Trump uspořádal na Floridě silně navštívené shromáždění, avšak v průzkumech veřejného mínění se propadá

13. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto: Postarší stoupenci Donalda Trumpa na jeho shromáždění u města Orlando na Floridě v pondělí - bez roušek

Trump hovořil k davu, který byl většinou bez roušek: "Mám pocit, že jsem tak silný!"

Donald Trumop se silně snažil, aby vypadal po své nedávné hospitalizaci na covid-19 energicky. Hovořil na Floridě - ve státě, který nutně musí vyhrát - k davu většinou bez roušek:

"Cítím se tak silný," vychloubal se 11 dní po oznámení, že je nakažen. ""Vejdu do tohoto publika. Vejdu tam. Políbím všechny v publiku. Políbím chlapy i ty krásné ženy - všechny," dodal chraplavým hlasem.

Z průzkumů veřejného mínění ale vyplývá, že jeho demokratický oponent Joe Biden nad Trumpem v pátek vedl o 10,4 procentních bodů. Trump také přichází o podporu od starších voličů, kteří jsou v pandemii nejzranitelnější. A v Americe už usmrtila 214 000 Američanů.


Ve frenetické snaze posílit svou volební podporu se Trump a jeho kampaň snaží hrozbu koronaviru bagatelizovat. Součástí té strategie je Trumpo vlastní hraná statečnost: Trump svého oponenta Bidena charakterizuje jako slabého, prý se bojí  a schovává se v suterénu.

V davu na shromáždění nedaleko města Orlando na Floridě v pondělí večer bylo množství seniorů, kteří skandovali "USA" a "Milujeme vás". Americká Střediska pro zvládání a kontrolu nemocí CDC varují, že největší riziko nákazy během pandemie jsou "velká shromáždějí, kde je obtížné pro účastníky udržovat odstup alespoň 2 metry a přítomní cestují na shromáždění z míst mimo lokální oblast" - přesně to shrnuje Trumpovo pondělí shromáždění.

Předtím v pondělí varoval dr. Anthony Fauci, hlavní americký vládní epidemiolog, že pořádání velkých shromáždění znamená "vyvolávat si problémy". Řekl v televizi CNN, že by si Američané měli dávat pozor, protože nákaza v mnoha částech USA roste.

Trumpův lékař mezitím vydal prohlášení, že se Trump podroboval rychlým testům společnosti Abbott Pharmaceutical a "během řady dní" měl negativní výsledky. Dr. Sean Conley, jak je pro něho v těchto dnech charakteristické, však vynechal klíčové informace - neřekl, během kterých dní byl Trump testován a kolikrát. Také tvrdil, že rychlé testy - které jsou méně spolehlivé než testy PCR, zpracovávané v laboratoři, byly použity v koordinaci s dalšími klinickými informacemi, ale podrobnosti jako obvykle neposkytl.

Biden uspořádal v pondělí naprosto odlišnou akci - promluvil k malému, sociálně distancovanému shromáždění v Cincinnati. Odsoudil Trumpovu reakci na pandemii a rétoricky se dotazoval: "Kolik prázdných židlí je kolem stolu u večeře v důsledku toho, že zanedbává své povinnosti?"

Trump ale mezitím už mluví o něčem jiném. Pandemii ignoruje, mluví o tom, že USA vyšlou člověka na Mars a posmívá se médiím. Jeho pondělní projev byl klasicky mimo jakoukoliv realitu a vrátil se mimo jiné i k heslu, že "Mexiko platí za pohraniční zeď."

Trump tento týden plánuje další shromáždění v Nevadě, v Arizoně a v Severní Karolíně, a to bez bezpečnostních protiepidemických opatření.

Podrobnosti  v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5029

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020