Americká armáda varuje před extrémismem a vyzývá k obraně ústavy

13. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Nejvýše postavení američtí vojenští představitelé odsoudili násilný vpád do Kapitolu z minulého týdne a připomněli vojákům závazek podporovat a bránit ústavu a odmítat extrémismus v prohlášení, které podtrhuje bezprecedentní výzvy, jimž země čelí po pokusu Trumpa a jeho příznivců zabránit certifikaci výsledku listopadových voleb, upozorňují Barbara Starrová, Nicole Gaouetteová a Oren Liebermann.


"Byli jsme svědky akcí uvnitř budovy Kapitolu, které byly neslučitelné s právním státem. Práva na svobodu projevu a shromažďování nikomu nedávají právo uchýlit se k násilí, pobuřování a povstání," uvádí prohlášení vydané ve středu a podepsané nejvýše postaveným generálem Markem Milleyem a celým Sborem náčelníků štábů.

Prohlášení podtrhuje rozsah výzvy, když se představitelé bezpečnostního establishmentu pokoušejí vyrovnat s následky chaosu v Kapitolu a zjistit, jak napříště nejlépe chránit zákonodárce v sídle americké demokracie. Mezitím vycházejí najevo další informace o plánech Trumpových příznivců vyvolat další útok a narušit inauguraci prezidenta Bidena.

Zákonodárci hluboce otřesení hodinami násilí z minulého týdne diskutují o krocích na svou ochranu a zmiňují se o Republikánech, kteří možná spolupracovali nebo komunikovali s účastníky nepokojů - a dalších stranických kolezích, kteří navzdory předpisům nosí v Kapitolu zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5744

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021