Banky Spojených arabských emirátů omezily vypořádání s Ruskem a začaly Rusům rušit účty

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Banky Spojených arabských emirátů (SAE), které následovaly úvěrové instituce Turecka a Číny, omezily vypořádání s Ruskem a začaly uzavírat účty společnostem a jednotlivcům, uvedli tři podnikatelé pracující v zemi a zástupce Business Russia listu Vědomosti.

Podle posledně jmenovaného v současné době banky SAE nepřijímají peníze z Ruska a neprovádějí platby opačným směrem. Zároveň jsou účty bez vysvětlení uzavřeny, dodal.

Potíže začaly dlouho před vydáním amerického zákona o sekundárních sankcích v prosinci 2023, což dramaticky ovlivnilo politiku tureckých a čínských bank vůči klientům z Ruska, poznamenávají zdroje publikace. Až dosud však banky druhé úrovně ve Spojených arabských emirátech zůstávaly loajálnější k ruským zákazníkům, pokud souhlasili s nákupem dalších služeb nebo zvýšením zůstatku na účtu.

Možnost platit z Ruska, a to i v dirhamech, podle jednoho ze zástupců byznysu zmizela v září. Poté musel do řetězce přidat třetí zprostředkující jurisdikci, Hongkong. Od února letošního roku však hongkongská banka také přestala přijímat platby, uvedl podnikatel.

Nyní je téměř nemožné otevřít si účet v největších bankách ve Spojených arabských emirátech, říká majitel jedné z energetických společností. Podle něj můžete vyjednávat soukromě s osobním manažerem, ale po první kontrole "vyletíte jako dopravní zácpa".

Vláda si je vědoma problému s bankami ve Spojených arabských emirátech, ale považuje jej za nekritický a řešitelný, uvedl zdroj blízký kabinetu ministrů.

Stále je možné otevřít nové účty pro společnosti s ruskými vlastníky, i když to trvá poměrně dlouho, protože Rusko je ve Spojených arabských emirátech na "červeném seznamu", říká Olga Pletněva, partnerka daňového a právního poradenství ve společnosti Kept. Urovnání s Ruskem je podle ní přímo obtížné mimo jiné kvůli tomu, že banka Ak Bars, která byla hlavním platebním kanálem, spadala pod americké sankce.

Americký prezident Joe Biden podepsal 22. prosince dekret o opatřeních proti zahraničním bankám a dalším finančním institucím zapojeným do transakcí souvisejících s dodávkami pro ruský vojensko-průmyslový komplex. Podle tohoto příkazu může americký ministr financí po konzultaci s ministrem zahraničí uvalit sankce na zahraniční banky, pokud se ukáže, že pomáhají dodávat Rusku vojenské, letecké a další technologie. Sankce zahrnují zákaz otevírání nebo omezování používání korespondenčních účtů ve Spojených státech a také blokování majetku v americké jurisdikci.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1391

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024