Průběžné zpravodajství:

Švédsko zaznamenalo rekordní počet denních úmrtí

14. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
Ve středu 13.1. dosáhl v ČR počet registrovaných nakažených 866 522. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za středu přibylo 10 854  oficiálně registrovaných denních infekcí.   Zemřelo 13 856 lidí, to je nárůst o 200 osob. V nemocnicích je 7182 lidí, to je nárůst o 50 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Švédsko ve čtvrtek zaznamenalo rekordní počet úmrtí na covid, překročilo hranici 10 000 mrtvých. Od středy zaznamenala tato země s 10 miliony obyvatel 351 denních mrtvých. Celkový počet mrtvých je nyní ve Švédsku 10 185. Očekává se, že denní počet mrtvých dále poroste. Švédské nemocnice mají na JIPkách as 20 procent lůžek volných.

- Papež František i jeho předchůdce papež Benedikt byli očkováni proti koronaviru. Došlo k tomu poté, co Františkův osobní lékař, Fabrizio Soccorsi, 78, zemřel na koronaviru. Františkovi, 84, v mládí odstranili kus plic. Benedikt, 93, má celou řadu starobních nemocí.

- Celosvětově bylo nakaženo koronavirem už více než 92 milionů lidí. Více než 1,9 milionu lidí zemřelo.

- Muslimští duchovní v mešitách po celé Británii budou při pátečních modlitbách kázat tento týden o tom, že vakcíny proti koronaviru jsou bezpečné, že jsou legitimní a že je správné se nechat očkovat. Budou jim připomínat, že je povinností muslimů zachraňovat životy. ZDE

 
- Lidé, kteří se uzdraví z covidové nákazy, mají, zdá se, stejnou imunitu, jakou poskytuje vakcína, alespoň po dobu prvních pěti  měsíců. Vyplývá to z výzkumu. Studie více než 20 000 zdravotníků provedená organizací Public Health England zjistila, že imunita získaná od covidové infekce poskytuje 83 procentní ochranu proti nové nákaze alespoň po dobu 20 týdnů.

- Čína zaznamenala po osmi měsících první další úmrtí na koronavirus. V severovýchodní provincii Heilongjiang se ztrojnásobil počet nákaz.

Lékárny v Anglii začínají očkovaat. Počet mrtvých na koronavirus v Británii překročil 100 000.

- Joe Biden v prohlášení apeloval na Senát, aby se zabýval nejen Trumpových impeachmentem, ale i pandemií.

- Brazílie uvedla ve středu, že doveze z Indie 2 miliony vakcín firmy AstraZeneca.

- Spojené státy zaznamenaly v úterý více než 4200 úmrtí. Celkem na covid v USA zemřelo více než 381 000 osob.

- Vědci na Ohio State University objevili nový kmen koronaviru, který je podobný britskému, ale zřejmě vznikl v USA.

- Texas se stal druhým státem v USA, který má 2 miliony nákaz. Kalifornie překročila tuto hranici v prosinci.

- Nové, nakažlivější kmeny koronaviry vznikly v Británii, v Jihoafrické republice a v Brazílii.

- Jednodávková vakcína farmaceutické společnosti Johnson & Johnson je bezpečná a vyvolává imunitní reakci téměř u všech očkovaných osob, podle dat zveřejněných v New England Journal of Medicine.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
6977

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021