Má teď Čína na mezikontinentálních raketách více jaderných hlavic než USA?

14. 12. 2022

čas čtení 5 minut
Více než tři desetiletí po skončení studené války rozsáhlá ruská invaze na Ukrajinu znovu vyvolala přízrak jaderného konfliktu. Zatímco ruská jaderná šikana kvůli Ukrajině je znepokojivá, znepokojuje i rychle rostoucí jaderný arzenál Číny, upozorňuje Nolan Peterson.

Bílý dům ve své Národní bezpečnostní strategii z roku 2022 varoval před paralelními jadernými hrozbami, které představují Rusko a Čína. Podle dokumentu "do 30. let 20. století budou Spojené státy poprvé ve své historii čelit dvěma hlavním jaderným mocnostem jako strategickým konkurentům a potenciálním protivníkům."

Nová dohoda START o kontrole zbrojení – pokračování ze studené války, které stále zmírňuje ruské a americké jaderné síly – se na Čínu nevztahuje. Po "zrychleném" rozšíření jaderného arzenálu v roce 2021 má Čína v současnosti více než 400 jaderných hlavic, uvedlo ministerstvo obrany ve zprávě vydané 29. listopadu.

Výroční zpráva Pentagonu s názvem "Vojenský a bezpečnostní vývoj Čínské lidové republiky" varovala, že Čína by mohla do roku 2035 téměř zčtyřnásobit svůj jaderný arzenál na 1 500 hlavic. Tento předpokládaný počet je stále menší než v současnosti rozmístěný americký arzenál jaderných hlavic. I tak ale Čína možná již předstihla USA v jednom aspektu své jaderné síly.

Podle zákona o financování národní obrany z roku 2022 je strategické velitelství USA neboli STRATCOM povinno informovat Kongres, pokud čínské jaderné síly předběhnou USA jedním ze tří způsobů: Celkovým počtem mezikontinentálních balistických raket; počtem odpalovacích zařízení těchto raket (ICBM); nebo počtem jaderných hlavic umístěných na ICBM.

Defence News ve středu 7. prosince informovalo, že STRATCOM zaslal Kongresu tajnou aktualizaci, což naznačuje, že jedna z těchto tří metrik mohla být splněna.

Podle informací z otevřených zdrojů USA stále vedou před Čínou v celkovém počtu ICBM a odpalovacích zařízení ICBM. Nicméně každá z amerických 400 střel Minuteman III je vyzbrojena pouze jednou jadernou hlavicí, zatímco 300 čínských ICBM je vybaveno pro nesení většího počtu hlavic. I s menším počtem raket a odpalovacích zařízení by tedy Čína se svým rozšiřujícím se jaderným arzenálem mohla nyní mít náskok v počtu hlavic naložených na pozemní mezikontinentální balistické rakety.

Spolu s několika dalšími republikánskými zákonodárci senátor Jim Inhofe z Oklahomy, nejvýše postavený republikán ve výboru pro ozbrojené služby Senátu, napsal dopis, v němž vyzval STRATCOM, aby zveřejnil neutajovanou verzi svého varování Kongresu a upřesnil, kterou ze tří jaderných metrik Čína překonala.

"Říkal jsem to mnohokrát - pokud jde o rostoucí vojenskou sílu Číny, viděli jsme pouze špičku ledovce," napsal Inhofe v pondělí na Twitteru. Dodal, že Bidenova administrativa "musí být k americkému lidu otevřená a upřímná ohledně hrozby, kterou Peking představuje pro globální řád a náš způsob života".

I když Čína získala půdu pod nohama, americká jaderná triáda udržuje mnohem více rozmístěných jaderných hlavic než 400 naložených na pozemních ICBM. Podle zprávy Bulletin of the Atomic Scientists z května 2022 má americká armáda odhadovanou zásobu 3 708 jaderných hlavic, z nichž asi 1 744 je rozmístěno a připraveno k boji v krátké době. Zbytek je držen v rezervě.

Kromě 400 amerických jaderných hlavic naložených na mezikontinentální balistické střely Minuteman III mají USA také 944 jaderných hlavic na raketách umístěných v ponorkách, 300 na základnách strategických bombardérů a asi 100 taktických jaderných hlavic umístěných v Evropě, uvedl Bulletin of the Atomic Scientists v květnu. Americké ministerstvo energetiky také drží asi 1 720 neporušených, ale vysloužilých jaderných hlavic čekajících na demontáž. V kombinaci s arzenálem ministerstva obrany má americký jaderný arzenál přibližně 5 428 hlavic.

Podle Bulletin of the Atomic Scientists jsou americké jaderné zbraně uloženy na 24 místech v 11 státech USA a také v pěti evropských zemích. Nepočítáme-li zbraně čekající na demontáž, Washington je americký stát s největším počtem jaderných zbraní.

Přestože ruský prezident Vladimir Putin nedávno ustoupil od některých svých dřívějších jaderných hrozeb ohledně Ukrajiny, na středeční akci prohlásil, že hrozba jaderné války "narůstá".

Z přibližné ruské zásoby 4 477 jaderných hlavic je asi 1 588 rozmístěno na balistických střelách a na základnách bombardérů, informoval v únoru Bulletin of the Atomic Scientists. Zbytek je držen v rezervě. Tímto opatřením si USA udržují početní převahu nad Ruskem, pokud jde o rozmístěné jaderné hlavice.

Národní bezpečnostní strategie Bílého domu do roku 2022 zdůraznila potřebu modernizace amerického jaderného arzenálu a uvedla, že američtí "konkurenti a potenciální protivníci investují velké částky do nových jaderných zbraní".

Podle dokumentu Bílého domu "jaderné odstrašování zůstává nejvyšší prioritou".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5589

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022