New Scientist: Dvě varianty viru se spojily do silně zmutovaného koronaviru

19. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se britská a kalifornská varianta koronaviru spojily do silně zmutovaného hybridu, což vyvolává obavy, že můžeme být svědky nové fáze pandemie covidu-19.

Dvě varianty koronaviru, které způsobují onemocnění známě jako covid-19, zkombinovaly své genomy, a zformovaly tak silně zmutovanou hybridní verzi viru. „Rekombinace“ byla objevena ve vzorku viru v Kalifornii, což přináší varování, že můžeme být svědky nové fáze pandemie, informuje časopis New Scientist.

Hybridní virus vznikl rekombinací vysoce nakažlivé britské varianty koronaviru (B.1.1.7) a varianty, která byla objevena v Kalifornii (B.1.429). Kalifornská verze mohla stát za nedávnou vlnou nákaz v Los Angeles, protože v sobě nese mutaci, jež je vůči některým protilátkám rezistentní.

Tuto rekombinaci objevila výpočetní bioložka Bette Korber v Národní laboratoři Los Alamos v Novém Mexiku. Korber na shromáždění Newyorské akademie věd konané na začátku února uvedla, že důkazy o existenci rekombinantního viru jsou zcela jasné.

Pokud bude tento objev potvrzen, půjde o první rekombinantní virus za celou dobu pandemie. Badatelské týmy v prosinci a lednu nezávisle na sobě potvrdily, že neobjevily žádný důkaz o rekombinaci virů – i když se dlouho očekávalo, že k tomu dojde, protože se tak koronaviry běžně chovají.

Na rozdíl od běžné mutace, kde se změny akumulují v jednu chvíli – přičemž tímto způsobem vznikla kupříkladu britská varianta – rekombinace mohou spojit hromadné mutace do jedné. Ačkoli zpravidla viru nepropůjčují žádnou výhodu, občas k tomu dochází.

Rekombinace mohou vést k výskytu nových a nebezpečnějších variant, třebaže v tuto chvíli není jasné, jakou hrozbu by tato rekombinace mohla představovat.

Korber objevila pouze jediný rekombinantní genom mezi tisíci sekvencemi a není jasné, zda došlo k přenosu viru, anebo jde o ojedinělý případ.

Dopady tohoto zjištění nejsou dosud zcela zřejmé, protože neexistuje dostatek poznatků o rekombinantní biologii. Nicméně tato nově objevená mutace v sobě obsahuje více nakažlivou britskou variantu, jakož i kalifornskou, která může být rezistentní vůči protilátkám. 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6386

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021