Průběžné zpravodajství:

Vakcína Pfizer je po první dávce účinná z 85 procent

19. 2. 2021

čas čtení 7 minut
ČR je co do počtu úmrtí na milion osob nyní třetí nejhorší na světě. První je Slovensko s 18,9 mrtvými na milion obyvatel, druhá je Černá Hora s 15,9 mrtvými na milion obyvatel, ČR má 13,4 mrtvých na milion obyvatel:


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  519 757 očkování. Ve čtvrtek 18. 2. bylo očkováno  16 341  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 198 024 osob.  V úterý   bylo dokončeno očkování  u 6723 osob.     Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 16,4 milionů lidí, to je 25 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,3 milionů lidí, to je  12,8 procent obyvatelstva), z nich 16,4 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 123 252 osob. Ve čtvrtek 18. 2. bylo v ČR zaznamenáno 11 552 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 913 lidí, to je denní nárůst o 174 mrtvých.   V nemocnicích je 6 343 lidí, to je nárůst o 148 osob.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Skepse ohledně vakcíny AstraZeneca ohrožuje evropskou očkovací kampaň. Navzdory tomu, že evropští politikové se snaží rozptylovat skepsi veřejnosti vůči vakcíně Oxfordské univerzity a firmy Astra Zeneca, skepse mezi zdravotníky a obyvatelstvem trvá, částečně v důsledku zmateného zpravodajství o této vakcíně. Někteří si také stěžují, že až 40 procent očkovaných má vedlejší účinky: po očkování minulý čtvrtek onemocněli v pátek příznaky chřipky. Uzdravili se do pondělí. Protesty proti oxfordské vakcíně přicházejí také z Francie a z Rakouska.   ZDE

- V důsledku tříměsíční pauzy mezi prvním a druhým očkováním  má  vakcína firmy AstraZeneca celkovou účinnost 81 procent, při druhém očkování jen po šesti týdnech má účinnost 55  procent. První vakcína poskytuje po dobu prvních tří měsíců  ochranu ze 78 procent. Výsledky výzkumu zveřejnil časopis The Lancet.

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech podstatně brání šíření nákazy.V asymptopatických případech o 89.4 procent, v symptomatických případech o 93,7 procent. Zjistily to dvě izraelské, dosud nerecenzované studie.

-Modelování pandemie v Kanadě varuje, že nové varianty covidu-19 hrozí vznikem nové jarní vlny nákaz, pokud nebudou dodržována karanténní opatření. Očkováním v jediné zemi se pandemie nepotlačí, varovali místní epidemiologové.

- V Polsku byla identifikována jihoafrická varianta, konstatoval ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.


- Švédsko v pátek zaznamenalo dalších 4144 nákaz a 51 dalších úmrtí. Ve čtvrtek Švédsko zaznamenalo 4920 nových nákaz. Mezi prvním a druhým týdnem února stoupl ve Švédsku počet nákaz o 24.1 procent. Šíří se tam nyní i britská vatianta. Deset procent testů ve Švédsku je pozitivních, nakaženo je 411 osob na 100 000 obyvatel.

- Česká vláda zrušila rozhodnutí v pondělí otevřít obchody, v důsledku zhoršující se situace. Reuter informuje, že podle dat z Evropského střediska pro prevenci a zvládání nemocí má ČR 968 nákaz na 100 000 obyvatel. Vláda připravuje krizový scénář pro nemocnice, které už nemohou přijímat pacienty, cituje Guardian Český rozhlas. ZDE 

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech je po první dávce efektivní v 85 procentech případů, zjistila izraelská studie očkovaných zdravotníků.

- Polsko je ohroženo třetí vlnou nákazy. Nedávno rozvolnilo určitá opatření, otevřelo lyžařská střediska, kina, hotely a divadla pro kapacitu 50 procent, avšak úřady varují, že toto rozvolnění může být zrušeno v důsledku situace. "Jsme na začátku třetí vlny pandemie, není to tak silné jako na Slovensku nebo v ČR, ale bohužel sledujeme týdenní nárůst o 20 procent nákaz," řekl Wojciech Andruziewicz. 10 procent nákaz v Polsku jsou britská varianta. V pátek registrovalo Polsko 8777 nových nákaz a 241 úmrtí. Celkem Polsko zaznamenalo 1 623 218 nákaz a 41 823 úmrtí.

- V 81 zemích zlikvidoval covid-19 20,5 milionů let života, zjistila studie. Likviduje to falešnou představu, že na covid-19 umírají lidé, kteří by stejně už brzo zemřeli. Také to likviduje lživé tvrzení, že úmrtnost na covid je prý stejná jako na chřipku. V zemích těžce postižených covidem je úmrtnost na koronavirus dvakrát až devětkrát vyšší než na sezónní chřipku. Muži jsou úmrtností postiženi o 44 procent více než ženy. ZDE 

- Britský Vysoký soud rozhodl, že Johnsonova vláda porušila zákon tím, že nezveřejnila podrobnosti udělených kontraktů soukromým firmám v souvislosti s pandemií. Všeobecně je kritizováno, že četné tyto kontrakty byly udělovány tajně a bez konkursu kamarádům britských ministrů, případně dárcům Konzervativní strany:

- Počet mrtvých v Africe přesáhl v pátek 100 000. Je to zlomek počtu mrtvých na jiných kontinentech, avšak počet mrtvých v Africe nyní rychle roste a druhá vlna infekcí zahlcuje nemocnice. Celkový počet mrtvých v Africe, 100 354, je daleko nižší než v severní Americe, kde zemřelo více než půl milionu lidí, a v Evropě, kde zemřelo téměř 900 000 osob.

- Japonsko identifikovalo novou variantu covidu, imigrační centrum zaznamenalo nákazy. Japonsko se snaží zvládnout třetí vlnu nákazy. Nová varianta covidu zřejmě vznikla kdesi v zahraničí a odlišuje se od jiných typů covidu, které byly nalezeny v Japonsku.

- Bohaté státy se snaží křečkovat o miliardu vakcín více než potřebují. Chudší státy jsou zanedbávány.

- Globální počet nákaz celosvětově poklesl na nejnižší množství od loňského října, což naznačuje, že mimo zimní počasí se virus zřejmě šíří méně úspěšně. Jenže nyní hrozí nové, daleko nakažlivější a smrtnější kmeny koronaviru, takže situace je nebezpečná.

- Hongkong zahájí příští týden očkování občanů zadarmo, čínskou vakcínou Sinovac.

- Nový Zéland potvrdil jednu novou nákazu.

- Hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci doufá, že se Spojené státy do Vánoc 2021 vrátí k normálu.

- Čína věnovala 200 000 vakcín Sinovac Alžírsku.

- izrael prodloužil uzavření hranic do 6. března.

- Pětina Australanů se asi nenechá očkovat- Naznačuje to vážné problémy.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8315

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021