Jak se Rusko vyhýbá ropným sankcím

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty


Channel 4:   Rusové v podstatě nakoupili všechny zrezivělé tankery, které se nepozorovaně plaví po mořích mimo sankce, a ty se staly známými jako ruská stínová flotila. Odvážejí ruskou ropu do zemí, jako je Turecko, Indie a Čína, které masivně zvýšily nákup ruské ropy, kterou Modi a Ši dostávají s tučnou slevou. 

Jedním ze způsobů, Kriši, jak ropa proklouzává sítem, je převod z lodi na loď. To je, když dvě lodě stojí na volnoběh vedle sebe. Například na Peloponésu a ruské barely se převádějí z legální lodi na stínovou loď. A někdy poté stínové  lodě jednoduše vypnou své transpondéry a v podstatě zmizí. Analytici se nyní domnívají, že těchto lodí může být více než 1000. A to v podstatě znamená, že se jedná o více než 20 % celosvětového obchodu s ropou.

 

Jde tedy o zásadní záchrannou linii a existenční problém. Umožňuje Rusku generovat v letošním roce podle odhadů příjmy ve výši 168 miliard dolarů. To Putinovi umožnilo zvýšit rozpočet na obranu o 68 % a pomoci oživit hospodářský růst. Nezapomínejte, že na začátku války se MMF domníval, že ruská ekonomika klesne. Letos si myslí, že poroste o 2,6 %, což je lepší než u nás a předčí to i růst USA.

Co s tím tedy dělají západní země?

No, nyní se snažíme zvýšit sankce a jejich vymáhání. Ale zdá se, že USA v podstatě přivírají oči nad porušováním sankcí. Nezapomeňte, že když byly sankce sepsány, globální ekonomikou zmítala inflace. Byla spousta paniky z nedostatku energie a ropy, takže mnozí z analytické komunity si myslí, že tyto sankce byly napsány tak, aby sice umožnily bránit ruské ropě,  ale ne úplně její vývoz z Ruska zastavit,protože ji potřebují, takže víte, že teď je proti těmto mezerám spousta politických námitek. Ale poslední věc, kterou Rishi Sunak nebo Joe Biden chtěji v letošním volebním roce,  je, aby inflace začala znovu stoupat.

0
Vytisknout
1442

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024