Trumpovo odstranění trvá příliš dlouho

11. 1. 2021

čas čtení 5 minut
14. října 1962 americký špionážní letoun U-2 letěl nad Kubou a pořídil stovky snímků vojenských instalací na ostrově. Den nato CIA zjistila, že tyto základny jsou vlastně odpalovacími rampami jaderných raket zřízenými nám pod nosem Sovětským svazem a objevenými pouhou náhodou, napsal Tom Nichols.


22. října prezident John F. Kennedy zavedl blokádu Kuby a promluvil k národu a ke světu v televizi, kde prohlásil, že je připraven podniknout vojenskou akci, pokud to bude nezbytné. Další den zvýšil status pohotovosti amerických ozbrojených sil na DEFCON 2, jen o stupeň méně, než odpovídá skutečné jaderné válce. Kubánská krize začala.

Během příštích několika dní napětí mezi Spojenými státy a Sovětským svazem rostlo. SSSR provedl demonstrativní pozemní jaderné testy a velitelé sovětských ponorek směřující na Kubu měli povoleno použít na moři jaderná torpéda. V jednu chvíli Kennedy odhadoval pravděpodobnost jaderného holokaustu "někde mezi třetinou a polovinou".

K 28. říjnu se sovětské lodě otočily a SSSR slíbil odstranit rakety z Kuby. USA souhlasily, že neprovedou invazi na Kubu a stáhnou rakety z Turecka. Od okamžiku, kdy se Kennedy obrátil na veřejnost, do konce krize uplynulo pouhých šest dní.

Donaldu Trumpovi stále zbývá deset dní v úřadu.

Článek II. ústavy přisuzuje prezidentovi plnou exekutivní pravomoc, včetně funkce vrchního velitele ozbrojených sil. Od 2. světové války to zahrnuje pravomoc použít jaderné zbraně - "prezidentovy zbraně", jak je nazývá obranná komunita - bez odmlouvání a bez odvolání.

Žádná zvláštní výjimka neomezuje akce prezidentů na konci funkčního období. Trump bude mít úplný arzenál svých pravomocí až do poledne 20. ledna. Po útoku na Kapitol dokonce i těchto pár posledních dnů představuje příliš vysoké riziko.

Trump je nestabilní a zoufalý muž, který podnítil násilí vůči vládě Spojených států. Nemůže mít v ruce klíč k Armageddonu a proto musí být odstraněn jakýmikoliv dostupnými zákonnými a ústavními prostředky.

Je ochoten podněcovat násilí proti vlastním občanům a dalším odvětvím moci, což je emocionální stav, který představuje zjevný důvod pro aktivaci pětadvacátého dodatku ústavy. Viceprezident Mike Pence naneštěstí tomuto kroku brání tak rozhodně, že odmítl převzít telefonický hovor s šéfkou Sněmovny reprezentantů a lídrem senátní menšiny.

Republikáni v Kongresu se výzvám k odstranění Trumpa staví na odpor a tvrdí, že bychom měli všichni prostě zatnout zuby a vydržet. Mezitím šéfka sněmovny vyzvala k impeachmentu, pokud Trump nerezignuje. Ale také řekla svému poslaneckému klubu, že hovořila s předsedou Sboru náčelníků štábů, aby "probrala možná protiopatření, jak zabránit nestabilnímu prezidentovi v zahájení vojenského nepřátelství nebo v přístupu k odpalovacím kódům a nařízení jaderného úderu".

Tento krok je zjevně neústavní. Pelosiová má právo ptát se v rámci kongresového dohledu, ale nemá právo vyžadovat možnosti, jak obejít prezidentovy pravomoci podle článku II. To je nezdravý signál pro exekutivu a zejména pro ozbrojené síly, zpravodajské služby a justici, aby ignorovaly zvoleného prezidenta a fungovaly bez autority u moci, dokud nenastoupí Biden.

K obcházení ústavy už předtím jednou došlo, ačkoliv je měl na svědomí člen kabinetu a nikoliv zákonodárce. Když byl Richard Nixon ve finální agónii a povídalo se, že strašně pije a povídá si s portréty v Bílém domě, senátor Alan Cranston zavolal ministru obrany Jamesi Schlesingerovi, aby ho varoval kvůli "potřebě zabránit nepříčetnému prezidentovi, aby nás zatáhl do holokaustu". Schlesinger sdělil americkým ozbrojeným silám, že jakékoliv "neobvyklé rozkazy" - jako použití jaderných zbraní - musejí být ověřeny jím nebo ministrem zahraničí Henrym Kissingerem.

V té době jsme nevěděli, že sovětský lídr Leonid Brežněv byl v ještě horším stavu než Nixon. Jeho zdraví selhávalo a byl závislý na prášcích na spaní. V říjnu 1973, zřejmě na základě kalkulace, že Nixon je příliš zkompromitován, než aby reagoval, Brežněv hrozil vysláním vojáků do probíhající arabsko-izraelské války. Kissinger a předseda Sboru náčelníků štábů Thomas Moorer se rozhodli jednat. V noci 24. října vyhlásili celosvětový vojenský poplach - včetně zvýšení pohotovosti jaderných sil.

Sověti ustoupili. Ale mohlo to skončit velmi odlišně.

Nemůžeme doufat v to nejlepší nebo spoléhat na ty, kdo nevelí, že udrží Trumpa na uzdě. Byť jen o jeden den déle v Bílém domě je příliš. V roce 1962 a v temném podzimu 1973 jsme se vyhnuli katastrofě jen o pár dní. Mír byl udržen zčásti díky přítomnosti profesionálů jako Schlesinger a Kennedyho týmu. V Trumpově Washingtonu nikdo takový není.

Nemůžeme si už dovolit chybu. Druhý impeachment je jediným spolehlivým řešením - a mělo by k němu dojít okamžitě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5436

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2021