Všichni mají rádi Merkelovou. Její možné nástupce už tolik ne

22. 7. 2020

čas čtení 5 minut
Německo žije ve fázi popírání. Čas Angely Merkelové jakožto německé kancléřky se krátí - a podle jejích vlastních slov skončí za něco déle jak rok. Ale zdá se, že sami Němci nejsou ani zdaleka připraveni nechat ji jít, napsal Matthew Karnitschnig.


Čím více se blíží politický konec Merkelové (její funkční období končí v říjnu 2021), tím je populárnější. Kancléřčinu práci schvaluje přes 70 % dotázaných, z velké části díky jejímu zvládání koronavirové pandemie. Před rokem to bylo přes 50 %.

Když se reportér veřejnoprávní televize Merkelové během zřídkavého interview v červnu zeptal, zda by byla ochotna přehodnotit rozhodnutí odejít z politiky, otázka zněla spíše jako prosba než jako novinářské zkoumání. "Nemyslíváte si někdy, že musíte zůstat v zodpovědné pozici?", zeptal se novinář, jen aby byl odražen rozhodným "nein".

Ačkoliv si Merkelová může užívat novou milostnou aféru Němců, zkomplikovala život svých případných nástupců, kteří všichni mají problém vystoupit z jejího dlouhého stínu. To vyvolává otázku, kdo napříště povede Německo, přičemž odpověď na ni je mnohem nejasnější než byla po celé dekády.

Původní volba samotné Merkelové, ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, se sama vyřadila ze soutěže v únoru, když dospěla k závěru, že nemá v mateřské CDU dostatečnou podporu.

To vyvolalo nové soupeření o vedoucí pozici v CDU, jejíž předsednictví Krampová-Karenbauerová převzala koncem roku 2017. Ačkoliv probíhající rivalita se nominálně týká vedení strany, očekává se, že vítěz se stane stranickým kandidátem na post kancléře v roce 2021.

Taková ovšem byla situace před koronavirovou krizí. Ta přinutila stranu odložit rozhodnutí do konce roku a také zpochybnila vhodnost některých kandidátů, zejména toho nejfavorizovanějšího.

Zemský premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet vypadal, jako že je v soutěžení o krok napřed.

Favorit Merkelové spojuje umírněný hlas s přitažlivostí osoby, která řídí nejlidnatější německý stát. Laschet plynně hovořící francouzsky se dlouho těší reputaci oddaného Evropana. I když pro většinu Němců byl stále osobností, na niž si ještě nezvykli, mnozí z těch, kdo jej znali, z něj měli pozitivní dojem.

To se ale s nástupem koronavirové krize rychle změnilo. Laschetova reakce na pandemii v jeho spolkové zemi vyvolala vážné otázky ohledně jeho úsudku. Ačkoliv Severní Porýní-Vestfálsko patřilo k nejhůře zasaženým v Německu, váhal se zavedením omezení pro obyvatele, která měla zpomalit šíření viru. A i když nakonec následoval vedení jiných spolkových zemí a uzavřel restaurace, bary a většinu obchodů, byl také mezi prvními, kdo vyzývali k uvolnění opatření.

Když v červnu udeřil koronavirus zatím v Německu nejhůře, v jatkách působících v jeho státě, což si vynutilo přísnou karanténu ve významném regionálním centru Gütersloh, zdálo se opět, že Laschet to nemá v hlavě v pořádku.

Jeho kritici tvrdí, že jeho zvládání pandemie bylo tak ubohé, že se v důsledku něj sám vyřadil ze soupeření o nástupnictví po Merkelové.

Klopýtnutí favorita by ve většině případů nabídlo perfektní příležitost ostatním. Ale Laschetovi spolukandidáti - Norbert Röttgen, další umírněný v čele zahraničního výboru Bundestagu, a Friedrich Merz, fiskálně konzervativní korporátní právník - se ukázali nebýt o nic více populární. Ministr zdravotnictví Jens Spahn, který kandidoval proti Krampové-Karenbauerové a Merzovi v roce 2017 a prohrál, se neoficiálně přidal k Laschetovi. Někteří z vlivných konzervativců - včetně Wolfganga Schäubleho, předsedy Bundestagu a bývalého ministra financí - považují čtyřicetiletého Spahna za budoucnost své strany, ale až dosud zůstává v pozadí.

Slabé výkony CDU otevřely dveře třiapadesátiletému bavorskému premiérovi Markusu Söderovi ze sesterské strany CSU.

V protikladu k Laschetovi Söderova popularita během koronakrize stoupla. Politik známý trhlými karnevalovými oděvy se náhle zmocnil imaginace pravého středu.

I když Bavorsko zaznamenalo více pozitivních případů onemocnění COVIDem-19 než kterákoliv jiná část Německa (což experti připisují blízkosti severní Itálie), zemský premiér sledoval rozhodný kurs a dostal pandemii pod kontrolu. V Bavorsku se proto těší podpoře 90 % voličů.

Ve zbytku Německa je druhý za Merkelovou. Mezi kandidáty na nástupnictví s přehledem vede. Takřka dvě třetiny Němců ho považují za osobu vhodnou na post kancléře. Druhý je Merz s 31 % následovaný Laschetem a Röttgenem.

Nicméně faktem je, že vždy, když CDU ochromená zmatky přenechala kandidaturu na kancléře sesterské CSU, skončilo to pro ni debaklem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5386

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2020