20195

Pečovat o budoucnost

31. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Asi u nás nebyla vláda, která by se nehlásila ke školství a vzdělání obecně jako prioritě. Nejspíš hlavně proto, že si žádná nemohla dovolit říct, že je jim obojí srdečně jedno. Není problém se vymezit vůči chudým, protože je vždy po ruce rétorika o boji proti „zneužívání dávek“ a škrtat důchody lze vždycky prodat coby „zodpovědnost vůči budoucím generacím“. Těžko ale vysvětlovat, proč se musí šetřit právě na budoucích generacích redukováním prostředků na školství. Přesto právě to má v plánu Fialova vláda, která v předběžném návrhu rozpočtu plánuje na resortu školství ušetřit dvacet devět miliard. Přitom ke školství byl měl premiér Petr Fiala mít úzký vztah – pochází z akademického prostředí a byl o něco déle než rok ministrem školství v Nečasově vládě. Na tomto postu nahradil Josefa Dobeše, který svými plány na „reformu“ vysokého školství vyvolal největší studentské protesty od roku 1989. Je ironií, že muž, který tehdy na školství přišel situaci uklidnit, nyní stojí v čele vlády, která si na něj podle všeho opět hodlá „došlápnout“ jako na resort, do něhož nejspíš zbytečně proudí spousta peněz.

29710

Na ministerstvu financí nedokážou odlišit investice od nákladů

Když o státním rozpočtu rozhodují účetní a ne národohospodáři

31. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Vypůjčím si zde glosu od Daniela Münicha, špičky v ekonomii vzdělávání a jednoho z nejerudovanějších odborníků na českou vzdělávací politiku: bezhlavé škrty v rozpočtu dělají účetní, ne národohospodáři. Daniel Münich tímto reagoval na skutečnost, že současná vláda se rozhodla relativně významně seškrtat rozpočet kapitoly školství. Ano, účetním je jedno, kde škrtají, nerozlišují totiž mezi náklady a investicemi. Předpokladem je, že na ministerstvu financí nerozhodují účetní a že když, premiér je ochoten je upozornit na jejich přízemní uvažování. V Česku ale hrozí, že účetní budou rozhodovat o budoucnosti...

29547

Pošetilé debaty o "vyhazování peněz" za inkluzi

I kdyby se ve školství ušetřilo, peníze mají zůstat v něm!

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Běhá nám tu po sítích takový chytlavý názor, nepěkná věc, píše ekonom Daniel Münich. Že prý nám byl inkluzi ve školství čert dlužen, a že jde o vyhazování peněz, které by se daly použít na konsolidaci veřejných rozpočtů. Je pravda, že zvolený mechanismus financování inkluze na školách nebyl před lety zrovna nejšťastnější a není zrovna vzorem efektivnosti. Ale tak to u nás bývá na počátku skoro s každou složitější novotou. Zároveň si musíme uvědomit, že Česko skoro dvě dekády do vzdělání (školství) investovalo jeden z nejmenších podílů HDP v rámci 38 zemí OECD. Prostě jsme škudlili.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina postupuje směrem k Novoprokopivce,sděluje vojenský mluvčí

31. 8. 2023

čas čtení 9 minut

 
- Ukrajinský vojenský mluvčí sděluje, že ukrajinské ozbrojené síly postupují směrem k Novoprokopivce - obci za Robotyne, směrem na Melitopol

Dobytí Robotyně bylo oznámeno na začátku tohoto týdne. Přestože se nachází jen několik kilometrů od místa, kde se ukrajinské jednotky nacházely na začátku protiofenzívy, znamená to významný úspěch při prolomení počáteční linie ruské obrany připravené v průběhu zimy.

Je to velmi předběžné, ale naznačuje to, že tyto zisky upevňují a postupují dále na jih.

Konečným cílem je prorazit k Azovskému moři a přerušit ruské logistické a komunikační linie s jednotkami v Chersonu a na Krymu.

Analytikové poukazují na to, že Ukrajinci dokáží střílet na vzdáoenost až 15 km. Jejich nynější posun znamnená že už jsou schopni ostřelovat hlavní ruské zásobovací komunikace, čímž ochromují celou ruskou ofenzívu.


 17834

Severočeské lesní půdy jsou nejzatíženější sírou v celé Evropě

31. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Hnutí DUHA 


Ukládání  síry v lesních půdách severních Čech zůstává v celoevropském srovnání nadále nejvyšší. A to i při zohlednění skutečnosti, že se depozice síry pod korunami stromů v Evropě od roku 1997 průměrně snížila o 60 až 70 procent. Obnova českých lesů po rozpadu nevhodně vysázených monokultur může na kritický stav našich lesních půd doplatit. Potřebujeme proto lesy nejen méně znečišťovat, ale také obnovovat mnohem chytřejším a přírodnějším způsobem.

BBC: Rusové: Za útoky ukrajinskými drony v Rusku mohou jedině Ukrajinci

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Představte si, že tohle vidíte ze svého okna. "Je to děsivé," říká žena. Zřejmě ukrajinské drony právě zaútočily na ruské letiště a zničily vojenská letadla. Tohle je Pskov. Stovky kilometrů od Ukrajiny. Reakce ze země. V noci na středu bylo cílem ukrajinských útoků šest regionů. Byl to jeden z nejrozsáhlejších útoků drony na ruské území. Tady je továrna v Brjansku. Slyšíte dron. A pak výsledek. Ruské ministerstvo zahraničí přislíbilo, že útoky proti Rusku "nebudou nepotrestány". Avšak v ruských médiích se o nich skoro nehovoří. Tenhle bulletin se vychloubal ruskými útoky proti Ukrajině. Nepřinesl ani slovo o ukrajinských útocích drony na Rusko. Některá státní média se o nich zmínila, ale jen mimochodem.



Německo a USA vycvičily saúdské síly obviněné ze zabíjení migrantů v Jemenu

31. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Výcvik probíhal navzdory rostoucím obavám z rozsahu porušování lidských práv v Saúdské Arábii

Saúdské pohraniční síly obviněné ze zabití stovek lidí, kteří se pokoušeli překročit hranice ze sousedního Jemenu, absolvovaly výcvik v Německu a USA



Navzdory rostoucím obavám z rozsahu porušování lidských práv v Saúdské Arábii za vlády korunního prince a premiéra země Mohammeda bin Salmána se na výcviku saúdských pohraničních sil, které OSN a nevládní organizace zabývající se lidskými právy viní z masového zabíjení, podílela německá spolková policejní služba i armáda USA.

 18993

Britové si stěžují, že hlavní politické strany kašlou na jejich chudobu. A umírají v marném čekání na zdravotnictví

31. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Britští labouristé i konzervativci byli obviněni z toho, že ignorují obavy veřejnosti ohledně krize životních nákladů. Podle průzkumu veřejného mínění považuje méně než čtvrtina lidí jejich řešení za prioritu obou stran

Voliči z klíčových demografických skupin  jsou  skeptičtí vůči návrhům hlavních britských politických stran na zmírnění chudoby.

Labouristé jsou vnímáni jako výrazně lépe připravení řešit krizi, a to 40 % občanů oproti 21 % občanům souhlasícim s politikou konzervativců. Ale pouze 23 %, resp. 21 % voličů  si myslí, že řešení krize je pro obě strany prioritou.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30777

Globální dotace na fosilní paliva se vyšplhají na 7 bilionů dolarů ročně, zatímco rok 2023 by měl být nejteplejším v historii měření

31. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Představte si skupinu lidí, kteří jsou uneseni a mučeni tím, že jsou umístěni do silně vytopené místnosti a jejich trýznitelé zde neustále zvyšují teplotu. Vězni se vzbouří a ovládnou termostat. Sami si ho však zapnou, čímž se místnost ještě více rozpálí, a omdlí z úpalu, píše Juan Cole.

30364

O optimistickém pohledu na svět

31. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Miluji Voltairova Candida, jeho asi vůbec největší dílo. Jde o pikareskní román, o návrat do dob daleko před klasicismus, snad až někam k fabliau, útočně satirické frašce nebo možná k renesančnímu Pantagruelovi a donu Quijotovi.

Voltaire si zde vyřizuje pomocí chaotického příběhu účty s tvrzením filozofa Leibnize, že svět, v němž žijeme, je nejlepší možný ze všech světů. Lepší svět být už prostě nemůže.

 17553

Šéf OSN: Kombinace jaderné modernizace a rostoucí globální nedůvěry je receptem na zkázu

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres v úterý u příležitosti Mezinárodního dne proti jaderným zkouškám varoval, že kombinace rostoucí nedůvěry ve světě a zrychlující se modernizace jaderných zbraní je "receptem na zkázu".

"V letošním roce čelíme znepokojivému nárůstu globální nedůvěry a rozdělení společnosti," prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň upozornil, že v současné době je po celém světě uskladněno téměř 13 000 jaderných zbraní. Spojené státy a Rusko kontrolují přibližně 90 % světového jaderného arzenálu, informuje Jake Johnson. 

30898

V Tuchoměřicích se bude o kasinu (na pozemku jednoho ze zastupitelů) rozhodovat v referendu

Kasino u pražského letiště a ruský vliv v ČR

31. 8. 2023

čas čtení 3 minuty


Tohle není obyčejné referendum o obyčejném kasinu, píše na sociální síti brněnský politik Matěj Hollan. Tohle je spíš zápas další posilování ruského vlivu na našem území. O zřízení obřího kasina hned vedle Letiště Václava Havla, tu totiž neusiluje nikdo jiný než “rakouský” Novomatic pod svou českou dceřinkou Paradise Casino Admiral. Když se bavíme o hernách a kasinech, prakticky automaticky k tomu můžeme přidávat podezření z organizovaného zločinu, korupce, prorůstání mafiánských a kartelových struktur do státní správy a podobně. Novomatic je formálně rakouská firma, její chapadla ale vedou skoro všude. Rakouská politika je s Novomaticem prorostlá natolik, že když kvůli Ibizagate padal Kurz, Novomatic v tom byl pochopopitelně taky. Novomatic platil všechny rakouské strany.

 20723

Co je polykrize?

30. 8. 2023

čas čtení 22 minut

Je toto slovo, které potřebujeme k popisu bezprecedentní konvergence mezi ekologickými, politickými a ekonomickými spory?, ptá se Ville Lähde.

 19387

Měli bychom znovu nosit roušky?

30. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Počet případů covidu prudce stoupá. Od vlády potřebujeme víc než jen "kašlejte a dělejte jako by nic".
 
Téměř rok poté, co Joe Biden prohlásil pandemii za ukončenou, je koronavirus stále oficiálně "globálním zdravotním rizikem". Co s tím tedy dělají úřady?

Cítím se hrozně retro, když to říkám, ale v posledních týdnech jsem se začala obávat strašlivého viru, který se šíří kolem a jmenuje se covid-19. Možná si na něj vzpomínáte? Pokud jste si dopřáli ten luxus, že jste na pandemii zapomněli, mám podezření, že vás čeká probuzení, píše Arwa Mahdawi. Objevila se nová varianta, BA.2.86 neboli "Pirola", která vyvolává obavy. Došlo také k pozoruhodnému nárůstu případů covidu  a hospitalizací. Je těžké přesně spočítat, kolik lidí má Covid, protože spousta sledování byla zastavena, ale moje osobní informace jsou extremní: Znám sedm lidí z USA, kteří byli v posledních týdnech pozitivně testováni na covid.

31636

Adam Sybera v Bruselu

30. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Adam Sybera se ve středu bude účastnit v Evropském parlamentu v Bruselu se svými spolupracovníky diskuse k zahájení výstavy fotografií o situaci na Ukrajině. 


Rozhovory Britských listů s Adamem Syberou o situaci na Ukrajině jsou ZDEZDE a ZDE

 16525

Divoké požáry v Řecku jsou největší, jaké kdy byly v EU zaznamenány

30. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Jedenáct letadel a vrtulník z celé  Evropské unie bylo vysláno k boji s požárem, který spálil více než 800 km2 území
 
Mluvčí Evropské komise uvedl, že lesní požár v Řecku je největším požárem, jaký byl kdy v EU zaznamenán, a blok na jeho likvidaci mobilizuje téměř polovinu svého hasičského letectva.

Na pomoc při hašení požáru severně od města Alexandroupoli bylo vysláno jedenáct letadel a jeden vrtulník z flotily EU a 407 hasičů, uvedl v úterý Balazs Ujvari.

Jak pomůžeme ekonomice růst?

30. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Ano, pojďme se konečně bavit o justici konkrétně

30. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S velkou úlevou bych uvítal, kdyby se debata o justici v Britských listech a v České republice vůbec otočila od moralizování nad tím, co bylo před 40 lety, k tomu, co se děje dnes. Konkrétně, teď a tady.

Právní stát a demokracii u nás nezachrání ani nevybuduje nic jiného než řešení kvality soudů a dalších institucí teď a tady, zcela konkrétně. Ono i ty rozsudky před 40 lety by si zasloužily konkrétní analýzu, zejména v kontextu toho, co se dělo s očistou justice na začátku 90. let. Ale pojďme k dnešku.

Velké kroupy v Německu a v Kanadě. Klima kolem vás...

30. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta


Pacienti v Anglii budou mít jako první přístup k sedmiminutové injekci při léčbě rakoviny

30. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Britské státní zdravotnictví NHS je prvním zdravotnickým systémem, který stovkám pacientů nabídne injekci, jež zkrátí dobu léčby až o tři čtvrtiny.
 
Pacienti v Anglii se stanou prvními na světě, kteří budou moci využít injekci, jež léčí rakovinu za sedm minut.

Po získání souhlasu od Úřadu pro regulaci léčiv a zdravotnických prostředků (MHRA) bude NHS prvním zdravotnickým systémem, který tuto injekci zavede pro stovky pacientů ročně.

Doba léčby některých pacientů s rakovinou v NHS se zkrátí až o tři čtvrtiny.

O babišovském bolestínství od autorů podprůměrného filmu One Man Show, který je o ničem

30. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Napovím: je to kampáááň.
Typová shoda s PR rétorikou Babišova hnutí ANO se blíží 100%.
A funguje to podobně: taky velká odezva (Kazmův film je nejnavštěvovanějším českým filmem), taky bez obsahu, taky jde jen o prachy.
Na premiéře Rittig, Vémola, prostě pure devadesátky. Státy jsou takové, na jakých ideích vznikly.
Babišovo Hnutí ANO je taky takové One Man Show, komparz herci Havlíček a Schillerová hrají stejně špatně, celé je to uměle nafouklé, vykalkulovaně "autentické", včetně toho, že se pár šušňů dá na charitu. Systematicky se pracuje s ukřivděností. Od začátku se pragmaticky míří na nízkost a cílí na průměr. A jak říkal Ivan Medek: průměr je vždy spíš podprůměr. Výsledný tvar tomu odpovídá ...
a funguje to ... "výborně" ...

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

 20513

Jak by se ruská válka na Ukrajině mohla "zhroutit"

30. 8. 2023

čas čtení 7 minut

Vyhlídky stále favorizují Rusko, a to jak z Moltkeovy logiky, tak z důvodu mohutné demografické, ekonomické a vojenské převahy Ruska nad Ukrajinou. Ale bojovníci jsou lidé a lidské bytosti jsou všechno, jen ne neomylné, píše James Holmes.

 20494

25 západních zemí připravuje dohody o dlouhodobé vojenské podpoře Ukrajiny

30. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Administrativa Joe Bidena a evropské země vyvíjejí plány na dlouhodobou vojenskou pomoc Ukrajině, aby podpořily její úsilí na bojišti a daly ruským úřadům jasně najevo, že by neměly počítat s oslabením západní podpory. Další pobídkou je vyhlídka na návrat Donalda Trumpa do Bílého domu, na kterou se Kreml může spolehnout a doufat, že protáhne vojenské operace do doby, kdy se ve Washingtonu objeví vstřícnější lídr.

Ruská agrese na Ukrajině: USA sdělují, že Rusko zastrašuje americké zaměstnance konzulátu

29. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Reportérka Rania Dridiová z Al-Džazíry v živém vysílání informovala v arabštině z Petrohradu o Wagnerově památníku, když ji napadl Rus a požadoval, aby mluvila rusky. Skončila v nemocnici s pohmožděninami a otřesem mozku:

  Reporter Rania Dridi from Al Jazeera was live reporting in Arabic from Sankt Petersburg regarding a Wagner Memorial when a Russian attacked her, demanding her to speak Russian.
- Spojené státy obvinily Moskvu ze snahy zastrašovat a obtěžovat americké zaměstnance poté, co ruská státní média informovala, že bývalý pracovník amerického konzulátu byl obviněn ze shromažďování informací o válce na Ukrajině a dalších otázkách pro Washington.

Bezpečnostní služba FSB obvinila Roberta Šonova, ruského státního příslušníka, že předával zaměstnancům amerického velvyslanectví v Moskvě informace o tom, jak ruská branná kampaň ovlivňuje politickou nespokojenost před prezidentskými volbami v Rusku v roce 2024, uvedla ruská státní tisková agentura Tass.


- V Tule a Belgorodu byly sestřeleny ukrajinské bezpilotní letouny, tvrdí Moskva
Ruská protivzdušná obrana sestřelila ukrajinské bezpilotní letouny nad Tulskou a Bělgorodskou oblastí, uvedlo v úterý moskevské ministerstvo obrany, aniž by uvedlo, zda došlo ke škodám nebo obětem.

Dva drony "byly zničeny" protivzdušnou obranou nad Tulskou oblastí jižně od Moskvy, uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení na Telegramu.

Další dron byl "zničen silami protivzdušné obrany" nad Belgorodskou oblastí, která hraničí s Ukrajinou, v pondělí kolem 23:00 moskevského času, uvedlo ministerstvo v samostatném prohlášení.

Ministerstvo neuvedlo, zda v důsledku obou incidentů došlo ke škodám nebo obětem.

Hlavní město a další ruské regiony se v posledních dnech staly terčem palby útoků ukrajinských dronů poté, co Kyjev na začátku léta slíbil, že konflikt "vrátí" Rusku.

Útoky způsobily jen malé škody.

- Ukrajina tvrdí, že její síly postupují hlouběji do ruských obranných linií u Robotyně
Ukrajina v úterý uvedla, že její síly pronikly  hlouběji do ruských obranných linií u obce Robotyne, den poté, co převzala kontrolu nad touto obcí na jižní frontě.

Vojenský mluvčí Andrij Kovaljov uvedl, že ukrajinské síly postupují dále v Záporožské oblasti, o které Moskva tvrdí, že je součástí Ruska, informuje agentura France-Presse.

"Ukrajinské síly měly úspěchy ve směru od Novodanylivky k Verbove," řekl v úterý státním médiím a jmenoval dvě vesnice v regionu.

Dodal, že vojáci drží dobyté území a útočí na ně ruské dělostřelectvo. Tato tvrzení zatím nebyla nezávisle ověřena.

Ukrajinské jednotky se také snaží obklíčit východní město Bachmut, které ruské síly obsadily v květnu.

Šéf Doněcké oblasti, kde se Bachmut nachází, v úterý zlehčoval ukrajinský tlak poté, co Kyjev prohlásil, že dosáhl úspěchů.

"Boky jsou drženy. Situace se tam již stabilizuje," řekl podle ruských státních médií Denis Pušilin.

 20722

BBC: "Denně umírají desítky lidí" - ztráty na Ukrajině rostou

29. 8. 2023

čas čtení 11 minut

 
Podle nových odhadů nejmenovaných amerických představitelů došlo na Ukrajině k dramatickému nárůstu počtu mrtvých. Quentin Sommerville z BBC byl na frontové linii na východě země, kde se chmurný úkol počítání mrtvých stal každodenní realitou.

Neznámí vojáci leží na hromadách v malé cihlové márnici nedaleko frontové linie v Doněcku, kde 26letá Margo mluví s mrtvými.

"Možná to zní divně... ale já se  jim chci omluvit za jejich smrt. Chci jim nějak poděkovat. Je to, jako by mě slyšeli, ale nemohou odpovědět."

U svého přeplněného stolu za těžkými dveřmi márnice sedí s perem v ruce. Jejím úkolem je zaznamenávat podrobnosti o padlých.

 20707

#MeToo odhalilo mizogynii ve Španělsku. K vyvolání revoluce byl zapotřebí fotbal a #SeAcabó

29. 8. 2023

čas čtení 6 minut

 
 
Rozruch kolem Jenni Hermoso, která po  vítězství Španělska na mistrovství světa ve fotbale snesla nechtěný polibek, otevřel oči misogynii jako nikdy předtím


"Se acabó" (španělsky "je konec"). Tato slova použila Alexia Putellasová a další vítězky mistrovství světa ve fotbale žen na sociálních sítích těsně předtím, než všechny oznámily, že se nevrátí hrát za národní tým, pokud zůstane současné vedení fotbalové asociace. Do nedělního večera se #SeAcabó objevilo na dresech mužského fotbalového týmu Sevilly a jako hashtag ho používá OSN, španělská vláda i sportovci po celém světě, aby vyjádřili podporu španělskému týmu. Heslo #SeAcabó používaly také ženy, které hovořily o týrání a šikaně, s nimiž se setkaly, píše španělská novinářka María Ramírez.

 16525

V Řecku stále bojují stovky hasičů s divokými požáry

28. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Silný vítr a horké, suché podmínky rozšiřují plameny a ztěžují hašení požárů
 
Více než 600 hasičů, včetně posil z několika evropských zemí, podporovaných flotilou letadel a vrtulníků shazujících vodu, bojuje v Řecku se třemi velkými požáry, z nichž dva zuří již několik dní.

Obrovský požár v severovýchodních regionech Evros a Alexandroupolis na severu země, který má pravděpodobně na svědomí 20 z 21 úmrtí v souvislosti s lesními požáry za poslední týden, hoří již devátý den.

Požár, který je jedním z největších jednotlivých požárů v Evropě, zničil rozsáhlé lesní plochy a zapálil domy v okrajových částech města Alexandrupolis. V neděli s požárem bojovalo 295 hasičů, sedm letadel a pět vrtulníků, uvedl hasičský sbor.

 
Evropská služba pro řešení mimořádných událostí Copernicus v neděli uvedla, že požár spálil 77 000 hektarů (190 000 akrů) půdy a má 120 aktivních ohnisek.

 20721

Znásilnil šest malých chlapců během tří let. "Žil řádně, byl to exces", vysvětlil soud velice mírný trest

29. 8. 2023

čas čtení 7 minut

V minulých dnech vyvolal v České republice obrovské rozhořčení tento případ. Pro mě je to jen další důkaz, v jak strašlivém stavu je české soudnictví (konstatuje Jan Čulík).


Novinky.cz: 

"Krajský soud v Brně dnes čtyřiatřicetiletému muži, který mezi lety 2018 až 2021 pohlavně zneužil a znásilnil šest chlapců ve věku od 10 do 14 let, uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. 

Zákaz práce s dětmi nedostal"

Je známo, že znásilnění dětí jim vyvolá trvalé a hluboké celoživotní trauma. Proto je rozhodnutí českého soudu naprosto ostudné. 

Sexuální šikana školáků od učitelů je běžná bohužel v řadě zemí světa, včetně Británie. Psycholožka Kate Dawsonová vysvětluje, co se proti tomu dá dělat: 

 20742

Dokud zpívají ptáci, máme ještě šanci

29. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

(KIVA Photo)

Spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je mezi čtenáři známa nejen svými romány, jako je například mystický román Jumaroro, detektivní příběh a současně cestopis bravurně vsazený do exotického prostředí amazonské delty, ale i poezií, neboť v nedávné době vyšla její v pořadí už třetí básnická sbírka s nezvyklým názvem Klóketen.

Kromě své rozsáhlé spisovatelské tvorby, moderuje umělecké akce a jako mecenáška podporuje řadu uměleckých projektů. Žije střídavě v Česku a na Seychelách, které se rozkládají na sto patnácti ostrovech ve vodách Indického oceánu. Není proto divu, že podnebí zde je velmi teplé, vlhké a po celý rok stálé, což přispívá k tomu, že příroda a květena Seychel je starobylá, překrásná, různorodá a bohatá na nejrůznější endemické druhy, z nichž nejznámější jsou palmy Coco de Mer. A protože paní Lauerová má díky tomu, že zde žije, jedinečnou možnost vidět exotickou krásu na vlastní oči, dovolila jsem si požádat ji o rozhovor, v němž nám alespoň něco málo z půvabu, který ji v současné době obklopuje, přiblíží.

Paní Lauerová, jak se vám na Seychelách žije?

 20742

As long as the birds sing, we still have a chance

29. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

(Kiva Photo)

Sylva Lauerová, the writer and poet, is known not only for her novels, such as the mystical novel Jumaroro, at the same time both detective story and travelogue, brilliantly set in the exotic environment of the Amazon Delta, but also for her poetry; she recently published her third poetry collection under the unusual title of Klóketen. In addition to her extensive written output, she hosts art events and is the patron to numerous artistic projects. She divides her time between the Czech Republic and the Seychelles, an archipelago of over one hundred and fifteen islands in the Indian Ocean. Not surprisingly, it has a hot, humid, and temperate climate year-round, contributing to the fact that the flora and wildlife of the Seychelles is ancient, beautiful, diverse, and home to various exotic species, the most famous of which are the rare Coco de Mer palms. Thanks to her life here, Ms. Lauerová has had the unique opportunity to witness such beauty with her own eyes, so I took the liberty of asking her for an interview, with the aim of bringing us closer to some of the delights that currently surround her.

Ms. Lauerová, how is life in the Seychelles?

 20578

Ruská agrese na Ukrajině: Dva mrtví při útoku na ukrajinský region

28. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Ukrajina oznámila, že osvobodila jihovýchodní obec Robotyne


- Ukrajina v pondělí uvedla, že její jednotky osvobodily jihovýchodní osadu Robotyne a snaží se postupovat dále na jih v rámci protiofenzívy proti ruským silám,
informuje agentura Reuters.

"Robotyne byla osvobozena," citovala ukrajinská armáda náměstkyni ministra obrany Hannu Maliar.

Armáda minulý týden uvedla, že její síly vztyčily v Robotyni státní vlajku, ale zároveň tehdy uvedla, že se v osadě stále dostávají pod palbu.

Ukrajina oznámila, že její jednotky vstoupily do strategicky důležité vesnice 22. srpna, což signalizuje potenciálně významný pokrok v protiofenzívě proti Rusku.

Maliarová tehdy uvedla, že ukrajinští vojáci organizují evakuaci civilistů, ale stále se dostávají pod palbu ruských sil.

 17804

Viktor Orbán investuje miliony do šíření své populistické ideologie v zahraničí

28. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Univerzita financovaná  Viktorem Orbánem plánuje pobočku v Londýně

Pobočka bude součástí snahy šířit populistickou filozofii maďarského vůdce po celé Evropě

Pokusy Viktora Orbána šířit svou populistickou filozofii po celé Evropě dosáhly i do Velké Británie, kde se v Londýně plánuje pobočka vzdělávacího institutu silně ovlivněného Orbánem a významné sponzorství skupin napojených na pravicové konzervativce.

Zdroje uvedly, že součástí maďarského kulturního centra poblíž Trafalgarského náměstí má být pobočka Mathias Corvinus Collegium (MCC), soukromé univerzity, která je někdy přirovnávána k semináři pro mladé s Orbánem sympatizující učence a budoucí vůdce.

 20712

Symbol, fakt a Blažkův stůl

28. 8. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb pár přátel stačí mít a je na světě líp

Papaláš moci

Kdo by snad pečlivě, natož bedlivě nesledoval slavné počiny Dona Pabla Blažka, od temného úsvitu kmotra eléva do temného soumraku kmotra kmeta, ten by snad mohl být i překvapen. Avšak ten, kdo občas zabrousil videm či sluchem do politických vod zatuchlých českých kalužin, ten překvapen vůbec nemůže být, nesmí být. Co lumpáren někteří politici nestihnou za celou svou politickou ekvilibristiku, a že se snaží, to stihne kmotr Blažek s přehledem a s prsty v nose za necelý měsíc pilné práce.

 20713

Použít hlavu!

28. 8. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

(aneb způsob environmentálního přemýšlení)

Potřebujete auto. Objektivně. Koupíte si nejlevnější – s malým motorem – malou spotřebou, malou ekologickou stopou. Nechcete klimatizaci, protože tou cena i výrobní + provozní ekologická stopa auta naroste. Takže si koupíte auto bílé, které se díky vysokému albedu (odrazivosti) laku, od slunce tolik neohřívá. Při prvním horkém dnu ale zjistíte, že interiér jen hoří – jsa přehřátý od použitých černých materiálů – tedy (zpravidla) od recyklovaného standardu sjednoceného probarvením. Pak si i nenáročný řidič rád připlatí za klimatizaci, čímž zvedne ekologické stopy svého vozu a vyhodí zbytečné peníze. V globálním měřítku to pak musí být ohromná čísla spotřebované energie za to, že napřed energii „přijmeme“ (teplo) a pak spotřebujeme spousta nějaké druhé na to, abychom tu první vypudili!

O davu s vidlema

28. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

 

To, co se v Česku teď děje Ukrajincům, je připomínka něčeho, o čem tu píšu už roky a co se nesmí brát na lehkou váhu: že stačí málo a máte dav s vidlema pod oknem, píše na Twitteru Andrej Ruščák.

Ano, i dnes. Před mnoha a mnoha lety jsem si řekl, že chci poznat pravý důvod, proč došlo k šoa a tím poznat, jestli to hrozí a pokud ano, jak poznat, kdy už je zle.


Zkorumpovaná česká politka

29. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Ultra zpracované potraviny vážně poškozují lidské zdraví

28. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Ultra zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Výzkum představený na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti vyzývá státy k přijetí opatření

Podle dvou studií, které by podle jednoho z odborníků měly sloužit jako varovný signál pro vlády na celém světě, ultra zpracované potraviny významně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice.
 
Celosvětová spotřeba silně zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. Ve Velké Británii a USA tvoří nyní více než polovinu průměrné stravy ultra zpracované potraviny (UPF). Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 % UPF.

Nový výzkum Stark doplňuje rostoucí počet důkazů, které podle odborníků odhalují "přílivovou vlnu škod" způsobenou přímo ultra zpracovanými potravinami.  Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o srdci ukázaly, jak ničivý dopad mají ultra zpracované potraviny  na kardiovaskulární zdraví.


 20705

Federální soud s Trumpem v případu podvracení voleb v roce 2020 je stanoven na březen 2024

28. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Harmonogram stanovený soudkyní Tanyou Chutkanovou znamená, že první soudní proces s obhajobou Trumpa proběhne v době vrcholící sezóny amerických primárek


Trestní proces s Donaldem Trumpem kvůli jeho snahám o zvrácení výsledků voleb v roce 2020 se uskuteční 4. března 2024, rozhodla v pondělí federální soudkyně, která případu ve Washingtonu předsedá. Znamená to ostré odmítnutí bývalého prezidenta, který se snažil případ roky odkládat.

 20720

Víte, kdo je Andrew Tate?

29. 8. 2023

čas čtení 6 minut


"Vaše děti, vaši synovci se právě dívají na Tatea..." Matt Shea

'Pro své stoupence je tento muž mesiášem!' 

Navzdory neustálým výhrůžkám smrtí se britský dokumentarista Matt Shea věnuje vyšetřování nejznámějšího misogyna světa už od roku 2019. Ale i on byl šokován tím, co odhalil při práci na svém nejnovějším filmu

Andrew Tate je ultramizogynní provokatér, který je v současné době v Rumunsku obviněn z obchodování s lidmi a z vytvoření organizované zločinecké skupiny, přičemž probíhá vyšetřování jeho obchodování s nezletilými dívkami. Je to také očividný nafoukanec a vyhledávač pozornosti a znám dost teenagerů na to, abych si myslela, že víc než polovina z nich by jím opovrhovala už jen na základě tohoto, píše Zoe Williams.  Ale mýlím se. Shea vysvětluje: "USA, Austrálie, Indie: je obrovsky populární  po celém světě. Možná jste o Andrewovi Tateovi neslyšeli, nebo jste o něm slyšeli, ale myslíte si, že je všeobecně přijímáno, že je to špatný člověk. Ale vaše děti, vaši synovci, ti ho právě teď sledují a nemusejí mít stejný názor."

 20604

Ruského uprchlíka málem v Itálii deportovali do Ruska

29. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Rus, který požádal o azyl ve Spojeném království, byl zatčen na letišti v Palermu a bylo mu řečeno, že bude poslán zpět do Ruska
 
Rusovi, který má ve Spojeném království status uprchlíka, hrozilo vydání do země původu, když se na konci týdenní dovolené v Palermu pokusil o návrat do Británie.

Uprchlíci mají právo cestovat do zahraničí na základě svých cestovních dokladů, ale tento případ vyvolává vážné obavy, nakolik je to bezpečné.

Padesátiletý muž, aktivista za lidská práva, který nemůže být z bezpečnostních důvodů jmenován, měl ve středu 23. srpna nastoupit se svou ženou a devítiletým synem v Palermu na let zpět do Spojeného království.

Poté, co nejprve prošel bezpečnostní kontrolou na letišti v Palermu, byl zatčen a převezen do sicilské věznice Pagliarelli. Hrozilo mu vydání do Ruska na základě zatykače vydaného v roce 2017 regionálním úřadem ruského ministerstva vnitra.

 20709

Dejme přemnoženým zvířatům antikoncepci, nevybíjejme je

28. 8. 2023

čas čtení 5 minut

I v ČR jsou ohroženy lesy přemnožením jelenů, daňků a další zvěře.  

Vyvíjejí se humánní alternativy k zabíjení divokých zvířat, jako jsou divoká prasata, jeleni a šedé veverky.


Zintenzivňují se konflikty mezi lidmi a volně žijícími živočichy vyvolávají rostoucí počet ohnisek nemocí, dopravních nehod a škod na úrodě. A tento problém se pravděpodobně ještě zhorší, pokud nebudou v blízké budoucnosti vyvinuta nová, humánní opatření k omezení počtu zvířat, tvrdí vědci.

Jde o kritický problém životního prostředí, který bude tento týden projednáván na významné konferenci v Itálii, kde budou odborníci diskutovat o tom, jak nejlépe omezit počty šedých veverek, divokých prasat, jelenů, divokých koz, holubů, papoušků a dalších tvorů, kteří v mnoha zemích způsobují rozsáhlé ekologické škody.

 20710

Strava bez soli snižuje riziko srdečních chorob až o 20 procent

28. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Nová rozsáhlá studie využívající údaje z britské biobanky ukazuje, že i malé snížení příjmu soli může být prospěšné.

 
Podle nejrozsáhlejší studie svého druhu může vyřazení soli z jídel snížit riziko srdečních problémů a mrtvice téměř o pětinu.

Výzkum prokázal, že přidávání soli do jídla zvyšuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí. Nyní odborníci zjistili, jak velký rozdíl můžete udělat pro zdraví svého srdce - stačí snížit počet jídel, do kterých přidáváte sůl, nebo se jí úplně vzdát.

12672