Studie: Mutace korunkového proteinu může zvýšit infekčnost koronaviru až osminásobně

19. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Mutace v korunkovém proteinu koronaviru SARS-CoV-2, které se vyskytují u nových variant zjištěných v Británii, Jihoafrické republice a Brazílii, mohou zvýšit infekčnost viru ve srovnání s originálním kmenem až osmkrát. Ukázal to výzkum publikovaný v časopise eLife.


Studie vedená výzkumníky z New York University, New York Genome Center a nemocnice Mount Sinai zpřesňuje zjištění, mutace označovaná jako D614G způsobuje zvýšení nakažlivosti viru. Tato mutace se vyskytuje u všech nových kmenů koronaviru.

Mutace D614G, běžně označovaná jako "varianta G", změnila korunkový protein koronaviru, jímž proniká do hostitelských buněk, zřejmě na počátku roku 2020. Nyní postupně začíná převládat u forem viru dominantních po celém světě.

Při zmíněné studii vědci infikovali virem s mutací typu G lidské plicní, jaterní a střevní buňky. Použili současně v kontrolním souboru buněk i "divoký" koronavirus z počátku pandemie.

Zjistili, že varianta s mutací D614G zvyšuje nakažlivost viru ve srovnání s jeho originální verzí až osminásobně. Zároveň zvýšila i odolnost virové korunky vůči jiným proteinům.

Podobných studií potvrzujících vyšší infekčnost nových kmenů viru je řada, existují však pochybnosti o tom, zda také způsobují vážnější průběh nemoci.

Autoři zdůrazňují, že jejich zjištění jsou důležitá pro další vývoj vakcín, které by v budoucnu mohly obsahovat různé formy korunkového proteinu z různých variant koronaviru. Dosud vyvinuté vakcíny používaly korunky z originálního viru. Dosavadní studie ukazují, že tyto vakcíny chrání i před novými kmeny, přinejmenším v jistém stupni.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4528

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021