Průběžné zpravodajství:

Koronavirus:Testování splašků je nesmírně účinnou prevencí pandemie

8. 3. 2021

čas čtení 5 minut
V nedělí 7.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších  3923 nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje ani neočkuje, zdravotníci jedou na chatu.)  Zemřelo 21 882 lidí, to je denní nárůst o 165 mrtvých.   V nemocnicích je 7979 lidí, to jen nárůst o 80 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 325 291 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Karlův most v Praze byl o víkendu přeplněn lidmi, stejně tak místa v Brně. Jen asi třetina lidí měla respirátory. Občané neberou pandemii vážně, mezi lidmi se šíří nesmysl, že "umírání je přirozené". Vyvraždění 22 000 lidí, kteří mohli žít ještě desítky let, však přirozené není. Nesou za to odpovědnost všichni. Problém, který si lidi neuvědomují, je, že v zemi, kde pandemie zuří tak široce a intenzivně jako v ČR, nutně vzniknou nové kmeny koronaviru, které se nejen mohou vyhnout vakcínám, ale mohou začít zabíjet i lidi každého věku. Už to začalo s britskou variantou.

V nedělí  bylo v ČR očkováno jen 9578 (!!) osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 777 !! osob. (Celkem bylo od začátku očkování proočkováno 829 555 dávek, to je přibližně tolik dávek kolik se v Británii očkuje za  dva dny. Pro srovnání: Jen v sobotu 6.3 bylo v Británii první dávkou proočkováno 416 834 osob.) Počet očkovaných denně v ČR je stále nesmírně nízký. Země musí očkovat půl milionu lidí týdně, upozorňuje matematik René Levínský.


- Francouzští důchodci v lockdownu bojují proti samotě hovory přes Zoom se zahraničními studenty francouzštiny. Studenti francouzštiny si libují, že se jim velmi zlepšuje znalost jazyka.  Akci organizuje francouzský projekt ShareAmi. ZDE 

- Covid byl v prosinci přítomen ve splašcích více než 80 procent anglických škol. Vědci analyzující splašky přítomnost koronaviru zjistili o týden dříve než testování v komunitě. Testování splašků pro koronavirus je zřejmě nesmírně účinným způsobem jak lokalizovat ohniska nákazy. Hygienici konstatují, že je to spolehlivější a levnější způsob testování než laterální testy nebo testy PCR. Testování splašků dokáže rychle varovat před přítomností nákazy. Po jejím objevení je pak nutno individuálně testovat lidi v dané oblasti. Testování splašků dokáže registrovat covid, i když je nakažena jedna osoba z 10 000.  Testování vodovodní sítě a kanalizace se používá pro účely veřejného zdraví od doby, kdy v roce 1854 dokázal John Snow, londýnský lékař, že se šíří cholera z jedné studně v londýnské čtvrti Soho. Odstranil z pumpy kliku a epidemie cholery přestala.  ZDE  


- Vysoký činitel Evropského lékového úřadu varoval členské země EU, aby neschvalovaly ruskou vakcínu Sputnik V, dokud její bezpečnost a účinnost úřad plně neprověří. Česko je mezi několika zeměmi, které ji chce používat neschválenou.

 
- Vietnam zahájil svůj očkovací program, jako první očkuje zdravotníky.

- V pondělí 8.3. se v Británii otevírají školy pro všechny děti

- Pro očkované cizince sníží Thajsko povinnou karanténu ze 14 na 7 dní.

- Francouzská vláda varovala, že uvažuje o tom nařídit zdravotníkům povinné očkování, poté, co bylo zjištěno, že jich bylo proočkováno jen 40 procent.

- Polsko varuje, že zřejmě tento týden zaznamená 20 000 nákaz.

- Rusko zaznamenalo 10 253 nových denních nákaz.

- Policie použila slzný plyn proti demonstrantům v Aténách, kteří protestovali proti policejnímu násilí poté, co policista pendrekem zbil během koronavirové hlídky jednoho mladého muže. Policista se bude muset podrobit vyšetřování.

- Nikolas Löbel, poslanec za německou stranu CDU Angely Merkelové, rezignoval poté, co bylo zjištěno, že jeho firma vydělala na překupnictví s rouškami statisíce euro. 

- Francie darovala 15 000 vakcín proti covidu Slovensku. To za posledních 14 dní zaregistrovalo 24.09 úmrtí na 100 000 obyvatel, nejvyšší počet na světě. Slovensko v neděli oznámilo, že zaregistrovalo sedm případů jihoafrické varianty.

- Británie zaznamenala za posledních 24 hodin jen 82 úmrtí na covid-19, minulou neděli to bylo 144 úmrtí a je to poprvé od října 2020, co počet denních mrtvých poklesl pod 100. Počet nových denních nákaz byl 5177 a byl nejnižší od září 2020. Ve srovnání s předchozím týdnem (22.-28. února) poklesl v Británii počet mrtvých o 35 procent.

- Švýcarsko těsnou většinou 51 procent, z iniciativy ultrapravicové strany, zakázalo lidem zakrývat si na ulici, v obchodech a v restauracích obličej. Roušky jsou dovoleny.

- Severní Makedonie dostala první zásilku ruské vakcíny Sputnik V.

- Ve skotském Glasgow byl zatčen "malý počet" lidí poté, co fanoušci  fotbalového klubu Rangers oslavovali vítězství těchto fotbalistů ve skotské lize.

- Více než tisíc návěštěvníků klubů v Amsterodamu dostalo povolení shromáždit se mimo lockdown v rámci zkoušku jak by se mohly uprostřed pandemie bezpečně konat velké akce.

- Mexiko zaznamenalo dalších 2734 nákaz a 247 dalších úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
7631

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2021