Co je zarážející na způsobu, jakým AfD jedná s "říšskými občany" podezřelými z teroru

14. 12. 2022

čas čtení 7 minut
Poslanci AfD vykreslují razii proti "Reichsbürgerům" jako "levnou inscenaci" a "lež": brzy prý "každého člena opozice" navštíví komando SEK. Je také známo, že kromě soudkyně Malsackové-Winkemannové byl zapojen další člen AfD – přezdívka: "Astrohilde", upozorňuje Frederik Schindler.

Pouhými čtyřmi řádky se vyjádřilo vedení strany AfD k velké razii v pravicově extremistickém prostředí "Reichsbürgerů". "Takové snahy odsuzujeme a důrazně je odmítáme," uvedli ve středu společně Tino Chrupalla a Alice Weidelová. Nyní musíme počkat na vyšetřování.

O tom, že byla bývalý poslankyně AfD ve Bundestagu obviněna z členství v teroristické organizaci, se spolkoví předsedové ani slovem nezmínili. To platí i pro většinu dalších prohlášení, která od té doby poslanci AfD k razii pronesli. Soudkyně Birgit Malsacková-Winkemannová se v něm nevyskytuje.

Pouze berlínská hlava státu Kristin Brinkerová hovořila o "velmi vážném podezření", které by v případě potvrzení "určitě vyústilo v řízení o vyloučení ze strany". Tón ostatních zpráv je většinou bagatelizací zatčené skupiny a často konspiračním mýtem, který se snaží rozptýlit pozornost dlouho připravovaným rozmáznutím smrtelného útoku na školačku v Illerkirchbergu, z nějž je podezřelý žadatel o azyl.

Někteří dokonce popírají existenci skupiny, kterou spolková státní zástupkyně obvinila z toho, že chtěla plánovaným zabíjením představitelů státu svrhnout stávající pořádky ve Spolkové republice Německo. Vůdce durynského státu a pravicový extremista Björn Höcke hovořil v neděli na videu TikTok o "inscenovaných převratech" a "revoluci na vozíku".

V případě jeho blízké důvěrnice Christiny Baumové, členky Bundestagu a členky spolkového výkonného výboru, hovoří kanál Telegram o "pohádce o pokusu o převrat [provedeném] údajnými říšskými občany"; byla to "levná inscenace" a "přitažená za vlasy". Zásah měl signalizovat, "že lze bez reálné hrozby a zcela svévolně napadnout a zavřít jinak smýšlející lidi"; to se "doufejme změní v opak," pokračuje Baumová.

Zahraničněpolitický mluvčí poslaneckého klubu AfD Petr Bystroň chtěl, aby razie byla chápána jako "největší zneužití moci v historii Spolkové republiky", jak napsal na Twitteru. Mluvčí vzdělávací politiky Nicole Höchstová oznámila, že je jen otázkou času, "než každého člena opozice navštíví SEK".

A mluvčí právní politiky Thomas Seitz ve videu na YouTube opakoval konspirační ideologii: "Až budou pravděpodobně za 100 let otevřeny archivy Úřadu pro ochranu ústavy, zjistíte také, do jaké míry byly tyto údajné plány na převrat myšlenky, které našeptávají agenti provokatéři Úřadu na ochranu ústavy."

"Velmi špatný incident" - razie proti "Reichsbürgerům" se šíří

Po razii na "Reichsbürgery" je bezpečnost v Bundestagu pod drobnohledem. Mezitím došlo i na zatčení bývalé hvězdy Bayernu Davida Alaby – alespoň nepřímo.

Jako přísedící Spolkového rozhodčího soudu je Malsacková-Winkemannová členkou významného stranického orgánu. Mimo jiné je odpovědná za řízení o vyloučení ze strany.  AfD odstranila jméno soudkyně v den razie z její domovské stránky.

"Členství ve Spolkovém arbitrážním soudu je v současné době pozastaveno," řekl mluvčí strany na dotaz WELTu. "AfD rezolutně odmítá jakékoli pokusy dostat nás do blízkosti podezřelé teroristické organizace. Ohledně dr. Birgit Malsackové-Winkemannové spolková výkonná rada AfD v současné době připravuje žádost o nahlédnutí do spisů u spolkového generálního prokurátora, aby bylo možné na tomto faktickém základě rozhodnout o odpovídající stranické reakci."

Kromě Malsackové-Winkemannové existují další spojení zatčeného "říšskoobčanského" spolku "Vlastenecká unie" na AfD. Jedním z obviněných je i Christian W., který do roku 2020 zasedal v radě města Olbernhau za AfD. Podle mluvčího opustil W. stranu v září 2020.

"Astrohilde" a odmítnutí demokracie

Do minulé soboty byli ale další zatčení členy AfD. Například astroložka Ruth Hildegard L., přezdívaná "Astrohilde", měla hrát klíčovou roli v "Radě" skupiny jako ministryně pro "transkomunikaci" a "duchovní záležitosti". Již desítky let vydává věštecké karty ve své samonakladatelské společnosti "Weisse Reihe".

"Roky 2022 až 2024 jsou roky velkých převratů, jak ekonomických, tak medicínských a politických," uvádí web osmašedesátileté ženy. "Jak se tomu krásně říká: Musíte udělat správnou věc ve správný čas na správném místě, pak se nemůže nic pokazit." V úvodním videu na YouTube z roku 2016 říká: "Dokázala jsem pomoci mnoha a mnoha lidem."

V AfD L. od začátku roku 2018 buduje místní sdružení Heppenheim, kde rok působila jako pokladnice v předsednictvu. WELT mluvil s několika současnými i bývalými členy AfD na místní, okresní a státní úrovni, kteří s ní byli v kontaktu během aktivního členství ve straně až do srpna 2019. Podle nich byla dlouho v kontaktu s bývalou členkou Bundestagu Malsackovou-Winkemannovou. Okresní sdružení Bergstraße tehdy nechtělo uznat založení místního sdružení L. a dvěma jejími spolubojovníky.

Ten, kdo byl obeznámen s tím, co se v té době dělo, dnes říká, že to bylo také o odmítnutí "podivných názorů velmi obskurních lidí". L. již v roce 2018 řekla, že Německo "není demokracie". "Tyto podmínky nezůstanou stejné. Jednoho dne dojde k povstání," řekla tehdy astroložka, vzpomíná bývalý člen okresní rady. Byla "extrémně radikální" a chtěla zakázat veškerou imigraci.

Hesenský zemský arbitrážní soud v roce 2021 rozhodl, že založení místního sdružení nebylo v souladu se stanovami AfD. Od té doby není aktivní. Důchodce Ralf Schweickert byl v letech 2018 až 2019 společně s L. v místním zastupitelstvu Heppenheim za AfD. Na svou tehdejší kolegyni vzpomíná jinak, označil ji za "neradikální" a "neextrémistickou". Měla "zdravý nacionalistický postoj," říká.

"Lidé ze středu společnosti, kteří náhle plánují svržení vlády"

"Toto jsou příběhy, které možná znáte z filmu," říká Alexander Dinger z oddělení vyšetřování WELTu. Byl přítomen jedné z celostátních razií proti "říšskoobčanské scéně" a popisoval děsivé věci.

Na svém facebookovém profilu, jehož příspěvky se WELTu podařilo v neděli zajistit před smazáním, opakovaně uveřejňovala projevy politiků AfD, příspěvky z konspiračního ideologického portálu "KenFM" nebo zprávy o koronaviru a migraci klasifikované ověřovateli faktů jako nepravdivé informace.

AfD nyní L. stranické členství zrušila. "Při přijímacím řízení zatajila jak členství v ‚Reichsbürgerech‘, tak podstatnou blízkost. ‚Reichsbürgeři‘ jsou na seznamu organizací nekompatibilních s AfD, takže její členství bylo zrušeno v sobotu odpoledne, když jsme se o procesu dozvěděli," řekl Robert Lambrou, hlava hesenské státní organizace, WELTu. "Z pohledu AfD nebyla nikdy fakticky přijata do strany." Úkolem bezpečnostních orgánů je nyní obvinění objasnit.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5495

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022