První optická měření Fermiho bublin v Mléčné dráze umožní prověřit teorie o jejich původu

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Astronomové poprvé proměřili Fermiho bubliny ve viditelné části spektra. Fermiho bubliny jsou dva mimořádně velké výrony vysoce energetického plynu vycházející z Mléčné dráhy - a měření zpřesnilo naše chápání vlastností těchto záhadných úkazů.


S využitím wisconsinského teleskopu H-Alpha Mapper astronomové poprvé změřili Fermiho bubliny ve viditelné části spektra. Výzkumný tým z University of Wisconsin v Madisonu, Whitewateru a z Embry-Riddle Aeronautical University měřila vyzařování vodíku a dusíku v bublinách ve stejné pozici, jako nedávné měření ultrafialové absorpce provedené Hubbleovým teleskopem.

"Zkombinovali jsme tato dvě měření emisí a absorpcí, abychom odhadli hustotu, tlak a teplotu ionizovaného plynu a to nám umožnilo lépe pochopit, odkud plyn pochází," říká Dhanesh Krishnarao, hlavní autor nové studie.

Výzkumníci své zjištění oznámili 3. června na 236. setkání Americké astronomické společnosti, které poprvé od roku 1899 proběhlo virtuálně.

Fermiho bubliny táhnoucí se 25 000 světelných let nad a pod Mléčnou dráhu byly objeveny v roce 2010 Fermiho Gamma teleskopem. Tyto výrony plynu se vzdalují od centra Mléčné dráhy rychlostí milionů kilometrů v hodině. Ale ačkoliv bylo odhadnuto, že fenomén vznikl před několika miliony let, události, které vedly ke vzniku bublin, zůstávají záhadou.

Nyní nová měření hustoty a tlaku ionizovaného plynu umožnila testování modelů Fermiho bublin proti výsledkům pozorování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6004

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2020