Evropská komise zahájila s Českem nové hloubkové šetření kvůli zemědělským dotacím

13. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

Brusel, Praha - Evropská komise dnes zahájila nové vyšetřování neoprávněného udělování dotací velkým zemědělským podnikům na restrukturalizaci a vybudování závlahy v ovocných sadech a na pojištění úrody a hospodářských zvířat. Z veřejně známých informací je jasné, že se vyšetřování Komise opět týká firem z holdingu pana premiéra.

Česká republika vypsala dvě výzvy v celkové výši 73,4 milionu EUR určené na restrukturalizaci a vybudování závlahy v ovocných sadech a na pojištění úrody a hospodářských zvířat, což Komise schválila, protože mělo jít v prvé řadě o podporu pro malé a středí firmy. Při jejich bližším posuzování však zjistila, že česká vláda podporu už dokonce distribuovala velkým zemědělským podnikům, které „chybně kvalifikovala“ jako malé podniky.

 

„Stát může za určitých podmínek dát podporu i velkým podnikům. Musí se ale dodat srovnávací analýzy dopadu toho, co by se stalo, kdyby podniky podporu nezískaly, což nebyl tento případ. Komise proto otevřela s Českem další hloubkové šetření,“ sděluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je koordinátorem kontrolního výboru europarlamentu.

„Vyšetřování Komise je dalším důkazem toho, s čím jsme přijeli z loňské mise Evropského parlamentu. Systém udělování zemědělských dotací v České republice jde na ruku velkým zemědělským konglomerátům na úkor malých podniků, kterým je určen. Evropskou komisi požádám, aby nám v příštích dnech sdělila rozsah zjištěných nesrovnalostí a časový harmonogram, v jakém se bude Českem bohužel již po několikáté zabývat,“ doplňuje Zdechovský.



Více informací:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/cs/ip_21_87


https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/holding-agrofert-premier-andrej-babis-cerpani-dotaci-ovocne-sady_2012101108_vtk


https://www.eppgroup.eu/cs/nase-cinnost/s-clenskymi-staty/ceska-republika/zpravy/neopravnene-dotace-pro-ovocne-sady-vysetruje-evropska-komise

 

0
Vytisknout
5214

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2021