"Mentálně narušený" Trump bude dál jednat bez svědomí

15. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
Trumpem vyvolané povstání zřejmě neskončilo a může být pouze ve svých počátcích. Existují důvěryhodné zprávy FBI a dalších bezpečnostních složek, že pravicové polovojenské oddíly a další domácí teroristé plánují ještě více násilí ve dnech před Bidenovou inaugurací. Útok na Kapitol nebyl izolovanou událostí: Celá Trumpova éra se vyznačovala pravicovým násilím. Až Trump konečně opustí úřad, pravicové násilí, které umožnil a dovoloval se možná ještě zhorší, domnívá se Chauncey Devega.


Ve středu byl Trump poměrem hlasů 232:197 Sněmovnou reprezentantů podroben ústavní žalobě již podruhé, v tomto případě za "podněcování povstání". Všech 222 Demokratů s 10 Republikány hlasovalo pro impeachment, zatímco čtyři Republikáni se zdrželi. Trump je nyní jediným prezidentem, který byl impeachmentu vystaven dvakrát a jasně soupeří s Andrew Johnsonem a Jamesem Buchananem o ostudný titul nejhoršího prezidenta v dějinách USA.

Místo aby byl vystrašen násilím v Kapitolu a druhým impeachmentem Trump, jako jiní autokraté a fašisté, vypadá ještě zoufalejší a povzbuzený. V úterý během návštěvy "pohraniční zdi" v Texasu varoval Demokraty a americký lid, že impeachment nebo odstranění budou mít následky, čímž naznačuje více násilí ze strany svých příznivců. Trump prohlásil, že Demokraté způsobují v zemi "děsivý hněv a rozdělení a bolest", což je další z příkladů jeho slovního terorismu zaměřeného na podněcování násilí ze strany příslušníků jeho politického kultu.

Koneckonců, katastrofa Trumpova prezidentství se nemusela stát. Američané, kteří pro Trumpa v letech 2016 a 2020 hlasovali, nesou odpovědnost. Republikánská strana, která vychvalovala Donalda Trumpa a jeho odporné protidemokratické hnutí, nese odpovědnost.

Zpravodajská média, která normalizovala Trumpův fašistický a autoritářský režim bělošské nadřazenosti nesou odpovědnost.

Ti kdo popírali zjevná varování ohledně Trumpova pokusu o převrat - a kdo zesměšňovali, nebo se snažili umlčet lidi, kteří se snažili veřejnost varovat - také nesou odpovědnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021