22568

Izrael úmyslně podrobuje Palestince hladu, konstatuje expert OSN na lidská práva

27. 2. 2024

čas čtení 9 minut

 
Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny Michael Fakhri říká, že odpírání potravin je válečným zločinem a představuje genocidu


Podle předního experta OSN na právo na potraviny Izrael záměrně podrobuje Palestince hladu a měl by se zodpovídat z válečných zločinů - a genocidy

A tohle česká vláda podporuje

V pásmu Gazy, kde se asi 2,2 milionu Palestinců potýká s vážným nedostatkem v důsledku toho, že Izrael ničí zásoby potravin a výrazně omezuje přísun potravin, léků a dalších humanitárních dodávek, je rozšířený hlad a vážná podvýživa. Kamiony s humanitární pomocí a Palestinci čekající na humanitární pomoc se dostaly pod izraelskou palbu.

"Neexistuje žádný jiný důvod, proč úmyslně blokovat průjezd humanitární pomoci nebo úmyslně ničit malá rybářská plavidla, skleníky a sady v Gaze - než aby byl lidem znemožněn přístup k potravinám," konstatuje  Michael Fakhri, zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny.

 22568

BBC: Děti v Gaze hledají jídlo, aby udržely své rodiny naživu

27. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Na severu Gazy se objevují zprávy o úmrtích dětí na podvýživu. Britská charitativní organizace Action Aid citovala lékaře ze severní Gazy, podle kterého zemřel hladem značný počet dětí

Na některých místech a v určitých dobách je pro chlapce zdrojem hrdosti už jen to, že zůstane naživu - natož když se každý den vydáváhledat jídlo, díky němuž jeho rodina nezemře hlady

Jedenáctiletý Mohammed Zo'rab se každé ráno vydává do města Rafáh na jihu Gazy, kde má svou misi.

Vezme si velkou plastovou mísu a vydá se do škol, které se staly uprchlickými centry, a do provizorních táborů u silnice, kde lidé trpí stejně jako jeho rodina, ale možná ještě najdou něco, čím nakrmí cizí dítě.

Mohammed také chodí do nemocnic, kam v každou hodinu přicházejí zranění, a všude jinde, kde by se mohl vařit hrnec na otevřeném ohni.

"Když se s tímto jídlem vrátím ke své rodině, mají radost a všichni se společně najíme," říká.

"Někdy odcházím s prázdnýma rukama a je mi smutno."

Jak izraelští osadníci brutálně přebírají pozemky a bourají domy vlastněné Palestinci na Západním břehu Jordánu. Za asistence izraelské armády

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

"Sionisté se od nacistů skutečně dobře poučili. Tak dobře, že se zdá, že jejich morálně odporné zacházení s Palestinci a snaha zničit palestinskou společnost v Izraeli a na okupovaných územích je v podstatě odhaluje jako nacisty s plnovousem a černými klobouky." ~ Norman Finkelstein

Channel 4 News v pondělí odvysílaly brutální časosběrný dokument ze Západního břehu Jordánu, kde izraelští osadníci za podpory izraelské armády terorizují palestinské obyvatelstvo. Je to téměř biblický útlak: Palestinci přicházejí o své farmy. Izraelci na ně fyzicky útočí, bourají jim jejich domy. Nemají kam jít. Starší farmářka musela uprchnout z domu, protože Izraelci terorizovali jejího patnáctiletého syna. Přežívají teď v jeskyni.

Světu je to jedno.

 19850

Rusnok o takzvaném bordelu v České republice

26. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Těžko říci, za koho vlastně hosté nedělního pořadu České televize Otázky V. Moravce mluvili. Paní Maláčová jistě za odbory. Z tohoto pohledu neřekla nic překvapivého nebo zajímavého snad kromě toho, že snižování daní zaměstnanců je správné, čímž reagovala na téma rušení superhrubé mzdy. Zapomněla dodat, že to snížení daní se pozitivně dotklo jen těch lidí s vysokými příjmy. Správně ale upozornila, že tak vznikla v rozpočtu díra, která dosud nemá řešení, rozhodně ne to daňové.

 18993

Britská Konzervativní strana se propadá do neuvěřitelných kulturních válek

27. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

V Británii se letos musejí konat všeobecné volby. I když šéf Labouristické strany Keir Starmer není zrovna charismatický, je to nudný, přeopatrný právník, labouristé nad vládnoucími konzervativci z dobrých důvodů v průzkumech veřejného mínění - a v občasných doplňovacích volbách - vedou asi o dvacet procentních bodů. 

Je velmi pravděpodobné, že konzervativci po čtrnácti letech velmi problematické vlády, především založené na škrtech, nadcházející volby prohrají: lidi jich už mají opravdu plné zuby, zejména v důsledku skandálů týkajících se posledních čtyř premérů, Borise Johnsona, který vytáhl na základě lží Británii z Evropské unie, Theresy Mayové, několikatýdenní premiérky Liz Trussové, která způsobila v roce 2022 ekonomickou katastrofu, v důsledku níž dodnes Britové platí daleko vyšší úroky ze svých hypoték, než by platili bez ním, a chabého, slabého  zbohatlíka Rishiho Sunaka.

V důsledku nefunkční vlády anglických konzervativců má Británie obrovské problémy. Propadla se jí ekonomika v důsledku brexitu, doslova se rozpadávají školy (školní budovy byly postaveny z jakéhosi pochybného betonu, který se nyní drolí a stropy padají lidem na hlavu, takže četné školy musejí být uzavřeny), je nefunkční zdravotnictví (sedm milionů lidí čeká na vyšetření specialistou, lékaří stávkují, protože mají příliš nízké platy), nefunkční železnice (železničáři stávkují, protože mají příliš nízké platy), v Británie je chudoba a hlad, velký počet lidí závisí na potravinových bankách.

Namísto toho, aby to vládnoucí konzervativci řešili, se zjevně rozhodli, že se pokusí získat podporu otrávených voličů vyvoláváním  kulturních válek. Tak velká část Konzervativni strany šiří nenávist proti cizincům, proti občanům Evropské unie, proti uprchlíkům a v poslední době i proti muslimům.

 22569

Americký letec se upálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu na protest proti izraelskému útoku proti Gaze

27. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta

 

Příslušník amerického letectva byl v kritickém stavu v nemocnici poté, co se na protest proti válce v Gaze zapálil před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu. 

Aaron Bushnell živě vysílal přes mobil svůj příchod k velvyslanectví. Prohlásil, že se již nebude podílet na genocidě. Poté položil kameru na zem, polil se tekutinou a zapálil se. Zvolal Svobodnou Palestinu!

V nemocnici pak zemřel.

Putin nechal Navalného zabít, aby zmařil výměnu vězňů, tvrdí Navalného spojenci

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Putina obviňují Navalného spojenci,  že nařídil zabít Navalného, aby zabránil jeho výměně za nájemného vraha z FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest
 

Spojenci Alexeje Navalného tvrdí, že Vladimir Putin nechal Navalného ve vězení zabít, aby zmařil výměnu vězňů, při níž měl být Navalnyj vyměněn za odsouzeného nájemného vraha vězněného v Německu.

Maria Pevčichová, blízká spojenkyně Navalného, ve videu uvedla, že Navalnyj a dva občané USA měli být vyměněni za Vadima Krasikova, nájemného vraha z ruské bezpečnostní služby FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest za vraždu bývalého čečenského separatisty v Berlíně.

 20965

Human Rights Watch: Izrael se vzepřel soudu a nechal Gazu vyhladovět

27. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Minulý měsíc Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) sdělil izraelské vládě, že musí "přijmout okamžitá a účinná opatření, která umožní poskytování naléhavě potřebných základních služeb a humanitární pomoci" v Gaze. Jednalo se o právně závazný příkaz a Izrael měl do jednoho měsíce podat zprávu o jeho splnění, píše Andrew Stroehlein ve svém každodenním lidskoprávním přehledu.

Dnes, o měsíc později, Izrael příkaz nesplnil.
 
Izraelská vláda nadále brání poskytování základních služeb a vstupu a distribuci pohonných hmot a životně důležité pomoci v Gaze. Ve skutečnosti izraelské orgány v posledních týdnech povolily vjezd do Gazy ještě menšímu počtu nákladních automobilů a misí s pomocí do severní části Gazy než v týdnech před vydáním příkazu Světového soudu.

 22566

Bolsonarova via crucis bude trvat ještě několik měsíců, ale do vězení určitě půjde - a co s tím má společného hnutí LGBTQIAPN+?

27. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 12 minut

Jak se dá očekávat od všech krajně pravicových politiků, lžou. Základem veškeré krajně pravicové rétoriky jsou lži. A tak není divu, že i počet účastníků protestu, který na svou obranu uspořádal bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro, byl pornograficky nadsazený. Původně bylo oznámeno, že na hlavní třídě São Paula bylo tuto neděli půl milionu lidí. Na konci akce policie ve státě, kterému vládne bývalý Bolsonaroův ministr Tarcísio de Freitas, prohlásila, že se protestu zúčastnilo 750 000 lidí. Díky umělé inteligenci se však ukázalo skutečné číslo: "pouze" 186 000 lidí. 


 22561

Hrozí nám druhorepubliková deprese a jak z toho ven

26. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Není to tak dávno, co předmětem debat bylo, zda Ukrajinci získají zpět „jen“ všechno to, co jim bylo vzato po 24. únoru 2022, nebo zda si k tomu vezmou ještě Krym. Zločiny musejí být vyšetřeny, Putin musí stát před tribunálem, Krym musí být zpátky. Musí. Jděte na oddělení ARO, na onkologická oddělení a zopakujte tam všem, lékařům i pacientům, že se musí, prostě musí uzdravit. Musí.

 22577

Třicetiletý Madal Bal

27. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut


Že nevíte, co je Madal Bal? Pak vězte, že je to jedno z mnoha úspěšných českých nakladatelství, specializující se na publikování knižních a hudebních titulů, kterými se snaží inspirovat čtenáře k nalezení šťastnějšího života prostřednictvím objevování vlastní hlubší podstaty, čímž oslovuje nejen milovníky duchovní literatury, ale i všechny ty čtenáře, kteří ve svém životě hledají vnitřní klid a harmonii. Nejen o jeho začátcích, ale i o jeho dalších aktivitách jsem si povídala s Janou Duškovou.

Začátky vašeho nakladatelství sahají až do roku 1993, když se za nimi ohlédnete, vybaví se vám v paměti ta úplně první kniha, kterou jste svou nakladatelskou činnost započali?

 22567

Studie ukázala, že téměř polovinu primátů má v moci samice, což mění vnímání údajné podřízenosti žen

27. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Nová studie zjistila, že samičky u primátů jsou u moci častěji, než se dosud předpokládalo. Neexistuje tedy přirozená tendence samců být vůdcem smečky. Zdá se, že se stalo to, že samci mezi primáty, včetně nás lidí, se stali většími a silnějšími než samice, protože 1) měli fyzický pohyb, když šli na lov, zatímco samice používaly své svaly méně, pro činnosti uvnitř jeskyní nebo jiných obydlí, 2) samci lovci měli okamžitý přístup k bílkovinám a k ovoci, zatímco samice dostávaly menší množství, což vedlo k typickému fyzickému rozdílu mezi samci a samicemi. 


 22565

Na protest proti vraždění v Gaze se v Praze pokusil upálit mladý člověk. Koho v českých médiích by to zajímalo, že?

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

„Cítím zodpovědnost udělat stejně!“

Prohlášení iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě k pokusu o sebeupálení na propalestinské demonstraci

 

Ve středu 14. února se před izraelskou ambasádou v Praze pokusil během demonstrace solidarity s Gazou „Hands off Rafah“ upálit na protest proti izraelským válečným zločinům a proti bezmezné české podpoře Izraeli mladý člověk. Událost se dostala do médií jen minimálně, zcela v souladu s mediálním pokrytím demonstrací solidarity s Gazou, které v Praze, ale i na jiných místech republiky, jakož i ve světě probíhají již čtvrtý měsíc.

 18727

Británie nemá segregovaná etnická a náboženská ghetta

26. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Jak už jsme referovali, poněkud šílená bývalá ultrapravicová konzervativní ministryně vnitra Suella Bravermanová (kterou nakonec premiér Rishi Sunak z funkce vyhodil)  v pátečním vydání deníku Telegraph prohlásila, že se Británie "propadá do společnosti ghett". Její slova naznačují, že Británie je stále více segregovaná, ale je to pravda? ptá se Torsten Bell, ředitel analytické organizace Resolution Foundation. Pokračuje:

 20578

Zelenskyj poprvé uvedl počet zabitých ukrajinských vojáků: 31 000

26. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Ukrajinský prezident také přiznává, že v rozhodující době války s Ruskem chybí západní zbraně
 

Volodymyr Zelenskyj poprvé uvedl počet mrtvých na ukrajinském bojišti ve válce s Ruskem, přiznal, že bylo zabito 31 000 vojáků, a řekl, že rok 2024 bude pro výsledek konfliktu rozhodující.

V projevu v Kyjevě den po dvouletém výročí invaze Vladimira Putina ukrajinský prezident řekl, že věří, že jeho země zvítězí navzdory nedávným vojenským neúspěchům. Připustil, že západních zbraní je nedostatek a jsou klíčové v době, kdy nad jeho jednotkami má Rusko obrovskou převahu munice.

Ukrajincům dochází  munice a v jednu chvíli koncem loňského roku vypálili jeden náboj na každých dvanáct, které Rusové vypálili, řekl. Nyní jel tento poměr 1:7. "Mají velkou převahu," připustil.

25594

Počet zabitých lidí v Gaze překročí 30 000, Izrael připravuje útok na Rafáh

26. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Netanjahu plánuje útok na město, kde je 1,5 milionu Palestinců, zatímco pokračují jednání o příměří a dohodě o propuštění rukojmích

 
Počet mrtvých v Gaze tento týden překročí chmurnou hranici 30 000, zatímco vyjednavači se snaží uzavřít dohodu o příměří a propuštění rukojmích a izraelská vláda pokračuje v plánech na útok na Rafáh.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal v sobotu pozdě večer válečný kabinet na poradu s vyjednavači, kteří byli na jednáních v Paříži.

Tento týden se sejde znovu, aby projednal přípravy na útok na Rafáh, město na jižní hranici, kde hledá útočiště přibližně 1,5 milionu vysídlených Palestinců. Dohoda by mohla tuto operaci oddálit, ale nezabránila by jí, řekl Netanjahu v rozhovoru pro CBS.

 22243

Slovensko: Odpůrci se obracejí na Ústavní soud a Brusel, aby zablokovali slovenskou reformu trestního soudnictví

26. 2. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

 
Slovenské opoziční strany a protestující se již dva měsíce snaží zablokovat rozsáhlé změny v trestním soudnictví, které navrhuje nová levicově-pravicová populistická vláda premiéra Roberta Fica


Poté, co zákony začátkem tohoto měsíce definitivně schválil parlament a minulý týden je neochotně podepsala liberální prezidentka Zuzana Čaputová, se pozornost nyní přesouvá k Ústavnímu soudu země a do Bruselu.

Opozice považuje balík za pouhou "propustku z vězení" pro Fica a členy jeho strany a oligarchy, kteří byli zapleteni do policejního vyšetřování zahájeného za bývalé středopravicové vlády v předchozí éře vládnutí lídra Smeru v letech 2012-2018.  

 20699

Ukrajinci, váš boj je náš boj: Jsme si vzájemně zavázáni

26. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Ukrajinský odboj: světlo naděje pro evropskou jednotu a prosperitu


Děkujeme vám, Ukrajinci, za vaši houževnatost a odvahu - i jménem zemědělců, kteří vás v Evropě ponižují! Přijměte naši omluvu za to, že jsme ten náš vnitřní konflikt nevyřešili dostatečně brzy, píše Wojciech Przybylski, editor Visegrad Insight,.

I v Polsku jsme se poučili příliš pozdě. Naše vychloubačná tvrzení o odbornosti v ruských záležitostech byla umlčena, když se naši zemědělci dostali pod vliv Moskvy. Měli jsme být ostražitější - Rusko se svými imperialistickými ambicemi nikdy nevynechá příležitost.

Ano, Rusko je neokolonialistická mocnost. Dnešní Evropa je všechno jiné. A současná EU teprve dorůstá do výzev, kterým jste byli příliš dlouho přímo vystaveni.

 22563

Půl milionu Brazilců protestuje ve prospěch Bolsonara

26. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Populismus má tento název právě proto, že je populární. Když je tedy populista přistižen při páchání trestných činů, je výzva obyvatelstvu, aby mu vyjádřilo podporu, oblíbenou zbraní. Stejně jako šílenec Donald Trump dokáže na každém shromáždění shromáždit tisíce šílených příznivců, rozhodl se Bolsonaro hrát stejnou kartou a svolal své fanoušky, aby přišli na hlavní ulici São Paula a ukázali Nejvyššímu soudu, který shromáždil dostatek důkazů o mnoha Bolsonarových zločinech, mezi nimiž je i pokus o státní převrat, že pokud ho odsoudí do vězení, Brazílie možná bude muset počítat s občanskými nepokoji.


 20461

Rusko musí být zničeno

26. 2. 2024 / Ivan Větvička

čas čtení 6 minut


Prezident Petr Pavel na demonstraci na podporu Ukrajiny v Praze na Staroměstském náměstí 24. února řekl, že: „Nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny.“ Jenomže ústupem okupantů z Ukrajiny válka a ruská agresivní politika neskončí. Rusko nyní bude válčit tak dlouho, dokud toho bude schopno, i kdyby se bojovalo na jeho území. Válka skončí jedině v případě, že Putinův režim nebude schopen pokračovat v boji. Zárukou trvalého míru je potom jedině demontáž ruského impéria a změna podstaty kremelské politiky.

 18993

Jak v Británii útočí pacienti na zdravotníky v nemocnicích

26. 2. 2024

čas čtení 8 minut


Kousají, bijí, plivou: pacienti napadají zdravotnický personál 


"Viděl jsem, jak se pacienti ohánějí po lékařích, protože nejsou spokojeni s dobou, kterou vyšetření trvalo, nebo s diagnózou lékaře. Viděl jsem, jak strhávají hasicí přístroje a házejí je po lidech, jak berou  počítače zvedají a házejí po personálu na pohotovosti a jak lidé vybíhají z boxů a bezdůvodně mlátí jiné pacienty - lidi, které neznají."

Roger Webb, bezpečnostní dozorce v nemocnici Queen's Medical Centre v Nottinghamu, vzpomíná na některé nepříjemné incidenty, kterých je během své práce svědkem.

 22562

Radek Sikorski v Radě bezpečnosti OSN

26. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Paní předsedkyně. Připojuji se ke slovům ukrajinského ministra Kuleby a kolegů z Evropské unie. Jsem však překvapen tónem a obsahem vystoupení ruského velvyslance a mohl bych být užitečný tím, že bych opravil to, co řekl.

Velvyslanec Nebenzja označil  Kyjev za klienta Západu, ve skutečnosti Kyjev bojuje za nezávislost na kýmkoli.

Nazývá jej zločineckým kyjevským režimem. Ve skutečnosti má Ukrajina demokraticky zvolenou vládu.

Nazývá je nacisty. No a prezident je žid. Ministr obrany je muslim a nemají žádné politické vězně.

 20699

Z války na Ukrajině plynou dvě ponaučení: Rusko nepředstavuje bezprostřední hrozbu. Evropa musí přezbrojit

26. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 
Pouze Evropa, která se dokáže skutečně bránit, se může zbavit závislosti na USA, jejichž politika poškozuje její bezpečnost,
argumentuje Anatol Lieven,

Dva roky po ruské invazi na Ukrajinu dosáhla varování před válkou mezi Ruskem a Západem v Evropě a Británii horečnatého rozměru. Výslovným záměrem těchto varování je vytvořit veřejnou podporu pro masivní výdaje na zbrojení podle starého principu "vyděsit je k smrti".

Cíl evropského zbrojení je chvályhodný, argumenty, které se k němu používají, však nikoli. Dokud bude pokračovat válka na Ukrajině, existuje reálné riziko, že se NATO a Rusko dostanou do války v důsledku nějakého nechtěného střetu. Pravděpodobnost, že k tomu dojde v důsledku promyšlené ruské invaze do některé ze zemí NATO, je však minimální.

24859

Suverénní stát Palestina – to jest jediné řešení

26. 2. 2024 / Faisal Ismail

čas čtení 16 minut


Vyjádřit svobodné přesvědčení a názory o tomto krajně ostrém tématu, zejména pak o probíhající válce v Gaze vyžaduje jistou dávku riskantní odvahy, zvlášť pak v době, kdy svoboda slova a projevu stagnuje. Budiž, pusťme se do hry s ohňostrojem!

Bdělý pozorovatel si bezesporu všímá, že účelně platí informační embargo na nechtěné zprávy z probíhající války v Gaze. Většina zdejších hromadných sdělovacích prostředků, nevyjímaje veřejnoprávní, jako by se stala zaujatým politickým aparátem. Vznešené zásady nezávislosti, objektivity a neutrality možná přestaly být ctností ctihodných a kreativních profesí v těchto masmédiích. Opět  se uplatňuje staronový návod: když veřejnost nevidí ani neslyší, tak nemluví a nečiní. Mají pravdu. To se jim v plné míře daří.

Bohužel, málokdo z nás sleduje a vyhledává informace o válce, natož pak v cizích jazycích, ze zahraničních sdělovacích zdrojů – uveďme třeba BBC, Sky News, zpravodajské agentury jako Reuters, zpravodajské kanály France 24, Al-Džazíra, a určitě izraelské noviny Haʹarec a The Jerusalem Post a další. Neodbytný sledovatel událostí míní přemoci tabu, mít podložený balík zpráv a poznatků – třebaže protichůdných – a vytvořit věrohodný obraz o událostech na nedalekém kousku světa – pro nás, a nejen pro nás, životně důležitý.

 22525

"Je nemožné žít": pokus jedné rodiny z Rafáhu o nalezení bezpečí

25. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 

Almodallovi se jako jedni z mála po zničení jejich domu pokusili opustit Gazu

 
Z okna kuchyně Almodallových v Rafáhu je vidět jen trosky. Ve čtvrti al-Zuhour je obklopují hromady trosek, které kdysi bývaly domy jejich sousedů, zející díry protrhané zbytky zdí, po nichž zůstaly jen hromady rozbitého skla a betonu, které praskají v tichém vzduchu, když na ně lidé šlápnou.

"Třikrát jsme se stali terčem útoku: Vpravo od našeho domu, vlevo a za ním. Teď si děláme legraci, že jsme další na řadě," říká Shahed Almodallalová, jednadvacetiletá studentka, která poslední čtyři měsíce žila v rodinném domě v Rafáhu a nemohla se vrátit do svého bytu ani na univerzitu ve městě Gaza poté, co byly oba zničeny při izraelském bombardování území.

"Když žijete v této čtvrti, cítíte tu změnu, dříve jsme mohli slyšet zvuky ostatních lidí. Teď jsou na každém směru trosky a stopy po mrtvých tělech," řekla.

 22079

Ukrajinská válečná tragédie, začíná rok třetí…

25. 2. 2024 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

“Je to možná trochu sobecké, ale potřebuji vedle sebe svého manžela, ne historickou postavu….”

(Olena Zelenská, 2023)

Rusko dnes představuje stát Stalina, a proto s Putinem nejde jednat. Je to politicky mrtvý muž směrem k civilizovanému světu.Ta tvář tohoto automatu na zlo se vlastně příliš za dva roky nemění - sledujeme masku obličeje, která srostla s původní tváří.

 18993

V Británii se aktivizuje ultrapravice v Konzervativní straně

24. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Poslanec Lee Anderson byl v sobotu oficiálně vyloučen z poslaneckého klubu Konzervativní strany
 
Lee Anderson byl vyloučen z poslaneckého klubu Konzervativní strany poté, co se odmítl omluvit za výroky o Sadiqu Khanovi v pořadu televize GB News, které londýnský starosta označil za "islamofobní, protimuslimské a rasistické".

Andersonovy výroky v pátek večer vyvolaly všeobecné pobouření a Khan v sobotu bývalého místopředsedu toryů obvinil, že "přilévá olej do ohně protimuslimské nenávisti".

Bývalí ministři konzervativního kabinetu a Muslimská rada Británie (MCB) se připojili k opozici, která výroky odsoudila. Hodinu po Khanově sobotní reakci pozastavil šéf konzervativců Simon Hart Andersonovo členství. Anderson bude nyní zasedat jako nezávislý.

* * * 
Několik ultrapravicových poslanců z Konzervativní strany  se shodou okolností snaží v těchto dnech v Británii vyvolávat ve společnosti konflikty a nenávist. Vysoce kontroverzní bývalá ultrapravicová ministryně vnitra, vášnivá zastánkyěn brexitu Suella Braverman, sdělila listu Daily Telegraph, což už vůbec nejsou noviny, ale publikační nástroj pro šíření různých bigotních lží, že "v Británii nyní vládnou islamisté". Bravermanová považuje za islamisty kohokoliv, kdo, jakkoliv mírně, protestuje proti izraelskému vraždění civilistů v Gaze a srovnávání tohoto pásma se zemí. Zároveň usiluje tato dcera imingrantů o naprostý zákaz imigrace a vyhoštění cizinců.

Bravermanová byla dvakrát vyhozena z funkce ministryně vnitra. Nejprve za krátkodobé premiérky Liz Trussové, protože tehdy, v roce 2022, porušila ministerské předpisy používáním svého soukromého emailu pro vládní dokumenty. Když se dostal k moci nevolený premiér Rishi Sunak, jmenoval ji do funkce ministryně vnitra znovu (vypovídá to o něm hodně), ale byl donucen ji sám vyhodit, když Bravermanová vydala v deníku Times úřadem premiéra neautorizovaný článek, v němž obvinila londýnskou policii, že nezasahuje proti propalestinským demonstracím, které označila v článku jako "propalestinskou chátru" a "nenávistníky".

 22559

Soudy jsou pro skutečné Brity. Pro snědé dívky - život bez státní příslušnosti v uprchlickém táboře

24. 2. 2024 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

 
Shamima Begumová je dívka narozená v Londýně, která před  devíti lety ve věku 15 let utekla od rodičů, a připojila se k Islámskému státu . Chtěla se stát matkou dětí mučedníků. Ve čtvrtek britský soud rozhodl, že zbavit ji britského občanství bylo to správné rozhodnutí. Domnívám se, že je to pro Británii den velké hanby. Proč?

(Pozn. JČ: To komunistické režimy zbavovaly lidi občanství za jejich názory. Kundera. Solženicyn.)

Žil jsem ve Skotsku sedmnáct let. Miluji tuto zemi a bylo by mi ctí, kdybych se mohla stát občanem Skotské republiky. Nikdy jsem se však nepokusil získat britský pas. Stát se poddaným královny Alžběty II. mě nějak nelákalo. Protože její země nebyla zemí, jejímž občanem bych chtěl být. A tento případ to opět potvrzuje.

 22558

"Byla to velmi těžká cesta." Režisér filmu Mistr a Markétka o jeho nepravděpodobném ruském úspěchu

23. 2. 2024

čas čtení 9 minut

Mistr a Markétka, román ruského spisovatele Michaila Bulgakova (1891-1940) o tom, jak do Moskvy za stalinské éry pronikne ďábel  - ve formě "profesora Wolanda", ale jeho činy v zločinném stalinském systému paradoxně přinesou dobro, je jednim z nejlepších a určitě nejčtivějších děl ruské literatury. Zcenzurovaná verze románu vyšla v Rusku až po Bulgakovově smrti, časopisecky, v časopise Moskva ve vydáních z listopadu 1966 a ledna 1967. Český překlad Aleny Morávkové, viz fotografie, vyšel před Vánocemi 1969, doslov Miluše Očadlíkové v knize je datován "srpen 1968". Dostal jsem tuto knihu  tehdy jako vánoční dárek o Vánocích 1969 a přečetl jsem knihu na posezení - nedala se tehdy o Vánocích odložit. I v Rusku je toto jedna z nejpopulárnějších knih. Nyní byl tento román zfilmován a s velkým úspěchem běží právě teď v ruských kinech - k velké zuřivosti putinovského establishmentu. (JČ)


Filmová adaptace Bulgakovova mistrovského díla bojujícího proti cenzuře od režiséra  Michaela Lockshina se v Rusku navzdory všem předpokladům stala kasovním trhákem


Paradoxně, kina v Rusku nyní za války proti Ukrajině v Rusku ovládla ironická adaptace díla Michaila Bulgakova Mistr a Markétka, která ostře odsuzuje cenzuru a kterou natočil americký režisér, jenž je otevřeně a  hlasitě proti válce na Ukrajině.

Jeden z předních filmových kritiků, Anton Dolin, konstatoval,  že se jedná o "nejlepší komerční film, jaký byl kdy v Rusku (Vladimíra) Putina natočen". Velký úspěch filmu může nyní v Rusku působit proti němu: film musel projít ostrou kritikou prokremelských propagandistů a cenzorů a v pravém hollywoodském stylu zvítězil navzdory nepřízni osudu.

 22557

O pojetí žen ve Francii po druhé světové válce

23. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Často narážím na jakousi podivnou představu neměnnosti, jako by naše civilizace během posledních dvou set neprodělávala obrovské změny. Tam či onde je demokracie prý zcela nemožná (v roce 1940 by asi málokdo věřil v dnešní podobu Bavorska), jako by na Západě byla vždycky. Konkrétní procento populace na gymnáziích je přirozený stav, jako by tu tisíce let nebyla masová negramotnost. Snad nejvíce se to ovšem projevuje v otázce tzv. přirozenosti žen, menšin, lidských práv.


To, že ženy mohou studovat na univerzitách, samy se uživit a rozvíjet, dokonce že mají volební právo, to opravdu není samozřejmost. Zdaleka není samozřejmost ani to, že vůbec někdo má volební právo. Ale zkusme si to, jak se společnost mění, ukázat na příkladu žen.

 19209

Údajně "bezpečné" úrovně kvality ovzduší v USA, Velké Británii a EU jsou stále zdraví škodlivé, zjistila studie

23. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
I malé množství expozice drobnými částicemi  - známými jako PM2,5 - zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění


Znečištění ovzduší sazemi, které vypouštějí automobily, nákladní automobily a továrny, způsobuje rozsáhlé poškození srdce a plic lidí i při nejmenším množství expozice, přičemž vládní předpisy stále běžně povolují nebezpečná rizika pro veřejné zdraví, zjistily dvě nové významné studie.
 
Američtí vědci zjistili, že pro zdraví srdce a plic neexistuje bezpečné množství mikroskopické formy znečištění ovzduší známé jako PM2,5, kterou tvoří drobné částice sazí o velikosti menší než šířka lidského vlasu, přičemž i malé množství zvyšuje riziko potenciálně vážných problémů.

V jedné ze studií bylo na základě analýzy 60 milionů lidí v USA ve věku 65 let a starších v letech 2000-2016 zjištěno, že při vystavení průměrným hodnotám PM2,5 zjištěným v USA existuje zvýšené riziko hospitalizace pro sedm hlavních typů kardiovaskulárních onemocnění.

 22491

Krize na Blízkém východě: Lékaři bez hranic varují, že "v Gaze už není žádný zdravotní systém"

23. 2. 2024

čas čtení 15 minut

Generální tajemník Lékařů bez hranic na brífinku pro OSN uvedl, že představa humanitární pomoci v Gaze "je iluze".
 
V Gaze už není žádný zdravotní systém, o kterém by se dalo mluvit, řekl generální tajemník MSF v Radě bezpečnosti OSN

Generální tajemník organizace Lékaři bez hranic (MSF) Chris Lockyear ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN konstatoval, že "v Gaze nezůstal žádný zdravotnický systém, o kterém by se dalo mluvit", a že "humanitární pomoc v Gaze je dnes iluzí".

"Máme strach. Naše týmy jsou nadmíru vyčerpané,' řekl generální tajemník Lékařů bez hranic Chris Lockyear ve čtvrtek na briefingu o Gaze pro Radu bezpečnosti OSN.

Lockyear řekl, že jde o "pohodlnou iluzi, která udržuje narativ, že tato válka je vedena v souladu s mezinárodními zákony". V souvislosti s chybějícím zdravotnickým systémem v Gaze Lockyear řekl:

    V Gaze už není žádný zdravotnický systém, o kterém by se dalo mluvit. Izraelská armáda likviduje jednu nemocnici za druhou. To, co zůstalo, je tváří v tvář takovému krveprolití tak málo. Je to absurdní.

    Jako výmluva se uvádí, že zdravotnická zařízení byla využívána k vojenským účelům, ale neviděli jsme o tom žádný nezávisle ověřený důkaz.

    Za výjimečných okolností, kdy nemocnice ztratí svůj chráněný status, se musí jakýkoli útok řídit zásadami přiměřenosti a opatrnosti. Místo dodržování mezinárodního práva jsme svědky systematického zneškodňování nemocnic. Tím se celý zdravotnický systém stal nefunkčním."

    "V #Gáze už není žádný zdravotnický systém, o kterém by se dalo mluvit. Izraelská armáda likviduje jednu nemocnici za druhou. To, co zůstalo, je tváří v tvář takovému krveprolití tak málo."


Popsal, jak byla mezinárodní zdravotnická humanitární organizace od 7. října nucena evakuovat devět různých zdravotnických zařízení. Nemocnice Nasser byla podle něj před týdnem napadena a zdravotnický personál byl nucen odejít, a to navzdory "opakovaným ujištěním, že mohou zůstat a pokračovat v péči o pacienty".

Lockyear uvedl:

    Tyto nevybíravé útoky, stejně jako typy zbraní a munice používané v hustě obydlených oblastech, zabily desítky tisíc lidí a další tisíce zmrzačily.

    Naši pacienti mají katastrofální zranění, amputace, rozdrcené končetiny a těžké popáleniny. Potřebují sofistikovanou péči. Potřebují dlouhou a intenzivní rehabilitaci. Lékaři nemohou tato zranění léčit na bojišti nebo v popelu zničených nemocnic.

    Není dostatek nemocničních lůžek, dostatek léků ani zásob. Chirurgům nezbývá než provádět amputace bez anestezie, a to i u dětí.

    Našim chirurgům dochází základní gáza, aby zabránili vykrvácení svých pacientů. Jednou ji použijí, vymačkají krev, vyperou, sterilizují a znovu použijí pro dalšího pacienta."

"Máme strach," řekl Lockyear, který popsal týmy MSF jako "nadmíru vyčerpané". Na závěr svého brífinku vyzval obě strany k příměří: "Požadujeme ochranu slíbenou podle mezinárodního humanitárního práva. Požadujeme příměří od obou stran."

. Svoboda podporuje genocidu:



USA se poprvé po více než 50 letech vrátily na povrch Měsíce

23. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 
Sonda Odysseus společnosti Intuitive Machines přistála po 73 minutách sestupu v blízkosti jižního pólu Měsíce.
 


Spojené státy se poprvé po více než 50 letech vrátily na povrch Měsíce poté, co soukromá kosmická loď Odysseus završila 73minutový sestup z oběžné dráhy přistáním poblíž jižního pólu Měsíce.

Uprostřed oslav, které Nasa přivítala jako "obrovský skok vpřed", nebyl bezprostředně potvrzen stav  modulu, kromě toho, že dosáhl plánovaného místa přistání v kráteru Malapert A.

 19567

Methodology is not an irrelevant detail: it is the only way to avoid politicizing history

23. 2. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 27 minut

Historian Muriel Blaive returns once more to her - somewhat shocking - experience with the supposedly scholarly  Prague-based "Institute for the Study of Totalitarian regimes".

You may  find these returns tedious.

But they are not! 

This testimony provides evidence of an utterly shocking, hilarious  fact: The allegedly scholarly  board of the so-called Institute for the Study of Totalitarian Regimes  attempted to fire Muriel Blaive from the Institute because she had produced an absolutely  constructive, analytical methodology that would elevate what this  so-called Institute does to the level of professional academic research.

Hilarious and at the same time shocking, I repeat.

The methodology analysis that Muriel Blaive presented to the Institute is an analytical document that any professional, serious research institute would be deeply grateful for.  Not so the Institute for the Study of Totalitarian Regimes. They wanted to sack her for writing this!!

But, seriously. Are there more Czech "research institutions" like this?

As cautionary documentation, the material published below is absolutely crucial. (Jan Čulík)

 19567

Metodologie není nepodstatný detail: je to jediný způsob, jak se vyhnout politizaci dějin

23. 2. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 28 minut

Muriel Blaive se v níže uvedeném příspěvku ještě jednou vrací k své - poněkud šokující - zkušenosti s údajně vědeckým Ústavem pro studium totalitních režimů.

Možná vám tyto návraty už přijdou nudné. Není tomu tak. Toto svědectvi přináší důkazy o naprosto šokující, komické skutečnosti: Vědecká rada tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů se pokusila Muriel Blaive z Ústavu vyhodit, protože vypracovala naprosto konstruktivní, analytickou metodologii, která by povýšila to, co tento tzv. Ústav dělá, na úroveň profesionálního akademického výzkumu.

Metodologie, kterou Muriel Blaive Ústavu předložila, je analytickým dokumentem, za nějž by každé profesionální, seriozní výzkumné pracoviště bylo hluboce vděčno. Ne tak Ústav pro studium totalitních režimů. Komické. No, Kocourkov...

Ale je to vážné. Jsou takovéto poměry ve více českých výzkumných institucích?

Jako varovná dokumentace, je níže zveřejněný materiál naprosto klíčový. (JČ)

 20706

Fialový traktor frčí, jede a drtí

23. 2. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

 

Premiér Fiala se nechá poroučet a přináší občanům dobrou a radostnou zprávu. Inflace po téměř tříletém nicnedělání konečně zdárně poražena. Už nikdy se nebude zdražovat, nikdy občane v depresi a ve stresu z pravicově odpovědné vlády, která nenechá nikoho padnout, tedy krom třech milionů občanů, co padli na hubu. Už nás čeká jen a jen jistá budoucnost. Na rozdíl od budoucnosti nejisté je tedy jisté, co nás postihlo, co nás čeká a co nás nemine. A je rozhodně čeho se bát, na co se těšit, protože neoliberální oligarchické tanečky sotva začaly.

Rusko údajně přišlo v bitvě o Avdijivku o 16 000 vojáků

23. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Známý ruský válečný blogger údajně  zemřel den poté, co odhalil, že Rusko přišlo o  16 000 vojáků v bitvě o město Avdijivka. Andre Morozov to sdělil řekl svým více než sto tisícům sledovatelům na Telegramu. Je-li to pravda, bylo by to véíe mužů než kolik Rusko ztratilo za 10 let války v Afghánistánu. Den po tomto jeho příspěvku se na jeho účtu objevil další, který naznačoval, že si blogger  chystá vzít si život, a nyní právník, který tvrdí, že Morozova znal, říká, že je mrtvý. Morozov, alias MERS, byl dříve loajální k Putinovi a podporoval invazi na Ukrajinu.  Poslední příspěvek na jeho účtu říká, že byl nucen smazat tvrzení o Avdijivce a obviňuje ruské generály, že obětovali tisíce vojáků, jen "pro svou slávu". Jen tento týden zemřeli další dva prominentní kritici Putina, opoziční vůdce Alexej Navalnyj a ruský pilot, který  se připojil k Ukrajině. Byl nalezen zastřelený ve Španělsku.

Zdroj ZDE

 18211

Obvinění o sexuálních útocích Izraele na palestinské ženy jsou věrohodná, konstatuje panel OSN

23. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Odborníci uvádějí důkazy o znásilňování, sexuálním ponižování a hrozbách znásilněním dívek a žen

Experti OSN konstatují, že se setkali s "důvěryhodnými tvrzeními", že palestinské ženy a dívky byly během pobytu v izraelském vězení vystaveny sexuálním útokům, včetně znásilnění, a vyzývají k úplnému vyšetření těchto případů.

Skupina odborníků uvedla, že existují důkazy o nejméně dvou případech znásilnění, vedle dalších případů sexuálního ponižování a vyhrožování znásilněním. Reem Alsalem, zvláštní zpravodajka OSN pro násilí na ženách a dívkách, uvedla, že skutečný rozsah sexuálního násilí může být podstatně vyšší.

"Možná se ještě dlouho nedozvíme, jaký je skutečný počet obětí," uvedla Alsalemová, kterou Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) jmenovala zvláštní zpravodajkou v roce 2021.

Poznamenala, že zdrženlivost při oznamování sexuálních útoků je běžná kvůli obavám z odvety vůči obětem. Uvedla, že v rámci vlny zadržování palestinských žen a dívek po vypuknutí izraelsko-hamasácké války 7. října dochází v izraelských zadržovacích centrech ke stále tolerantnějšímu přístupu k sexuálním útokům.

 18211

Experti OSN jsou zděšeni údajným porušováním lidských práv palestinských žen a dívek

23. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
ŽENEVA  - Experti OSN*  vyjádřili znepokojení nad věrohodnými obviněními z hrubého porušování lidských práv, kterému jsou opakovaně vystavovány palestinské ženy a dívky v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Podle obdržených informací byly palestinské ženy a dívky v Gaze údajně svévolně popraveny, často společně s rodinnými příslušníky, včetně jejich dětí. "Jsme šokováni zprávami o záměrném cílení a mimosoudním zabíjení palestinských žen a dětí v místech, kde hledaly útočiště, nebo při útěku. Některé z nich údajně držely bílé kusy látky, když je izraelská armáda nebo přidružené síly zabily," uvedli experti.

 18992

Tři největší čínské banky odmítají přijímat platby z Ruska

23. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

Čínské banky Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) a Bank of China přestaly přijímat platby od ruských úvěrových institucí, na které se vztahují sankce, sdělili Izvestijím obchodní zástupci a zdroj z jednoho z podnikatelských sdružení.

 22556

Americké zpravodajské služby mají "nízkou důvěru" v některá izraelská tvrzení ohledně organizacve UNRWA

23. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Zpravodajská služba USA ve svém hodnocení izraelských tvrzení, že se někteří pracovníci humanitární agentury OSN podíleli na útoku Hamásu ze 7. října, uvedla, že některá obvinění jsou zřejmě věrohodná, ale nelze je ověřit, stejně jako nelze nezávisle ověřit tvrzení Izraele o širších vazbách  UNRWA na militantní skupiny.

Začátkem tohoto roku Izrael obvinil 12 zaměstnanců Agentury OSN pro pomoc a práci (UNRWA) z účasti na útocích ze 7. října po boku Hamásu. Rovněž uvedl, že 10 % všech pracovníků UNRWA je prý napojeno na Hamás.

Toto bombastické obvinění vedlo několik zemí, včetně USA, k přerušení financování agentury, která byla klíčovým prostředkem pro přísun pomoci do Gazy v době, která je všeobecně označována za humanitární krizi.

 22552

Rasismus na pivních podtáccích v Česku

23. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Si ho všiml švédský novinář Hynek Pallas: Muriel Blaive píše, že v důsledku tohoto článku pražská kavárna Louvre přestala prodávat pivo Bernard.

Pivo je nejviditelnějším vývozním artiklem České republiky. Jeho marketing se však na místní a mezinárodní úrovni výrazně liší.
 
Hynek Pallas: V Česku jsou pivní tácky extremistickou propagandou

V době, kdy populární česká značka piva vstupuje do debaty o svobodě slova, se pod statisíci půllitrů v Česku šíří extremistická propaganda. V zahraničí se ale taková věc nepropaguje, píše Hynek Pallas.

 22551

"Byla to poprava". Jak Izraelci nesmyslně zastřelili šestnáctiletého chlapce

23. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Šestnáctiletý Nihal Abu Ayash byl stým palestinským dítětem, které bylo na Západním břehu Jordánu zabito od útoku Hamásu 7. října

Nihal Abu Ayash měl na sobě fotbalový úbor a nesl školní tašku, když byl střelen do hlavy a zabit poté, co izraelské síly zahájily palbu ve městě Beit Ummar na Západním břehu Jordánu.

První kulka údajně zasáhla šestnáctiletého chlapce do nohy. Podle školákovy rodiny se zhroutil, a když se snažil vstát, byl podruhé střelen do hlavy.

"Byla to poprava," řekl Ziad Abu Ayash, Nihalův otec. "Nebylo nutné ho zabíjet. Neměl zbraň, neměl tank. Neexistuje žádná omluva. Je to zločin."

 22501

Gaza: Izrael vyvraždil další civilisty

22. 2. 2024

čas čtení 10 minut


- Vláda Spojeného království zváží pozastavení licencí na vývoz zbraní do Izraele, pokud Benjamin Netanjahu bude pokračovat v potenciálně ničivé pozemní ofenzivě na Rafáh v jižní části Gazy. Ministerské zdroje uvedly, že Spojené království je schopno rychle reagovat, pokud právní poradenství ministrům sdělí, že Izrael porušuje mezinárodní humanitární právo.

- Podle zprávy novináře Haniho Mahmouda z Al-Džazíry bylo při "intenzivním bombardování města Rafáh" zabito pět lidí, když byl "terčem útoku" dům v Rafáhu.

Mahmoud ve čtvrtek v reportáži z Rafáhu na jihu Gazy uvedl, že "intenzivní bombardování města Rafáh" se "protáhlo až do dnešních časných ranních hodin". Uvedl, že "ze severní části města byly slyšet hlasité výbuchy" a že zvuk pocházel ze "systematického bourání domů".

V aktuálním příspěvku pro katarskou televizní stanici Mahmúd napsal:

"Přes noc jsme zaznamenali útoky ve východní, severní a dokonce i západní části, kde se ukrývají doslova statisíce lidí.

    Nedaleká mešita byla zcela zničena a v jejím okolí hledáme nejméně tři až čtyři domy, které byly vážně poškozeny.

    Další dům byl terčem útoku a zničen a pět lidí bylo zabito."


- Humanitární představitelé se spojili v naléhavé výzvě pro Gazu a vyzývají světové lídry, aby "zabránili ještě horší katastrofě


Vedoucí humanitárních subjektů OSN a světových nevládních organizací ve společné výzvě prosí světové lídry, aby pomohli zabránit dalšímu zhoršování krize v Gaze.

Vedoucí představitelé Meziagenturního stálého výboru (IASC), koordinačního orgánu světových humanitárních organizací, vydali ve středu prohlášení, v němž uvedli, že "civilisté v Gaze jsou v extrémním nebezpečí, zatímco svět tomu přihlíží". Vyjmenovalo deset požadavků, "aby se zabránilo ještě horší katastrofě".

Patří mezi ně: okamžité příměří; ochrana civilistů a civilní infrastruktury; okamžité propuštění rukojmích; spolehlivé vstupní body pro pomoc; bezpečnostní záruky a neomezený přístup; fungující systém humanitárního oznamování; silnice vyčištěné od výbušnin a stabilní komunikační síť.

Dále vyzvali k tomu, aby agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA) "obdržela zdroje, které potřebuje k poskytování pomoci zachraňující životy", a k "zastavení kampaní, které se snaží zdiskreditovat OSN a nevládní organizace, jež se snaží zachraňovat životy".

Ředitelé IASC dospěli k následujícím závěrům:

    Vyzýváme Izrael, aby splnil svou zákonnou povinnost podle mezinárodního humanitárního práva a práva v oblasti lidských práv, aby poskytl potraviny a lékařské zásoby a usnadnil humanitární operace, a světové představitele, aby zabránili ještě horší katastrofě."

 22550

Videa ukazují na srbských hranicích migranty svlečené z oblečení v mrazu

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Záběry polonahých mužů jsou důkazem rostoucího týrání při neregulérním překračování evropských hranic, varují skupiny na ochranu práv
 

Videa, na nichžn jsou skupiny mužů svlečených do naha v téměř mrazivých teplotách a vytlačovaných zpět ze srbské hranice do Severní Makedonie, jsou podle skupin pro lidská práva důkazem stupňujícího se špatného zacházení s migranty na evropských hranicích.

Dvě videa od severomakedonské nevládní organizace Legis, ukazují řadu polonahých mužů na úseku silnice poblíž srbsko-severomakedonské hranice.

Legis tvrdí, že videa natočil místní člověk poblíž vesnice Lojane nedaleko srbských hranic a předal jim je 10. února. 

Obscénní skandál v britské Dolní sněmovně: Zatímco v Gaze umírají lidé, britský parlament se hádá o tom, jaké má být příměří

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Všichni chtěli příměří. Jenže oni chtěli své vlastní příměří, ne příměří kohokoli jiného


Když už jste doufali, že jste dosáhli dna, britský parlament najde způsob, jak klesnout ještě níž, píše ironický komentátor John Crace.

 

Westminster se ve své snaze zklamat vás i celou zemi před nikým neskloní. Naštěstí nedokáže zklamat sám sebe. To by znamenalo, že má nějaké primitivní, prvocké svědomí. Politici, kteří usilují o důstojnost - kteří se dožadují respektu -, dokazují, že jsou ze slámy. Malí mužíčci a ženy, kteří se řídí výhradně svými nejhoršími instinkty.
 
Vezměme si konflikt v Izraeli a Gaze. Vražda asi 1 200 Izraelců teroristy z Hamásu 7. října. Více než 100 rukojmích stále zadržovaných. Zabití 30 000 Palestinců, většinou žen a dětí. Velká část Gazy proměněna v trosky. Potraviny, voda a lékařské zásoby v kritickém stavu.

To měl být čas, kdy by se poslanci měli spojit. Stále o tom svatouškovsky mluví. Jako by měli monopol na osvětu. Jen oni mohou usměrňovat vyšší moc národa.

 18403

Gaza: Trapný a šokující chaos v britské Dolní sněmovně

22. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Středa měla být "opozičním dnem" Skotské nacionální strany, která měla mít právo předložít Dolní sněmovně k hlasování svou rezoluci požadující okamžité příměří v Gaze. S předsedou Dolní sněmovny v kuloárech jednali vedoucí představitelé Labouristické strany, kteří požadovali, aby dal přednost jejich rezoluci o příměří v Gaze, které se od té skotských nacionalistů odlišovala jen minimálně. Vedoucí představitelé labouristů se obávali, že pokud bude parlament smět hlasovat o rezoluci skotských nacionalistů, velká část labouristických poslanců se vzbouří proti své straně a bude hlasovat pro rezoluci skotských nacionalistů, Podle nepotvrzených zpráv vyhrožovali vedoucí činitelé Labouristické strany předsedovi parlamentu Hoylemu, že pokud nepotlačí skotskou rezoluci a nedá přednost hlasování o labouristické rezoluci, až labouristé vyhrají všeobecné volby, vyhodí ho z funkce, Součástí debaty s předsedou parlamentu bylo prý také varování, že by někteří labourističtí poslanci mohli být osobně ohroženi ve svých volebních okrscích, pokud by nebyl neutralizován potenciální konflikt ohledně Gazy v Labouristické straně.

Prahou prošla opětovně tisícovka demonstrujících za Palestinu

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Tisková zpráva Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Více než tisíc lidí se v Praze účastnilo nedělního pochodu solidarity s Palestinou. Demonstrující se sešli v 13:00 na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na náměstí Republiky, kde byla akce v podvečer ukončena. Oproti lednové silně obsazené demonstraci byla nedělní účast ještě vyšší, což svědčí o narůstajícím propalestinském hnutí i v České republice.

Západní vlády se vůči Palestincům chovají naprosto ostudně a je to vážný celosvětový problém, který nás postihne všechny

22. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Ve středu měl být v Dolní sněmovně den opoziční Skotské nacionální strany, která měla mít právo předložit parlamentu k hlasování svou rezoluci požadující bezpodmínečné příměří v Gaze. Znamenalo by to, že by proti vedení Labouristické strany hlasovala pravděpodobně více než stovka labouristických poslanců, kteří by hlasovali pro skotskou rezoluci. Proto, zdá se, vedení Labouristické strany vyhrožování předsedu Dolní sněmovny, aby nepovolil hlasování o skotské rezoluci a namísto povolil hlasování o labouristické revoluci o Gaze (která byla v podstatě téměř totožná). Jednání parlamentu skončilo skandálem a chaosem.

K tomu se vyjádřil v rozhovoru v Channel 4 News ve středu večer palestinský velvyslanec v Británii Husam Zomlot. Všechno co říká, je nesmírně závažné:

 22548

Assange upálen na hranici - temný vzkaz od strýčka Sama

22. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Obvinění ze znásilnění, zfalšovaná svědectví, nátlak na Spojené království, aby od případu neupustilo, zaujatý soudce, věznění ve věznici s maximální ostrahou, psychické mučení - tomu všemu musel Julian Assange čelit a v USA mu hrozí až 175 let vězení za jeho odhalení amerických válečných zločinů. To, co se stalo Julianu Assangeovi, je spiknutí vedené Spojenými státy, Velkou Británií a Švédskem proti základním kontrolním mechanismům, které jsou nezbytné pro to, aby demokracie nebyla zmařena.

Jon Stewart on Tucker Carlson

22. 2. 2024

čas čtení 12 minut

Po devíti letech se vrátil do americké televize ironický komentátor a satirik Jon Stewart. Jeho první dvacetiminutový monolog, který se vysílal předminulé pondělí, si vzal na mušku jak Donalda Trumpa, tak Joea Bidena a argumentoval, že Američané se museli zbláznit, že chtějí hlasovat v letošních prezidentských volbách pro tyto přestárlé jedince. (Na YouTube tento monolog vidělo více než 9 milionů lidí.) 

Začátkem svého vystoupení toto pondělí Jon Stewart zaznamenal, že jeho kritika Joea Bidena vyvolala zuřivost v demokratických kruzích. Omluvil se, že mluvil podle toho, co jeho oči vidí a mozek vnímá, a využil této "skandální" epizody k tomu, aby se přihlásil jako skromný student propagandy u velkého učitele, Tuckera Carlsona, s jeho nedávným interviewem Vladimíra Putina. No, podívejte se. Je to vynikající. Český překlad s obrázky níže.

 16964

Česká veřejnoprávní novinařina prakticky neexistuje

22. 2. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nejsem dozajista sám, kdo cítí bezmezné pobouření a vztek - byť ne překvapení - když na obrazovce České televize sleduji zpravodajství a publicistiku o genocidním izraelském tažení v Gaze. Třebaže i Český rozhlas poskytuje prostor především sveřepým zastáncům izraelské okupační mašinérie, tu a tam lze narazit i na kloudný text. Nikoli však Česká televize, při jejímž sledování by nezaujatý jedinec snadno mohl nabýt dojmu, že se v Gaze na rozdíl od Ukrajiny nic tak mimořádného neděje, a pokud ano, na vině je bezvýhradně Hamás.

 22494

Znečištění ovzduší může být významnou příčinou demence - i u těch, kteří k ní nemají sklony

22. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Lidé v oblastech s vysokou koncentrací PM2,5 měli vyšší množství amyloidních plaků v mozku

Znečištění ovzduší z dopravy je spojeno s některými závažnějšími formami demence a mohlo by být významnou příčinou tohoto onemocnění i u těch, kteří k němu nejsou geneticky náchylní, naznačuje výzkum.

Výzkum provedený v Atlantě ve státě Georgia zjistil, že u lidí, kteří jsou více vystaveni znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi z dopravy, je vyšší pravděpodobnost, že budou mít v mozku vysoké množství amyloidních plaků, které jsou spojovány s Alzheimerovou chorobou.

29368

Traktory pro Putina?

22. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Některým prý traktory blokující magistrálu připomněly sovětské tanky, které totéž učinily v roce 1968. Emocionální zkratka kladoucí rovnítko mezi protestující zemědělce a okupanty poněkud pokulhává, na nohou ji drží hlavně proruská orientace některých účastníků demonstrace, která měla protestní den završit. Na tu však velká část těch, kteří seděli za volanty zmíněných traktorů, ani nedorazila.

Spíš než vidět v traktorech na magistrále sovětské tanky je na místě vidět v nich pokračování pomyslné traktorové kolony, která už projela řadou zemí „staré“ i „nové“ Evropy. Právě skutečnost, že vlna zemědělských protestů se nezastavila na hranicích postkomunistických zemí, ukazuje, že se nejedná výhradně o rozmar, tím méně, že se s problémy, kterým čelí evropské zemědělství, lze vypořádat odkazem na dlouhé prsty Moskvy a jejích místních přisluhovačů.

 20965

Srazí Netanjahu Bidena na kolena?

22. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Kabinet izraelského premiéra Bibiho Netanjahua je plný náboženských extremistů, kteří věří, že brutalita Izraele v Gaze se řídí Božím příkazem. Podle knihy Jozue v hebrejské Bibli, kterou vědci datují do 7. století př. n. l., Bůh zaslíbil zemi židovskému národu a nařídil mu, aby zničil ostatní národy žijící v zaslíbené zemi. Tento text dnes používají extrémní nacionalisté v Izraeli, včetně mnoha z přibližně 700 000 ilegálních izraelských osadníků žijících na okupovaných palestinských územích, a to v rozporu s mezinárodním právem. Netanjahu v 21. století prosazuje náboženskou ideologii ze 7. století př. n. l., míní ekonom Jeffrey Sachs.

 20494

Nový průzkum veřejného mínění: Téměř 70% Američanů požaduje jednání o ukončení války na Ukrajině

22. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Zhruba 70% Američanů si přeje, aby Bidenova vláda co nejdříve dotlačila Ukrajinu k jednání míru s Ruskem, jak vyplývá z nového průzkumu agentury Harris Poll a Quincy Institutu, který spravuje webový portál Responsible Statecraft.

Podpora jednání zůstala vysoká, i když bylo respondentům řečeno, že takový krok by zahrnoval kompromisy všech stran, přičemž dva ze tří respondentů uvedli, že by USA měly pokračovat v jednáních i přes možné nevýhody. Průzkum vykazuje devítibodový skok oproti průzkumu z konce roku 2022. V tomto průzkumu 57% respondentů uvedlo, že podporuje diplomatické rozhovory, které by zahrnovaly nějaké kompromisy, píše Connor Echols.

 22138

Rekordních 50 milionů dětí je nyní vysídleno z domovů kvůli válkám a klimatické krizi

22. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Jde o nový rekord, jak uvedla organizace Save the Children v analýze zveřejněné toto úterý. Počet vysídlených dětí na celém světě se také více než zdvojnásobil z přibližně 20,6 milionu v roce 2010. Zatímco celkový počet vysídlených osob dosáhl v říjnu 2023 rekordních 114 milionů, děti jsou ze svých domovů vyháněny ještě rychleji než dospělí, informuje Olivia Rosane.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
11805