Koktejl enzymů vyvinutý v Brazílii umožňuje biopaliva druhé generace

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Výzkumníci Brazilského centra pro výzkum energie a materiálů (CNPEM) geneticky upravili plíseň tak, aby produkovala koktejl enzymů štěpících uhlovodíky v biomase, jako jsou odpad a výlisky z cukrové třtiny na fermentovatelné cukry umožňující průmyslové zpracování na biopaliva, informuje Maria Fernanda Zieglerová.


Vývoj levného koktejlu enzymů představuje jeden z hlavních problémů ve výrobě biopaliv druhé generace.

Biopaliva druhé generace jsou vyráběna z různých druhů nepotravní biomasy včetně zemědělského odpadu, dřevěných pilin a použitého kuchyňského oleje. CNPEM otevírá cestu k optimalizovanému využití zbytků cukrové třtiny při výrobě biopaliva.

Plíseň Trichoderma reesei patří k nejhojnějším producentům enzymů degradujících rostlinné buněčné stěny a je široce používána v biotechnologickém průmyslu. K posílení její produktivity do veřejně dostupného kmene RUT-C30 vnesli šest změn. Patentovali proces a informovali o něm v časopise Biotechnology for Biofuels.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5291

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2020