Tisková zpráva:
Sociální podnik Střecha nabídne práci ještě více lidem bez domova a po výkonu trestu
8. 12. 2021
Bistro má v nabídce originální veganská jídla i dobrou kávu za dostupné ceny. Jeho majitelé věří, že budoucnost je v rostlinné stravě.
„Naše výrobky jsou 100% veganské, abychom ulehčili přírodě a především zvířatům. Je to strava dlouhodobě udržitelná a my ji chceme představit širší veřejnosti. Zaměřujeme se zejména na tradiční českou kuchyni v její netradiční rostlinné verzi,“ vysvětluje jedna z družstevnic, šéfkuchařka Petra.
O všech důležitých krocích chodu bistra rozhodují jeho majitelé, kteří v podniku sami pracují, na družstevních schůzích. Kdokoliv, kdo ve Střeše pracuje, může po půl roce do družstva vstoupit, stát se tak spoluvlastníkem jakožto člen/ka družstva a podílet se na vedení podniku.
Nyní se sociální družstvo rozhodlo, že by rádi zúročili nabyté zkušenosti a znalosti a otevřeli větší provozovnu v centru Prahy. Tam budou moci rozšířit svou nabídku a pořádně také rozjet cateringové služby či výrobu vlastních vegan produktů, a tedy zaměstnat ještě více lidí bez domova anebo po výkonu trestu. Střecha plánuje v samém srdci Prahy otevřít plnohodnotnou vegan restauraci, kde za dobré jídlo a pití hosté nebudou platit přemrštěné ceny, kde lidé vytlačeni na okraj společnosti získají důstojné zaměstnání a kde se vytvoří komunita a prostor, ve kterém se může cítit dobře opravdu každý. Protože jim chybí část financí na rekonstrukci a vybavení nové provozovny, spouští nyní Hithit kampaň na podporu jejich projektu.
„Za ty čtyři roky, co fungujeme v malém žižkovském bistru, si u nás našlo práci 19 lidí se zkušeností s bezdomovectvím anebo po výkonu trestu. Chceme přiložit ruku k dílu, aby u nás alespoň několik lidí, kterým štěstí nepřálo, našlo oporu a porozumění. Chceme, aby věděli, že na to nejsou sami. Že je tu spousta dalších lidí, na které se můžou nejen v nouzi obrátit,” říká k záměru jeden z družstevníků Filip Hausknecht.
“I z toho důvodu jsme v našem bistru rozjeli tzv. Zavěšené obědy - zákazníci mohou předplatit obědová menu lidem ve finanční nouzi, kteří si je pak u nás v klidu a teple mohou sníst. Už jsme jich takto za dobu svého fungování rozdali přes 5000,“ dodává další ze zakladatelů Střechy Arťom Korjagin.
Diskuse