V USA zemřelo na covid-19 více než 3000 zdravotníků

23. 12. 2020

čas čtení 5 minut
Česko registrovalo už 646 312 nakažených osob.  V úterý 22.12. bylo v ČR  registrováno dalších 10 821 nových nákaz.   Celkem zemřelo už 10 664 osob (od úterý o 333! více úmrtí), v nemocnicích je 4782 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 
Jsou to v mezinárodním srovnání OBROVSKÁ čísla. 10 821 českých denních nákaz by bylo v Británii 71 418 denních nákaz, přitom v Británii zazamenali za poslední den podle nich šokující počet 32 288 nákaz. V americkém kontextu by ten český počet byl 359 073 denních nákaz. V USA přitom registrovali dne 22.12. šokujících 201 674 denních nákaz. Českých 333  denních úmrtí by v Británii bylo 12197 denních úmrtí, v Británii přitom včera zemřel šokující počet  691  lidí. 333 českých denních úmrtí by v americkém kontextu bylo 10989 úmrtí, dne 21.12. však v USA zemřelo 3239 osob. Česká blazeovanost tváří v tvář těmto číslům, narvané předvánoční supermarkety, nedodržování odstupů, příprava na rodinná setkání o Vánocích,  družení se - to všechno je nepochopitelné.

Poznámka k výše uvedenému: Napsal nám jeden čtenář, že MZČR neuvádí, že by zemřelo 333 lidí. Zde je vysvětlení:

To číslo je ze stránek MZČR. 333 mrtvých byl ve středu 23.12. přírůstek od údaje, který zveřejnilo MZČR v úterý 22.12.

Oni bohužel, možná ne zcela úmyslně, manipulují veřejnost tím, že nemají za posledních 24 hodin kompletní údaje o mrtvých a ty mrtvé doplňují do předchozích dní. Tak má pak člověk dojem, že zemřelo za poslední den těch lidí jen málo, ale oni to pak do těch dnů doplní, když už se na to do těch předchozích dnů nikdo nedivá.

Směrodatný je celkový počet mrtvých a odečet od celkového počtu mrtvých udávaných v předchozí den.

Jenže to už na stránkách MZČR nenajdete, protože oni uvádějí jen nový počet na aktuální den. Kolik mrtvých uváděli v předchozí den, to už tam neuvidíte.

Nemyslím, že je to seriozní, i když na těch stránkách MZČR je někde v hloubce textu nenápadná věta, že se data dodatečně doplňují.  (Stejně jako není seriozní údaj na stránkách MZČR o "vyléčených", vzhledem k tomu, že je známo, že 10-20 procent osob, které onemocněly na covid, trpí po mnoho týdnů až měsíců tzv. "dlouhým covidem".) (JČ)

* * *

- Nový jihoafrický kmen koronviru je zřejmě ještě nakažlivější než ten nový britský a postihuje tvrději mladé lidi. Nezpůsobuje chorobu s vážnějším průběhem, ale povede k většímu množství úmrtí, pokud budou zahlcena zdravotnictví.

- Británie ve středu zaznamenala 39 237 nových denních nákaz, je to dosud největší denní nárůst od začátku pandemie. Zemřelo dalších 744 osob, což je nejvyšší počet od 29. dubna.

- Itálie ve středu zaznamenala 533 úmrtí, což znamená, že v Itálii už na koronavirus zemřelo více než 70 000 lidí. Denní počet nových infekcí je 14 522.

- Česká republika zavede od neděle přísnější lockdown, uzavře nedůležité obchody a služby.

 


- Švýcarsko začalo ve středu očkovat. První očkovaná osoba byla obyvatelka pečovatelského domu, které je nad 90 let.

- V Mexiku zemřelo na covid-19 oficiálně už téměř 120 000 osob, i když nezávislí odborníci odhadují, že skutečný počet úmrtí je zřejmě dvakrát až čtyřikrát větší. ZDE 

- V USA zemřelo od jara na covid-19 více než 3000 zdravotníků, většinou protože neměli dostatečně efektivní ochranné prostředky. Většina byla mladších 60 let. 65 procent mrtvých byli neběloši. 680 zdravotníků zemřelo na jaře v New Yorku a v New Jersey. ZDE

- Příbuzní osob, které v Itálii zemřely na koronavirus, žalují italského premiéra, ministra zdravotnictví a prezidenta regionu Lombardie za "kriminální zanedbání povinností při boji proti pandemii". Skupina 500 rodin podává žalobu ve středu v městě Bergamo, které bylo těžce postiženo pandemií. Argumentují, že Giuseppe Conte, Roberto Speranza a Attilio Fontana  nesou vážnou odpovědnost za téměř 70 000 osob, které v Itálii zemřely na koronavirus.  ZDE 

- Šéfové britského zdravotnictví žádají Johnsona, aby odložil brexit o měsíc. Vypadnutí Británie z EU bez dohody totiž ohrozí zdraví pacientů. Britské nemocnice čelí alarmujícímu nárůstu pacientů a měsíční odklad brexitu by umožnil zdravotnictví "opustit nebezpečnou zónu", a umožnil by zdravotníkům zaměřit se na boj proti pandemii, aniž by zároveň museli řešit krizi vzniklou v důsledku vypadnutí Británie z EU bez dohody.

- Největší čínská letecká společnost zastavila nyní lety z Londýna kvůli novému kmenu koronaviru.

- Bulharsko ve středu obnoví lety z Londýna. Cestující budou muset mít negativní test a půjdou po příletu do Bulharska na 10 dní do karantény.

- Tchajwan zavedl nová karanténní opatření poté, co se v zemi objevil první případ koronaviru za posledních 253 dní.

- Norsko také prodloužilo zákaz letů z Británie nejméně o tři další dny.

- Mezi řidiči v Doveru došlo k potyčkám. Je tam asi 4000 kamionů. Francie umožnila znovu přejezd kamionů do Calais, ale řidiči musejí mít negativní test.

0
Vytisknout
8113

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2020