Dominance hnutí STAN v senátních volbách

12. 10. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Motto:

Důležité volby, které jsou většině lidí putna. Takže dobré zprávy:
- Jeden jediný z ANO.
- Valenta je pryč.
- Bendl neprošel.
- Vladimír Železný byl ve svém obvodu poslední.
- Nikdo od Okamury ani od komunistů.
- Trikolóra prošvihla druhé volby a naštvaní nedávají hlasy slabým.
- Ze STANu se stává důležitá politická síla. Vypadá to, že kromě řvaní a marketingu se někdy může vyplatit i dlouhodobá tichá práce a sázka na důvěryhodné lokální osobnosti.
Špatné zprávy:
- Úplně vypadla levice. Aspoň Anna Šabatová a Milan Štěch podle mě projít měli. Staré pravolevé dělení politiky je sice skoro mrtvé, ale když jedna jeho část úplně vymizí, nakonec se to vrátí v populistech. Levice potřebuje zásadně posílit.
(Štefan Švec)

Právě skončené senátní volby přinesly aspoň jednu dobrou, ba výbornou zprávu: pan senátor Valenta končí. Bylo pro mne naopak velkým zklamáním, že současný předseda Senátu Vystrčil právě pana Valentu podpořil.

Naprosto tím zdiskreditoval celou svoji misi na Tchaj-wan. Jakmile se měl jednou pan Vystrčil stát symbolem demokracie ve střetu s čínským režimem, nemůže takovou hodnotu nijak spojovat s panem Valentou, pokud nechce demokracii ponížit a vysmát se jí.

 




 


Velkým překvapením pro mne byl neúspěch bývalého šéfa Senátu a dlouholetého senátora za ČSSD Milana Štěcha s kandidátem excentrické straničky tzv. „svobodných“. Už jsem se těšil, že budu pana Štěcha dávat za příklad toho, co je v sociální demokracii ještě živé a schopné postavit se Hnutí Ano, ale musím držet pusu. Sociální demokracie neuspěla ani v jednom obvodě a voliči tak zpečetili její debakl v krajských volbách. Na rozdíl od komunistů se socialisté nemohou vymlouvat, že Senát „neumí“ - bývaly doby, kdy tam měli nejsilnější klub.


Celkově senátní volby ovládlo hnutí STAN. Výsledky vypadají takto:


STAN: 8 mandátů, KDU-ČSL: 3 mandáty, ODS: 2 mandáty, Senátor21: 2 mandáty, koalice STAN, ODS a TOP09: 2 mandáty, koalice STAN a Starostů pro Liberecký kraj: 2 mandáty – a po jednom mandátu měly tyto formace: Ano2011, Česká pirátská strana, široká koalice v Hradci Králové, široká koalice ve Znojmě, koalice STAN, pirátů a TOP09, koalice TOP09 a LES, koalice TOP09 a ODS a svobodní.


STAN je mi hnutí v zásadě sympatické, pokud jsou jeho symbolem pánové Rakušan a Farský, nikoli ale pan Gazdík, který byl tváří STAN v době Nečasovy vlády. Nevím, jak se projeví noví senátoři za STAN, nicméně lze čekat a doufat, že pro volební úspěch koalice pirátů a STAN ve sněmovních volbách za rok bude nejsilnější klub v Senátu výhodou.

0
Vytisknout
8275

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020