"Matematika už dala odpověď na to, kdo vyhraje na Ukrajině"

14. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Během téměř 300 dnů od chvíle, kdy Vladimir Putin 24. února zahájil rozšířenou invazi na Ukrajinu, prošla válka na Ukrajině dvěma fázemi – neúspěšnou bleskovou válkou a rozšířeným konfliktem – a nyní přechází do třetí, "opotřebovací války", píše blogger El Murid.

A zatímco Rusko mohlo mít šanci vyhrát první fázi, kde má útočník výhodu, nebo druhou, kde jsou jeho větší síly stále rozhodující, nemá šanci vyhrát opotřebovací válku, protože taková válka závisí na zdrojích stran – a v tomto konfliktu jsou ruské zdroje o řád menší.

Výsledek opotřebovací války lze předvídat předem, prozkoumáním ekonomických ukazatelů. HDP Ruska a několika jeho spojenců, jako je Írán, představuje jen asi 6 % HDP západních zemí, které jsou proti němu. A Moskvě chybí jak zdroje, tak schopnost je využít, což tuto nerovnováhu ještě prohlubuje.

V důsledku toho výsledek opotřebovací války je vždy případem matematiky. Jedinou otázkou je, jak dlouho to bude pokračovat. Přísně vzato, opotřebovací válka bude trvat, dokud nenastane kolaps jednoho z hlavních sektorů ekonomiky. Poté se vše začne hroutit jako domino.

Proto se Západ zaměřil na ruský uhlovodíkový průmysl a plně chápe jeho význam. Západ si ale nepřeje nekontrolovaný kolaps Ruska, a tak se nepustil do toho, aby rozdrtil ruský ropný a plynárenský průmysl perlíkem. Místo toho tak činí spíše postupně než v jednom radikálním kroku.

Takový přístup je také v souladu s ještě důležitějším západním cílem ve válce: Jaderným odzbrojením Ruska. To je zcela racionální volba, protože poprvé v historii je velká jaderná velmoc v rukou lidí, jejichž duševní zdraví vzbuzuje velmi vážné obavy.

Bohužel, rizika v této situaci jsou velká a narůstají, do značné míry proto, že opotřebovací válka nemůže skončit mírovou smlouvou: Musí zahrnovat prvky kapitulace nejvyčerpanější strany - kapitulace, která bude až příliš reálná, ať už bude explicitní nebo nějak skrytá za závojem dohod.

Každý má zájem na tom, aby porážka Ruska zařídila co možná nejnenápadněji, aby dramatičtější konec nevedl k Armaggedonu. Pokud nečeká Putina zánik, bude tato válka pokračovat dalších sto nebo dokonce dvě stě dní, vzhledem k tomu, že opotřebovací války obvykle trvají přinejmenším tak dlouho.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
8843

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022