Plánovaná Unie turkických národů ohrožuje jednotu Ruska

15. 1. 2021

čas čtení 1 minuta
Na sklonku druhé karabašské války ruští komentátoři tvrdili, že se Ankara nyní snaží vytvořit unii turkických zemí pod svým vedením. Avšak Turecko má radikálnější cíl - vznik unie turkických národů včetně těch, které nyní náleží k jiným státům jako Ruská federace, napsal Dmitrij Rodionov.


To co Turecko dělá jednak podkopává postavení Ruska omezováním jeho vlivu na pět turkických zemí v postsovětském prostoru - Ázerbájdžán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Turkmenistán a Uzbekistán), jednak ohrožuje kontrolu Moskvy nad turkickými oblastmi uvnitř stávajících hranic Ruské federace.

Je pochopitelné, že to nikdo neřekne nahlas, ale turecký prezident Erdogan signalizoval, že jeho cílem je právě tohle, když v Baku prohlásil, že Ázerbájdžánci v Íránu jsou předmětem starostí Ankary. V tomto směru zašel ještě dále, než ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

Erdogan nikdy veřejně a přímo nevyhlásil, že se Írán musí vzdát Jižního Ázerbájdžánu, tak jako nikdy nepožadoval po Číně, aby poskytla svobodu Východnímu Turkestánu. Ale jeho zájem o turkické národy bez vlastní státnosti naznačuje, že uvažuje tímto směrem - a tedy i o turkických národech uvnitř Ruska.

Moskva se soustředila na úsilí Turecka rozšířit vztahy s turkickými zeměmi včetně těch, v nichž je Rusko dosud nejdůležitějším vnějším hráčem a ruské úřady se spokojily s faktem, že Ankara plně nedosáhla svých cílů ani na Krymu, ani v Ázerbájdžánu. Tento pohled však může být zavádějící.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7642

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021