CNN: Jednejte podle toho, co říkám, ne podle toho, jak sám jednám

7. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut
 

- CNN má moderátora, který je bratrem newyorského guvernéra Andrewa Cuoma
- Cuoma obvinilo mnoho žen  ze sexuálního obtěžování
- CNN odmítá potrestat novináře Chrise Cuoma za pomoc při psaní projevu jeho bratra na obranu před obviněním ze sexuálního obtěžování
- Když jsou do podobných skandálů zapleteni pravicoví politici, zachází se s nimi viditelně jinak
- Populisté využivají tyto nesrovnalosti a získávají voliče pomocí těchto projevů zaujatosti médií

 

Má-li většina politických argumentů fungovat, musí mít základ alespoň částečně v něčem, co je pravda. Lidi je třeba chytit za srdce pravdivým výrokem nebo několika prohlášeními, což se děje tak, že jim řeknete pravdy, se kterými mohou snadno souhlasit, a  politik pak později přidá do misky lži a počítá s důvěrou voličů a s už vyhranými argumenty na základě zjevně pravdivých prohlášení.

Takže, když pravice tvrdí, že média mají levicovou tendenci, je těžké dokázat, že se mýlí. 

Jediný argument, který mám proti tomuto prokazatelně pravdivému tvrzení (novináři jsou ve svých názorech častěji progresivističtí), je ten, že to, co jim brání publikovat, co chtějí, je, že majitelé většiny velkých mainstreamových médií jsou pravicoví podnikatelé.

Jako bývalý šéfredaktor 7 časopisů a 2 novin mohu dosvědčit, že mojí funkcí bylo vyvažovat dychtivost liberálního aktivismu reportérů s cynickými, na peníze orientovanými, pravicovými názory a očekáváními majitelů tisku.

A majitel obecně nakonec vyhrává, protože pokud obsah odporuje jeho perspektivám a zájmům, reportér nebo šéfredaktor přijdou o práci. To vysvětluje, proč jsem přišel o práci osmkrát. Proto, že jsem odmítl překročit určité limity toho, jak moc zasahovali do obsahu vlastníci, jsem byl odstraněn. 

Konkrétně v České republice je rétorika obviňování české veřejnoprávní televize z levicovosti nebo progresivismu směšná, protože proti ní máme krajně pravicovou TV Prima a pravicově populistickou TV Nova. Téměř všechna mainstreamová média v České republice jsou otevřeně pravicová.

Zatímco si populisté si dělají starosti a útočí na veřejnoprávní média, Jaroslav Plesl proměnil Mladou frontu Dnes v pravicovou verzi ruského komunistického deníku Пра́вда, Lidovky plivou na svoji hrdinskou minulost provládní propagandou a oba tyto deníky nám dávají mistrovskou lekci novinářské prostituce. Deník Právo, který býval sociálnědemokratickým médiem, díky sympatiím svého majitele vůči populistickým lžím, prosazuje okamurovský pohled na sociální otázky. 

Zbytek médií je až na některé okrajové výjimky ve vlastnictví oligarchů a podvodníků. 

Pokud tedy existuje nebezpečí korupce myslí prostřednictvím dezinformací, není to z české veřejné televize nebo rozhlasu, ale z komerčních mainstreamových médií - a skutečně můžeme vidět, jak jejich jed nakazil české kulturní jezero, protože normalizovala extremistické a nedemokratické názory. Miliardáři a podvodníci samozřejmě potřebují, aby vláda byla slabá a zdiskreditovaná - aby mohli svobodně pokračovat ve svých zločinech a neslušnostech.

V tomto scénáři stigmatizace médií je nutné, aby jejich přežití dokázalo, že nejsou jednostranná a že se pokoušejí být co nejférovější vůči všem stranám v politické aréně.  

Ale hrubé a vulgárně  manipulativní vysílání televize  Fox News v Americe organicky vytlačilo televize CNN a MSNBC na druhý okraj ringu. Zatímco CNN International, vysílání, které můžeme sledovat zde v Evropě, je jedním z nejlepších příkladů vyvážené žurnalistiky, americká verze CNN tráví čas dlouhými debatami s lidmi, kteří útočí na pravicové strany, místo aby nám sdělovali informace o tom, co se reálně děje ve skutečném  světě. I když je rozhodně nutné čelit lžím a falešným zprávám z říše Ruperta Murdocha, CNN neměla sestoupit na úroveň svého protivníka. Za tímto účelem CNN snížila své standardy. 

Skutečnost, že CNN a levice vždy rychle odsoudí každého mocného muže, který zneužívá svého postavení k obtěžování žen, způsobuje, že je nesmírně důležité, pokud se proviňuje nechutným mužským šovinismem jeden z jejich vlastních lidí, aby to bylo odmítnuto stejně razantně jako v případě provinilých pravičáků.  

To se ale neděje s hlavním moderátorem televize CNN v jejím hlavním vysílacím čase,  Chrisem Cuomem.

Chris pochází z jedné z nejslavnějších newyorských rodin, protože jeho otec Mario Cuomo byl historicky významným guvernérem tohoto státu a jeho bratr Andrew dnes zastává stejnou funkci.

Když Andrewa Cuoma začaly desítky žen obviňovat z toho, že používal velmi nevhodný jazyk,že je osahával, že zaváděl s asistentkami rozhovory o sexuálních záležitostech a dopouštěl se i dalšího sexuálního obtěžování, ocitli se Chris Cuomo a CNN ve složité situaci. 

Už to bylo dost komplikované, aby Chris pracoval jako novinář v New Yorku, protože musí informovat o  politickém jednání svého bratra. Chris Cuomo v minulosti pracoval jako společný moderátor pořadu televize ABC TV Good Morning America, programu, který se zaměřuje více na zábavu než žurnalistiku, podobně jako jako Snídaně s Novou TV Nova. Když ho CNN najal pro vysílání v  21 hodin, jeho práce se střetla s jeho rodinnými zájmy. Každý člověk si však zaslouží, abychom mu dali šanci. Chris Cuomo dokázal, že svou platformu nebude využívat k  propagaci nebo k utajování problémů jeho bratra.

Když se provalily sexuální skandály jeho bratra, Chris Cuomo prohlásil, že se této záležitosti nebude věnovat, aby se vyhnul  etickým problémům. Ukázalo se však, že během práce posílal ze svého počítače v CNN emaily s návrhy vět, které by měl jeho bratr použít ve své obranné řeči. 

To je absolutně nepřijatelné. Chris by měl okamžitě opustit žurnalistiku a stát se tiskovým agentem politiků. Už se mu nedá věřit.

Bez ohledu na tuto zásadní neúctu k základní novinářské etice ho CNN poslala na dovolenou a očekává, že se po měsíci dovolené vrátí na obrazovku. Tím poskytuje CNN vodu na mlýn útočníkům z pravice, kteří na ni  a na několik dalších médií, jako jsou New York Times, poukazují jako na politické agenty levice.

Andrew a Chris nejsou první Cuomové, kteří se octli uprostřed kontroverze týkající se sexu. Jejich otec Mario, když v roce 1977 kandidoval proti legendárnímu starostovi Edu Kochovi (který byl homosexuál), rozeslal tisícům voličů dopisy s větou „Hlasujte pro Cuomo, ne pro Homo“. Když nedávno kandidovala lesbická herečka Cynthia Nixon (která hrála Salieriho služku v Amadeovi Miloše Formana a  Mirandu v televizním seriálu Sex ve městě),  proti Andrewovi na místo guvernéra NY, sdělila voličům: „Hlasujte pro homo, ne pro Cuomo“.

Populismus se těmito nesrovnalostmi živí. To, jak média píší o sexuálních skandálech Donalda Trumpa a republikánských politiků je v příkrém kontrastu se způsobem, s jakým se v médiích zachází s obviněním Andrewa Cuoma.

Stejného druhu mírného zacházení se dostalo mnoha dalším levicovým aktérům v politické i v zábavní aréně, přičemž jakýkoli náznak podezřelého chování republikánů je okamžitě považován za monstrózní a nepřijatelný.

Tohle pokrytectví způsobuje,  že je pro populisty  snadné diskreditovat tzv, liberální média. 

1
Vytisknout
7506

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021