Jak Ukrajina získává podporu Západu, aby odolala ruské invazi

16. 12. 2022

čas čtení 5 minut
Pomoc poskytovaná Západem Ukrajině byla nepochybně pilířem úspěšného odporu Ukrajiny proti ruské agresi, napsal Oleksij Mezencev.

Když se toho však děje tolik, může být někdy náročné vše sledovat. Proto jsme dali dohromady krátký souhrn všech klíčových bodů týkajících se západní pomoci Ukrajině.

Klíčové trendy

Od samého začátku rozsáhlé ruské invaze byly Spojené státy hlavním ukrajinským dárcem. Jejich příspěvky dalece překračují i společnou podporu všech členských států EU a institucí EU, zejména při poskytování vojenské pomoci.

Situace se však změnila poté, co Rada EU dosáhla 10. prosince 2022 dohody o poskytnutí 18 miliard eur Ukrajině během roku 2023, což bylo rozhodnutí původně ohrožené maďarským vetem.

Po přijetí tohoto rozhodnutí tak členské státy a instituce EU předběhly USA v celkové přislíbené pomoci Ukrajině. Celkem se EU k polovině prosince zavázala poskytnout Ukrajině 51,84 miliardy eur, zatímco USA přislíbily 47,82 miliardy dolarů.

Nejnovější údaje o tom lze sledovat na stránkách nezávislého německého Kielského institutu pro světovou ekonomiku (IfW), který provozuje Ukraine Support Tracker, databázi pomoci přislíbené Ukrajině po 24. únoru 2022. Pokrývá 40 zemí, konkrétně členské státy EU a další členy G7, a zaměřuje se na převody mezi vládami.

Vojenská pomoc

Vzhledem k tomu, že Ukrajina bojuje o své přežití, poskytování vojenské pomoci bylo možná nejpodstatnější podporou, které se Ukrajině dostalo. Na začátku listopadu ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslyca oznámil, že v roce 2022 jí spojenci Ukrajiny poskytli vojenskou pomoc ve výši 86 % ruského vojenského rozpočtu.

Nejvíce pomoci Ukrajině ke konci listopadu poskytly Spojené státy americké, a to v celkové výši téměř 23 miliard dolarů. Americký ministr obrany Lloyd Austin tehdy na tiskové konferenci potvrdil, že USA poslaly Ukrajině více než 20 miliard dolarů na pomoc a že "budeme nadále Ukrajinu podporovat, dokud to bude nutné".

Británie obsadila druhé místo s 4,1 miliardami eur. První pětku uzavřely Německo (2,3 miliardy), Polsko (1,8 miliardy) a Kanada (1,4 miliardy). Některé menší země zároveň poskytly Ukrajině extrémně velkou pomoc v poměru k velikosti jejich rozpočtů. První místo zde drží Lotyšsko, které Ukrajině poskytlo zhruba třetinu celého vojenského rozpočtu.

Poskytnutí 6 tranší vojenské pomoci EU Ukrajině v rámci Evropského mírového nástroje (EPF) bylo skutečně unikátní. Poprvé v historii se EU rozhodla financovat nákup a dodávku zbraní pro stát, který byl ve válečném stavu. Bylo to také poprvé, kdy EU schválila financování a převod zbraní do státu mimo Unii.

Důležitým rozměrem vojenské pomoci je kromě dodávek zbraní a vybavení také výcvik ukrajinských vojáků. V současné době existují tři takové hlavní programy vedené EU, Británií a Spojenými státy. Britská operace Interflex byla zahájena v červenci 2022 jako nástupce operace Orbital, která existovala před ruskou invazí v plném rozsahu. Má potenciál vycvičit až 10 000 vojáků každých 120 dní.

V polovině října 2022 se Rada EU dohodla na zřízení mise vojenské pomoci na podporu Ukrajiny (EUMAM Ukraine) s cílem poskytovat ukrajinským ozbrojeným silám individuální, kolektivní a specializovaný výcvik. Podle vysokého představitele EU Josepa Borrella EUMAM vycvičí 15 000 ukrajinských vojáků.

Finanční pomoc

Pokud jde o finanční pomoc poskytnutou Ukrajině, instituce EU s jistotou drží prvenství, když poskytly o něco více než dvakrát více než Spojené státy, s 30,3 miliardami eur z EU oproti 15,1 miliardy dolarů z USA.

EU poskytla finanční podporu především prostřednictvím dvou mechanismů: Makrofinanční pomoci a Evropské investiční banky. Letošní rok byl bezprecedentní: Na konci června Evropská rada podpořila návrh Evropské komise pracovat na poskytnutí výjimečného balíčku makrofinanční pomoci Ukrajině ve výši až 9 miliard eur.

Příští rok má však překonat další rekord. Rada EU souhlasila s tím, že Ukrajině poskytne v průběhu roku 2023 finanční pomoc v celkové výši 18 miliard eur, což je zhruba 1,5 miliardy každý měsíc. Tyto prostředky budou poskytovány ve formě půjček, ale budou mít desetiletou lhůtu splácení a členské státy pokryjí většinu úrokových nákladů prostřednictvím externě účelově vázaných příjmů.

Humanitární pomoc

Zatímco vojenská a finanční pomoc byla klíčová pro udržení ukrajinského státu naživu a nad vodou, humanitární pomoc byla také nepostradatelnou pomocí pro Ukrajinu. USA se zavázaly poskytnout Ukrajině humanitární pomoc v celkové výši téměř 10 miliard dolarů.

Německo je v tomto ohledu na druhém místě. Podle německého spolkového ministerstva zahraničí poskytl Berlín více než 2 miliardy eur na humanitární pomoc Ukrajině a sousedním zemím a také na pomoc vnitřně přesídleným osobám a uprchlíkům. Instituce EU zaujímají třetí místo a k polovině prosince poskytly více než 1,5 miliardy eur.

Vzhledem k tomu, že Rusko zintenzivnilo ostřelování ukrajinské energetické infrastruktury, EU nejen zintenzivnila své poskytování pomoci na nápravu škod, ale také zahájila novou iniciativu Generators of Hope, která vyzývá města, aby darovala generátory a transformátory, aby pomohla Ukrajincům vydržet krutou zimu před námi.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4756

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2022