Doktor Mnoholáska, aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád COVID

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Premiér Babiš opět něco důležitého objevil. V poslední relaci Čau lidi vysvětluje absolventům vysoké školy života, jaké ďábelské plány s nimi prý mají Piráti. Kromě jiného k nim patří polyamorie - čili v originálním Babišově překladu mnoholáska. A to prosím znamená, že: "Desítky mužů a žen budou spolu žít jako partneři a budou spolu mít i milostný vztah." Sodomakomora!

Marx s Engelsem kdysi dehonestovali naivní saintsimonovské vize kolektivních vztahů obsažené ve spisku s originálním názvem "O láskách orchestrálních" jako staromládenecké fantazie. Budiž zde upřesněno, že řečený hrabě de Saint-Simon zemřel v roce 1825, takže dnes jsou jeho nápady již zhruba dvě stě let staré. Budiž dále řečeno, že přes všeliké krize a mnohokrát ohlašované konce "buržoazní rodiny" se prakticky nic ze saintsimonistických snů mimo omezené okruhy experimentující mládeže a několik málo znuděných výstředních párů, které potřebují něčím nakrmit bulvár, neuskutečnilo. A to ani od doby, kdy došlo k rebrandingu "lásek orchestrálních" na "polyamorii".

Jinak je samozřejmě záležitostí jednotlivých lidí, jaký životní styl si sami zvolí. Zkušenosti zatím ukazují, že možná mnozí i sní o polyamorii, ale v praxi stejně žijí zavedeným modelem, který lze asi nejspíše označit jako sukcesívní polygamii/polyandrii se záchytem kdesi ve středním věku.

Novější výzkumy navíc hovoří i o tom, že sexuální revoluci opravdu došel dech - a mezi současnou mládeží už zdaleka nevzbuzuje takový zájem jako řekněme v roce 1968 nebo 1984.

Když to shrnu, je dost těžké si představit člověka, který by premiérovým povídačkám o děsivých a zhoubných plánech Pirátů uvěřil. I tak zarytě monogamní člověk jako já se při sledování výstupu Andreje Babiše na téma, o němž vystupující evidentně vůbec nic neví, prakticky nepřetržitě popadá za břicho.


Ale mějme pochopení. Babiš prvotřídně zpackal vládní reakci na pandemii, která stála Českou republiku nejméně 30 000 mrtvých. Zbytečně vymřelo jedno okresní město. A tohle rozhodně na opozici shodit nemůže. Mnohokrát dal najevo, jak je za všechno zodpovědný výhradně jen on sám. A volby se blíží. Co má teď proboha dělat?

Zoufale se snaží najít něco, čeho by se naivní lidičkové báli ještě více než COVIDu. Nejprve to zkusil s popíjejícími cizáky, ale nepovedlo se. Takže další pokus o účinné předvolební bububu prostě zahrnuje mnoholásku.

To dá rozum - přece nebude voličům připomínat riziko další podzimní vlny pandemie...

3
Vytisknout
9407

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2021