O ruském velikášství a jeho důsledcích

14. 12. 2022

čas čtení 2 minuty
Německo v první polovině 20. století utrpělo porážku, prošlo obdobím Výmarské republiky a poté se snažilo vybudovat totalitní stát. Ale budoucnost Ruska po jeho hrozící porážce na Ukrajině bude pravděpodobně jiná a mnohem horší, než byla ta německá v roce 1945, píše Sergej Šelin.

Na rozdíl od Německa v Rusku neexistují žádné rezervy alternativních institucí, praktik a zvyků, na kterých by se dalo stavět. Proto až tento režim skončí, nezůstane nic, na čem by se dalo stavět nové Rusko.

Namísto toho existují dvě nebezpečí, která se mohou ve skutečnosti spojit: Něco jako současný režim může přežít a pod jeho vládou se Rusko může znovu pomstít tím, že rozpoutá nové imperiální války v zahraničí a znovu se obrátí k totalitarismu, s podporou velké části svého obyvatelstva, které postrádat jakýkoli smysl pro alternativy - jakmile bude Západ vypadat slaběji.

V Německu naproti tomu existovaly alternativní postupy a struktury. Existovaly skutečné církve, které se nevázaly na totalitní režim, existovaly místní samosprávy, existovaly systémy výběru daní a veřejnost chápala a akceptovala právo a zdanění.

Když padl nacistický režim, měli Němci na čem stavět. V záloze byly alternativy. Ale v Rusku neexistují. A je to právě toto, ještě více než okupace Německa, co způsobilo rozdíl – a Rusko nebude na konci této války podléhat žádné okupaci.

Tento nedostatek alternativ mezi Rusy je zvláště jasný, pokud jde o imperialismus. V Rusku neexistuje žádná jiná tradice než ta carská. Problém není v tom, že Rusové mají nějaký "imperiální gen", ale prostě v tom, že lidé nemají v hlavách žádné jiné společenské hodnoty.

To zase odráží skutečnost, že neexistuje jasný rozdíl mezi imperiálním centrem a říší. Churchill mohl být v zahraničí imperialistou, ale doma byl demokratem, protože říše a metropolitní centrum byly jasně odlišné. Ale v Rusku žádné metropolitní centrum není – nebo spíše jsou to jen držitelé moci a všichni ostatní jsou jimi kolonizováni.

V důsledku toho Rusko nemůže vytvořit fungující národní stát jako pobaltské země a nyní Ukrajinci. Jeho lidé zůstávají svázáni s impériem, protože si nedokážou představit alternativu, a státní moc dělá vše, co může, aby zajistila, že tato situace bude pokračovat.

Současný režim v Rusku je velmi životaschopný. Dokáže odolat skutečným porážkám a přežít tím, že porážky prezentuje jako vítězství. Zároveň lidé pohlížejí na režim stejně jako na počasí, jako na něco, co je třeba prostě přijmout. Populace si nemyslí, že má právo vytvořit něco jiného.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5209

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022