

Vlnám napospas: Středomoří zůstává nejsmrtelnější uprchlickou trasou světa

9. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Foto: Anna Pantelia, Lékaři bez hranic

tisková zpráva Lékařů bez hranic 

 

Loď Geo Barents provozovaná Lékaři bez hranic zachránila od loňského června do letošního května 3 138 lidí. Zdravotníci na palubě provedli přes šest a půl tisíce vyšetření.

- V období od roku 2017 do roku 2021 v centrálním Středomoří zemřelo nebo se pohřešuje nejméně osm a půl tisíce lidí. Smutná realita na jižní hranici Evropy se dodnes nezměnila: Výsledkem normalizace politiky zastrašování, nulové asistence na moři a upřednostňování nucených navrácení je jen další lidské utrpení a ztráty na životech.

-   Lékaři bez hranic vyzývají evropské státy, aby urychleně obnovily pátrací a záchranné akce v centrálním Středomoří a nenechávaly záchranu životů jen na odpovědnosti humanitárních organizací. 

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19022

Ignoring the law Ukrainian style - What is now left of a just war?

8. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

 
In the current Czech public debate,  the prevailing opinion is that "we have no right" to demand that Ukrainians abide by international law in their war against the Russian occupiers, "because they are fighting for us and we are not helping them".


The problem, of course, is that if we accept the premise that the Ukrainian army is not obliged to protect civilians in the first place by all available means (even though, as the Human Rights Watch report points out, that is precisely what it is obliged to do not only by international law but also by its own operational regulations), we can no longer judge by any solid criteria whether Ukraine is still fighting a just war at all.

 18530

Já nic, já obránce!

7. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Duben 1943. Redakce západních listů tonou v záplavě čtenářských dopisů, které oznamují ukončení podpory Mezinárodnímu červenému kříži. Polská exilová vláda v Londýně totiž veřejně žádala, aby tato organizace vyšetřila Katyňský masakr 22 000 polských důstojníků spáchaný sovětskými úřady. 

 18950

I Human Rights Watch kritizuje ukrajinskou armádu, že ohrožuje civilisty

8. 8. 2022

čas čtení 28 minut


Ruské a ukrajinské základny ohrožují civilisty

Přečtěte si nejnovější investigaci organizace Human Rights Watch o tom, jak ruské a ukrajinské jednotky zbytečně ohrožují civilisty tím, že umisťují své jednotky v obydlených oblastech, aniž by předem odstranili civilisty do bezpečnějších oblastí. Vede to k zabíjení, k zraněním a k ničení domovů.


Umístění sil v obydlených oblastech vytváří zbytečné riziko
 
(Kyjev, 21. července 2022) - Ruské a ukrajinské síly vystavují civilisty na Ukrajině zbytečnému riziku, protože mají základny v obydlených oblastech, aniž by obyvatele odsunuly do bezpečnějších oblastí, uvedla dnes organizace Human Rights Watch. Mezinárodní humanitární právo - válečné právo - zavazuje strany konfliktu přijmout veškerá možná opatření na ochranu civilistů a civilních objektů pod jejich kontrolou před účinky útoků.

 18530

I have done nothing wrong, I am just defending my country!

8. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

 
April 1943. The editorial offices of Western newspapers are drowning in a flood of letters from readers announcing the end of support for the International Red Cross. In fact, the Polish government-in-exile in London has publicly demanded that the organisation investigate the Katyn massacre of 22,000 Polish officers by the Soviet authorities.
Blisty share

The USSR, however, is "fighting for survival" and the outraged crowd insists that in such a situation it is absurd to demand that an ally respect international law. Moreover, the drilling into the Katyn affair has undoubtedly been exploited by Nazi propaganda. So away with the Nazi agents of the Red Cross!

 18682

Vstupujeme do období hluboké sociální krize. Proč se všichni tváří, že se nic neděje?

8. 8. 2022

čas čtení 6 minut


Pokud chcete jako politikové řád a stabilitu, měli byste se vždy snažit minimalizovat strach

Vstupujeme do éry masové energetické  chudoby a "teplých bank" - a samolibí politikové vytvářejí  nebezpečné politické vakuum, píše o Británii John Harris. Podobnost s ČR čistě náhodná?
 

Vše se vyjasní 26. srpna, kdy britský energetický regulátor Ofgem oznámí nový cenový strop, který má vstoupit v platnost 1. října. Už v dubnu se zvýšil o 54 %, čímž se typický roční účet za palivo pro domácnost vyšplhal na 1 971 liber. Nyní, když Rusko nadále přerušuje dodávky zemního plynu do západní Evropy, se podle posledních odhadů zvýší o zhruba 70 % na 3 359 liber ročně - a v lednu se ceny opět zvýší odhadem o 8 %. Koncem minulého týdne jedna skupina analytiků uvedla, že rozhodnutí Ofgemu měnit každé tři měsíce cenový strop znamená, že roční účty za energie by mohly přesáhnout 4 200 liber, to je 10 500 Kč měsíčně  Je samozřejmé, že tato zvýšení - která podle všeho potrvají až do roku 2024 - budou mít velké důsledky i pro celkovou inflaci. Někteří lidé se mezitím mají jako na houpačce: minulý týden oznámil ropný a plynárenský gigant BP čtvrtletní zisk ve výši 6,9 miliardy liber, což je nejvyšší hodnota za posledních 14 let. (Pozn. red. S ČEZEM v ČR je to obdobné.)

 19019

Bývalý britský premiér dnešní britské vládě.Zaveďte krizový státní rozpočet, nebo riskujete v zimě katastrofu chudoby

8. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Obrázek: Více než 10 procent britských rodin zaplatí více než 30 procent ze svých příjmů za energie

Bývalý premiér Gordon Brown varoval před finanční časovanou bombou, která postihne od podzimu miliony Britů. Vláda je nesmí nechat bez pomoci
 


Odcházející premiér Boris Johnson a kandidáti na post lídra toryů by se měli dohodnout na okamžitém nouzovém rozpočtu, který by řešil spirálu životních nákladů, prohlásil Gordon Brown, jinak riskují, že "odsoudí miliony zranitelných a bezúhonných dětí a důchodců k zimě strašlivé chudoby".

Bývalý premiér vystoupil v souvislosti s novými údaji,  podle nichž více než 4 miliony britských domácností bued muset vydávat za energie  čtvrtinu svého čistého příjmu.

"Skutečnost je chmurná a nepopiratelná: v říjnu vybuchne finanční časovaná bomba pro rodiny, protože druhé kolo zdražování energií  během šesti měsíců vyvolá šokové vlny v každé domácnosti a miliony lidí uvrhne do chudoby," píše Gordon Brown v tisku. 

 19020

Vědomí včel: Experimenty ukazují, že včely mají překvapivě bohatý vnitřní svět

8. 8. 2022

čas čtení 11 minut

 
 

Francouzský filozof René Descartes, jehož názory na zvířata byly velmi vlivné, tvrdil, že tito tvorové jednají čistě reflexivně - nemají žádné intelektuální schopnosti. Od té doby však došlo ke koperníkovské revoluci: Nyní víme, že sofistikovaná mysl je všude kolem nás v království  zvířat - nejen u blízkých příbuzných člověka, jako jsou šimpanzi a opice, ale také u "cizinců z vnitřního vesmíru", jako je chobotnice.

A nyní se dozvídáme, jak chytrý dokáže být hmyz. Jak ukazuji ve své nové knize "Včelí mysl", nejnovější výzkumy naznačují, že i včely s drobnými mozky jsou hluboce inteligentní tvorové, kteří si dokáží zapamatovat nejen květiny, ale i lidské tváře, řešit problémy spíše přemýšlením než metodou pokusu a omylu a naučit se používat nástroje pozorováním zkušených včel. Dokonce se zdá, že prožívají základní emoce, nebo alespoň něco jako optimismus a pesimismus. Možnost vnímání těchto živočichů vyvolává důležité etické otázky týkající se jejich ekologické ochrany, stejně jako zacházení s nimi v průmyslu opylování plodin a ve výzkumných laboratořích, píše
 

 18930

Ruští muži, kteří umírají ve válce na Ukrajině, zanechávají mnoho rodin smutných, rozzlobených a mlčících

8. 8. 2022

čas čtení 8 minut


Když Jevgenij Čubarin řekl své matce, že se přidává k ruské armádě a bude bojovat proti Ukrajině, plakala a prosila ho, aby nejezdil. Ale jeho radost z něj přímo sálala. Do 15. května měl samopal  AK-47 a byl na cestě. Čtyřiadvacetiletý dělník z kamenolomu byl následujícího dne zabit..

Příběhy, jako je ten jeho, jsou v Rusku tab. Bolestný zármutek mnoha rodin je tam pohřben pod triumfální bombastičností státních médií. Válka je líčena jako existenciální boj o přežití, proti "nacistům" i NATO, a faktické informační blokáda o krvavých obětech podtrhuje obavy Kremlu, aby se nerozložila podporu pro jeho agresi na Ukrajině, píše Washington Post.


 19021

Případ Alex Jones: Americké soudy - možná - vydaly varování, že lhát se nevyplácí

8. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Americký soud nařídil lháří Alexi Jonesovi zaplatit rodině postižené masakrem ve škole v  Sandy Hook 45,2 milionu dolarů jako odškodné za své lhaní

Kombinovaná částka 49,3 milionu dolarů je stále nižší než 150 milionů dolarů, které rodiče usmrcených školáků  Neil Heslin a Scarlett Lewisová požadovali za Jonesovy  lži, že k masakru ve škole v Sandy Hook  "nikdy nedošlo". Alex Jones tvrdil, že šlo prý o "představení", jehož cílem prý byla "propaganda pro zákaz vlastnictví zbraní v USA".  
 


Poté, co porota, která projednávala případ pomluvy krajně pravicového konspiračního teoretika Alexe Jonese, tedy jeho lživých tvrzení , že k školnímu masakru v roce 2012 nikdy nedošlo, mu nařídila zaplatit 4,1 milionu dolarů rodičům dítěte zabitého při střelbě ve škole v  Sandy Hook, mu nyní sdělila, že má odevzdat dalších 45,2 milionu dolarů truchlící rodině, která ho zažalovala.

Ruská agrese na Ukrajině: Mezinárodní agentura pro atomovou energii vyjadřuje vážné znepokojení nad ostřelováním jaderné elektrárny

7. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 


- Ukrajinská armáda sděluje, že ruské ostřelování bylo zaznamenáno v desítkách měst podél východní a jižní frontové linie.

Ukrajinská armáda v sobotu pozdě večer uvedla, že ruské síly ostřelovaly desítky měst na frontové linii a pokoušely se zaútočit v šesti různých oblastech v Doněcké oblasti, přičemž se jim nepodařilo získat žádné území a ukrajinské síly je zadržely.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v sobotu prohlásil, že během uplynulého týdne jeho síly "dosáhlyzásadních  výsledků" při ničení ruských logistických zásob a týlových základen.

Řekl  v nočním projevu:

    "Každý úder na muniční sklady nepřítele, na jeho velitelská stanoviště a na nahromaděnou ruskou techniku zachraňuje životy nás všech, životy ukrajinských vojáků i civilistů.

- Podle britské vojenské rozvědky se ruská válka na Ukrajině chystá vstoupit do nové fáze, kdy se většina bojů přesune na téměř 350 km dlouhou frontu táhnoucí se jihozápadně od Záporoží k Chersonu.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

Rozhovor Britských listů 514. Proč šíří v Česku dezinformace tolik lidí postižených exekucemi?

29. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



"V lednu jsem popsal dílo milionem zadluženého malíře pokojů, který tisíce lidi odrazoval od očkování a na covid jim prodával koňskou pastu. Netík pak fandům na FB odvysílal video, v němž mi vyhrožoval. Teď je za něj u soudu kvůli šíření poplašné zprávy," píše na Twitteru Lukáš Valášek. Jenže dezinformátoři se trestním stíháním od šíření destabilizujících nesmyslů a lží odradit nenechají a česká policie je v té věci v podstatě neschopná. Velmi zajímavou otázkou je, proč je tolik dezinformátorů v Česku v exekuci. Na to v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem poukazuje Albín Sybera. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnítelevizi.cz od pátku 29. července 2022.


 

Rozhovor Britských listů 513. Ekologická transformace v ČR musí přijít od místních lidí a musí jim pomoci ekonomicky

26. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



S Josefem Patočkou, výzkumníkem v organizaci Reset, v platformě pro sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o nové analýze, vypracované Resetem o tom, jak Česká republika zatím zvládá ekologickou transformaci. Moc ji nezvládá, protože vláda přisunuje peníze velkým podnikům a oligarchům, jenže skutečná ekologická transformace musí vycházet od obyčejných lidí, od jejich iniciativy a musí přinášet ekonomický a sociální přínos v místních komunitách. S tím souhlasí i Evropská unie. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 26.7. 2022.


Jak prodejná média otevřeně manipulují veřejnost

6. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


 18996

Proč ta vedení vvn pořád padají?

6. 8. 2022 / Oldřich Maděra

čas čtení 17 minut

Proč pořád ta vedení padají? Odpověď je velmi jednoduchá, protože jsou špatně založena.

Proč ta vedení vvn pořád padají? Celá řada pátečních českých (bulvárních) novin uveřejnila článek o pádu vedení vvn na dálnici D1 nedaleko Velkých Popovic dne 5.8.22 v asi 20:30. Vyšlo to například na iDnes, Novinkách a Blesku.

Je to již několikátý rozsáhlý pád vedení ČEZu a ČEPSu. Jako obvykle jsme se to dověděli z novin, ale na webové stránce ČEZ Distribuce o tom není ani slovo. ČEZ k tomu měl vydat nějako zprávu, což jako obvykle neučinil. Velkopanské chování ČEZu je veřejnosti dobře známo. V tomto informačním vakuu si tedy dovoluji uvést pro technickou veřejnost alespoň základní data, která lze vyčíst z obrázků uvedených v mnoha novinách.

Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

Zisk Komerční banky v druhém čtvrtletí

5. 8. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta



Pokud jsou Britové šokováni, že proti nim pracuje vlastní ekonomika, nebojím se o ně. Dá se na to zvyknout. U nás při vyvážení zisků jede všechno tak jak má už dekády, podívejte. "Komerční banka zakončila druhé čtvrtletí roku 2022 s čistým ziskem 4,81 miliardy korun, meziročně vyšším o 54 procent a čistým úrokovým výnosem 7,30 miliardy korun, meziročně vyšším o 47 procent. Na druhou stranu Societe Generale, mateřská skupina tuzemské Komerční banky, zakončila  stejné období s čistou ztrátou 1,48 mld. eur při konsensuálním očekávání čisté ztráty 2,26 mld. eur. Příjmy zvýšila meziročně o 13 %."

"Vedení očekává, že činnost KB bude v roce 2022 generovat dostatečný zisk k pokrytí kapitálových potřeb Skupiny vyplývajících z rostoucího objemu aktiv a také k výplatě dividend," uzavírá banka své vlastní prohlášení. Formulace základního cíle "generovat dostatečný zisk k pokrytí kapitálových potřeb Skupiny... a výplatě dividend" je srozumitelná více než dobře. Článek je dostupný na: https://www.kurzy.cz/zpravy/664578-komercni-banka-zvysila-zisk-o-vice-nez-polovinu-a-predcila-ocekavani-analytiku-co-uvadi-ve-vyhledu/#utm_medium=email&utm_source=email_2

Vlastníci dalších bank  tzv. velké pětky si také nemohou stěžovat, to jen tak na okraj mne napadlo pří četbě  tohoto článku.


Shoda hodnoty 13 % je čistě náhodná. Doufám v to.

 16850

Problém vzdělání a problém levice

5. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší píše o selhání levicového projektu, pokud tento projekt měl znamenat jakési povznesení mas na úroveň vysoké kultury. Je nesporné, že místo republiky vzdělanců zde máme konzumní společnost, v tom má jistě pravdu. Nezdá se mi však, že by vzdělání mas přece jen třeba ve srovnání se situací před 100 lety nepokročilo, nota bene zejména tam, kde má silné postavení právě levice: Skandinávie, Hamburk, Vídeň, Curych, Mnichov.

USA sledují čínská vojenská cvičení "velmi pozorně"

5. 8. 2022

čas čtení 18 minut

 - Čína po návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu zastavila spolupráci s USA v řadě otázek

Odveta ohrožuje ochranná opatření mezi oběma zeměmi. Peking pokračuje ve vojenských cvičeních

Vztahy mezi dvěma největšími světovými ekonomikami se propadly do další nejistoty, protože Čína po návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu na začátku tohoto týdne zastavila spolupráci s USA v řadě kritických otázek - od jednání o klimatické krizi až po dialog mezi jejich armádami.

Vyhlášení série "protiopatření" přišlo v době, kdy Peking již druhý den pořádá masivní vojenská cvičení v okolí ostrova Tchaj-wan a rovněž oznámil sankce proti Pelosiové a jejím přímým rodinným příslušníkům za to, co označil jako její "zlomyslné a provokativní jednání".

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že 30 čínských letadel v pátek překročilo střední linii Tchajwanského průlivu. Tchajwanské stihačky startovaly k varování  49 čínských letadel v jeho zóně protivzdušné obrany. Uvedlo, že celkem 68 čínských vojenských letadel a 13 lodí námořnictva provedlo mise.

Čína v pátek uvedla, že ruší některé snahy o udržení otevřených komunikačních kanálů mezi čínskými a americkými vojenskými veliteli. Ty zahrnovaly pokusy o koordinaci vzdušných a námořních operací, aby se zabránilo neúmyslným konfliktům, například válečnými loděmi operujícími blízko sebe na moři.

Dvoustranné rozhovory a spolupráce v otázkách, jako je klimatická nouze, repatriace nelegálních přistěhovalců, boj proti narkotikům a právní pomoc v trestních věcech, byly pozastaveny.


- Spojené státy sledují čínská vojenská cvičení v blízkosti Japonska "velmi pozorně", uvedl John Kirby, koordinátor Rady národní bezpečnosti USA pro strategickou komunikaci.


V rozhovoru pro televizi MSNBC Kirby ve čtvrtek řekl: "Sledujeme to velmi, velmi pozorně. Je to znepokojující. Netýká se to jen nás, ale samozřejmě i obyvatel Tchaj-wanu. Týká se to i našich spojenců v regionu, zejména Japonska."

V posledních dnech Čína provádí v blízkosti Tchaj-wanu své dosud největší vojenské cvičení, které následovalo po kontroverzní návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na tomto samosprávném území.

Na otázku, zda cesta Pelosiové vyvolala čínská vojenská cvičení, Kirby odpověděl: "Provokatérem je zde Peking. Nemuseli takto reagovat na zcela normální cestu členů Kongresu na Tchaj-wan... To Číňané to eskalují."

Varoval také před rizikem chyby při tomto cvičení: "Jednou z věcí, která je na podobných cvičeních nebo podobných odpalech raket znepokojivá, je riziko chyby, která by skutečně mohla vést k nějakému konfliktu."

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev označil zprávu Amnesty, podle níž ukrajinské síly ohrožují občany, za "nespravedlivou" a "zvrácenou"

5. 8. 2022

čas čtení 21 minut

- Rusko-ukrajinská válka "brzy vstoupí do nové fáze", varuje britská rozvědka

 Ukrajinské síly se stále častěji zaměřují na mosty, muniční sklady a železniční spojení v jižních oblastech Ukrajiny. Včetně strategicky důležité železniční vlečky, která spojuje Cherson s Ruskem okupovaným Krymem, přičemž téměř jistě využívají kombinaci blokování, poškození, degradace,  zničení a narušení, aby se pokusily ovlivnit schopnost Ruska logisticky zásobovat své jednotky.

Britské ministerstvo obrany pak dodává, že se domnívá, že válka brzy vstoupí do "nové fáze".


Nejtěžší boje se přesouvají na zhruba 350 km dlouhou frontovou linii táhnoucí se jihozápadně od blízkosti Záporoží k Chersonu, rovnoběžně s řekou Dněpr.

MO uvedlo, že není jasné, zda jsou tyto dodatečné ruské síly určeny k novému útoku na ukrajinské území nebo v očekávání ukrajinské protiofenzívy.

Informovalo:

    Dlouhé kolony ruských vojenských nákladních vozidel, tanků, taženého dělostřelectva a dalších zbraní se nadále přesouvají z ukrajinského Donbasu a směřují na jihozápad.

    Technika se prý také přesouvá z Ruskem okupovaného Melitopolu, Berďanska, Mariupolu a z pevninského Ruska přes Kerčský most na Krym.

    Na Krymu byly rozmístěny praporní taktické skupiny (BTG), které čítají 800 až 1 000 vojáků a téměř jistě by byly použity k podpoře ruských jednotek v Chersonské oblasti.

 18993

Angličané jsou šokováni: Bank of England předpovídá 13% inflaci a dlouhou recesi

5. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Podobnost s ČR čistě náhodná?

Británie je země, kterou popisují političtí ekonomové jako Brett Christophers, Colin Crouch a Centrum pro výzkum sociokulturních změn jako ekonomiku, v níž ti nahoře neinvestují do výzkumu nebo technologií, ale spekulují a rozkrádají majetek

Británie je podle oficiálního čtvrtečního oznámení ústřední Anglické banky na cestě k recesi, která potrvá  déle než rok, a inflaci přesahující 13 %. Zvýšila úrokové sazby na 1,75 %. Očekává, že v rozmezí letošního a příštího roku zchudnou Britové o 5 procent.
 
Andrew Bailey, guvernér banky, uvedl, že britská ekonomika je na cestě k období stagflace - recese kombinované s prudkým růstem životních nákladů.

Bailey sice připustil, že největší zvýšení úrokových sazeb za posledních 27 let způsobí bolest zejména těm nejméně majetným, ale zároveň uvedl, že banka prý musí přijmout toto opatření, aby zabránila zakořenění inflace.

Anglická banka  očekává, že říjnové zvýšení stropu cen energií na přibližně 3 500 liber ročně (tedy asi na 9000 Kč měsíčně)  povede k růstu inflace na 13,3 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1980, a vyvolá pětikvartální recesi, která bude trvat od posledních tří měsíců letošního roku do konce roku 2023.

 18992

Rusko a Čína: Nebezpečí autokracie

5. 8. 2022

čas čtení 14 minut

Začátkem února se Vladimir Putin vydal na pouť do Pekingu, aby se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Příležitostí byl začátek zimních olympijských her, události, po které téměř okamžitě následovala ruská invaze na Ukrajinu, stejně jako po zimních olympijských hrách pořádaných Putinem v Soči o osm let dříve téměř okamžitě následovala anexe Krymu, napsal Lawrence Freedman.

 18447

Co si Ukrajinci myslí o Jeremym Corbynovi?

5. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Jeremy Corbyn vyvolal mezi Ukrajinci frustraci, hněv a zklamání poté, co v rozhovoru prohlásil, že by měli spíše usilovat o mírovou dohodu s Ruskem, než pokračovat v obraně se zbraněmi dodanými Západem, upozorňuje Chris York.

 18990

Papírový drak. Jak se rusko-čínské spojenectví ukázalo být iluzí

5. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Mnoho západních analytiků a někteří západní vládní představitelé vyjádřili obavy, že podporou Ukrajiny jejich země tlačí Rusko do úzkého spojenectví s Čínou. Ale to se nestalo. Místo toho reakce Pekingu zdůrazňuje "úplný bankrot" této aliance a s ní spojených očekávání, tvrdí Vladislav Inozemcev.

30965

Rusové se války začínají bát

5. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

V prvních týdnech po 24. únoru mnoho Rusů popíralo Putinovu válku na Ukrajině a předpokládalo, že brzy skončí a neovlivní je. Ale teď už téměř každý vidí, že tato válka bude pokračovat dlouhou dobu a reakce většiny se posunuly od popírání ke strachu, tvrdí psycholožka Anastasija Rubcovová.

 18989

Vědci oživili orgány mrtvých prasat a zpochybnili definici smrti

5. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Vědci z Yale University obnovili buňky v některých orgánech právě uhynulých prasat a vrátili jim tak funkčnost (https://www.nature.com/articles/d41586-019-01216-4). Tato zjištění vyvolávají hluboké etické otázky ohledně toho, jak definujeme smrt. Studie ukazuje, že naše společenské konvence týkající se smrti jako absolutního černobílého konce již nejsou vědecky platné. Nedávný neurovědecký výzkum také naznačil, že vědomí může pokračovat, i když elektrickou aktivitu v mozku nelze měřit.

 18988

Éra kulturních válek vyvolaných Facebookem skončila a CNN reaguje návratem k zaměření na skutečné zprávy

5. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Foto: Fabiano Golgo jako meteorolog v televizi CNN

Nový algoritmus, který Facebook používá od minulého čtvrtka a který se inspiroval TikTokem, nabízí na vaší časové ose stále více příspěvků, které nejsou od vašich přátel. Zpočátku se objeví asi 20 % materiálu, jehož cílem je nás pobavit, místo aby vyvolával angažovanost (komunikace mezi uživateli byla tím, co zamýšlelo předchozí nastavení). Do konce letošního roku Facebook tento tok videí, odkazů a příspěvků - od neznámých profilů z celé planety - zvětší na 40 % a v průběhu roku 2023 dosáhne 80 %, čímž se tato sociální síť promění v místo, kde uvidíte zábavný a poutavý materiál z internetu, a už to nebude centrum pro komunikaci s lidmi, které jste si vybrali. Tato změna znamená nejen revoluci v tom, jak sociální média ovlivňují naše (v dnešní době bojovné) chování, ale také návrat ke skutečnému zpravodajstvi  na CNN. Proč?

 16578

Občané ČR prosí vládu svého státu o milostivý podzim a milostivou zimu

5. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

"Byli jste utahaní, chtěli jste s tím seknout, a pak jste se unavili ještě víc a zapomněli, že jste se na to chtěli vykašlat, minuty vůbec neubíhaly, jedna minuta se táhla celou věčnost, bez naděje, bez možnosti z toho vypadnout, lapeni, příliš vygumovaní, abyste se na to vyflákli."

(Charles Bukowski)

"Tak nám zase zavřeli další potravinovou banku v Praze, pane Velemane," hlásí mi hned po ránu důchodkyně paní Nováková. "Víte, pane Pavle, tam uznávali Vaše potvrzení, který jste mi vystavil na potravinovou pomoc, znáte moji životní situaci dlouhodobě" a tam, kam chodím teď, si potvrzení  vezmou a na každé další návštěvě chtějí nový formulář. "Tak mi prosím napište do té skoro už jediné potravinové banky, co zbyla a kam chodím stát mnohahodinovou frontu více těch lejster, oni vyžadují výhradně  originál s novým datem."

V Británii je milion kamer instalovaných čínským státním podnikem. Kolik je jich v Česku?

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Umožňují zřejmě Číňanům Brity špehovat.



 18982

Stejně jako na Ukrajině, i na Tchaj-wanu Západ flirtuje s katastrofou

4. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Návštěva předsedkyně amerického Kongresu Nancy Pelosi na Tchaj-wanu byla tak zjevně provokativní, že se zdá být pouhým předvolebním trikem. Pelosi prohlašuje, že je "nezbytné, aby Amerika a její spojenci dali jasně najevo, že nikdy neustoupíme autokratům". Hrubá přehnaná reakce Číny je klasickým příkladem překotné eskalace. Přesto když Joe Biden uvedl, že USA budou vojensky bránit Tchaj-wan, prezidentská kancelář okamžitě couvla a znovu potvrdila politiku "strategické nejednoznačnosti". Stále platí, že nikdo tak docela nevěří, že USA půjdou kvůli Tchaj-wanu do války – zatím, míní Simon Jenkins.

Koněspřežkou bez koní

4. 8. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty



Vyjeli jsme spěšným vlakem (tady se tomu říká i rychlík) z Pardubic směrem na HavlBrod. Vedro, že se asi rozpouštěl i beton. Sedl jsem si proto na začátek vagonu ve směru jízdy, aby mne všechna ta zotevíraná okna nezabila průvanem. Do Rosic dobrý. V Rosicích ale vlak začal couvat a tak se proud vzduchu otočil a mě za chvíli začalo hučet v uších a bolet hlava. Omotal jsem si ji tedy bundou a těšil se na cílovou stanici. Vypadal jsem asi jako turbanfíra. Když okolo běžel evidentně rozladěný průvodčí, zkusil jsem se ho decentně zeptat, jestli by nebylo lepší zavřít okna a pustit klimatizaci(?) Neřekl nic, ale jeho pohled byl čitelný. Kobru nedráždit, vyjadřoval zhruba...

 18982

Simon Jenkins nemá pravdu ohledně Ukrajiny a možná ani ohledně Tchaj-wanu

4. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Mám opravdu velký problém se stoupenci mnichovanství, určitě na základě toho, co vím z historie ohledně původního postoje Západu k Hitlerově agresi ve střední Evropě. Ustupovat zločincům, kriminálníkům a diktaturám není možné, protože když vycítí slabost, dopadne to s ustupujícími špatně.

Simon Jenkins je konzervativní komentátor a před několika lety ho deník Guardian přetáhl z Timesů. Ve svých komentářích se snaží projevovat pragmatismus, ale bohužel někdy nemá k dispozici řádné informace, anebo je přehlíží. Guardian mu taky - bez redakční práce s příspěvkem - zveřejní každou blbost.

 16850

Tragika zanedbatelnosti české levice

4. 8. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

V jedné bance se nedávno rozhodli pro “challenge”: zkusit žít za průměrný příjem. Po odečtení mandatorních výdajů zbylo 111 korun na den. Pokus dopadl tak, že řada účastníků prostě nebyla schopna limit dodržet. Nebyli by vlastně schopni dlouhodobě přežít, pokud by si nezvýšili příjem, nebo se nezadlužili.

 17200

Usmrcení Ajmána Zavahírího bylo spíše odplatou než prevencí terorismu

4. 8. 2022

čas čtení 5 minut

Podle dokumentů získaných při akci, při níž byl zabit bin Ládin, mají vůdci Al-Káidy z 11. září jen malý vliv na současné operace.

Zabití vůdce Al-Káidy Ajmána Zavahírího bezpilotním letounem v Kábulu bylo nevyhnutelné. Smrtící razie, která před 11 lety zlikvidovala předchozího vůdce Usámu bin Ládina, byla všeobecně akceptována. Zabíjení údajných mužů "číslo tři" v Al-Káidě byla tak četná, že třetí nejvyšší pozice v této teroristické skupině začala být považována za nejnebezpečnější práci na světě. Zavahírí byl číslem dvě, než vystřídal bin Ládina, píše Paul R. Pillar.

30777

Mohla by antropogenní změna klimatu vést k celosvětovému kolapsu společnosti nebo dokonce k vyhynutí lidstva?

4. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

Tento týden zveřejněná analýza tvrdí, že nejhorší důsledky nezvládnuté klimatické krize - civilizační kolaps nebo dokonce vyhynutí lidstva - jsou nebezpečně neprozkoumané scénáře, které vyžadují další studium.

Klimatologové Luke Kemp, Chi Xu, Joanna Depledge a Timothy M. Lenton ve svém pohledu zveřejněném v Proceedings of the National Academy of Sciences tvrdí, že lidstvo se musí připravit na to, co nazývají "klimatickou koncovkou", píše Brett Wilkins.

 

 18237

Rusko: Stane se z návratu koronaviru politický problém?

4. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Přestože počet infekcí COVIDem opět narůstá a predikce tvrdí, že dál dramaticky porostou, jakmile se počasí ochladí, Rusové ve své většině (48 % ku 23 %) jsou proti obnovení požadavků na nošení respirátorů - i když by to ochránilo je a jejich rodiny před infekcí, zjistil nový průzkum Superjob.

 18966

Ukrajina: Sedm důvodů, proč Putin už nedělá pokroky

3. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Ruské jednotky zatím nejsou schopny zahájit skutečnou ofenzívu. Místo toho Ukrajina zaznamenala malé úspěchy před Chersonem. Přesto má Putinova armáda vojensky stále hodně v rukávu. Je ale v podstatných bodech oslabena, napsal Alfred Hackensberger.

 18804

NYT: Fantazie o brexitérské Británii skončila,. Chaos však teprve začíná

3. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Americký deník New York Times zveřejnil, jak má ve zvyku, brutální analýzu situace ve Velké Británii. Musíte dnes číst zahraniční tisk, abyste se dověděli, co se v Británii děje. Například společnost BBC je příliš bojácná, aby lidem dokázala sdělovat, o co jde. (JČ)

Potřetí za necelých deset let krize v čele Konzervativní strany sesadila úřadujícího premiéra. Zatímco Johnsonovu  předchůdkyni srazil k zemi brexit, Johnsonovu vládu zlikvidovala řada krizí. Některé, jako například chronický nedostatek pracovních sil a prudký růst životních nákladů, byly hmotné. Jiné, zejména zpochybnění vlády Borise Johnsona pandemií, byly etické. Ke konci byl problém v podstatě volební: řada porážek a drasticky špatné výsledky průzkumů veřejného mínění přesvědčily konzervativní poslance, že Johnsonova volební přitažlivost je u konce.

Srpen, před 110 lety:

3. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Vědecké poznámky a zpravodajství

SPOTŘEBA UHLÍ DOPADÁ NA KLIMA


Pece tohoto světa nyní pálí asi 2 000 000 000 tun uhlí ročně. Když se uhlí pálí, slučuje se s kyslíkem, a přidává to každoročně  asi 7 000 000 000 tun kysličníku uhličitého do atmosféry. To způsobuje, že se vzduch stává pro Zemi účinnější přikrývkou a zvyšuje to její teplotu. Za několik století může být tento dopad značný.

Proč dochází k vraždám tolika žen?

3. 8. 2022

čas čtení 2 minuty





Dnes velmi vážné vlákno. O vraždách, které stát přehlíží a kterým by šlo zabránit. O vraždách žen ze strany jejich bývalých nebo současných partnerů. O femicidě.
V ČR jde o zhruba 15-40 takových vražd ročně, píše na Twitteru Pavel Houdek:
 

Zhruba proto, že Policie ČR o nich data neeviduje.

(K tomu také:

 18986

Životní prostředí platí za švédský välstånd

3. 8. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 

Je 21. června 2022 a odbavení na letišti Arlanda ve Stockholmu už měsíc nestíhá.  Švédi, u nichž se nespokojenost obvykle projevuje zvětšením zorniček a ztuhnutím tváří, v záchvatu hněvu trhají uniformy zaměstnanců letiště. Švédský sociální stát, kde dovolená ve Španělsku patří podle mnohých k základním lidským právům, získává další trhlinu a znovu se nabízí otázka, zda image Švédska jako demokratické společnosti, kde pospolitost, vstřícnost a láska k přírodě hrají prim, už není zvětralá.

 18029

Rusko a "nevyléčitelná" tradice autoritářství

3. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Jak se Putinova válka na Ukrajině protahuje, s vůdcem Kremlu se děje něco hrozného: Přílišná personalizace politiky, která tak dlouho fungovala ve prospěch kremelského vůdce, nyní pracuje proti němu. A nejhorší na této situaci je to, že Putinův tým to chápe, ale nemůže s tím nic dělat, říká Abbás Galljamov.

 18907

Do Ruska se vrací černý trh s valutami

3. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Kdykoli vláda přijme opatření ke zvýšení směnného kurzu své měny nad rámec toho, co trh považuje za odpovídající hodnotu, některé podnikavé duše najdou způsoby, jak obejít její opatření - pokud mají peníze v jedné měně, kterou chtějí vyměnit za měnu jiné.

 18984

Vědci: Arktida se otepluje čtyřikrát rychleji, než jsme mysleli

3. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Skupina vědců dospěla k závěru, že Arktida, o které je již známo, že se otepluje rychleji než kterákoli jiná oblast světa, se ve skutečnosti otepluje čtyřikrát rychleji, než jak dříve předpovídali. Zároveň udržuje Severní námořní cestu otevřenou každý rok mnohem déle a pro Rusko je obtížnější a nákladnější vyvinout podpůrné jednotky na pobřeží.

 18983

Rusko nedokáže udržet v provozu imitaci restaurací McDonald`s

3. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruská náhrada za síť restaurací McDonald's, Vkusno i Točka, je poznamenána skandálem kvůli nízké kvalitě potravin – housky jsou často plesnivé a cheeseburgery se prodávají například bez masa – a absence výběru - což znamená, že ani v tomto sektoru naplatí nacionalistické heslo "můžeme zopakovat".

 16495

Proč Kreml likviduje akademický sektor

3. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin si uvědomuje, že přežití jeho režimu nezávisí na řídnoucích řadách důchodců, ale na nastupující generaci, a snaží se zničit poslední zbytky akademické svobody, aby nepodporovala protesty. Podobá se to tomu, co dělaly carské úřady před rokem 1905, než revoluce zvrátila jejich úsilí, upozorňuje Boris Grozovskij.

 17014

Jak jsem přežil syrský gulag

3. 8. 2022

čas čtení 29 minut

Politický vězeň Jaber Baker vypráví o svém každodenním životě během více než dvou let v jedné z neblaze proslulých věznic syrského režimu.

 18981

Poblijón dona Pabla

3. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V době, kdy Fialova vláda těžce zápasí o svou legitimitu - po skandálech koaličního STANu, euroskeptickém žvatlání vondrovského křídla během předsednictví EU a selhání pomoci sociálně slabým při raketovém růstu cen energií - přichází další "terno" zakořeněné v temné minulosti ODS. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek požaduje změny na státním zastupitelství, které vyšetřuje i jeho samotného.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17512