Ochota darovat potraviny mezi Čechy roste

24. 4. 2021

čas čtení 4 minuty



Praha 24. dubna 2021 – Dnes probíhá v 800 prodejnách s potravinami a drogistickým zbožím jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Počet lidí potřebujících potravinovou pomoc se v posledních 12-ti měsících navýšil o 60 %.

Realizace Sbírky probíhá už podruhé za velmi přísných hygienických podmínek a s minimální účastí dobrovolníků, kteří vždy byli jejím symbolem. Vzhledem k obtížné době je potřeba i myslet i na ty, kteří se díky pandemii ocitli v krizi.

Skupiny nejvíce ohrožené nedostatkem potravin během pandemie jsou podle české populace osamělí senioři a matky samoživitelky. Tito lidé si zároveň podle veřejnosti potravinovou pomoc zasluhují nejvíce. Necelá polovina Čechů pak vnímá jako ohroženou skupinu ty, kteří kvůli pandemii přišli o práci, případně lidi bez domova,“ říká Markéta Kneblíková z agentury Ipsos, která nedávno provedla průzkum právě k tomuto tématu.

I to je jistě důvodem proč 9 z 10 Čechů oceňuje, že potravinové banky pořádají Sbírku potravin i v této nelehké době,“ doplňuje Kneblíková.

„I když se nám v posledním roce často může zdát, že je zakázáno snad úplně vše, štědrost i dobré skutky jsou stále povolené. Ty totiž Čechům nejsou cizí ani v době krize. Celospolečenská laskavost se ukázala hned několikrát. Netřeba zmiňovat šití roušek a pomoc lidem, kteří byli v izolaci, lékařům, matkám samoživitelkám či handicapovaným. Se stejnou vervou se Češi na podzim pustili i do přispívání v rámci Giving Tuesday. Věřím, že se teď neméně nadšeně vrhnou i do nakupování potravin a drogerie prostřednictvím jarní Sbírky potravin,“ říká Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Lidé mohou v jednotlivých prodejnách odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které poznají podle zelené zástěry s logem sbírky. Darované zboží se převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Pomoc je směrována zejména na seniory, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny okresy v České republice.

Darovat potraviny mohou lidé nově nejen fyzicky v obchodních centrech, ale sbírka probíhá i při nákupech online, a to až do úterý 2.května.

Jarní kolo Sbírky potravin se v letošním roce je klíčové pro schopnost potravinových bank poskytovat potravinovou pomoc ohroženým skupinám celoročně. Současné zásoby ve skladech by totiž podle prognóz vydrželi maximálně do srpna. Tradičně ale již nyní na mnoha místech chybí především konzervy, těstoviny, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny.

Sbírka potravin je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Záštitu celé akci poskytl ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s Evropskou federací potravinových bank.

O výzkumu:

Výzkum realizovala společnost Ipsos od 22. do 28. října 2020 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let. Celkem se ho zúčastnilo 1016 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz. Ipsos je dlouhodobým partnerem Sbírky potravin.

www.sbirkapotravin.cz



Další informace:

• Fotogalerii Sbírky potravin naleznete na tomto odkazu.

Děkujeme všem, kteří se na přípravě Sbírky potravin podílejí:

  • Organizátoři: Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

  • Státní správa: Ministerstvo zemědělství ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

  • Obchodní řetězce: Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO Cash & Carry, Penny Market, Rohlik.cz, ROSSMANN, Tesco Stores

  • Logistický partner: Raben Logistics Czech

  • Třetí sektor: Asociace společenské odpovědnosti, Armáda spásy, Charita České republiky, Naděje, Slezská diakonie

















0
Vytisknout
5945

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021