"Kongres poslanců všech úrovní v Tiraspolu požádá Moskvu, aby připojila Podněstří k Rusku"

23. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Očekává se, že na sjezdu takzvaných poslanců všech úrovní v Podněstří, který se má konat 28. února, bude Moskvě předložena žádost o připojení separatistického moldavského regionu k Ruské federaci. Prohlášení učinil podněsterský opoziční politik Ghenadie Ciorba, píše Tudor Ioniță.

Ciorba tak upozornil na skutečnost, že shromáždění se uskuteční den před projevem ruského prezidenta Vladimira Putina k Federálnímu shromáždění. Podněsterský opoziční politik nevylučuje, že pokyn k uspořádání kongresu pochází ze samotné Moskvy.


Ciorba předpokládá, že na fóru takzvaných poslanců všech úrovní z Podněstří bude podána žádost obyvatel z levého břehu Dněstru o připojení regionu k Ruské federaci - a následující den, 29. února, to Putin oznámí Federálnímu shromáždění, které rozhodne žádosti vyhovět.

Politik se domnívá, že shromáždění v Tiraspolu a nedávný protest proti takzvaným ekonomickým tlakům Moldavska, mají za cíl ukázat, že obyvatelé Podněstří jsou proti Kišiněvu.

"Proto ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že Moskva nenechá své občany v Podněstří v problémech," řekl Ciorba.

Vyzval takzvané zástupce regionu, aby toto rozhodnutí, které poskytne Putinovi "právní záminku k provedení úderu na území Moldavska, včetně Podněstří, pod jakoukoli záminkou, nedovolili".

"Paní prezidentko Sanduová, vaše okolí vás neustále strašilo tím, že Rusko zasáhne území Moldavské republiky. Ale nevzala jste v potaz fakt, že psychologie současného vedení Ruska, zejména Putina, je velmi podobná té Hitlerově na konci 30. let dvacátého století. Pokusy usmířit jednotlivce, jako je Putin, vedou k jedinému – zvyšují agresorův apetit," uzavřel Ciorba.

Vůdce separatistů v Tiraspolu Vladimir Krasnoselski v pondělí oznámil předvolání takzvaných poslanců všech úrovní v souvislosti s údajnými ekonomickými tlaky z Kišiněva.

Zdroj v rumunštině: ZDE

0
Vytisknout
3099

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2024