Tři největší čínské banky odmítají přijímat platby z Ruska

23. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Čínské banky Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) a Bank of China přestaly přijímat platby od ruských úvěrových institucí, na které se vztahují sankce, sdělili Izvestijím obchodní zástupci a zdroj z jednoho z podnikatelských sdružení.

Tyto banky jsou na prvním, druhém a čtvrtém místě, pokud jde o aktiva v Číně. Podle Alexeje Porošina, generálního ředitele společnosti First Group Management Company, úvěrové instituce informují o ukončení přijímání plateb od začátku ledna. Transakce s ruskými bankami, na které se sankce nevztahují, však stále probíhají.

ICBC a CCB zároveň odmítají všechny platby přijaté od sankcionovaných bank, i když se nejedná o SWIFT, ale o ruský SPFS nebo čínský CIPS, uvedl zdroj publikace v ruské bance. Čínské úvěrové instituce vysvětlují situaci vnitřní politikou společností.

Obchodní bilance mezi USA a Čínou je mnohem vyšší než mezi Ruskem a Čínou, takže banky a státní korporace se vyhýbají riskantním operacím, řekl Porošin.

Dříve nebo později se všechny transakce, a to i prostřednictvím SPFS a CIPS, promítnou do bankovních výpisů, které se stanou plně transparentními, pokud banky spolupracují s organizacemi z Evropy a Spojených států, vysvětluje Ilja Ivaninskij, odborný partner společnosti Yakov & Partners, ředitel Centra pro obchodní vzdělávání a analytiku na Central University.

V této souvislosti otevírají velké ruské banky své kanceláře v Číně, aby usnadnily odesílání plateb, řekl Ivaninskij. VTB potvrdila, že prostřednictvím pobočky v Šanghaji, která funguje jako nezávislá čínská banka, jsou platby mezi oběma zeměmi prováděny v rublech a jüanech.

Na začátku února vyšlo najevo, že čínská banka Chouzhou Commercial, která je klíčová pro dovoz do Ruska, zastavila vypořádání s ruskými společnostmi. Kvůli odmítnutí plateb si podnikatelé stěžovali na narušení transakcí.

Od začátku roku začaly omezovat platby také banky v Turecku a Spojených arabských emirátech (SAE) a také uzavírat účty firmám a jednotlivcům z Ruska. Situace se vyhrotila poté, co Spojené státy pohrozily uvalením sekundárních sankcí na zahraniční úvěrové instituce, které by se podílely při dodávkách pro ruský vojensko-průmyslový komplex.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1711

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024