Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Zdravotníci na JIPkách čelí psychickému traumatu, depresím a úzkostem

13. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
V úterý  12.1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 855 600. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za pondělí přibylo 10 725  oficiálně registrovaných denních infekcí.   Zemřelo 13 656 lidí, to je nárůst o 171 osob. V nemocnicích je 7132 lidí, to je nárůst o 135 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Upozornění: Jeden čtenář si povšiml, že zde uváděný údaj o denním nárůstu počtu mrtvých je vyšší než údaj, který MZČR uvádí pro nejnovější den. Zde je vysvětlení:

Bohužel jde o mírnou manipulaci prováděnou MZČR. Potíž je, že ty údaje o mrtvých přicházejí na ministerstvo pozdě. Takže co se děje už mnoho týdnů, ministerstvo zpětně zvyšuje počty mrtvých v předchozích dnech, jenže to už česká média ignorují. Soustřeďují se  jen na údaj z posledního dne.
My to děláme tak, že bereme údaj celkového počtu mrtvých, který MZČR zveřejnilo v daném dni, a odečteme ho od celkového počtu mrtvých zveřejněného MZČR o den dříve. Potíž je, že samozřejmě další den už na stránkách MZČR není ten celkový údaj z předchozího dne k dispozici, takže se to nedá dlouhodobě srovnávat.


- Spojené státy zaznamenaly rekordní počet 4327 denních úmrtí na koronavirus

- Putin nařizuje masové očkování: "Naše vakcína je nejlepší na světě!

- Míra nákazy v Irsku je nyní nejvyšší na světě, 1288 případů na milion.  Česko je druhé.

- V pandemii už zemřely téměř 2 miliony lidí, přesně 1 963 557 osob. Nejpostiženějšími zeměmi jsou USA (380 821 mrtvých), Brazílie (204 690 mrtvých), Indie (151 569 mrtvých), Mexiko (135 682 mrtvých) a Británie (83 203 mrtvých).

- Policie v Jihoafrické republice zatkla od konce prosince více než 7000 lidí, kteří byli bez roušek.

- 2,3 miliony Britů už dostaly první dávku vakcíny, informoval ve středu ráno v rozhlase ministr zdravotnictví Matt Hancock. Tvrdil, že Británie "zvládne" proočkovat do poloviny února 14 milionů Britů.

- Tchajwan ve středu zaznamenal první případ vysoce nakažlivého kmenu koronaviru z Jihoafrické republiky.

- Do února zdvojnásobí čínská firma Sinovac Biotech výrobu vakcín na miliardu dávek, konstatoval její ředitel. Avšak vědci v Brazílii zjistili, že účinnost čínské vakcíny je jen 50 procent. Je to pro ně podstatné zklamání.

 

- Téměř polovina britských zdravotníků na jednotkách intenzivní péče trpí psychickým traumatem, vážnou depresí nebo úzkostmi. ZDE 

- Během koronavirové pandemie stouplo pronásledování křesťanů v autoritářských zemích světa. Autoritářské země zvýšily sledováno občanů, odpírají křesťanům pomoc a islamističtí extremisté zneužívají krize. Více než 340 milionů křesťanů čelí nyní perzekuci. Za poslední rok došlo k zvýšení početu vražd křesťanů pro jejich víru  o 60 procent. Zavražděno bylo 4761 křesťanů, 90 procent z nich v Africe.  ZDE  

- Africká unie získala 300 milionlů dávek vakcíny pro Afriku. Je to mimo globální program Covax, který má zajistit vakcíny pro rozvojové země.

- Anglické předpisy o tom, jak se chovat v pandemii, se od března 2020 změnily 64krát, upozornil jeden právník. Požaduje daleko méně chaotický přístup vlády.

- Spojené státy budou požadovat pro vstup do USA negativní test na covid.

- V Číně stoupl poprvé za posledních pět měsíců počet nákaz.

- Indonéský prezident Joko Widodo se stal prvním člověkem v zemi, který byl očkován čínskou vakcínou.

- Britská ministryně vnitra nedokázala na úterní tiskové konferenci odpovědět na otázku, jak je možné, že když je nyní nákaza daleko horší než letos na jaře, karanténní opatření jsou mírnější. V úterý Británie zaznamenala rekordní počet 1243 úmrtí. Ve středu však počet hospitalizací v jihoanglických nemocnících poprvé od Vánoc poklesl.

- Japonsko rozšířilo krizový stav do sedmi dalších regionů, rychle tam rostou počty nákaz. Počet nákaz a úmrtí v Japonsku je přesto relativně malý, v zemi zemřelo jen 4100 osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6004

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021