22501

Gaza: Izrael vyvraždil další civilisty

22. 2. 2024

čas čtení 10 minut


- Vláda Spojeného království zváží pozastavení licencí na vývoz zbraní do Izraele, pokud Benjamin Netanjahu bude pokračovat v potenciálně ničivé pozemní ofenzivě na Rafáh v jižní části Gazy. Ministerské zdroje uvedly, že Spojené království je schopno rychle reagovat, pokud právní poradenství ministrům sdělí, že Izrael porušuje mezinárodní humanitární právo.

- Podle zprávy novináře Haniho Mahmouda z Al-Džazíry bylo při "intenzivním bombardování města Rafáh" zabito pět lidí, když byl "terčem útoku" dům v Rafáhu.

Mahmoud ve čtvrtek v reportáži z Rafáhu na jihu Gazy uvedl, že "intenzivní bombardování města Rafáh" se "protáhlo až do dnešních časných ranních hodin". Uvedl, že "ze severní části města byly slyšet hlasité výbuchy" a že zvuk pocházel ze "systematického bourání domů".

V aktuálním příspěvku pro katarskou televizní stanici Mahmúd napsal:

"Přes noc jsme zaznamenali útoky ve východní, severní a dokonce i západní části, kde se ukrývají doslova statisíce lidí.

    Nedaleká mešita byla zcela zničena a v jejím okolí hledáme nejméně tři až čtyři domy, které byly vážně poškozeny.

    Další dům byl terčem útoku a zničen a pět lidí bylo zabito."


- Humanitární představitelé se spojili v naléhavé výzvě pro Gazu a vyzývají světové lídry, aby "zabránili ještě horší katastrofě


Vedoucí humanitárních subjektů OSN a světových nevládních organizací ve společné výzvě prosí světové lídry, aby pomohli zabránit dalšímu zhoršování krize v Gaze.

Vedoucí představitelé Meziagenturního stálého výboru (IASC), koordinačního orgánu světových humanitárních organizací, vydali ve středu prohlášení, v němž uvedli, že "civilisté v Gaze jsou v extrémním nebezpečí, zatímco svět tomu přihlíží". Vyjmenovalo deset požadavků, "aby se zabránilo ještě horší katastrofě".

Patří mezi ně: okamžité příměří; ochrana civilistů a civilní infrastruktury; okamžité propuštění rukojmích; spolehlivé vstupní body pro pomoc; bezpečnostní záruky a neomezený přístup; fungující systém humanitárního oznamování; silnice vyčištěné od výbušnin a stabilní komunikační síť.

Dále vyzvali k tomu, aby agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA) "obdržela zdroje, které potřebuje k poskytování pomoci zachraňující životy", a k "zastavení kampaní, které se snaží zdiskreditovat OSN a nevládní organizace, jež se snaží zachraňovat životy".

Ředitelé IASC dospěli k následujícím závěrům:

    Vyzýváme Izrael, aby splnil svou zákonnou povinnost podle mezinárodního humanitárního práva a práva v oblasti lidských práv, aby poskytl potraviny a lékařské zásoby a usnadnil humanitární operace, a světové představitele, aby zabránili ještě horší katastrofě."

 16964

Česká veřejnoprávní novinařina prakticky neexistuje

22. 2. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nejsem dozajista sám, kdo cítí bezmezné pobouření a vztek - byť ne překvapení - když na obrazovce České televize sleduji zpravodajství a publicistiku o genocidním izraelském tažení v Gaze. Třebaže i Český rozhlas poskytuje prostor především sveřepým zastáncům izraelské okupační mašinérie, tu a tam lze narazit i na kloudný text. Nikoli však Česká televize, při jejímž sledování by nezaujatý jedinec snadno mohl nabýt dojmu, že se v Gaze na rozdíl od Ukrajiny nic tak mimořádného neděje, a pokud ano, na vině je bezvýhradně Hamás.

 22550

Videa ukazují na srbských hranicích migranty svlečené z oblečení v mrazu

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Záběry polonahých mužů jsou důkazem rostoucího týrání při neregulérním překračování evropských hranic, varují skupiny na ochranu práv
 

Videa, na nichžn jsou skupiny mužů svlečených do naha v téměř mrazivých teplotách a vytlačovaných zpět ze srbské hranice do Severní Makedonie, jsou podle skupin pro lidská práva důkazem stupňujícího se špatného zacházení s migranty na evropských hranicích.

Dvě videa od severomakedonské nevládní organizace Legis, ukazují řadu polonahých mužů na úseku silnice poblíž srbsko-severomakedonské hranice.

Legis tvrdí, že videa natočil místní člověk poblíž vesnice Lojane nedaleko srbských hranic a předal jim je 10. února. 

29368

Traktory pro Putina?

22. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Některým prý traktory blokující magistrálu připomněly sovětské tanky, které totéž učinily v roce 1968. Emocionální zkratka kladoucí rovnítko mezi protestující zemědělce a okupanty poněkud pokulhává, na nohou ji drží hlavně proruská orientace některých účastníků demonstrace, která měla protestní den završit. Na tu však velká část těch, kteří seděli za volanty zmíněných traktorů, ani nedorazila.

Spíš než vidět v traktorech na magistrále sovětské tanky je na místě vidět v nich pokračování pomyslné traktorové kolony, která už projela řadou zemí „staré“ i „nové“ Evropy. Právě skutečnost, že vlna zemědělských protestů se nezastavila na hranicích postkomunistických zemí, ukazuje, že se nejedná výhradně o rozmar, tím méně, že se s problémy, kterým čelí evropské zemědělství, lze vypořádat odkazem na dlouhé prsty Moskvy a jejích místních přisluhovačů.

 22548

Assange upálen na hranici - temný vzkaz od strýčka Sama

22. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Obvinění ze znásilnění, zfalšovaná svědectví, nátlak na Spojené království, aby od případu neupustilo, zaujatý soudce, věznění ve věznici s maximální ostrahou, psychické mučení - tomu všemu musel Julian Assange čelit a v USA mu hrozí až 175 let vězení za jeho odhalení amerických válečných zločinů. To, co se stalo Julianu Assangeovi, je spiknutí vedené Spojenými státy, Velkou Británií a Švédskem proti základním kontrolním mechanismům, které jsou nezbytné pro to, aby demokracie nebyla zmařena.

Západní vlády se vůči Palestincům chovají naprosto ostudně a je to vážný celosvětový problém, který nás postihne všechny

22. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Ve středu měl být v Dolní sněmovně den opoziční Skotské nacionální strany, která měla mít právo předložit parlamentu k hlasování svou rezoluci požadující bezpodmínečné příměří v Gaze. Znamenalo by to, že by proti vedení Labouristické strany hlasovala pravděpodobně více než stovka labouristických poslanců, kteří by hlasovali pro skotskou rezoluci. Proto, zdá se, vedení Labouristické strany vyhrožování předsedu Dolní sněmovny, aby nepovolil hlasování o skotské rezoluci a namísto povolil hlasování o labouristické revoluci o Gaze (která byla v podstatě téměř totožná). Jednání parlamentu skončilo skandálem a chaosem.

K tomu se vyjádřil v rozhovoru v Channel 4 News ve středu večer palestinský velvyslanec v Británii Husam Zomlot. Všechno co říká, je nesmírně závažné:

 18403

Gaza: Trapný a šokující chaos v britské Dolní sněmovně

22. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Středa měla být "opozičním dnem" Skotské nacionální strany, která měla mít právo předložít Dolní sněmovně k hlasování svou rezoluci požadující okamžité příměří v Gaze. S předsedou Dolní sněmovny v kuloárech jednali vedoucí představitelé Labouristické strany, kteří požadovali, aby dal přednost jejich rezoluci o příměří v Gaze, které se od té skotských nacionalistů odlišovala jen minimálně. Vedoucí představitelé labouristů se obávali, že pokud bude parlament smět hlasovat o rezoluci skotských nacionalistů, velká část labouristických poslanců se vzbouří proti své straně a bude hlasovat pro rezoluci skotských nacionalistů, Podle nepotvrzených zpráv vyhrožovali vedoucí činitelé Labouristické strany předsedovi parlamentu Hoylemu, že pokud nepotlačí skotskou rezoluci a nedá přednost hlasování o labouristické rezoluci, až labouristé vyhrají všeobecné volby, vyhodí ho z funkce, Součástí debaty s předsedou parlamentu bylo prý také varování, že by někteří labourističtí poslanci mohli být osobně ohroženi ve svých volebních okrscích, pokud by nebyl neutralizován potenciální konflikt ohledně Gazy v Labouristické straně.

Obscénní skandál v britské Dolní sněmovně: Zatímco v Gaze umírají lidé, britský parlament se hádá o tom, jaké má být příměří

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Všichni chtěli příměří. Jenže oni chtěli své vlastní příměří, ne příměří kohokoli jiného


Když už jste doufali, že jste dosáhli dna, britský parlament najde způsob, jak klesnout ještě níž, píše ironický komentátor John Crace.

 

Westminster se ve své snaze zklamat vás i celou zemi před nikým neskloní. Naštěstí nedokáže zklamat sám sebe. To by znamenalo, že má nějaké primitivní, prvocké svědomí. Politici, kteří usilují o důstojnost - kteří se dožadují respektu -, dokazují, že jsou ze slámy. Malí mužíčci a ženy, kteří se řídí výhradně svými nejhoršími instinkty.
 
Vezměme si konflikt v Izraeli a Gaze. Vražda asi 1 200 Izraelců teroristy z Hamásu 7. října. Více než 100 rukojmích stále zadržovaných. Zabití 30 000 Palestinců, většinou žen a dětí. Velká část Gazy proměněna v trosky. Potraviny, voda a lékařské zásoby v kritickém stavu.

To měl být čas, kdy by se poslanci měli spojit. Stále o tom svatouškovsky mluví. Jako by měli monopol na osvětu. Jen oni mohou usměrňovat vyšší moc národa.

Jon Stewart on Tucker Carlson

22. 2. 2024

čas čtení 12 minut

Po devíti letech se vrátil do americké televize ironický komentátor a satirik Jon Stewart. Jeho první dvacetiminutový monolog, který se vysílal předminulé pondělí, si vzal na mušku jak Donalda Trumpa, tak Joea Bidena a argumentoval, že Američané se museli zbláznit, že chtějí hlasovat v letošních prezidentských volbách pro tyto přestárlé jedince. (Na YouTube tento monolog vidělo více než 9 milionů lidí.) 

Začátkem svého vystoupení toto pondělí Jon Stewart zaznamenal, že jeho kritika Joea Bidena vyvolala zuřivost v demokratických kruzích. Omluvil se, že mluvil podle toho, co jeho oči vidí a mozek vnímá, a využil této "skandální" epizody k tomu, aby se přihlásil jako skromný student propagandy u velkého učitele, Tuckera Carlsona, s jeho nedávným interviewem Vladimíra Putina. No, podívejte se. Je to vynikající. Český překlad s obrázky níže.

Prahou prošla opětovně tisícovka demonstrujících za Palestinu

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Tisková zpráva Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Více než tisíc lidí se v Praze účastnilo nedělního pochodu solidarity s Palestinou. Demonstrující se sešli v 13:00 na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na náměstí Republiky, kde byla akce v podvečer ukončena. Oproti lednové silně obsazené demonstraci byla nedělní účast ještě vyšší, což svědčí o narůstajícím propalestinském hnutí i v České republice.

 22494

Znečištění ovzduší může být významnou příčinou demence - i u těch, kteří k ní nemají sklony

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Lidé v oblastech s vysokou koncentrací PM2,5 měli vyšší množství amyloidních plaků v mozku

Znečištění ovzduší z dopravy je spojeno s některými závažnějšími formami demence a mohlo by být významnou příčinou tohoto onemocnění i u těch, kteří k němu nejsou geneticky náchylní, naznačuje výzkum.

Výzkum provedený v Atlantě ve státě Georgia zjistil, že u lidí, kteří jsou více vystaveni znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi z dopravy, je vyšší pravděpodobnost, že budou mít v mozku vysoké množství amyloidních plaků, které jsou spojovány s Alzheimerovou chorobou.

 20965

Srazí Netanjahu Bidena na kolena?

22. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Kabinet izraelského premiéra Bibiho Netanjahua je plný náboženských extremistů, kteří věří, že brutalita Izraele v Gaze se řídí Božím příkazem. Podle knihy Jozue v hebrejské Bibli, kterou vědci datují do 7. století př. n. l., Bůh zaslíbil zemi židovskému národu a nařídil mu, aby zničil ostatní národy žijící v zaslíbené zemi. Tento text dnes používají extrémní nacionalisté v Izraeli, včetně mnoha z přibližně 700 000 ilegálních izraelských osadníků žijících na okupovaných palestinských územích, a to v rozporu s mezinárodním právem. Netanjahu v 21. století prosazuje náboženskou ideologii ze 7. století př. n. l., míní ekonom Jeffrey Sachs.

 20494

Nový průzkum veřejného mínění: Téměř 70% Američanů požaduje jednání o ukončení války na Ukrajině

22. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Zhruba 70% Američanů si přeje, aby Bidenova vláda co nejdříve dotlačila Ukrajinu k jednání míru s Ruskem, jak vyplývá z nového průzkumu agentury Harris Poll a Quincy Institutu, který spravuje webový portál Responsible Statecraft.

Podpora jednání zůstala vysoká, i když bylo respondentům řečeno, že takový krok by zahrnoval kompromisy všech stran, přičemž dva ze tří respondentů uvedli, že by USA měly pokračovat v jednáních i přes možné nevýhody. Průzkum vykazuje devítibodový skok oproti průzkumu z konce roku 2022. V tomto průzkumu 57% respondentů uvedlo, že podporuje diplomatické rozhovory, které by zahrnovaly nějaké kompromisy, píše Connor Echols.

 18342

Reportéři bez hranic vyvracejí časté omyly v případu Juliana Assangeho

22. 2. 2024

čas čtení 11 minut

Tento text byl zveřejněn v předvečer soudního přelíčení s Julianem Assangem o jeho vydání do Spojených států (pozn. DV).  

Mylná představa: Julian Assange je "zrádce", který by měl být postaven před soud ve Spojených státech.

Oprava: Assange není americkým občanem, nikdy v USA nežil a nemá na USA žádné významné vazby. Je australským občanem, který žil a pracoval v Londýně, když proti němu americká vláda zahájila trestní řízení. Obvinění proti němu souvisí se zveřejňováním materiálů ve veřejném zájmu serverem WikiLeaks. Assangeovo vydání by vytvořilo nebezpečný precedens, který by mohl ohrozit další vydavatele a novináře po celém světě bez ohledu na jejich občanství. Znepokojivé je, že americká vláda rovněž uvedla, že na se Assange jako na cizího státního příslušníka nebude vztahovat ochrana podle prvního dodatku.

 18211

Experti OSN jsou zděšeni údajným porušováním lidských práv palestinských žen a dívek

22. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Odborníci z OSN vyjádřili znepokojení nad věrohodnými obviněními z hrubého porušování lidských práv, kterému jsou i nadále vystavovány palestinské ženy a dívky v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Podle dostupných informací byly palestinské ženy a dívky v Gaze údajně svévolně popraveny, často společně s rodinnými příslušníky, včetně jejich dětí.

"Jsme šokováni zprávami o mimosoudním zabíjení palestinských žen a dětí v místech, kde hledaly útočiště, nebo při útěku. Některé z nich údajně držely bílé kusy látky, když je izraelská armáda zabila," uvádějí experti.

Odborníci vyjádřili vážné znepokojení nad svévolným zadržováním stovek palestinských žen a dívek od 7. října v Gaze a na Západním břehu Jordánu, včetně obránců lidských práv, novinářů a humanitárních pracovníků, stojí v tiskovém prohlášení Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

 21046

Nezapomněli jsme na vás: USA vyšlou do Tichomoří pět letadlových lodí

22. 2. 2024

čas čtení 6 minut

List South China Morning Post 14. února informoval, že pět z jedenácti amerických letadlových lodí bude pravděpodobně brzy rozmístěno v Tichomoří. Dvě z letadlových lodí, USS Carl Vinson a USS Theodore Roosevelt, se účastní vojenského cvičení s Japonskem ve Filipínském moři, USS Ronald Reagan je v přístavu v Jokosuce, USS Abraham Lincoln vyplula ze San Diega na začátku tohoto měsíce a USS George Washington by měl Reagana vystřídat během několika týdnů.

Jedná se o neobvyklou koncentraci americké námořní síly v jednom regionu. Ta je široce interpretována jako demonstrace síly proti Číně a Severní Koreji, informuje Daniel Larison na webu Responsible Statecraft.

 22138

Rekordních 50 milionů dětí je nyní vysídleno z domovů kvůli válkám a klimatické krizi

22. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Jde o nový rekord, jak uvedla organizace Save the Children v analýze zveřejněné toto úterý. Počet vysídlených dětí na celém světě se také více než zdvojnásobil z přibližně 20,6 milionu v roce 2010. Zatímco celkový počet vysídlených osob dosáhl v říjnu 2023 rekordních 114 milionů, děti jsou ze svých domovů vyháněny ještě rychleji než dospělí, informuje Olivia Rosane.

Izrael v Gaze zničil kulturní dědictví mnoha staletí. Je to válečný zločin

21. 2. 2024

čas čtení 3 minuty



Channel 4: V jiném životě mohla být Gaza turistickým centrem, centrem kultury s bohatou historií a krásnými plážemi u Středozemního moře, ale roky blokád a krvavých konfliktů si vybraly svou daň.


Izraelská reakce na útok Hamásu ze 7. října způsobila, že Gaza je k nepoznání. 

Satelitní snímky odhalují rozsah zkázy, více než 70 % civilní infrastruktury Gazy bylo poškozeno nebo zničeno, včetně 22 míst kulturního dědictví označených organizací UNESCO, mešit a kostelů starých stovky let, muzea a několika archeologických nalezišť.

Palestinské ministerstvo kultury však konstatuje, že toto číslo je mnohem vyšší, a zdokumentovalo zničení a vážné poškození více než 200 památek. Vymazání kulturního dědictví obyvatel je jedním z mnoha válečných zločinů, které Jihoafrická republika   vytýká v žalobě Izraeli.


 19850

Neumětelé a Kuba Nekňuba

21. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Tradičně a jak je poslední dobou zvykem, dala si u nedělního Moravce dostaveníčko česká fundamentální pravice. A po velmi nadějném svátečním divadle Dlouhého Kuby si volič musí položit otázku: „Soudruzi, za co?“.

Prosíme, přispějte finančně na vydávání Britských listů

14. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tento měsíc máme na účtu zatím pouhých 13 000 Kč, z toho nezaplatíme nic. Apelujeme na čtenáře, aby přispěli na vydávání Britských listů.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22083

Sotva 10 % Evropanů věří, že Ukrajina stále může porazit Rusko, ukázal průzkum

21. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Podle autorů průzkumu se musí politici EU zaměřit na definování přijatelného míru
 
Podpora Ukrajiny mezi Evropany zůstává široká, ale téměř dva roky po plné invazi nyní sotva 10 % z nich věří, že Ukrajina dokáže Rusko porazit, vyplývá z celoevropského průzkumu - přičemž za nejpravděpodobnější konečný bod je považována nějaká forma "kompromisního urovnání".

Tento posun v postojích - loni touto dobou více Evropanů tvrdilo, že Ukrajina musí získat zpět všechna ztracená území - bude podle autorů zprávy vyžadovat, aby politici zaujali "realističtější" přístup, který se zaměří na definování toho, co vlastně musí přijatelný mír znamenat.

 17775

Praha je skoro nejbohatší v Unii a Pražané nemají kde bydlet

21. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Praha je podle Eurostatu čtvrtým nejbohatším regionem v Unii. Máme se radovat? Máme nač být pyšní? Někdo může pomyslet na to, jak velké jsou rozdíly uvnitř Česka, jak vynikající místo Prahy nevypovídá o životě v Česku nic. Ale ono nevypovídá nic ani o životě v Praze. Nebo vlastně říká jednu velmi důležitou věc: peníze jsou, ale nejsou využity.

 18403

V Británii nehrozí fanatický islamismus, Keir Starmer leze kamsi Američanům, nikoliv muslimům

21. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Foto: Šéf britské Labouristické strany Keir Starmer

Nemohu se vyjadřovat k možné existenci či neexistenci militantního politického islamismu v zemích, jako je Holandsko nebo Francie, i když chápu kritiku Emmanuela Macrona za to, že zakázal nosit dívkám hidžáb, mnozí to mohou považovat za omezování osobní náboženské svobody.

Ayaan Hirsi Ali však v tomto příspěvku vytváří naprosto falešnou představu o situaci ve Velké Británii, takže mám i pochybnosti o tom, zda to, co píše o Holandsku či Francii, odpovídá skutečnosti.

Kdosi včera na serveru Seznam zprávy zaútočil na autory české petice, včetně bývalé ombudsmanky a dlouholeté, významné obhájkyně lidských práv Anny Šabatové,  protestující proti izraelskému hromadnému vraždění dětí a civilistů v Gaze, že je to prý "levicový antisemitismus".

Tak to pozor. Kritika vražedné politiky autoritáře, korupčníka a podvodníka Netanjahua, který se spolčuje s Orbánem a Trumpem, není antisemitismus. Antisemitismus jsou tvrzení typu "židi jsou..." Antisemitismus není poukazování na to, že dnešní izraelská vláda a armáda porušují v Gaze a na Západním břehu Jordánu lidská práva a páchají válečné zločiny.

Podobně protesty proti izraelskému vraždění v Gaze v Británii i jinde nejsou motivovány antisemitismem ani politických islamismem či fanatismem. V Británii se konají proti izraelskému vraždění v Gaze obrovské demonstrace, jichž se účastní obyčejní lidé, většina z nich vůbec nejsou muslimové.

 18342

Reportéři bez hranic: Vydání Juliana Assange k soudu do USA by bylo katastrofou pro nás pro všechny

19. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Do očekávaného #DayX - slyšení u britského Nejvyššího soudu, které představuje začátek konce v případu vydání Juliana Assange americké vládé - zbývá už jen několik dní a svět do značné míry ztratil ze zřetele muže, který se ocitl v centru této bouře, píší Christophe Deloire, generální tajemník,  a Rebecca Vincentová, ředitelka kampaní organizace Reportéři bez hranic. 

Nyní je zakladateli WikiLeaks 52 let a jeho někdejší globálně známá osobnost  po 13 letech zbavení svobody je zapomenuta. Téměř pět z těchto let strávil Assange v nechvalně proslulé londýnské věznici Belmarsh, kde nám v organizaci Reportéři bez hranic (RSF) po měsících boje o přístup konečně byla povolena série návštěv od srpna 2023.

Organizace Reportéři bez hranic  Assange brání kvůli jeho přínosu žurnalistice: WikiLeaks, které v roce 2010 zveřejnily více než 250 000 uniklých utajovaných amerických vojenských a diplomatických dokumentů, informovaly o rozsáhlém zpravodajství ve veřejném zájmu po celém světě.

 21259

Západní spojenci se snaží omezit Izrael v jeho agresivitě, aniž by nechali Hamás u moci

21. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Diplomatické snahy o příměří v Gaze nabírají na obrátkách, zatímco Netanjahu stále vyhrožuje ofenzívou  v Rafáhu

V New Yorku na půdě OSN, v Bruselu na půdě EU, v Haagu, v Káhiře, v Riu a dokonce i ve Westminsteru probíhají rafinované a vzájemně propojené diplomatické tance.

Nejvýznamnější stoupenci Izraele se snaží na svého spojence vyvíjet tlak a zároveň se vyhýbají bezvýhradným výzvám k okamžitému příměří v Gaze, které by, jak se obávají, zanechaly v čele oslabený Hamás a jeho vedení na svobodě v zahraničí.

Přední arabský stát v Radě bezpečnosti OSN, Alžírsko, usilovalo o to, aby se v úterý v New Yorku hlasovalo o jeho rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří a podporující předběžné příkazy vydané proti Izraeli mezinárodním soudním dvorem před třemi týdny. Spojené státy rezoluci vetovaly už napotřetí.

 22532

Americké listy: Vědci poprvé zjistili, že mozky mužů a žen fungují odlišně

21. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Vědci poprvé prokázali, že mozky mužů a žen fungují odlišně, což je průlomový objev, který ukazuje, že na pohlaví záleží, jak lidé myslí a jak se chovají. Otázka, zda se mužský a ženský mozek liší, se ukázala jako kontroverzní, přičemž někteří vědci tvrdí, že rozdílnost ovlivňuje spíše společnost než biologie. Nikdy se nepodařilo jednoznačně prokázat rozdíl v aktivitě mozků mužů a žen, ale Stanfordova univerzita ukázala, že je možné rozlišit pohlaví na základě aktivity v "horkých" oblastech. Patří mezi ně "síť výchozího režimu", oblast mozku, která je považována za neurologické centrum "já" a je důležitá při introspekci a vyvolávání osobních vzpomínek.

 20592

"Křesťanská" rodina se odstěhovala do Ruska, aby unikla LGBTQ, a nyní se nemůže dočkat, až opustí živoucí peklo

21. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Idiotský patriarcha pravicové kanadské osmičlenné rodiny měl ve své zemi tak akorát dost homosexuálů. "Už jsme se tam kvůli našim dětem v budoucnu necítili bezpečně. Je tam spousta levicové ideologie, LGBTQ, trans, prostě spousta věcí, se kterými nesouhlasíme, které se tam teď učí, a my jsme se toho chtěli kvůli našim dětem zbavit," cituje blogger SemDem.

 20068

Přední čínská banka zastavuje operace v Rusku a Bělorusku

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Čínská Chouzhou Commercial Bank oznámila svým klientům v Rusku a Bělorusku, že ukončuje všechny své operace kvůli platebním problémům spojeným se západními sankcemi, informovalo 7. února ruské státem kontrolované médium Vědomosti s odvoláním na zdroje.

Jak se Rusko vyhýbá ropným sankcím

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty



Channel 4:   Rusové v podstatě nakoupili všechny zrezivělé tankery, které se nepozorovaně plaví po mořích mimo sankce, a ty se staly známými jako ruská stínová flotila. Odvážejí ruskou ropu do zemí, jako je Turecko, Indie a Čína, které masivně zvýšily nákup ruské ropy, kterou Modi a Ši dostávají s tučnou slevou. 

Jedním ze způsobů, Kriši, jak ropa proklouzává sítem, je převod z lodi na loď. To je, když dvě lodě stojí na volnoběh vedle sebe. Například na Peloponésu a ruské barely se převádějí z legální lodi na stínovou loď. A někdy poté stínové  lodě jednoduše vypnou své transpondéry a v podstatě zmizí. Analytici se nyní domnívají, že těchto lodí může být více než 1000. A to v podstatě znamená, že se jedná o více než 20 % celosvětového obchodu s ropou.

Umělá inteigence: Vidět znamená věřit?

20. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Channel 4 News: Dříve se říkalo, že vidět znamená věřit, ale dokážete v době umělé inteligence rozpoznat rozdíl mezi skutečným a umělým? Procházka této ženy Tokiem se nikdy nestala.


Je to obrázek vygenerovaný softwarem během několika sekund na základě jednoduchého textového požadavku. Stejný software.

Pokud zadáte požadavek na zasněžený den v Tokiu, software vytvoří toto. Obrazné, ale ne zcela dokonalé, přesto je to pro mnohé sci-fi, které se změnilo ve skutečnost. Světy okamžitě vytvořené kliknutím pomocí nového softwaru Sora.

 17694

Čínská pobřežní hlídka vstoupila na palubu tchajwanské turistické lodi a vystupňovala napětí

20. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Incident se odehrál několik dní poté, co se převrátila čínská rybářská loď, kterou pronásledovala tchajwanská pobřežní stráž, a zahynuli při tom dva lidé.

Čínská pobřežní stráž se nalodila na tchajwanskou turistickou loď. Napětí ve vodách mezi čínskou pevninou a tchajwanskými ostrovy Kinmen se stále stupňuje poté, co se minulý týden převrátila loď, na níž zahynuli dva lidé.

Tchajwanský vyhlídkový trajekt King Xia vezl v pondělí 11 členů posádky a 23 cestujících na okružní plavbě kolem hlavního ostrova Kinmen, když jej zadržely dvě hlídkové lodě čínské pobřežní stráže. Šest důstojníků se nalodilo na palubu King Xia a požádalo o kontrolu dokumentace posádky, než asi po 30 minutách vystoupili, uvedl tchajwanský úřad pobřežní stráže (CGA). Krátce poté dorazila hlídka tchajwanské pobřežní stráže, aby loď King Xia doprovodila zpět do přístavu.

Julija Navalná přísahá, že bude pokračovat v boji svého mrtvého manžela Alexeje a tvrdí, že ho zabil Putin

20. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Vdova po Alexeji Navalném říká, že chce "vybudovat svobodné Rusko", a prohlašuje, že odhalí, proč ho "Putin zabil".

 

Julija Navalná zveřejnila video, ve kterém přislíbila, že bude pokračovat v politické práci svého zesnulého manžela, a vyzvala Rusy, aby ji podpořili. Rodině Alexeje Navalného bylo sděleno, že se k jeho tělu nedostanou ještě dva týdny.

Jeden ruský komentátor v britské televizi poznamenal, že pro Putinův režim je případný Navalného pohřeb obrovský problém, a proto ho budou zdržovat a odkládat, možná celé měsíce.

 22494

Vynikající! Praha je v pondělí během demonstrace traktoristů zcela bez aut a bez znečištěného ovzduší!

19. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta



Jak vás pražští radní připravují o roky života

31888

Úctyhodná stošedesátka

20. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Devatenáctého února tomu bylo již 160 let, co v roce 1863 vznikl první český umělecký spolek se třemi besedními odbory, literárním, hudebním a výtvarným pod názvem Umělecká beseda, k jejímž členům například patřili Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický, J. V. Sládek, Julius Zeyer, Karel Čapek, Jaroslav Ježek, Jiří Voskovec, Jan Werich, Bedřich Smetana, Antoním Dvořák, Zdeněk Fibich, Václav Talich, Mikoláš Aleš, Josef Mánes, Antonín Chittussi a řady dalších.

Z těch současných pak můžeme jmenovat sklářského výtvarníka Pavla Trnku, sochařku Josefínu Duškovou, malíře Miroslava Šnajdra, textilní výtvarnici Evu Brodskou, sochaře a vizuálního umělce Petra Stanického, grafika Zbyňka Janáčka a věhlasného fotografa Jindřicha Štreita. 

Tito všichni jmenovaní umělci se totiž společně se svými dalšími jednapadesáti kolegy-výtvarníky účastní výstavy, na níž můžete obdivovat více než sto třicet děl vzešlých z jejich výtvarných ateliérů. Pod názvem „V  umění volnost“, který je současně i zakládající ideou vzniku tohoto uměleckého spolku ji ve zrekonstruovaném Clam-Gallasově paláci otevřelo Muzeum města Prahy právě u příležitosti jeho stošedesátého výročí. 

A protože snímky Jindřicha Štreita, jsou nepochybně dominantou celé výstavy. Požádala jsem ho o rozhovor. A zde je.

 22503

Netanjahu prohlásil, že Lula překročil červenou linii, a Izrael z něj oficiálně učinil "personu non grata"

20. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut

 
Izraelský autokrat Benjamin Netanjahu se rozzuřil poté, co brazilský prezident Lula přirovnal to, co se děje nevinným civilistům v Gaze, k tomu, co prosazoval Hitler při holocaustu. Jak všichni víme, jakékoli srovnávání čehokoli s Hitlerem nebo holocaustem je tabu. Poté, co Německo zosnovalo vyhlazení židů velmi germánským způsobem - organizovaně, plánovitě, průmyslově, chladně, technologicky -, se holocaust stal kategorií sám o sobě a není dovoleno ho srovnávat s jakoukoli jinou hrůzou. Důsledkem toho je, že když Lula na tiskové konferenci v Etiopii prohlásil, že jediný podobný masakr národa, na který si vzpomíná, je to, co se stalo židům v Hitlerově Německu je, že nyní byl izraelským vůdcem prohlášen za personu non grata.


 20705

Trump měl špatný týden u soudů, a bude to pro něj zřejmě nyní ještě horší

20. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Exprezident se po vynesení rozsudku v jeho procesu o podvodu snaží sehnat 450 milionů dolarů,  na obzoru se rýsuje další případ


Donald Trump se již potýkal s četnými právními neúspěchy, když newyorský soudce minulý týden uštědřil bývalému prezidentovi ohromující porážku v jeho civilním případu podvodu a nařídil mu zaplatit státu zhruba 450 milionů dolarů poté, co ho shledal odpovědným za spiknutí s cílem manipulovat se svým  majetkem.

Rozhodnutí soudce Arthura Engorona završilo problematický týden pro Trumpa u soudu. Ten sledoval, jak se jeho právníci pokoušejí získat přístup k zapečetěným spisům v případu utajovaných dokumentů na Floridě, a poté sledoval, jak jeho právníci prohráli pokus o odložení jeho prvního trestního procesu v New Yorku.

Možná přijde ještě něco horšího.

 16951

Tisíce kamionů čekají na vpuštění Izraelem do Gazy, někteří řidiči tam čekají už měsíc

20. 2. 2024

čas čtení 9 minut

BBC World at One, pondělí 19. února 2024, 13 hodin: Izrael prohlásil, že pokud Hamás nepropustí všechna držená rukojmí, zahájí do tří týdnů pozemní ofenzivu na město Rafáh. V tomto jižním městě v současné době žije více než jeden a půl milionu Palestinců, z nichž mnozí byli vysídleni z jiných oblastí Gazy.  Benny Gantz, který je ministrem v izraelském válečném kabinetu, oznámil v neděli záměry armády během konference amerických židovských představitelů v Jeruzalémě.

 19506

Čína nabízí prohloubení bezpečnostních vazeb s Maďarskem

20. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Tento krok Pekingu přichází v době, kdy jsou vztahy Budapešti se spojenci z EU a NATO na nejnižším bodě

Orbán také doufá ve znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Čína nabídla Maďarsku prohloubení bezpečnostní spolupráce. Zdůraznila tak oteplování vztahů Budapešti s Pekingem právě v době, kdy maďarští představitelé odmítli návštěvu delegace z Washingtonu.

 22487

Krize na Blízkém východě: Gantz: Izrael zahájí příští měsíc ofenzivu v Rafáhu, pokud nebudou propuštěni rukojmí držení Hamásem

19. 2. 2024

čas čtení 13 minut

- Palestinský server zveřejnil svědectvi Hassan Isleihové, zraněné matky: dva údery izraelských dronů usmrtily čtyři její děti, když rodina prchala z města Chan Junis. Až po osmnácti dnech se jí podařilo děti pohřbít, aby zabránila tomu, aby jejich mrtvoly ohlodávala zvířata.

- Micheál Martin: Izraelský útok na Rafáh by byl "bezohledný"
 
Irský ministr zahraničí Micheál Martin prohlásil, že by bylo "bezohledné", kdyby Izrael pokračoval v bombardování Rafáhu, kde hledá útočiště před útoky na severu a v centrální části Gazy přibližně 1,5 milionu lidí.

"Drtivá většina členů Rady EU pro zahraniční věci si přeje ukončení této strašné války a násilí. Jasně jsme se vyjádřili, že rukojmí by měli být propuštěni, a je nesmyslné, že jsou zadržováni tak dlouho.

Jsme také toho názoru, že invaze do Rafáhu nebo útok na Rafáh by přinesly katastrofální humanitární situaci navíc k již tak hrozivé humanitární situaci a bylo by to nesmlouvavé [s ohledem na] neuvěřitelné utrpení; nesmírné utrpení, které prožívají rodiny s více než 1,5 milionu lidí natěsnaných ve velmi malém koutě Gazy.

"Svět je šokován ... úrovní nelidskosti, která se nyní v Gaze děje," řekl.

Irsko a Španělsko se minulý týden obrátily dopisem na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a požadovaly přezkoumání dohody o přidružení mezi EU a Izraelem s ohledem na její závazky v oblasti lidských práv.

Martin řekl, že bude "náročné" získat pro dopis podporu dalších členských států.
 

Gaza: Situace v nemocnicích je zoufalá

19. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Moderátor, Channel 4 News, neděle 18. února 2024: Náš dnešní komplexní pohled na Gazu začínáme stavem tamních nemocnic. Neobvykle vám neodvysíláme celou reportáž, protože je dnes tak málo záběrů. Internet v Gaze  je vystaven častým výpadkům a do pásma Gazy máme samozřejmě zakázaný přístup. 


Zprávy však prosakují. Světová zdravotnická organizace uvádí, že druhá největší nemocnice v Gaze, do které ve čtvrtek vtrhly izraelské síly, již není funkční. V Násirově nemocnici v Chán Júnisu je stále 200 pacientů, ale osm jich údajně zemřelo na nedostatek kyslíku a pohotovost je zaplavena odpadními vodami.


Izrael v komplexu hledal těla rukojmích, o kterých se domnívá, že je tam držel Hamás. A palestinská společnost Červeného půlměsíce varuje, že nemocnice Al Amal by mohla být také brzy mimo provoz. Ta je již několik týdnů v obležení. Hovoříi jsem s, ...  mluvčí Palestinské společnosti Červeného půlměsíce. Začal jsem tím, že jsem ji požádal, aby nám vykreslila, jak vypadá zdravotní péče v Gaze.

 19850

Subalterní úředník Bartoš a realita z úst hejtmana Kuby

19. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedělní Otázky V. Moravce gradovaly na konci první hodiny podivnou hádkou mezi ministrem Bartošem (piráti) a exministryní Dostálovou (ANO). Nešlo o hádku principiální, politickou, ale o hádku dvou nižších úředníků o technikálie, kterým nemůže nikdo ze širší veřejnosti rozumět. Moderátor sám nevydržel a propadl záchvatu smíchu.

 22478

Gaza: Násirova nemocnice v Gaze "není funkční", říká šéf WHO

18. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 

Nemocnice v Chán Júnisu přestala fungovat kvůli "týdennímu obléhání" izraelskými silami


Násirská nemocnice byla "zcela vyřazena z provozu", sděluje  ministerstvo zdravotnictví

Druhá největší nemocnice v pásmu Gazy byla "zcela vyřazena z provozu", uvedl v neděli mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy.

Ashraf al-Qidra řekl agentuře Reuters, že "v nemocnici Nasser v Khan Younis se v současné době o pacienty starají pouze čtyři lékařské týmy - 25 zaměstnanců".

"Zdravotnický komplex Násirovy nemocnice je páteří zdravotní péče v jižním pásmu Gazy. Přerušení jeho provozu je rozsudkem smrti pro statisíce palestinských vysídlenců v Chán Júnisu a Rafáhu," dodal.

Paní Hogenová a jak to tenkrát bylo

19. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 



Není to tak dávno, co paní profesorka filozofie Anna Hogenová v médiích opakovaně tvrdila, že dnes je stejná nebo větší nesvoboda na vysokých školách než před rokem 1989. Sama přitom zažila, jak to tenkrát bylo. Jenže lidská paměť je selektivní a nespolehlivá. Proto máme historiky. Včera jsem v knize o dějinách lékařství v zemích Koruny české našel tuto pasáž, která by mohla lidem osvěžit paměť – a těm, kdo jsou na to moc mladí, plasticky vysvětlit, jak to vlastně bylo.

 22495

Tabu prolomeno: Lula přirovnává jednání Izraele k Hitlerovi

18. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Brazilský prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, se dostal tam, kam se mnozí bojí jít: přirovnal plošné a nelidské zabíjení Palestinců v Gaze k tomu, co dělal Adolf Hitler židům. V nedělním rozhovoru s novináři, kteří ho doprovázeli při jeho návštěvě etiopské Addis Abeby, kde přednesl pozvání této země ke vstupu do skupiny BRICs, kterou původně tvořily Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika a do níž nyní patří Etiopie a dále Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Írán, Lula prohlásil, že "to, co se děje v Gaze palestinskému lidu, nemá v moderním světě obdoby, kromě toho, když se Hitler rozhodl vyvraždit všechny židy".

Může náhražkový život zlepšit veřejné zdraví (a čo vy si, občania, predstavujete pod takým pojmom „náhražkový“)?

18. 2. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Začne to ranním zazvoněním budíku... v půl čtvrté... páté... šesté..., každopádně přesně v okamžiku, kdy s jistotou víte, že byste ještě půl hoďky... hoďku pospali. Následuje ranní cvrkot nejrůznějších zaběhlých úkonů, počínaje chystáním kamen, abyste si mohli po večerním návratu do vychladlého baráku hned zatopit, ... … … a konče - ve zbytku ranního času, který jste si dneska stihli ukrást, vhozením nějaké náplně do žaludku. Nevím, kdo má v Česku čas na pravidelnou klidnou solidní snídani(?)

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12381