88 diváků

14. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 4 minuty


 


Přesně tolik diváků se vejde do hlediště světově uznávaného pražského Divadla Ungelt, které má svou domovskou scénu v čarokrásném prostředí Starého Města v Týnu. Na jeho otevření se před pětadvaceti lety podílel i známý český herec Miloš Kopecký, který při této příležitosti divadlu daroval své oblíbené otáčivé křeslo, které se stalo základem zdejší sto kusové sbírky židlí od sponzorů a známých osobností českého veřejného života. Jeho zakladatelem a uměleckým ředitelem je Milan Hein.

Pane Heine, tušil jste při otvírání vašeho divadla, že tento dar od Miloše Kopeckého spustí takový ohlas mezi vašimi příznivci?

 

Miloš Kopecký byl jedinečná osobnost. Ten ohlas jsem proto očekával.

Vaše divadlo působí na české divadelní scéně již přes čtvrtstoletí. Změnilo se za tu dobu nějak, nebo se stále drží své původní koncepce, s níž vzniklo?

Směřování divadla se nemění a měnit nebude. Uvádíme komorní hry pro 2 – 3 postavy, které hrají nejlepší čeští herci.

U této příležitosti, jste také vydal svou knihu s názvem Moje čtvrtstoletí s Divadlem Ungelt, v níž s úctou a obdivem vzpomínáte na všechny, kteří vám na vaší divadelní cestě pomáhali. Když byste všechny měl spočítat, k jakému číslu byste došel?

Doufám, že jsem na nikoho v knize nezapomněl, ale spočítáno to nemám.

Vaše kniha je specifická i tím, že obsahuje dokonce i dvě bonusová CD s výběrem toho nejlepšího z vašich rozhlasových talk show. Kdy jste je při takovém divadelním zápřahu stihl natočit?

Má rozhlasová talk – show se natáčí jednou měsíčně, což se i v pětasedmdesáti stihnout dá.

Jak jste se při psaní této vzpomínkové knihy cítil bylo vám více smutno za tím, jak to všechno tak rychle uteklo či spíše veselo, že stále i po tolika letech se těšíte velké přízni diváků všech věkových kategorií?

Bylo mně dobře. Hřálo mě a stále hřeje vědomí, že těch 25 let stálo za to.

Na repertoáru máte také i úspěšnou francouzskou komedii od Dany Laurent s názvem Dovolená paní Josefy, v níž pod režijním vedením Milana Schejbala exceluje známá česká herečka Jitka Smutná po boku svých hereckých kolegů Terezy Nekudové, Ondřeje Nováka a Radka Valenty. Chystáte i do budoucna nějaké další zajímavé komedie?

Dramaturgický plán máme hotový do června roku 2024 a počítáme v něm i s komediemi. Ale nejtypičtějším žánrem je v Ungeltu tragikomedie.

Všechna vaše představení jsou vždy beznadějně vyprodána. S jakým časovým předstihem si zájemci mohou vstupenky na vybrané představení zarezervovat?

Od okamžiku, kdy program zveřejníme na našich webových stránkách, si diváci mohou vstupenky kupovat online. Zpravidla tak činíme s dvou až tříměsíčním předstihem.

Kromě svého ředitelování také hrajete. Jak to všechno stíháte?

Hraji v americké hře Housle, kterou uvádíme obvykle třikrát měsíčně. Stíhám.

Za celou dobu trvání vašeho divadla jste odehráli přes 8 000 představení, na něž zavítalo přes milion diváků a kromě toho jste získali i čtyři Thálie, a hráli v řadě zemí světa. Kde nejdál od domova jste měli možnost s vaším divadlem hrát?

Pro naše krajany v Austrálii, v New Yorku, v Torontu.

Můžete našim čtenářům prozradit na jaké zajímavé premiéry se mohou začít těšit?

Naši nejbližší premiérou bude mistrovské dílo největšího irského dramatika 20. století Toma Murphyho Zpívat jako Gigli a americký hit Stephena Temperleyho Krásná vzpomínka, bizarní příběh Florence Foster Jenkinsové plný živě hrané jazzové i operní hudby.



0
Vytisknout
5642

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2021