Horkovod Dukovany - Brno. Pěkná pálka

15. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Dodatkem se  na program jednání vlády dostal záměr horkovodu Dukovany - Brno. Po roce 2030 má zajistit až 50% tepla pro Brno. Krom jiného to znamená 42 km dlouhý napaječ a 20 km dlouhé rozvody kolem města. Od Dukovan to vše mají stavět a provozovat Teplárny Brno, což je třebas klíčový rozdíl proti horkovodu z Temelína do Českých Budějovic, kde toto řeší ČEZ, píše Edvard Sequens.

 
Citace z podkladu pro vládu o ekonomice:

"Výstavba projektu je investičně náročná a dosahuje výše téměř 15 mld. Kč v cenové hladině roku 2022. Pro financování realizace projektu je uvažováno s financováním vícezdrojovým a musí být nevyhnutelně doplněno také úvěrem. Investiční výdaje vč. zahrnutí vlivu inflace v době realizace pak dosahují hodnotu 19 mld. Kč. Pro úplnost se uvádí, že záměr Projektu musí splňovat veškeré podmínky příslušného dotačního programu (předpokládá se podpora z Modernizačního fondu) a požadavky evropské legislativy, zejména pak pravidla pro čerpání veřejné podpory, aby záměr bylo možné z veřejných prostředků vůbec financovat.

Dotace pro Projekt je předběžně uvažována ve výši 50 % investičních nákladů, tedy cca 9,5 mld. Kč tak, aby bylo možné udržet konkurenceschopnou cenu tepla na území města Brna. Při realizaci projektu bez dotační podpory by cena tepla ve městě Brně výrazně překročila konkurenceschopnou cenu a mohlo by dojít k odklonu od využívání soustavy zásobování tepelnou energií ve městě Brně a k posílení ekologicky škodlivých zdrojů tepla."

Slušná pálka, a to třeba jeden z potřebných tunelů je hotový třicet let a druhý z 10 % též (zbývá cca 900 m). 25 km horkovod z Temelína do Českých Budějovic je nově přesoutěžený na 1,7 miliardy.
K tomu vláda již 9. 11. rozhodla o rozšíření Národního plánu obnovy o vyprojektování horkovodu za těžko uvěřitelných 531 milionů Kč!

A na programu probíhající schůze Poslanecké sněmovny je návrh Ivana Adamce, Pavla Blažka, Kláry Dostálové, Aleny Schillerové, Petra Fialy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., tedy liniový, který mezi stavby u nichž bude snadnější obejít zájmy vlastníků pozemků řadí právě horkovod Dukovany - Brno. Viz sněmovní tisk 295. https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&t=295

Městská společnost Teplárny Brno a ČEZ podepsaly letos 20. června Memorandum o spolupráci na přípravě horkovodu. Stalo se pod patronací premiéra Fialy, čímž projekt městského vytápění získal vládní rozměr. Žel ono Memorandum se mi na webu nepodařilo dohledat, pokud tam vůbec někde je.
Vážné výhrady k záměru řešit cestou vlády náhradu zdrojů tepla v Brně vzneslo během připomínkování stručného podkladu i Ministerstvo financí, popsáno například v článku níže. https://ekonomickydenik.cz/ministerstvo-financi.../

Jak to ale vypadá z odpovědí Ministerstva průmyslu, ani jeho vládní kolegové, tím méně veřejnost se nedozví podrobnější ekonomické parametry. Odpověď Ministerstvu financí: "Detailní ekonomický rozbor projektu je předmětem hodnocení a analýz zpracovávaných v současné době projektovým týmem. Součástí rozboru bude také soubor citlivostních analýz i vztah výše dotace a různých zdrojů financování k výsledné ceně tepla. Vzhledem k tomu, že se jedná o obchodní tajemství a práce v současnosti probíhají, není možné tato data začlenit do materiálu. " Nechtěl bych být budoucím odběratelem tepla v Brně.

Mimochodem stejné utajování týkající se nového reaktoru v Dukovanech používá MPO dodnes, změna ministra nepomohla. O zpřístupnění Analýzy investorských modelů výstavby nového jaderného zdroje se s úřadem soudíme od roku 2020. http://calla.cz/index.php?path=hl_stranka/tiskovky/2020&php=tz200325.php

Nejsou v poměru ceny a výsledného efektu přeci jen lepší řešení? Zamýšlí se Oldřich Sklenář z Asociace pro mezinárodní otázky.

A pro jistotu: "Tepelná energie z JE není „nevyužitým vedlejším produktem“, obdobně jako na jiných zdrojích dochází v důsledku odběru tepla ke snížení výroby elektřiny."

EDIT: Schváleno, zodpovědní ministři jsou tímto řešením tepla pro Brno zaúkolováni.

1
Vytisknout
5402

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2022