V pětině zemí světa je ekosystém ohrožen kolapsem

13. 10. 2020

čas čtení 2 minuty
Foto: Požárem zničený les v Austrálii 

Biliony dolarů HDP závisejí na biodiverzitě, varuje zpráva firmy Swiss Re

Pětina zemí světa je ohrožena kolapsem jejich ekosystémů v důsledku ničení přírody a přirozeného biotopu. Vyplývá to z analýzy pojišťovny Swiss Re.

Přirozené "služby" jako potraviny, pitná voda a vzduch a ochrana před povodněmi byly už poškozeny lidskou činností.

 
Téměř polovina globálního HDP - 42 bilionů dolarů - závisí na vysoce fungující biodiverzitě, avšak riziko bodu zvratu narůstá.

Země jako Austrálie, Izrael a Jihoafrická republika patří k těm nejohroženějším ohledně své biodiverzity a služeb, které poskytuje ekosystém. K ohroženým zemím také patří Indie, Španělsko a Belgie. Země jako Pákistán a Nigérie s nestabilním ekosystémem a rozsáhlým zemědělstvím jsou také ohroženy.

Země jako Brazílie a Indonésie mají velké oblasti nedotčených ekosystémů, ale mají také silnou hospodářskou závislost na přírodních zdrojích. To ukazuje, jak důležité je, aby chránily svou divočinu.

Ohromující je, že až pětina zemí na světě má ohrožené ekosystémy v důsledku úpadku biodiverzity a s tím spojených přírodních služeb. Pokud služby přestane ekosystém poskytovat, bude se šířit nedostatek, až po bod zvratu, varuje firma Swiss Re.

Index pojišťovny Swiss Re byl vypracován k tomu, aby pomohl pojišťovnám hodnotit riziko, jemuž jsou ekosystémy podrobovány. Index zároveň umožňuje vládám a podnikám včlenit biodiverzitu a ekosystémy do jejich hospodářského rozhodování.

OSN informovala v září, že světové vlády nesplnily ani jediný cíl, který si předsevzaly, když přislíbily, že zabrání během minulého desetiletí ztrátám biodiverzity. V roce 2019 varovali čelní vědci, že existence lidstva je ohrožena v důsledku zrychlujícího se úpadku přirozených systémů Zeměkoule, které podporují život. Více než šedesát šéfů států nedávno přislíbilo, že ničení životního prostředí zastaví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6775

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020