Koronavirová pandemie "mohla začít již v srpnu 2019"

10. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Studie provedená Harvard Medical School ukázala, že virus SARS-CoV-2 se mohl v Číně šířit již od srpna loňského roku. To by znamenalo o řadu měsíců dříve před oficiálním datem počátku pandemie v čínském městě Wu-chanu.


Výzkum publikovaný v úterý ukázal nárůst počtu návštěv v nemocnicích ve Wu-chanu - městě ve střední Číně, kde virus SARS-CoV-2 poprvé přeskočil ze zvířat na lidi. A to navíc silně koreluje s nárůstem internetového hledání termínů spojených se symptomy choroby COVID-19 od srpna 2019.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jingová v reakci uvedla: "Myslím, že je směšné, neuvěřitelně směšné, dospět k tomuto závěru na základě povrchních pozorování jako hustota dopravy."

Výzkumníci analyzovali 111 satelitních snímků parkovišť u 6 nemocnic ve Wu-chanu mezi lednem 2018 a dubnem 2020. V čínském vyhledávačí Baidu pak pro stejně časové období objevili termíny spojené s chorobou COVID-19, jako "kašel" a "průjem".

Analýza ukázala výrazný nárůst obsazenosti nemocničních parkovišť v srpnu 2019, což pokračovalo i během podzimu. Mezi zářím a říjnem 2019 pět ze šesti nemocnic vykázalo "nejvyšší relativní denní objem z analyzovaných sérií, což koinciduje se zvýšeným hledáním na Baidu".

Zpráva dále ukazuje, že nedávno byly za unikátní rysy onemocnění COVID-19 uznány gastrointestinální obtíže, což může být spojeno s nárůstem hledání výrazu "průjem" v Baidu během srpna 2019. Takový nárůst přitom nebyl zaznamenán během předchozí chřipkové sezóny.

Studii nelze považovat za jednoznačný důkaz, že epidemie COVID-19 v Číně vypukla již během srpna, ukázala však, že taková hypotéza je slučitelná s dostupnými údaji.

Otazník se díky studii vznáší nad hypotézou, že virus přeskočil na člověka na wu-chanském trhu s "divokým masem" Chua-nan. Místo toho mohl přenos proběhnout přirozeně, o několik měsíců dříve.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8398

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020