Neonacisté a hnutí Boogaloo 20. ledna plánují v USA další povstání

14. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Ultrapravicové milice, z nichž některé minulý týden obsadily Kapitol, nyní podle FBI plánují další ozbrojené útoky ve všech padesáti státních Kongresech. Hovoří se také o dalším útoku na Kapitol ve Washingtonu, D.C. Jedním z důvodů, proč Twitter vykopl Trumpa, QAnon a další nežádoucí jedince ze své platformy, bylo plánování další vzpoury na 17. ledna, píše Juan Cole.

Sociologové tyto skupiny nazývají „akceleracionisty“. Jejich členové a stoupenci věří, že prostřednictvím přímé akce a spektakulárního násilí mohou prohloubit polarizaci společnosti a rozdmýchat tak občanskou válku – anebo přinejmenším konflikt mezi těmi, kdo silně podporují bílou rasu, a těmi, kdo si přejí redukovat její výsady (tak to alespoň bělošští nadřazenci chápou).

Někteří z nich loni infiltrovali protesty Black Lives Matter a zapojili se do násilností a destrukce, přičemž doufali, že se chaos svalí na Afroameričany a že budou běloši natolik znepokojeni, že se k nim připojí.

Tyto násilnické elementy se minulou středu pokusily nalézt, unést nebo zabít Mikea Pence, Nancy Pelosi a patrně i další zákonodárce, zatímco doufaly, že v celých Spojených státech vypuknou násilnosti, které by je posílily.

Jde o taktiku, která může být děsivá. Akceleracionismus byl nástroj Al Káidy v Mezopotámii a posléze i Daeše, jehož prostřednictvím pak dobyl 40 procent Iráku.

Analýza Southern Poverty Law Center (SPLC) poznamenává, že zbožňování Donalda Trumpa spoustě těchto různorodých skupin poskytlo obecnou loajalitu a orientaci. Tyto organizace se v podstatě staly Trumpovými soukromými milicemi – podobně jako Mussoliniho černé košile. Je to ona loajalita vůči Trumpovi, kterou sám kultivoval a která nakonec ohrozila Republiku. A tyto militanti jsou nyní odhodláni zastavit Bidenovu inauguraci.

Co vlastně tyto elementy chtějí?

Podle SPLC v USA existuje 940 významných nenávistných skupin, přičemž zde operuje 181 milic. A kvůli odpornému Trumpovi a jeho šovinistickým pomahačům se těmto skupinám podařilo infiltrovat americkou vládu, jak uvádí analýza SPLC. Trump instaloval členy těchto nenávistných skupin do důležitých pozic, přičemž se jedná o osoby nenávidějící imigranty, muslimy a LGBT.

Pořádkové síly podcenily sílu těchto nenávistných skupin. Není přijatelné, aby se opakovaly události z minulého týdne. Donald Trump tyto elementy vybičoval k akci svými nesčetnými lžemi o ukradených volbách, a tím ohrozil život Joe Bidena.

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
6116

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2021