Channel 4 News: Všichni obyvatelé severní Gazy jsou nyní ohroženi smrtí

27. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

Reportér, Channel 4 News, nedělě 27. října 2024: Fakta postupně drtí těla Gazanů. 

Fakta: Dnes byla zasažena škola Asma v táboře Ashanti na severu Gazy. Sloužila jako úkryt pro vysídlené osoby. Devět lidí bylo zabito. 

Fakta: V celém pásmu dnes zemřelo: 45.




Muž: "Na místě se ukrývá mnoho vysídlených osob z oblasti Džabalíja a z východní i západní části města Gazy. A válečná letadla v tomto místě stále útočí na civilisty."



Reportér: Podle zdravotnických úřadů v Gaze dosáhne v příštích dnech počet palestinských obětí pravděpodobně 43 000.

Celkový počet zraněných je téměř 101 000.

Podle některých odhadů shodil Izrael od začátku války na pásmo 80 000 tun výbušnin. To je 36 kilogramů výbušnin na osobu.

 24372

Izraelské údery v Gaze zabily 70 lidí. Šéf OSN označil těžkou situaci civilistů za „nesnesitelnou"

28. 10. 2024

čas čtení 5 minut


Při nárazu nákladního auta do autobusové zastávky v Izraeli zemřel jeden člověk a Benjamin Netanjahu byl zesměšňován na vzpomínkové akci 

Podle zdravotníků v Gaze bylo za poslední den při izraelských náletech zabito přibližně 70 lidí,  obnovená izraelská kampaň na severu pásma nevykazuje žádné známky zpomalení navzdory obnovení jednání o příměří po tříměsíční přestávce.

V neděli v Ramat Hašaronu severně od Tel Avivu zahynul při nárazu nákladního automobilu do autobusové zastávky jeden člověk. Asi 40 lidí bylo různě zraněno, někteří vážně, a byli převezeni do okolních nemocnic, uvedla policie.

Palestinské militantní skupiny Hamás a Islámský džihád podezření na útok pochválily, ale nepřihlásily se k němu.

Řidič nákladního vozu byl podle policie palestinský občan Izraele a byl zabit kolemjdoucími se střelnými zbraněmi.

sireneSong

28. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 20461

Promlčíme se do Putinova otroctví?

28. 10. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Z Československa jsme se nepoučili

Velmi často se teď dostávám k něčemu, co by ještě před rokem vypadalo jako „poraženecké úvahy“ o Ukrajině. Bývalý velvyslanec u NATO pan Landovský otevřeně mluví o tom, že Západ pomáhá Ukrajině jen do té míry, že ta se bude muset vzdát svého území výměnou za členství v NATO. To o tom členství je ale asi další ze šidítek, po němž se za nějakou dobu už nikdo ani neohlédne stejně jako dnes po Krymu.

29864

O vzniku Československa v roce 1918. Jak to bylo doopravdy

28. 10. 2024 / Derek Sayer

čas čtení 18 minut

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí dnes už v podstatě netuší nic o někdejším Československu, k dnešnímu výročí jeho založení (POZOR, 28. říjen NENÍ svátkem vzniku České republiky ani české státnosti, to je lež! Československa, "Stát, který selhal" (viz název historie Československa od Mary Heimannové, skončilo v roce 1993)) citujeme z vynikající knihy kanadského profesora Dereka Sayera The Coasts of Bohemia, jak to bylo doopravdy se vznikem Československa v roce 1918:


Sociální a hospodářský profil Československé republiky, která povstala z popela první světové války, ani zdaleka neodpovídal portrétu, který byl již tehdy nepřesně vykreslen na Národopisné výstavě českoslovanské o čtvrt století dříve. Československo bylo nyní domovem asi tří pětin průmyslových kapacit bývalého rakouského mocnářství a většina těchto dolů a továren se nacházela v českých zemích. V roce 1921 bylo v průmyslu zaměstnáno 50,7 % pracovní síly v českém Slezsku, 41 % v Čechách a 35 % na Moravě. Dělníci, o nichž se hovoří v manifestu České moderny, nebyli jen segmentem představ pokrokových intelektuálů. Po většinu meziválečného období měli dost reálných stížností, které brzy našly politické vyjádření.

 Léta bezprostředně následující po první světové válce byla hospodářsky mimořádně chmurná. Dopis amerického prezidenta Herberta Hoovera z 19. března 1920 děkuje Adolfu Kašparovi, oblíbenému ilustrátorovi Babičky Boženy Němcové a několika románů Aloise Jiráska, za akvarel s názvem „Vděčně vzpomínáme na pana Hoovera za oceánem“. Obrázek má bukolické vyobrazení, ale vděčnost se týkala darů potravin a ošacení v hodnotě přes 6 milionů dolarů od American Relief Administration pro charitativní organizaci Československá pomoc dětem, které předsedala dcera Tomáše Masaryka Alice a která šla z velké části na zmírnění městské bídy.

 23379

Trump zaplnil newyorskou Madison Square Garden hněvem, jedovatými útoky a rasistickými výhrůžkami

28. 10. 2024

čas čtení 8 minut

 

V závěrečné fázi kampaně v New Yorku Trump a skupina jeho stoupenců útočili na Harrisovou a zesměšňovali Portoriko


V neděli večer se v newyorské Madison Square Garden dostaly do popředí hněv a jedovaté útoky, když Donald Trump a skupina jeho zástupců uspořádali předvolební shromáždění, které se vyznačovalo rasistickými výroky, hrubými urážkami a brutálními výhrůžkami na adresu přistěhovalců.

Devět dní před volbami využil Trump shromáždění v New Yorku k tomu, aby zopakoval své tvrzení, že bojuje proti „vnitřnímu nepříteli“, a znovu vyhrožoval, že spustí „největší deportační program v americké historii“, uprostřed nesouvislého blábolení o ukončení telefonátu s „velmi, velmi důležitou osobou“, aby mohl sledovat přistání jedné z raket Elona Muska.

 24381

"Příbramský sajrajt"

28. 10. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 10 minut

Foto: Pavel Juráček

Pavel Juráček vstupuje do dějin “nesmrtelnosti” jako prototyp bolestínského násilníka na ženách

"Kdysi jsem četl Haškovu povídku, v které někdo vzrušeně a rozzářeně oznamuje příteli: "Tak si představ, že se o mně dneska píše v novinách." A když přítel nedůvěřivě cosi namítne, onen dotyčný roztáhne noviny a předčítá:"Krásného slunného počasí využily tisíce Pražanů k výletům do okolí." Složí noviny a triumfálně dodá:"Já jsem byl včera v Chuchli." ....S Daňou je tomu podobně."

( Pavel Juráček, 1981)

,Pavel Juráček a jeho rodina moji osobu provází vlastně od příbramského dětství. 

V Příbrami totiž vystupoval v sedmdesátých  letech dvacátého století Pavel Juráček jako takový tajemný, nikým nikdy nespatřený muž, který prý dělal v šedesátých letech dvacátého  století skvělé filmy, které však nikdo neviděl a kdo je spatřil, moc jim nerozuměl. 

 24380

Zplodiny z plynových sporáků každoročně zabijí 40 000 Evropanů

28. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Studie konstatuje, že škodlivé plyny spojené se srdečními a plicními chorobami zkracují život téměř o dva roky


Zpráva uvádí, že plynové sporáky a plynová kamna ročně zabijí 40 000 Evropanů, kterým do plic vhání škodliviny. Je to  dvakrát více úmrtínež počet úmrtí při autonehodách.

Sporáky vypouštějí škodlivé plyny, které jsou spojovány s nemocemi srdce a plic, ale odborníci varují, že veřejnost je o jejich nebezpečnosti málo informována. Podle studie provedené v domácnostech v EU a ve Spojeném království zkracuje používání plynového sporáku život člověka v průměru o téměř dva roky.

29864

Žijeme ještě v demokracii?

27. 10. 2024 / Jan Molič

čas čtení 7 minut

Představte si, že jste v restauraci a dají vám na výběr ze dvou jídel: jedno přinesou poblité a to druhé taky, ale jenom trochu. Budete to jíst? (Pokud ano, říká se tomu volba menšího zla.) Jsme-li ve stavu, že volíme pouze z porůznu poblitých talířů, má volba ještě smysl? Není naše demokracie už jen hrou na demokracii, kolektivním předstíráním něčeho, co fakticky neexistuje?

freudianSlope

27. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE


 24368

Channel 4 News: Takhle vypadá izraelská uměřenost

26. 10. 2024

čas čtení 5 minut

"Ukazuje to, jak moc se svět za poslední rok změnil, když izraelská letadla, která přeletěla nad Teheránem a zabila čtyři íránské vojáky, mohou někteří považovat za triumf zdrženlivosti. "

Reportér, Channel 4 News, sobota 26. října 2024: Takto dnes vypadala izraelská uměřenost na předměstí města Gazy.

Celá budova zničena, protože Izrael sleduje svůj deklarovaný cíl zastavit přeskupení Hamásu.


Zahynulo zde nejméně 22 lidí, včetně Ismaela, Mugatuovy manželky a tří malých dětí. Jsou pod troskami.





Tato oblast se nachází mezi městem Gaza a Džabálií, mimo izraelskou evakuační zónu. Chlapec zde sleduje, jak jsou vytahována těla lidí, které zná.

"Brečel jsem pro ty, kteří byli zabiti nebo zraněni. Byli to mí kamarádi a sousedi."


Pokud je každá duše vlastním světem, v Gaze umírají celé galaxie.

Moderátor:

Jeden den v životě chlapce, jemuž Izraelci vyvraždili rodiče

26. 10. 2024

čas čtení 7 minut

PROČ TOHLE NENÍ V ČESKÉ TELEVIZI?

Reportáž Yousefa Hammashe pro Channel 4 News (vysílala se v pátek 24.10. 2024) o jednom dni v životě dvanáctiletého chlapce, jemuž Izraelci vyvraždili rodiče: Takových dětí, jimž vyvraždili Izraelci rodiče, je v Gaze 20 000.

Úvod Channel 4 News: Záběry, které za uplynulý rok vidíme  z Gazy, jsou šokující a násilné. Zničené domy, rozbitá těla a přeplněné nemocnice tváří v tvář izraelským útokům. Uprostřed chaosu a trosek však pokračuje pokřivená podoba každodenního života, v níž hledání jídla a vody zabere celý den a osiřelé děti se starají o své sourozence. Gazanský filmař Yousef Hammash dokumentuje příběh dvanáctiletého Yazana - jehož mladý život v Khan Younis se od začátku války zcela obrátil naruby. Zde je jeho speciální reportáž. Natočil ji  Ebraheem Abu Eshiba, zprodukoval Thom Walker a sestřihal ji John Moratiel.



"V těchto dnech  se chodíme koupat, abychom se ochladili. Před válkou jsme se mohli koupat s rodinou. My jsme si to užívali, ale teď plaveme jen proto, abychom se ochladili. Život ve stanu je velmi horký. Je to doslova jako ve skleníku."

Yazan a jeho mladší sestra Yasmin žijí ve stanu na jihu Gazy. Nemají rodiče, a tak se Yazan o sestru stará. Je to jen jedna z mnoha nových povinností, které nyní spočívají na jeho bedrech.

 23441

Žalobce Mezinárodního trestního soudu se údajně snažil "potlačit tvrzení" o "nepřípustném sexuálním chování", vznesená proti němu

27. 10. 2024

čas čtení 4 minuty


Podle představitelů Mezinárodního trestního soudu blízkých Karimu Khanovi může být hlavní žalobce soudu  terčem pomlouvačné kampaně

 
Karim Khan popírá tvrzení, že opakovaně naléhal na údajnou oběť, aby se zřekla obvinění proti němu.

Hlavní žalobce mezinárodního trestního soudu údajně reagoval na oficiální stížnost na nevhodníé sexuální chování tím, že se snažil údajnou oběť přesvědčit, aby své obvinění popřela.

Několik zaměstnanců ICC, kteří jsou s obviněními proti Karimovi Khanovi obeznámeni, uvedlo, že žalobce a další jemu blízký úředník opakovaně naléhali na ženu, aby se zřekla tvrzení o jeho chování vůči ní.

 23917

Velká chyba Joea Bidena: jak se válka na Ukrajině stala globální katastrofou

26. 10. 2024

čas čtení 7 minut



Neschopnost zvládnout konflikt vedla k obrovskému utrpení a geopolitickým změnám,
píše Simon Tisdall 


Strategie Joea Bidena, odrážející instinkty veterána studené války, byla známá: zadržet konflikt. Když americký prezident Biden v březnu 2022, měsíc po ruské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu, promluvil ve Varšavě, udělal Vladimiru Putinovi červenou čáru u nohou. „Ať vás ani nenapadne pohnout se na jediném centimetru území NATO,“ varoval.

 24362

Blízký východ očekává reakci Íránu na izraelský útok, Teherán tvrdí, že má „právo“ se bránit

26. 10. 2024

čas čtení 8 minut


Íránská armáda sdělila místním médiím, že při nočním izraelském útoku byli zabiti dva vojáci, kteří „bojovali proti střelám". Mezitím počet mrtvých vojáků stoupl na čtyři


Úřadující šéfka humanitární mise OSN Joyce Msuyaová vyzvala izraelské síly, aby přestaly s tím, co dělají na severu Gazy, kde celému obyvatelstvu „hrozí smrt“.

Bylo oznámeno, že probíhají snahy o vyklizení severní Gazy cestou uskutečnění „plánu generálů“.

Tento plán má donutit zbývající obyvatelstvo k útěku zpřísněním obléhání a odříznutím od pomoci. Podle odborníků se taková taktika rovná válečným zločinům.



 22208

Jak se Spojené státy proměňují v Rusko

26. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

Velmi mě zaujala poznámka Fiony Hill, odbornice na Rusko a východní blok a bývalé poradkyně Bílého domu, která upozornila, že Spojené státy jsou nyní v obdobné situaci jako Rusko začátkem devadesátých let po pádu komunismu, kdy se stalo pašalíkem oligarchů. Totéž se podle Hillové nyní děje ve Spojených státech a doplatíme na to všichni.

Po více než třiceti letech se letos čelné americké deníky Washington Post a Los Angeles Times neodvážily ve svém redakčním komentáři doporučit voličům, koho mají v prezidentských volbách volit. Přesněji řečeno, to doporučení jim zakázali jejich oligarchičtí vlastníci, protože se bojí, že kdyby vyhrál Trump, doplatili by na to. Zde je komentář bývalého amerického ministra práce Roberta Reicha. (JČ)

Izrael v odvetném útoku zasáhl vojenské cíle v Íránu

26. 10. 2024

čas čtení 7 minut

 

Útoky, které se všeobecně očekávaly jako odveta za raketovou palbu, kterou Írán zahájil 1. října, označil vysoký americký představitel za „rozsáhlé“ a „přesné“.

Izrael zahájil přímé letecké údery proti Íránu v rámci odvetného útoku s vysokou mírou rizika, který přibližuje Blízký východ k regionální válce, do níž by mohly být zapojeny i USA.

Izraelská armáda uvedla, že v sobotu ráno dokončila letecký útok, při němž zasáhla místa výroby raket a vzdušnou obranu v několika oblastech uvnitř Íránu. Izraelská veřejnoprávní televize uvedla, že byly  tři vlny úderů.

 

whistlersPostman

26. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

 24354

Gaza: Co se stalo v pátek

25. 10. 2024

čas čtení 5 minut

  • Podle šéfa OSN pro práva se na severu Gazy odehrává  „nejtemnější okamžik“ izraelské války 
  •  Izraelské vojenské údery v Gaze zabily od čtvrtečního večera nejméně 72 Palestinců, včetně úderů na obytné oblasti na jihu Gazy, při nichž zahynulo 38 lidí, včetně 13 dětí z jedné rozvětvené rodiny, uvedli palestinští zdravotníci. Ministerstvo zdravotnictví Gazy oznámilo, že při izraelských náletech a ostřelování jižního města Chán Júnis byly zraněny desítky lidí. Palestinci uvedli, že čtvrť byla zasažena bez varování. Izraelské údery na tři domy v Bejt Lahíji zabily 25 lidí a desítky dalších zranily, uvedli zdravotníci. Později v pátek izraelský nálet zabil devět lidí v táboře Šatí ve městě Gaza, uvedli zdravotníci.
  • Podle zpráv izraelské síly ve čtvrtek večer vtrhly do nemocnice Kamal Adwan, jednoho z mála dosud fungujících zdravotnických zařízení na severu Gazy. „Izraelské síly vtrhly a jsou přítomny uvnitř nemocnice Kamal Adwan“ ve městě Džabalíja, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy. Světová zdravotnická organizace v pátek uvedla, že ztratila kontakt s personálem nemocnice, kam někteří z nich byli v noci předtím doručit zásoby a pomoci převézt pacienty do nemocnice Šifa ve městě Gaza. Ředitel nemocnice Abu Safiya nebyl v pátek k zastižení.

 23570

Vlny aneb Kdo chce psa bít, hůl si najde

26. 10. 2024

čas čtení 6 minut


Po zhlédnutí Mádlova filmu Vlny jsem si se zájmem na Britských listech přečetl články Jana Čulíka a Muriel Blaive, které film hodnotily. Překvapily mne, protože můj vlastní dojem z filmu byl hodně odlišný. Že bych si ho špatně pamatoval? Vypravil jsem se tedy na film ještě jednou, abych si věci ujasnil. Opakovaná návštěva kina mi ukázala, jak snadné je vybírat si nevědomky pro hodnocení jen to, co potvrzuje něčí předpojetí, píše Miroslav Svoboda.

 24362

Izraelské nálety zabily v Gaze nejméně 72 lidí

25. 10. 2024

čas čtení 5 minut

 

Třicet osm mrtvých v Chán Júnisu, včetně 13 dětí z jedné rodiny, přeživší se prohrabávají troskami


Mrtvé děti:


Při izraelských operacích v pásmu Gazy bylo za pátek zabito nejméně 72 lidí, uvedli představitelé nemocnic na obléhaném území, ačkoli komunikační potíže na severu pásma znamenají, že konečný počet obětí může být mnohem vyšší.

V centrálním městě Chán Júnis bylo v pátek brzy ráno při náletech zabito 38 lidí, včetně nejméně 13 dětí z jedné rodiny, jak ukázaly nemocniční záznamy. Příbuzní kolébali jejich pohmožděná a polámaná těla v márnici nedaleké evropské nemocnice, než byla pohřbena, v některých případech několik dětí do rubáše.

Další přeživší prosívali trosky po úderu, který zasáhl čtvrť Manara, a hledali v nich věci, jako je oblečení a dokumenty. Saleh al-Farra, který při útoku přišel o svého sedmnáctiletého bratra a patnáctiletou sestru, uvedl, že si pamatuje, jak se rodina snažila přesunout doprostřed budovy do bezpečí, než přímý zásah zřítil konstrukci a on ztratil vědomí.

Channel 4 News: Izraelské útoky na nemocnice

25. 10. 2024

čas čtení 4 minuty


Moderátor,  Channel 4 News, pátek 25. října 2024, 19 hodin: Izrael zaútočil na jednu z posledních nemocnic na severu Gazy a při náletech na jihu zabil desítky lidí. Dobrý večer. Zatímco izraelská bombardovací kampaň na severu Gazy pokračuje, zdravotníci v jedné z posledních fungujících nemocnic říkají, že izraelské síly zaútočily na areál tanky a shromáždily muže, protože se nadále snaží vytlačit civilisty na jih, ale i tam bylo při útocích na Chán Júnis zabito 38 lidí, což podtrhuje prohlášení britské vlády, že dnes večer není v Gaze nikde bezpečno, uprostřed rostoucího podezření, že Izrael plní plán takzvaných generálů, kteří považují každého, kdo zůstal na severu Gazy, za nepřítele.

Podle zpráv z Gazy bylo od čtvrtečního večera při izraelských útocích na celém území zabito nejméně 72 lidí. Úřady uvedly, že 38 lidí bylo zabito při leteckém útoku na jižní město Chán Júnis, kde Izrael tvrdí, že útočí na bojovníky Hamásu. Izraelské síly rovněž podnikly nálet na jednu ze tří dosud fungujících nemocnic v táboře Džabalíja na severu země, který je již tři týdny v neúprosném obležení.

Dnes večer se dozvíte, co se odehrálo uvnitř jedné nemocnice, a měli bychom vás varovat, že v této reportáži našeho zahraničního zpravodaje Secundera Kamaniho jsou znepokojivé scény.


 19422

Elon Musk je už dva roky v pravidelném kontaktu s Putinem

25. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Rozhovory mezi miliardářem Muskem a ruským prezidentem Putinem  by mohly mít obrovské bezpečnostní důsledky



Elon Musk, který je nyní ústřední postavou předvolební kampaně Donalda Trumpa, je podle americké zprávy poslední dva roky v pravidelném kontaktu s Vladimirem Putinem.

Deník Wall Street Journal s odvoláním na několik současných i bývalých amerických, evropských a ruských představitelů uvedl, že rozhovory mezi oběma muži sahají od osobních až po geopolitické záležitosti  a zahrnovaly i žádost ruského vůdce, aby neaktivoval svůj satelitní systém Starlink nad Tchaj-wanem jako laskavost čínskému vůdci a Putinovu spojenci Si Ťin-pchingovi.

 24353

Channel 4 News: Proč svět to utrpení v Gaze nezastaví?

25. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

PROČ TOHLE NENÍ V ČESKÉ TELEVIZI??

"Viděli jsme smrt, můj milý.. Ne jednou, ale tisíckrát. Bylo to zabíjení a smrt a domy se hroutily na své majitele. Dva z našich příbuzných jsme nechali roztrhané na kusy pod sutinami. Nebyla tu žádná sanitka, nikdo, kdo by je zachránil. Prostě jsme je nechali pod sutinami."

V nedaleké nemocnici v centru pásma Gazy vidíme, že jsou ošetřovány téměř jen samé zraněné děti.


Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 24. října 2024, 19 hodin: Lidé v Gaze nyní pokračují v útěku před izraelskou ofenzivou na severu pásma, kvůli níž se několik zbývajících nemocnic ocitlo na pokraji zhroucení  a záchranáři museli pozastavit svou činnost. IDF tvrdí, že pomáhají civilistům s evakuací, ale nikde v Gaze není bezpečno. Dále na jihu bylo ve čtvrtek  při útoku na školu, kterou podle Izraele využíval Hamás jako velitelské centrum, zabito nejméně 17 lidí včetně dětí. Reportáž našeho zahraničního zpravodaje Secundera Kermaniho obsahuje znepokojivé záběry od samého začátku.

 23206

Propadli jsme genocidní mánii?

25. 10. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká republika a její navýsost rasistický postoj k Izraelem decimované palestinské společnosti v Gaze jdoucí napříč veřejností, médii i politickým establishmentem není v tomto ohledu v západním světě výjimkou. Zvlášť důležitou roli v této perfidní dehumanizaci dlouhodobě a systematicky týraného etnika hrají přední západní sdělovací prostředky. Ani New York Times, Washington Post, BBC, CNN apod. - se nevyhnuly věrohodným obviněním z podkuřování izraelské hasbaře a deformace pohledu západní veřejnosti na izraelskou genocidní válku v Gaze, destrukci Libanonu a provokace s cílem vtáhnout USA do konfliktu s Íránem.


Pozn. JČ: Podle mých zkušeností ze sledování mezinárodních médií není proizraelská zaujatost západních médií tak zlá, jak ji zde líčí Daniel Veselý, i když samozřejmě se mohou vyskytovat excesy.

V každodenním rozhlasovém zpravodajství stanice BBC jsou v každém zpravodajském bulletinu na čelném místě informace o vraždění v Gaze, v televizi je vynikající například odborník BBC na Blízkých východ Jeremy Bowen. Konec konců Izrael obviňuje BBC, že je proti Izraeli "antisemitsky" zaujatá. Jen v pátek odpoledne byla v britském rozhlase hlavní zpráva, že šéf Světové zdravotnické organizace protestuje proti vojenským útokům prori nemocnicím v severní Gaze a upozorňuje, že se Světové zdravotnické organizaci dnes nedaří spojit se s ředitelem nemocnice, která se stala terčem útoků. V televizi CNN vysílá velmi kritické materiály o izraelském vraždění v Gaze Christiane Amanpour. Deník New York Times, přinesl rozsáhlé svědectví 65 lékařů o tom, že izraelská armáda střílí děti rovnou do hlavy a do prsoui. Každodenní zpravodajství britské veřejnoprávní televize Channel 4 máte v Britských listech, podobné je zpravodajství Sky News. Atd.

 24337

USA varují před „vleklou“ kampaní v Libanonu, Izrael znovu bombarduje Bejrút

25. 10. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Izraelské údery zasáhly ve čtvrtek večer znovu Bejrút poté, co USA varovaly před tím, aby se Izrael nechal zavést do „vleklé“ kampaně v Libanonu, a poté, co se rozběhly snahy o obnovení rozhovorů o příměří a dohodě o rukojmích v Gaze.

Libanonské státní sdělovací prostředky uvedly, že několik úderů zasáhlo jižní předměstí Bejrútu ve čtvrtek, asi půl hodiny poté, co Izrael vydal varování ohledně evakuací této bašty Hizballáhu po intenzivních úderech v noci předtím.

Na jihu země izraelský úder zabil nejméně tři pracovníky médií, kteří se zdržovali v penzionu, kde bylo ubytováno několik dalších reportérů, uvedla libanonská média.

 24347

Gaza: Další Izraelem vybombardovaná škola, další mrtvé děti

25. 10. 2024

čas čtení 1 minuta





Izraelská okupace právě bombardovala školu mučedníků v táboře Al-Nuseirat v centrální části Gazy, což si vyžádalo nejméně 16 mrtvých Palestinců včetně žen a dětí.


OSN:

Izraelské bezpečnostní síly (ISF) včera v noci střelily do hrudníku a zabily 11letého palestinského chlapce, který házel kameny na obrněná vozidla v Nablusu, přestože nepředstavoval žádnou reálnou hrozbu. Dne 20. října v #Hebronu, ISF střelily do hlavy 17letého chlapce, který je nyní v kritickém stavu.....

Macron právě obvinil Izrael z „barbarství“ v reakci na Netanjahuovo často opakované tvrzení, že brání civilizaci: „Nejsem si jistý, zda můžete bránit civilizaci tím, že sami rozséváte barbarství“.



 24348

Nápis "PRESS" Izraelci interpretují jako STŘÍLEJTE!

25. 10. 2024

čas čtení < 1 minuta

V jiných konfliktech znamená novinářská vesta „nestřílete“, ale v Gaze se Izrael rozhodl, že znamená „střílejte“. Je to proto, že IDF jsou nejmorálnější armádou na světě.

Tohle není Gaza, tohle je Bejrút...

Izrael bombardoval obytné oblasti v Libanonu, porušil rezoluci Rady bezpečnosti SCR 1701 a mezinárodní právo, a to zcela bez následků.

Jedná se o další válečný zločin a Mezinárodní trestní soud mlčí.



 24360

Otroctví: Britský labouristický premiér se úspěšně mezinárodně diskredituje

25. 10. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: Král Karel na ostrově Samoa také odmítl jakékoliv britské reparace pro oběti otroctví. Prý nikdo z nás nemůžeme změnit minulost.


Mezi Británií a britským Společenstvím národů, volnou organizací bývalých britských kolonií, vznikla pěkná kontroverze. Britské Společenství národů pořádá na ostrově Samoa v Polynésii setkání šéfů svých států, je tam poprvé i britský premiér, labourista Keir Starmer i anglický král Kare.

Potíž je, že bývalé britské kolonie důrazně požadují od Británie reparace za brutální útlak v době, kdy Británie, stejně jako další evropské kolonizátorské země, praktikovala otroctví. Když bylo v třicátých letech devatenáctého století otroctví konečně zrušeno, otrokáři dostali od států obrovskou kompenzaci. Propuštění otroci však za svůj útlak nedostali nic.

Pozoruhodně, přestože je Starmer labourista, řekl vyloženě na rovinu, že Británie nikomu žádné odškodné dávat nebude. Jeden mezinárodní soudce nedávno vydal verdikt, že Británie je za otroctví dlužna asi sedmnácti zotročeným států až 18 bilionů liber odškodného. To samozřejmě Británie popírá - mimochodem britské státní financování je v současnosti na huntě - a v britském rozhlase ve čtvrtek vystoupili různí diplomaté, argumentující, že otrokářský útlak byl "dávno", před dvěma sty lety, jsme o dvacet generací později a nikdo prý osobně dnes dávným otrokářstvím postižený není,

Naproti tomu státy, kde žijí potomci otroků, poukazují na dlouhodobý ekonomický a sociální dopad otrokářství a požadují pomoc v boji proti chudobě a s investicemi do vzdělávání. Komentátor Guardianu píše, že vzdorným postojem, že žádné odškodné se platit nebude, Starmer celkovou situaci jen zhoršil. Citujme:

Czech university professor: "No Palestinians have ever existed. They are a Soviet invention"

25. 10. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Quite remarkably, the Central European country the Czech Republic has recently excluded itself from the company of civilised nations when it started uncritically supporting Israel's murderous campaign against the Palestinians in Gaza and the Lebanese in Lebanon. 

Recently,  Czech government Minister for European Affairs Martin Dvořák said on public service Czech TV that "Palestinians are genetically determined to hate everything Israeli". His racist statement remained uncorrected during the TV broadcast. Dvořák later published an anodyne "apology" on Twitter for his racist assertion, however, he did not apologise to Palestinians.

Czech Defence Secretary Jana Černochová liked a tweet by Pavel Novotný, a local politician who said that the Palestinians are "monkeys" who should be bombarded into smithereens.

Czech government as the ONLY (!) European country (except for authoriarian Hungary) has voted in the United Nations against the resolution approving the verdict  of the International Criminal Court pointing out that Israeli occupation of Palestinian lands is illegal and should stop. The resolution was approved by 124 UN member states.  The Czech government uncritically supports brutal Israeli miliatry policy and the Czech army closely cooperates with Israel.

In the past, the Czechs prided themselves on their humanist tradition. Today, it has totally disappeared. Czech media slavishly copy Israeli propaganda and do not inform the Czech public about the atrocities Israel is committing in Gaza, in the West Bank and in Lebanon.

But there is more. Now a Czech University professor and at the same time a protestant preacher (!) has argued that "the Palestinians have never existed" - implying perhaps that it is therefore OK to bomb them out of existence?

 

 

 20916

Izrael, Libanon, banky a válečné zákony

24. 10. 2024 / Andrew Stroehlein

čas čtení 3 minuty

 





V posledních měsících jsme to museli dělat až příliš často, když jsme probírali válečné akce v Izraeli a Gaze a v Libanonu. Pravidelní čtenáři Daily Brief již jistě až příliš dobře znají alespoň jeden ze základů mezinárodního humanitárního práva - že všechny válčící strany musí rozlišovat mezi vojenskými cíli, které jsou legitimní, a civilními cíli, které legitimní nejsou. 

Úmyslné útoky na civilisty a civilní objekty jsou válečnými zločiny.

30372

Český politický establishment vykazuje neklamné nacistické rysy

24. 10. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Pokud v České republice může vládní ministr sebevědomě kázat o “genetické výbavě” dokládající domnělou nenávist Palestinců “ke všemu izraelskému” - což zhruba vystihuje postoj nacistů k židovské populaci - je dovoleno vše, protože pravidla hry se nedodržují už ani na oko. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák se poté, co se zvedla vlna veřejného pobouření nad jeho výrokem, na svém účtu na X nemastně neslaně omluvil. Tato nepřesvědčivá úlitba však byla výhradně adresována liberálnímu publiku a Dvořákovu elektorátu, a nikoliv těm, o kterých se vyjádřil asi s tímtéž despektem jako esesák o židech.

 23704

Americké prezidentské volby: Harrisová se těší podpoře některých republikánů, zatímco její kampaň odsuzuje Trumpovu hrozbu, že vyhodí soudce Jacka Smithe

25. 10. 2024

čas čtení 12 minut

 

V krátkém vystoupení pro tisk ve Filadelfii před odjezdem na předvolební akci v Georgii Kamala Harrisová poděkovala dvěma republikánským politikům, kteří oznámili, že budou hlasovat pro ni.


Bývalý kongresman Fred Upton z Michiganu a starosta města Waukesha ve Wisconsinu Shawn Reilly při oznámení podpory Harrisové uvedli své obavy z Donalda Trumpa.

„Myslím, že je to i nadále důkazem toho, že lidé, kteří byli v naší zemi vůdčími osobnostmi, bez ohledu na svou politickou stranu, chápou, co je v sázce. A v mnoha případech se odvážně staví na stranu toho, co potřebujeme, tedy prezidenta Spojených států, který chápe povinnost dodržovat ústavu Spojených států a naši demokracii,“ řekla Harrisová.

Udeřila také na Donalda Trumpa, který se odmítl zúčastnit druhé debaty s Harrisovou pořádané CNN, k níž mělo dojít včera večer. Místo toho viceprezidentka vystoupila samostatně  v diskusi, kterou televize uspořádala s nerozhodnutými voliči ve Filadelfii.

Zde je její  vyjádření:

    Co se týče včerejšího večera, opět se Trump neukázal, odmítl se zúčastnit debaty CNN a jeho štáb jasně říkal, že je vyčerpaný. A smutné na tom je, že se snaží být prezidentem Spojených států, což je pravděpodobně nejtěžší práce na světě, a je vyčerpaný.

    Včera večer jsem řekla, co mám na mysli, a to, že americký lid je postaven před velmi vážné rozhodnutí, a to včetně toho, co musíme pochopit, že se stane počínaje 20. lednem, při této volbě. Buď máte na výběr, že Donald Trump bude sedět v Oválné pracovně a bude zuřit, spřádat plány na pomstu, odplatu, sepisovat svůj seznam nepřátel, nebo to, co budu dělat já, což je reagovat na lidi, jako byli lidé včera večer, se seznamem úkolů, pochopením potřeby pracovat na pozvednutí amerického lidu, ať už prostřednictvím otázky cen potravin a jejich snížení, nebo investic do naší ekonomiky, investic do našich malých podniků, investic do našich rodin.

 24338

Channel 4 News: Etnická čistka Palestinců v severní Gaze?

24. 10. 2024

čas čtení 7 minut

Proč tohle není v České televizi?


"Muž šel zalévat zeleninu. Pracoval pro město. Oni ho bombardovali a zabili ho. Moje děti ho šly vyhrabat, oni vybombardovali i moje děti a zabili i je. Pak bombardovali i městský džíp, který se je pokusil zachránit! Všichni jsou mrtví, všichni jsou na kusy, nikdo z nich nepřežil!!"






Moderátor, Channel 4 News, středa 23. října 2024, 19 hodin:  Pod útokem izraelských bomb prchají z uprchlického tábora Džabalíja v Gaze poslední tisíce lidí. Vrátí se někdy zpět? Nebo se jedná o etnickou čistku? Dobrý večer.


Třetí izraelská ofenziva na Džabalíju během jednoho roku zabila za pouhé tři týdny přes 700 Palestinců a vyhnala zbývající desetitisíce z tohoto tábora. Kromě slibu zničit Hamás je izraelská strategie v severní Gaze neprůhledná. Že prý Izrael nevyhání  z těchto oblastí všechny záměrně, ale zdá se, že téměř všichni už odešli, a odcházejícím i humanitárním pracovníkům OSN, kteří tam stále jsou, je realita bolestně jasná. 
Vyprávějí o opuštění mrtvých, o procházení kolem mrtvol. Muži jsou obklíčeni, školy a nemocnice jsou napadány, pohled do širšího světa dnes večer nenabízí mnoho vyhlídek. Dva týdny před volbami jsou Spojené státy bezmocné, aby zajistily příměří, o němž tvrdí, že ho chce Harrisová, a ta obviňuje Trumpa z toho, že je to potrhlý,  labilní obdivovatel Hitlera. Írán je na summitu BRICS s druhou stranou světa, stojící bok po boku s ruským Putinem, indickým Módím a čínským XI.

 22846

Blažená cesta ke „kultuře oběti“: Jak Česká republika zapomněla na svou komunistickou minulost

23. 10. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 16 minut

 

Děkuji Éloïse Adde, Mariánu Ložimu, Janu Čulíkovi a Tobymu Greenovi za připomínky k tomuto textu.

/An English version of this article is HERE)

Když jsem v roce 1992 začala psát doktorát z československých dějin, setkala jsem se v Praze se skepsí, ne-li přímo s odmítnutím. „Cizinka píše o českých dějinách?“, ptali se. „Co o nás můžete vědět? Žila jste v komunismu? Ne? No, tak pak...“

Tato odpověď přehlížela skutečnost, že většina lidí nikdy nenavštívila archivy KSČ nebo tajné policie, ani se příliš nezajímala o život lidí mimo svůj vlastní sociální okruh. Skeptici nemohli ani pětadvacet let uvěřit, že by cizinka mohla mluvit česky. Vzpomínáte, jak se mě Michal Klíma v roce 2020 snažil (lámanou angličtinou) poučovat o českých komunistických dějinách, protože neznal metodologii orální historie, dějiny každodennosti a dějiny zezdola, takže jeho neschopnost pochopit, o čem mluvím, se v jeho očích dala vysvětlit pouze tím, že „plně nerozumím tomu, co píše“, protože čeština „není můj mateřský jazyk“?

 22846

A Blissful Journey to Collective Victimhood: How the Czech Republic Forgot Its Communist Past

20. 10. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 13 minut

Many thanks to Éloïse Adde, Marián Lóži, and Jan Čulík for their feedback on this text.

(Česky je tento článek ZDE)

When I began my PhD on Czechoslovak history in 1992, I was met in Prague with skepticism, if not outright dismissal. “A foreigner writing about Czech history?”, they would ask. “What can you possibly know about us? Did you live under communism? No? Well, then…”

This response overlooked the fact that most people have never visited the communist party or secret police archives, nor taken much interest in the lives of those outside their own social circles. For 25 years, skeptics could not even believe that a foreigner could speak Czech. Remember when Michal Klíma tried to lecture me (in broken English) in 2020 on Czech communist history because he was unaware of the methodology of oral, everyday life, and bottom-up history, so his inability to grasp what I was talking about could only be explained in his eyes by my “not fully understanding what he wrote” because Czech “was not my mother tongue”?

tykkoBrae

24. 10. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den: Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

Chcete koupit autorce těchto obrázků kávu? Pokud ano, klikněte ZDE

Channel 4 News: Brutální izraelský útok těsně u bejrútské nemocnice. Mobilní telefony zvoní zpod trosek

23. 10. 2024

čas čtení 11 minut


Moderátor, Channel 4 News, úterý 22. října 2024, 19 hodin:  Pátrání po tělech v troskách poblíž největší libanonské nemocnice V době, kdy USA a Izrael jednají, se realita a diplomacie zdají být na hony vzdálené.

Je to jen pár metrů od největší nemocnice v Libanonu, kde se léčí pravděpodobně více než tisíc lidí, a ještě před několika minutami pod troskami zvonily mobilní telefony.

Dobrý večer. Záchranáři naslouchali zvuku mobilních telefonů, který je měl dovést k mrtvolám. Při včerejším izraelském útoku v blízkosti hlavní libanonské nemocnice zahynulo nejméně 18 lidí, včetně čtyř dětí. 

V jiné bejrútské nemocnici dnes lékaři otevřeli svá oddělení a sklepy novinářům, včetně Channel 4 News, poté, co Izrael prohlásil, že se v nich nachází tajný bunkr Hizballáhu, který ukrývá hotovost a zlato. Jako v Gaze jsou i v Libanonu zdravotnická zařízení vtahována do centra tohoto konfliktu, který se odehrává s pokračující hrůzou i v době, kdy se americký ministr zahraničí Anthony Blinken setkal s izraelským premiérem, aby diskutovali o tom, jak by obě války mohly nakonec skončit.

Podle libanonských zdravotníků bylo při izraelském náletu poblíž nemocnice v Bejrútu zabito nejméně osmnáct lidí a šedesát dalších bylo zraněno. Nemocnice byla poškozena při výbuchu, který byl podle Izraele namířen na cíl, který označil za teroristický cíl Hizballáhu. Šéf OSN pro lidská práva prohlásil, že je útokem zděšen, a požadoval jeho vyšetření, informuje z místa naše mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsumová.



Reportérka: Tento muž v červené baseballové čepici hledá svého syna. Nebo přesněji mrtvolu svého syna. Není možné, aby byl pětiletý chlapec stále naživu. Spal, když izraelský pilot stiskl tlačítko. Doufejme, že malý chlapec nikdy nic nepoznal ani nepocítil, že byl zabit v jediném okamžiku beze strachu a bolesti. Smutek se v těchto dnech v Bejrútu velmi rychle mění v hněv.


Jsou snad to zbraně Hizballáhu? Křičí otec nad chlapcovými hračkami. Uklízení hraček do pytle bylo včera tak obyčejné. Pohled na jakýkoli bombový útok je šokující, ale tenhle je obzvlášť šokující. Je to jen pár metrů od největší nemocnice v zemi, kde se léčí pravděpodobně více než 1000 lidí, a to jen před několika minutami pod troskami zvonily mobilní telefony. Těsně před úderem vydali Izraelci varování pro jinou část města, ale ne pro tuto. Poté řekli, že tu  zasáhli teroristický cíl, ale neupřesnili jaký.


 20706

Premiéra se společenská realita zjevně už netýká, je mu to jedno

24. 10. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan premiér ve čtvrtek ve středu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připustil, že to, jak dopadla digitalizace stavebního řízení, je selhání celé vlády. Taky vyjádřil přání spojit se proti Babišovi třeba i s těmi, kdo na něj nadávají, tedy s piráty. On zjevně stále žije v jakési idylce, kdesi na obláčku.

A musí se uznat, že byl v dobré náladě, dokonce nezvykle žoviální. Nejvíce mě zaujalo, když tvrdil, velmi správně, že politik musí dělat nepopulární věci, pokud přinesou lidem užitek, a že takto je možné voliče přesvědčit o smyslu politiky. Ne marketing, blbnutí na sociálních sítích, ale výsledky.

 23379

Když Vondra podporuje Trumpa, mluví za voliče komunistů, ne ODS

24. 10. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta



Chápete, že naprostá většina voličů komunistů je pro Trumpa? Čeští voliči komunistů dávno nejsou levice. Nebylo by divné, kdyby jako komunisté nebyli ani pro Harris, ani pro Trumpa. Tak si měl vést elektorát levice, natož radikální levice, a když už vás někdo jako skutečně přesvědčeného levičáka donutí, hodíte to raději Harris.

Channel 4 News: Uprostřed bombardování Gazy a Libanonu, Izrael uspořádal dvoudenní konferenci o plánovaném osídlení Gazy Izraelci

22. 10. 2024

čas čtení 14 minut

Reportér: Pokud jde o vyčištění této infekce, jak vy to  nazýváte, co byste chtěl, aby se stalo s více než milionem Palestinců, kteří tam žijí?

Muž: Myslím, že existuje mnoho národů, včetně Irska a Anglie, které by je uvítaly, aby přišli a žili v jejich zemích.

Moderátor, Channel 4 News, pondělí 21. října 2024, 19 hodin:  Bejrút zažil v noci na dnešek jeden z nejsilnějších válečných útoků, když izraelské rakety zasáhly jeho jižní předměstí a zaměřily se na finanční instituci napojenou na Hizballáh. Nejméně 10 úderů bylo zaměřeno na pobočky banky al-Qard al-Hassan, z nichž mnohé se nacházely v obytných budovách a jedna poblíž jediného mezinárodního letiště v zemi, naše mezinárodní redaktorka Lindsay Hilsumová se k nám nyní připojuje z Bejrútu, Lindsey.


Reportérka:  Krishnane, americký ministr zahraničí Anthony Blinken je na cestě do regionu. Opět, víte, že je to jeho jedenáctá cesta od 7. října loňského roku. Opět se bude snažit dosáhnout nějakého příměří, jak v Gaze, tak zde v Libanonu. Ale tady to dnes večer opravdu nevypadá dobře. Víte, pokud jde o Izraelce a do jisté míry i o Američany. Hizballáh je pro ně  prostě teroristická organizace. To je vše, co vidí. Ale tady v Libanonu je to mnohem víc. Hizballáh provozuje tyto finanční instituce, má sociální služby. Má poslance v parlamentu, je propletený do zdejší společnosti. Je napojen na stát a zároveň je státem ve státě. Takže když slyšíte lidi, jako je izraelský ministr zahraničí, jak říkají, že rozdrtí Hizballáh, že zničí Hizballáh, není to tak jednoduché. Hizballáh nezmizí v oblaku černého dýmu, který by způsobil izraelský bombardér.

4707

Krajní pravice nejsou fašisté – o to může být nebezpečnější

24. 10. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Krajní pravice nejsou fašisté. Jak říká Roger Griffin, jedna z největších postav dnešních komparativních studií fašismu, v neposlední řadě proto, že pro dosahování svých cílů fašismus nepotřebují. Normalizace krajně-pravicové politiky v poslední dekádě je do značné míry důsledkem vybledání vzpomínky na poválečný konsenzus, který krajní pravici do značné míry identifikoval právě s její nacionalisticky revoluční formou – fašismem.

 20414

Utahané ruské "hydraulické keynesiánství"

25. 10. 2024

čas čtení 18 minut

Šéf ukrajinské obranné rozvědky Kyrylo Budanov ve svém projevu na 20. výročním setkání Jaltské evropské strategie v Kyjevě naznačil, že Moskva se snaží vynutit si ukončení války do léta 2025. "Předpovídají, že negativní dopad na jejich ekonomiku začne být velmi znatelný kolem léta 2025," kdy se úředníci zaseknou mezi mobilizací více mužů na úkor ekonomické stability nebo snížením intenzity konfliktu, píše Nick Trickett.

 23948

Fico zneužije selhání státu při pandemii ke zničení demokracie

23. 10. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na Slovensku to možná bude nakonec ještě horší než v Maďarsku. Orbán ostatně měl více času a dostal od voličů v době, kdy zničení demokracie v členských zemích Unie nebylo snad ani myslitelné, ústavní většinu. Fico to má mnohem těžší. Musí postupovat rychle a mnohem destruktivněji. A zjevně mu k tomu poslouží také pandemie COVIDu.

Hospodaření OSBL za září 2024

8. 10. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Opravdu si toho vážíme. V září 2024 jste nás podpořili částkou 80 898,74 Kč, výdaje byly 85 180,89 Kč, zůstatek koncem měsíce září byl 5 971,70 Kč. Finančně jsme to díky vám v září 2024 zase přežili, čtenáři se svými dary opravdu překonali, děkujeme mnohokrát!! 


Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. VELMI si vážíme vaší trvalé podpory.  Děkujeme všem!!

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917


Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 16964

Český mediální aparát musí nést zodpovědnost za svůj postoj vůči izraelské genocidě v Gaze

17. 10. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Česká politická a mediální třída v čele s premiérem Fialou a redaktorem České televize Davidem Borkem musí nést zodpovědnost za svou podporu či přinejmenším bagatelizaci veškerých zvěrstev, kterých se Izrael dopustil a nadále dopouští na palestinském lidu v Gaze, jakmile Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vynese konečný verdikt, že Izrael v Gaze spáchal zločin genocidia. Česká republika samozřejmě není fungující právní stát, když vezmeme v potaz, že její jurisdikce zneužívala paragraf o schvalování genocidy jako klacek na běžné občany podporující Ruskou federaci a její agresi na Ukrajinu. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) totiž v únoru tohoto roku ve svém přelomovém rozhodnutí uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu nespadá pod Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidia.

 16492

Tchaj-wan: Čínská blokáda by byla válečným aktem

25. 10. 2024

čas čtení 3 minuty

Skutečná čínská blokáda Tchaj-wanu by byla válečným aktem a měla by dalekosáhlé důsledky pro mezinárodní obchod, řekl ve středu ministr obrany Wellington Koo po čínských manévrech z minulého týdne, které takový scénář nacvičovaly.

 24336

Homo gigantus

24. 10. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta



Hodujíce na obrovském stole
cítíce se jako božská fauna
s výsměškem k těm, co zbyli dole
a maskou opilého klauna

Tak strašně sebou sebejistí,
že hora vždy k nim ráda přijde
dělíce se rázně u kořisti
když dobrá karta zase vyjde

Tohle je jejich pravá víra
nikdo z nich nevěří v své viny
kruh mamonu se uzavírá
však pozor - ještě boží mlýny

 17691

Slovensko urovnalo spor s českým populistou a expremiérem Babišem ohledně jeho spolupráce s tajnými službami z dob komunismu

23. 10. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


„Nakonec zvítězila pravda a spravedlnost,“ napsal bývalý český premiér Andrej Babiš na svém účtu na Twitteru


Slovenské ministerstvo vnitra ukončilo dlouholetý spor s českým populistickým expremiérem a současným lídrem opozice Andrejem Babišem ohledně jeho záznamů z dob komunismu, kdy byl spolupracovníkem obávané československé vnitřní tajné služby StB.

V rámci dohody ministerstvo uznalo, že Babiš s StB vědomě nespolupracoval, a miliardář a slovenský rodák Babiš nebude požadovat žádné finanční odškodnění.

 20916

Frontex: Jednejte pro záchranu životů na moři

24. 10. 2024

čas čtení 9 minut

 

Kampaň vyzývá Agenturu EU pro pohraniční a pobřežní stráž, aby jednala #WithHumanity



    Frontex, pohraniční agentura EU, běžně neinformuje nevládní záchranné lodě ve Středozemním moři, když spatří lodě v nouzi, ani pravidelně nevydává nouzová upozornění.
    To přispívá ke zpožděním, kterým se lze vyhnout, a k tragickým ztroskotáním lodí, jakož i k nucenému vracení lidí do zemí, kde jim hrozí týrání.
    Nová kampaň žádá agenturu Frontex, aby dodržovala své závazky vyplývající z práva EU a mezinárodního práva a naši společnou lidskost tím, že upřednostní záchranu životů na moři, a žádá příznivce kampaně, aby tlačili na úředníky, aby zlepšili politiku.


(Brusel 24. října 2024) - Agentura Evropské unie pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex by měla využívat své kapacity leteckého dohledu k zajištění včasné záchrany plavidel v nouzi, uvedla dnes organizace Human Rights Watch, která zahájila novou kampaň #WithHumanity.

 20578

Summit skupiny Brics se Putinovi vymstil s výzvami k míru, říká Kyjev

24. 10. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Ministerstvo zahraničí v Kyjevě ve středu uvedlo, že Moskva nezískala podporu pro svou invazi na Ukrajinu na summitu Brics, který pořádá a kde Putin čelil přímým výzvám k ukončení konfliktu od některých svých nejbližších a nejdůležitějších partnerů. „Summit Brics, který Rusko plánovalo využít k rozdělení světa, opět ukázal, že většina světa zůstává na straně Ukrajiny ve snaze zajistit komplexní, spravedlivý a udržitelný mír,“ uvedlo ministerstvo. Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu prohlásil, že na Ukrajině nesmí dojít k „eskalaci bojů“: „Musíme se držet tří zásad: 'žádné přelévání z bojiště, žádná eskalace bojů a žádné přilévání oleje do ohně ze strany příslušných stran', aby se situace co nejdříve uklidnila.“

 23379

Kamala Harrisová odsoudila Trumpa jako „fašistu“, který chce „nekontrolovanou moc"

24. 10. 2024

čas čtení 5 minut


Viceprezidentka pronesla překvapivý projev po zprávách, že bývalý šéf Trumpova štábu řekl, že exprezident opakovaně chválil Hitlera


Kamala Harrisová odsoudila Donalda Trumpa jako „fašistu“, který chce „nekontrolovanou moc“, a armádu osobně loajální sobě samému poté, co se objevila tvrzení o bývalém prezidentově opakovaně vysloveném obdivu k Hitlerovi.

 23601

Proč Rusko Írán nezachrání

24. 10. 2024

čas čtení 8 minut

Nedávné setkání Vladimira Putina a Masúda Pezeškjána popírá jejich rozdílné zájmy, přestože jsou společnými protivníky.

V Ašchabadu, hlavním městě středoasijského Turkmenistánu, se 11. října konalo mezinárodní fórum na vysoké úrovni.

Turkmenistán využil svého trvale neutrálního statusu zakotveného ve své ústavě a poskytl vhodnou platformu pro euroasijský dialog, kterého se zúčastnili prezidenti Ruska, Íránu, Pákistánu, Uzbekistánu, Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Mongolska a Arménie a také vysocí představitelé Číny, Turecka, Spojených arabských emirátů, Ománu, Bahrajnu a Iráku a další.

Ačkoli tato spojení mají svou vnitřní hodnotu, ústřední roli hrálo setkání prezidentů Ruska a Íránu, Vladimira Putina a Masúda Pezeškjána, podotýká Eldar Mamedov na webu Responsible Statecraft.

„Hrůza a slzy“, libanonské nemocnice se obávají stejného osudu jako Gaza

23. 10. 2024

čas čtení 6 minut

 
Izraelské údery v blízkosti nemocnice Rafíka Harírího a jeho tvrzení, že druhá bejrútská nemocnice ukrývá skrýš Hizballáhu, vyvolávají úzkost a paniku


Záchranáři bušili do betonu sbíječkami, bagry a dokonce i krumpáči, občas se zastavili a dožadovali se ticha, napjatě se snažili slyšet každého, kdo je stále uvězněn pod zřícenou budovou.

Pod sutinami se nic nepohnulo. Poté, co Izrael v noci na pondělí provedl nálety na obytné budovy naproti univerzitní nemocnici Rafíka Harírího, při nichž zahynulo 18 lidí, včetně čtyř dětí, a 60 jich bylo zraněno, mnozí z nich pokračovali v práci i v noci.

„Obviňují nás, že patříme ke kultuře smrti, ale to není pravda - máme kulturu života, jsme lidé, kteří milují život. To oni nás zabíjejí,“ řekl devětatřicetiletý Qassem Fakih, jehož kůže byla od prachu přízračně bílá poté, co se hodiny prohrabával a snažil se najít své příbuzné, kteří v bloku žili. Čtyři jeho bratranci, všichni děti, byli vytaženi z trosek mrtví a on se snažil najít další dva pohřešované členy rodiny.

 24333

Ekologické problémy severu: Norsko na pokraji ekologické katastrofy

24. 10. 2024 / Adam Svoboda

čas čtení 5 minut

Sámský pastevec sobů se dívá na tradiční pastviny, nyní pokryté větrnými turbínami, v Norsku. Jonathan NACKSTRAND, AFP přes Getty Images


Norsko, dlouho považované za vzor ekologické odpovědnosti, se nyní ocitá pod palbou ostré kritiky kvůli své agresivní politice v oblasti energetiky a využívání přírodních zdrojů. Rozvoj větrné energie a těžba nerostů z mořského dna ohrožují nejen životní prostředí, ale i práva původních obyvatel, jako jsou Sámové. Nezodpovědný přístup, ignorující jejich práva, vyvolává vážné otázky ohledně budoucnosti arktických regionů.

 20461

Putin útokem na ukrajinské přístavy narušuje potravinovou pomoc pro Gazu, upozorňuje Starmer

23. 10. 2024

čas čtení 4 minuty


Ruský prezident „je ochoten hazardovat s potravinovou bezpečností“ tím, že zintenzivnil údery na lodě s obilím, říká britský premiér

Keir Starmer obvinil Vladimira Putina z narušení dodávek potravin do Gazy poté, co britské zpravodajské služby naznačily, že Rusko zintenzivnilo útoky na ukrajinské přístavy.

Starmer uvedl, že je zřejmé, že ruský prezident je „ochoten hazardovat s celosvětovou potravinovou bezpečností“ poté, co bylo ruskými údery poškozeno několik lodí s obilím na cestě do rozvojových zemí.

 16879

NATO studuje scénář ruského útoku na pobaltské země v roce 2027

23. 10. 2024

čas čtení 3 minuty

Lotyšsko a Litva budou první na ruském seznamu v případě jeho útoku na NATO, věří aliance. Americké centrum pro válčení nové generace simulovalo scénář možného útoku. Na jeho vývoji se podíleli bývalí velitelé sil NATO a USA v Evropě, generálové Philip Breedlove a Ben Hodges.

 19085

Ruská státní univerzita humanitních věd zavedla kurz "westernologie", který připravil Dugin. Úkolem této "vědy" je zničení "západní satanské civilizace"

23. 10. 2024

čas čtení 1 minuta

Pod vedením Alexandra Dugina byl na Ruské státní univerzitě humanitních věd zpracován a realizován kurz "westernologie", který je určen k tomu, aby se dostal k jádru "satanské" západní civilizace, jak napsal sám filozof ve svém kanálu Telegram. Pilotní přednáška kurzu se konala v dubnu, jak informoval pravoslavný oligarcha Konstantin Malofějev.

 23216

Ničí plán válku na Ukrajině neukončí

23. 10. 2024

čas čtení 5 minut

Válka na Ukrajině se vyvíjí špatně pro dobré hochy. Ukrajina pomalu prohrává na východní frontě. Její síly jsou sužovány nedostatkem lidí a munice. Letní vpád do Ruska se dostal na titulní stránky novin, ale nezměnil celkovou trajektorii bojů. Raketová kampaň s hlubokým úderem do Ruska je potenciálně slibná, ale je omezena rozpolceností Západu. Ukrajinský tolik vychvalovaný "plán vítězství" – který zahrnuje tlak na členství v Severoatlantické alianci – nezískal velkou podporu USA, píše Hal Brands.

 24218

USA vyšetřují únik tajných dokumentů o izraelských plánech útoku na Írán

23. 10. 2024

čas čtení 3 minuty

USA vyšetřují nedávný únik tajných dokumentů týkajících se izraelských plánů útoku na Írán, uvedla v neděli agentura Associated Press. Dokumenty, které jsou označeny jako přísně tajné, uvádějí, že Izrael stále přesouval vojenské prostředky, aby provedl vojenský úder v reakci na íránský útok balistickými raketami z 1. října.

 24331

Severokorejské obrození marxismu

23. 10. 2024

čas čtení 8 minut

Napětí na Korejském poloostrově roste, Severní Korea se připravuje na demontáž úseků mezikorejských silnic a obviňuje Jižní Koreu z vpádů bezpilotních letounů. Tyto akce odrážejí stále nepřátelštější postoj Pchjongjangu vůči Soulu, který zvyšuje riziko nestability v severovýchodní Asii. Kromě bezprostředních provokací tento vývoj také signalizuje hlubší ideologický posun v rámci neprůhledného severokorejského systému, píše Benjamin R. Young.

 20001

Ukrajinský generální štáb oznámil snížení mobilizačních zdrojů v zemi

23. 10. 2024

čas čtení 2 minuty

Na Ukrajině se snížila míra náboru mužů do armády pro válku s Ruskem. Podle zástupce generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Vasyla Rumaka nyní výcviková střediska ozbrojených sil současně cvičí 20 tisíc mobilizovaných, zatímco před několika měsíci to bylo 35 tisíc. Jako důvod označil pokles "počtu mobilizačních zdrojů", uvádí Hromadske.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
32561