Zpravodajské služby: Saúdská Arábie s čínskou pomocí vyrábí balistické rakety

29. 12. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Po mnoha letech s čínskými raketami ve výzbroji si je nyní Saúdská Arábie sama vyrábí. 

Americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že Saúdská Arábie si nyní s pomocí Číny aktivně vyrábí vlastní balistické rakety. To může mít značný dopad na celý Blízký východ a komplikovat Bidenovu snahu omezit íránské jaderné ambice.

O Saúdské Arábii je známo, že v minulosti v Číně zakoupila balistické rakety, ale nikdy nebyla schopna vyrábět vlastní - až doteď, uvedly tři zdroje seznámené s posledními zpravodajskými informacemi. Satelitní snímky také naznačují, že monarchie právě vyrábí tyto zbraně přinejmenším na jednom místě.

Američtí představitelé a řada agentur včetně Rady národní bezpečnosti Bílého domu byli v posledních měsících informováni o utajovaných zpravodajských datech. Odhalila řadu rozsáhlých technologických transferů mezi Čínou a Saúdskou Arábií.

Bidenova administrativa je nyní konfrontována se stále palčivější otázkou ohledně toho, zda saúdský pokrok v raketové technologii může dramaticky změnit regionální mocenskou dynamiku a zkomplikovat snahy rozšířit jadernou dohodu s Íránem o omezení týkající se íránské raketové technologie.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6731

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022